ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Σύγχρονες θεραεπείες κατά της ακράτειας

https://www.ygeiawatch.com.cy/storage/app/uploads/public/35d/c14/f70/thumb__800_0_0_0_auto.jpg 

 

Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού παραμένει το πρόβλημα της υπερδραστήριας κύστης στην Ελλάδα. Tο 84% των πασχόντων δεν λαμβάνουν θεραπεία και προτιμούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με πάνες ή μένοντας μόνιμα στο σπίτι. Οι ειδικοί τούς καλούν να μιλήσουν στον γιατρό τους, καθώς υπάρχει λύση. Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιείται ακόμη και το γνωστό «μπότοξ» για τον έλεγχο της κύστης, χορηγούνται νέες ουσίες όπως η φεσοτεροδίνη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τοποθετείται χειρουργικά και ειδικός «βηματοδότης».

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας κ. Αναστάσιος Αθανασόπουλος, παρουσιάζοντας τα νεότερα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Ουρολογικού Συνεδρίου.

Ο καθηγητής τόνισε ότι το πρόβλημα είναι αρκετά συχνό, καθώς ταλαιπωρεί μία στις έξι γυναίκες και έναν στους επτά άνδρες.

Στις ηλικίες άνω των 40 ετών, εκδηλώνεται με μεγαλύτερη συχνότητα, προσβάλλοντας το 17% των ανθρώπων.

Το σύνδρομο -εξήγησε- προκαλεί συχνουρία και ακράτεια ούρων και έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής.

Τα άτομα με υπερδραστήρια κύστη δεν πηγαίνουν στον κινηματογράφο, σε αθλητικά θεάματα, στην εκκλησία ή σε χώρους διασκέδασης. Προτιμούν την ησυχία του σπιτιού τους, όπου μπορούν να επισκέπτονται τη τουαλέτα όσο συχνά χρειάζεται.

Ορισμένοι από τους ασθενείς ξυπνούν τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ άλλοι αποφεύγουν τις σεξουαλικές σχέσεις, φοβούμενοι διαφυγή ούρων κατά τη συνεύρεση.

Ο κ. Αθανασόπουλος σημείωσε ότι οι σύγχρονες θεραπείες επιτρέπουν στους πάσχοντες να έχουν μία φυσιολογική ζωή. Πρόσφατη κλινική μελέτη -είπε- δείχνει ότι μετά από οκτώ εβδομάδες η θεραπεία εμφανίζει το μέγιστο αποτέλεσμα. Ο γιατρός μπορεί να την προσαρμόσει, ώστε να πετύχει τη πιο αποτελεσματική και ανεκτή έκβαση για τους ασθενείς.

Πέραν της φαρμακοθεραπείας, το σύνδρομο της υπερδραστήριας κύστης μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικές τεχνικές, όπως ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους, ασκήσεις που αφορούν τη λειτουργική ρύθμιση της ουροδόχου κύστης και τη μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοολούχων ποτών.

Πηγή: ethnos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ