ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Η λοίμωξη από σαλμονέλα (σαλμονέλωση) είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει τον εντερικό σωλήνα. Τα βακτήρια της σαλμονέλας ζουν συνήθως στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των κοπράνων (κοπράνων). Οι άνθρωποι μολύνονται συχνότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφής.
Μερικοί άνθρωποι με λοίμωξη από σαλμονέλα δεν έχουν συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι (κοιλιακά) μέσα σε 8 έως 72 ώρες μετά την έκθεση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες έως μία εβδομάδα χωρίς ειδική θεραπεία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάρροια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές μπορεί επίσης να αναπτυχθούν εάν η μόλυνση εξαπλωθεί πέρα από τα έντερα. Ο κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα είναι υψηλότερος όταν ταξιδεύετε σε χώρες χωρίς καθαρό πόσιμο νερό και σωστή διάθεση λυμάτων.
Συμπτώματα
Η μόλυνση από σαλμονέλα προκαλείται συνήθως από την κατανάλωση ωμού ή μη μαγειρεμένου κρέατος, πουλερικών και αυγών ή προϊόντων αυγών ή από την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος. Η περίοδος επώασης - ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης και της ασθένειας - μπορεί να είναι από 6 ώρες έως 6 ημέρες. Συχνά, τα άτομα που έχουν λοίμωξη από σαλμονέλα πιστεύουν ότι έχουν γρίπη του στομάχου.
Πιθανά σημεία και συμπτώματα μόλυνσης από σαλμονέλα περιλαμβάνουν:
- Διάρροια
- Κράμπες στο στομάχι (κοιλιακά).
- Πυρετός
- Ναυτία
- Εμετός
- Κρυάδα
- Πονοκέφαλο
- Αίμα στα κόπρανα
Τα σημεία και τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα διαρκούν γενικά από μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα. Η διάρροια μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ημέρες, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες πριν τα έντερα επιστρέψουν στις συνήθεις συνήθειες των κοπράνων.
Μερικές ποικιλίες βακτηρίων σαλμονέλας οδηγούν σε τυφοειδή πυρετό, μια μερικές φορές θανατηφόρα ασθένεια που είναι πιο κοινή στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Πότε να δείτε γιατρό
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για λοίμωξη από σαλμονέλα, επειδή υποχωρεί από μόνη της μέσα σε λίγες ημέρες.
Ωστόσο, εάν το προσβεβλημένο άτομο είναι βρέφος, μικρό παιδί, μεγαλύτερος ενήλικας ή κάποιος με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καλέστε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν πάσχετε:
- Διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες
- Σχετίζεται με υψηλό πυρετό ή αιματηρά κόπρανα
- Φαίνεται να προκαλεί αφυδάτωση, με συμπτώματα όπως ούρηση λιγότερο από το συνηθισμένο, σκουρόχρωμα ούρα και ξηροστομία και γλώσσα
Αιτίες
Τα βακτήρια της σαλμονέλας ζουν στα έντερα των ανθρώπων, των ζώων και των πτηνών. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται από σαλμονέλα καταναλώνοντας τροφή ή νερό που έχει μολυνθεί από κόπρανα.
Μολυσμένα τρόφιμα και νερό
Τα συνήθη μολυσμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν:
- Ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά. Τα κόπρανα μπορεί να εισχωρήσουν σε ωμό κρέας και πουλερικά κατά τη διαδικασία του κρεοπωλείου. Τα θαλασσινά μπορεί να μολυνθούν εάν συλλέγονται από μολυσμένο νερό.
- Ωμά ή κακοψημένα αυγά. Ενώ το κέλυφος ενός αυγού μπορεί να φαίνεται ότι είναι τέλειο εμπόδιο στη μόλυνση, ορισμένα μολυσμένα κοτόπουλα παράγουν αυγά που περιέχουν σαλμονέλα πριν καν σχηματιστεί το κέλυφος. Τα ωμά αυγά χρησιμοποιούνται σε σπιτικές παραλλαγές τροφίμων όπως η μαγιονέζα και η σάλτσα hollandaise.
- Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το μη παστεριωμένο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα — που μερικές φορές ονομάζονται νωπό γάλα — μπορεί να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα. Η διαδικασία παστερίωσης σκοτώνει επιβλαβή βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας.
- Φρούτα και λαχανικά. Ορισμένα φρέσκα προϊόντα, ιδιαίτερα οι εισαγόμενες ποικιλίες, μπορούν να ποτιστούν στο χωράφι ή να πλυθούν κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας με νερό μολυσμένο με σαλμονέλα. Μόλυνση μπορεί να συμβεί και στην κουζίνα, όταν οι χυμοί από ωμό κρέας και πουλερικά έρχονται σε επαφή με άψητα τρόφιμα, όπως σαλάτες.
Τρόφιμα με ακατάλληλο χειρισμό
Πολλά τρόφιμα μολύνονται όταν παρασκευάζονται από άτομα που δεν πλένουν καλά τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας ή μετά το χειρισμό μολυσμένων τροφίμων.
Μολυσμένες επιφάνειες
Η μόλυνση μπορεί επίσης να συμβεί εάν οι άνθρωποι αγγίξουν κάτι που είναι μολυσμένο και στη συνέχεια βάλουν τα δάχτυλά τους στο στόμα τους.
Μολυσμένα κατοικίδια και άλλα ζώα
Τα ζώα και τα κατοικίδια, ιδιαίτερα τα πουλιά και τα ερπετά, μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια σαλμονέλας στα φτερά, τη γούνα ή το δέρμα τους ή στα κόπρανα τους. Ορισμένες τροφές για κατοικίδια μπορεί να είναι μολυσμένες με σαλμονέλα και μπορεί να μολύνουν ζώα.
Παράγοντες κινδύνου
Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα περιλαμβάνουν:
- Δραστηριότητες που μπορεί να σας φέρουν σε στενότερη επαφή με βακτήρια σαλμονέλας
- Προβλήματα υγείας που μπορεί να αποδυναμώσουν την αντίστασή σας στη μόλυνση γενικά
Αυξημένη έκθεση
- Διεθνές ταξίδι. Η μόλυνση από σαλμονέλα, συμπεριλαμβανομένων των ποικιλιών που προκαλούν τυφοειδή πυρετό, είναι πιο συχνή σε αναπτυσσόμενες χώρες με κακές συνθήκες υγιεινής.
- Κατοχή, χειρισμός ή χάιδεμα ζώων. Ορισμένα ζώα, ιδιαίτερα τα πουλιά και τα ερπετά, μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια σαλμονέλας. Η σαλμονέλα μπορεί επίσης να βρεθεί σε μαντηλάκια ζώων, δεξαμενές, κλουβιά και κουτιά απορριμμάτων.
Διαταραχές του στομάχου ή του εντέρου
Το σώμα έχει πολλές φυσικές άμυνες κατά της μόλυνσης από σαλμονέλα. Για παράδειγμα, το ισχυρό οξύ του στομάχου μπορεί να σκοτώσει πολλούς τύπους βακτηρίων σαλμονέλας. Αλλά ορισμένα ιατρικά προβλήματα ή φάρμακα μπορούν να βραχυκυκλώσουν αυτές τις φυσικές άμυνες.
Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:
- Αντιόξινα. Η μείωση της οξύτητας του στομάχου επιτρέπει σε περισσότερα βακτήρια σαλμονέλας να επιβιώσουν.
- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Αυτή η διαταραχή βλάπτει την επένδυση των εντέρων σας, γεγονός που διευκολύνει την κατακράτηση των βακτηρίων της σαλμονέλας.
- Πρόσφατη χρήση αντιβιοτικών. Αυτό μπορεί να μειώσει τον αριθμό των «καλών» βακτηρίων στα έντερα σας, τα οποία μπορεί να βλάψουν την ικανότητά σας να καταπολεμήσετε μια λοίμωξη από σαλμονέλα.
Ανοσολογικά προβλήματα
Ορισμένα ιατρικά προβλήματα ή φάρμακα φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο να κολλήσετε σαλμονέλα εξασθενώντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αυτό παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις και τις ασθένειες. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:
- HIV/AIDS
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία
- Ελονοσία
- Φάρμακα κατά της απόρριψης που λαμβάνονται μετά από μεταμοσχεύσεις οργάνων
- Κορτικοστεροειδή
Επιπλοκές
Η μόλυνση από σαλμονέλα συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα - ιδιαίτερα βρέφη και μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ενήλικες, λήπτες μοσχευμάτων, έγκυες γυναίκες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα - η ανάπτυξη επιπλοκών μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Αφυδάτωση
Εάν δεν μπορείτε να πιείτε αρκετά για να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνετε από τη διάρροια, μπορεί να αφυδατωθείτε. Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν:
- ούρηση λιγότερο από το συνηθισμένο ή σκουρόχρωμα ούρα
- Ξηρό στόμα και γλώσσα
- Βυθισμένα μάτια
- Χωρίς δάκρυα όταν κλαις
- Να είσαι πιο κουρασμένος από το συνηθισμένο
- Ευερεθιστότητα ή σύγχυση
Βακτηριαιμία
Εάν η μόλυνση από σαλμονέλα εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματός σας (βακτηριαιμία), μπορεί να μολύνει ιστούς σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων:
- Το ουροποιητικό σύστημα (ουρολοίμωξη)
- Οι ιστοί που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό (μηνιγγίτιδα)
- Η επένδυση της καρδιάς ή των βαλβίδων (ενδοκαρδίτιδα)
- Τα οστά ή ο μυελός των οστών (οστεομυελίτιδα)
- Η επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, ειδικά εάν έχετε κάνει αγγειακό μόσχευμα, όπως εγχείρηση παράκαμψης καρδιακών αγγείων
Αντιδραστική αρθρίτιδα
Τα άτομα που είχαν σαλμονέλα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αντιδραστική αρθρίτιδα από λοίμωξη από σαλμονέλα. Γνωστό και ως σύνδρομο Reiter, η αντιδραστική αρθρίτιδα συνήθως προκαλεί:
- Ερεθισμός των ματιών
- Επώδυνη ούρηση
- Επώδυνες αρθρώσεις
Πρόληψη
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) επιβλέπει και ενημερώνει τα προγράμματα επιθεώρησης, δειγματοληψίας και δοκιμών για πουλερικά και κρέας. Ο σκοπός είναι να μειωθεί ο αριθμός των μολύνσεων από σαλμονέλα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μπορείτε να αποφύγετε τη σαλμονέλα και τη διάδοση βακτηρίων σε άλλους με διάφορους τρόπους, όπως η ασφαλής προετοιμασία φαγητού, το πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή μόλυνσης και η μη κατανάλωση ωμού κρέατος, γαλακτοκομικών ή αυγών.
Οι προληπτικές μέθοδοι είναι ιδιαίτερα σημαντικές κατά την προετοιμασία φαγητού ή την παροχή φροντίδας σε βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Πλύνετε τα χέρια σας
Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μεταφοράς βακτηρίων σαλμονέλας στο στόμα σας ή σε οποιοδήποτε φαγητό που ετοιμάζετε. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα μετά από:
- Χρησιμοποιήστε την τουαλέτα
- Αλλάξτε μια πάνα
- Χειριστείτε ωμό κρέας ή πουλερικά
- Καθαρίστε τα κόπρανα κατοικίδιων ζώων
- Αγγίξτε κατοικίδια ή άλλα ζώα και τους βιότοπούς τους, ιδιαίτερα ερπετά ή πουλιά
Κρατήστε τα πράγματα χωριστά
Για την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης:
- Αποθηκεύστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά μακριά από άλλα τρόφιμα στο ψυγείο σας
- Εάν είναι δυνατόν, έχετε δύο σανίδες κοπής στην κουζίνα σας — μία για ωμό κρέας και μία για φρούτα και λαχανικά
- Μην τοποθετείτε ποτέ μαγειρεμένο φαγητό σε άπλυτο πιάτο που προηγουμένως είχε ωμό κρέας
- Πλύνετε καλά τις επιφάνειες προετοιμασίας τροφίμων με σαπούνι και νερό
Αποφύγετε να τρώτε ωμά αυγά
Η σπιτική ζύμη για μπισκότα, το παγωτό, η μαγιονέζα, η σάλτσα hollandaise και το αυγολέμονο περιέχουν όλα ωμά αυγά. Εάν πρέπει να καταναλώσετε ωμά αυγά, βεβαιωθείτε ότι έχουν παστεριωθεί.
Μαγειρέψτε και αποθηκεύστε σωστά τα τρόφιμα
Φροντίστε να μαγειρεύετε καλά τα τρόφιμα και να τα βάζετε στο ψυγείο ή να καταψύχετε αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια: