ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη σκλήρυνση κατά πλάκας



1. Τι σημαίνει σκλήρυνση κατά πλάκας;
Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια νευρολογική παθολογία που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ιδιαίτερα τη μυελίνη : το περίβλημα που καλύπτει και προστατεύει τις νευρικές ίνες και τους ίδιους τους νευρώνες και βοηθά (επιταχύνει) τη μετάδοση ηλεκτρικών παλμών . Η απώλεια της μυελίνης ( απομυελίνωση ) υπονομεύει τη μεταφορά του νευρικού σήματος μέσα στον εγκέφαλο και από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα (και αντίστροφα), με την εμφάνιση μιας μάλλον μεταβλητής σειράς συμπτωμάτων, το αποτέλεσμα αυτής της ελαττωματικής επικοινωνίας των νεύρων.

Οι περιοχές που επηρεάζονται από την απομυελίνωση προκαλούν φλεγμονώδεις βλάβες ( πλάκες ) που μπορούν να πάρουν την εμφάνιση σκληρυνόμενων περιοχών, ουλές: εξ ου και η σκλήρυνση . Αυτές οι πλάκες σε ένα άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να εμφανιστούν σε διαφορετικές θέσεις στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό, γι 'αυτό και αναφέρουμε τη νόσο ως σκλήρυνση κατά πλάκας .
2. Μια (ακόμη) άγνωστη παθολογία
Όταν λέμε ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια άγνωστη παθολογία, δεν αναφέρουμε τους μηχανισμούς της δράσης της, αλλά την αιτιολογία της νόσου, την οποία γνωρίζουμε πολύ, αλλά όχι αρκετά για να εντοπίσουμε μια αιτία . Η βλάβη της μυελίνης , στη βάση της νόσου, οφείλεται σε μια ανωμαλία του ανοσοποιητικού συστήματος , η οποία προκαλεί την επίθεσή της σε ένα αυτοδύναμο συστατικό (μυελίνη ακριβώς), γι 'αυτό συχνά μιλάμε για Πολλαπλή σκλήρυνση ως αυτοάνοση ή πιο σωστή ανοσο-μεσολαβούμενη ασθένεια . Αυτό που προκαλεί αυτήν την ανώμαλη αντίδραση στη μυελίνη και ποιες είναι οι βασικές αιτίες της νόσου δεν είναι απολύτως σαφές. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το Sm οφείλεται τόσο στη συμβολή γενετικών όσο και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Γνωρίζουμε ότι σε ομοφυλους διδύμων , εάν κάποιος έχει σκλήρυνση κατά πλάκας, ο άλλος έχει περίπου μία στις τέσσερις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου, ενώ στους ετερόλογους αδελφούς η πιθανότητα μειώνεται στο 1 στα 30 , έτσι ώστε να μιλάμε για γενετική προδιάθεση και όχι για γενετική προδιάθεση γενετική ασθένεια . Μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων που σχετίζονται με τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου είναι: η συνήθεια του καπνίσματος (η υπόθεση είναι ότι ορισμένες ουσίες που περιέχονται μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος), χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D , υψόμετρο και ως εκ τούτου έκθεση στον ήλιο και πάλι βιταμίνη D). και έκθεση σε λοιμώξεις όπως αυτές που προέρχονται από τον ιό Epstein Barr .
3. Μια ασθένεια των νέων
Η σκλήρυνση κατά πλάκας επηρεάζει οπουδήποτε, όπου υπάρχουν διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα (με εκτιμήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 2,5 και 3 εκατομμυρίων ασθενών παγκοσμίως, περίπου 700 χιλιάδες στην Ευρώπη ) και συγκαταλέγεται στις πιο συχνές νευρολογικές παθήσεις του νεανικού πληθυσμού. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι είναι πιο συνηθισμένο στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη - στην τελευταία έκδοση του Atlas για τη Σκλήρυνση κατά πλάκας (2013) οι υψηλότερες επικρατούσες επικρατούν στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη - και ότι στη χώρα μας η επίπτωση είναι περίπου κάθε χιλιάδες άτομα. Όχι χωρίς περιφερειακές παραλλαγές - είναι η περίπτωση της Σαρδηνίας όπου η επίπτωση είναι σχεδόν διπλή - και το φύλο: οι γυναίκες έχουν διπλό κίνδυνο να διαγνωσθούν με Sm. Η πλειοψηφία των ασθενών που πάσχουν από Sm διαγιγνώσκεται μεταξύ 20 και 40 ετών , και σε ορισμένες περιπτώσεις ήδη πριν, ως παιδιά (εκτιμάται ότι μεταξύ 5 και 10% των διαγνώσεων εμφανίζονται ήδη σε παιδιατρική ηλικία).
4. Πολλά συμπτώματα για μια ασθένεια
Ένα από τα χαρακτηριστικά με τα οποία συμβαίνει η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η ακραία μεταβλητότητα και η μη προβλεψιμότητα, ξεκινώντας από τα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εμφανιστεί, τόσο πολύ ώστε, όπως διευκρινίζεται από τον Aism , καμία περίπτωση του Sm δεν είναι η ίδια με μια άλλη και ούτε καν για τον ίδιο , καθώς η κλινική πορεία μπορεί να αλλάξει ακόμη και σε μία μόνο περίπτωση.
Μεταξύ των συνηθέστερων εκδηλώσεων της νόσου, λόγω της έλλειψης επικοινωνίας των νεύρων λόγω της απώλειας μυελίνης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν: οπτικές διαταραχές (μείωση ή διάσπαση του ματιού ή ανεξέλεγκτες κινήσεις του οφθαλμού). δυσκολίες στον συντονισμό των κινήσεων , οι οποίες μπορεί μερικές φορές να φαίνονται ανεξέλεγκτες και να διατηρούν την ισορροπία. κόπωση με απώλεια μυϊκής δύναμης . απώλεια ευαισθησίας στη θερμότητα , το κρύο ή την αφή, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα. πόνος ; γνωστικές διαταραχές (στο επίπεδο της προσοχής, της συλλογιστικής, της μάθησης και της μνήμης). γλωσσικές δυσκολίες .
5. Ένα όνομα τόσα πολλά πρόσωπα
Ο ιταλικός Σύνδεσμος για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας αναγνωρίζει τέσσερις τύπους σκλήρυνσης κατά πλάκας , με βάση τους διάφορους τύπους κλινικής πορείας (απρόβλεπτη κατά τη στιγμή της διάγνωσης), εκτός από ένα πέμπτο, καθορισμένο καλοήθη, διαφορετικό από τους άλλους διότι δεν επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, εμφανίζεται γενικά με δύο οξεία επεισόδια από τα οποία παρατηρείται πλήρης ανάκαμψη και αυτό δεν αφήνει αναπηρία.
Από τις τέσσερις βασικές μορφές - μια πορεία υποτροπής-εκτροπής (Sm-Rr). δευτερευόντως προοδευτική . Η πρωταρχική προοδευτική και προοδευτική εξέλιξη με υποτροπές - υποτροπιάζουσα-παρορμητική (χαρακτηριζόμενη από οξεία επεισόδια ασθένειας διαστρεβλωμένη με περιόδους ύφεσης) είναι η συνηθέστερη, αρχικά εμπλέκοντας περίπου το 85% των ανθρώπων με Sm .
Αρχικά επειδή με την πάροδο του χρόνου ένα καλό ποσοστό αυτών των ανθρώπων αντιμετωπίζει μια σταδιακή επιδείνωση των φυσικών συνθηκών (στην δευτερευόντως προοδευτική μορφή). Στην πρωτεύουσα προοδευτική μορφή (περίπου το 15% των ανθρώπων με Sm), τα συμπτώματα βαθμιαία επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου χωρίς πραγματικές επιπτώσεις, όπως συμβαίνει στην προοδευτική-προοδευτική μορφή με υποτροπές.
6. Θεραπείες κατά Sm
Δεν υπάρχει καμία θεραπεία κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας , δηλαδή δεν υπάρχει σχέδιο επίθεσης με στόχο την εξάλειψη των υποκείμενων αιτίων χρόνιων ασθενειών . Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα , να ανακουφίσουν τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των επιθέσεων , να επιταχύνουν την αποκατάσταση, να προλάβουν και να μειώσουν την επίδραση των υποτροπών και να καθυστερήσουν την πρόοδο της νόσου.
Όσον αφορά τη χρήση, διακρίνονται κλασικά δύο είδη φαρμάκων: εκείνα της "επίθεσης", που χρησιμοποιούνται για περιορισμένο αριθμό ημερών, κατά τη διάρκεια υποτροπών (βλέπε στεροειδή φάρμακα με αντιφλεγμονώδη δράση) και "μακροπρόθεσμα" σκέφτηκε, όπως υποδηλώνει το όνομα, να δράσει στη μακρά πορεία , τροποποιώντας και καθυστερώντας την πρόοδο της νόσου. Ανοσοκατασταλτικά , ανοσορρυθμιστικά και μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν τον ρόλο του ελέγχου, τροποποίησης και μείωσης της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος (σύμφωνα με την εμπλοκή ενός ανοσοποιητικού μηχανισμού στη βάση της νόσου) αποτελούν μέρος αυτής της δεύτερης τάξης.
Σε αυτές προστίθενται μια σειρά από λεγόμενες συμπτωματικές θεραπείες για τη θεραπεία των συμπτωμάτων που συνοδεύουν το Sm, όπως άγχος, πόνο, δυσκοιλιότητα, διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος και κατάθλιψη.
7. Και τα βλαστικά κύτταρα;
Στην αρχή του έτους μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Γένοβας, συντονισμένη από τον Gianluigi Mancardi, παρουσίασε μια μελέτη για τη νευρολογία που πρότεινε ότι ένα αυτόματο μεταμόσχευμα αιματοποιητικών βλαστικών κυττάρων - που ήδη εκτελείται σε ορισμένες περιπτώσεις στην εθνική επικράτεια - θα μπορούσε να είναι περισσότερο (σημαντική μείωση του αριθμού των νέων εγκεφαλικών τραυμάτων) σε σύγκριση με την τυπική θεραπεία σε σοβαρές μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας .
« Η διαδικασία με βλαστοκύτταρα », σχολίασε ο Mancardi , « φαίνεται να επαναφέρει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς ». Ταυτόχρονα, διεξάγεται έρευνα και σε μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα με το διεθνές πρόγραμμα Mesems που συντονίζεται από τον Antonio Uccelli του Πανεπιστημίου της Γένοβας , μια μελέτη φάσης ΙΙ που μέχρι στιγμής κατέδειξε την ασφάλεια της μεσεγχυματικής θεραπείας σε άτομα με Sm .
8. Όχι μόνο τα κύτταρα και τα ναρκωτικά
Ζώντας μια πλήρη ζωή, εξασφαλίζοντας μια επαρκή ποιότητα ζωής για το άτομο με S m , σημαίνει όχι μόνο την καταμέτρηση των ναρκωτικών , των οποίων η πρόσβαση, η καταγγελία του Aism , δεν είναι καθόλου ομοιόμορφη στην ιταλική επικράτεια, ειδικά για τα καινοτόμα, ένα πρόβλημα που συνοδεύουν καθυστερήσεις στην παροχή νέων θεραπειών και επιβάρυνση του κόστους για τα συμπτώματα για πολλούς ανθρώπους με Sm . Απαραίτητη είναι επίσης η κατάλληλη (εξατομικευμένη) πορεία αποκατάστασης , η οποία βασίζεται στη φυσιοθεραπεία , την αποκατάσταση νευροκινητικών μηχανισμών , την λογοθεραπεία , την αποκατάσταση του σφιγκτήρα και τις γνωστικές διαταραχές , την κοινωνική επανένταξη και την ψυχολογική στήριξη , διότι η σκλήρυνση κατά πλάκας επηρεάζει όχι μόνο τη σωματική και " μόνο στα ορατά συμπτώματα, αλλά και στα αόρατα, τα οποία είναι πολύ άκυρα ", όπως υπενθύμισε η Roberta Amadeo, πρόεδρος Aism , την παρουσίαση στη Γερουσία της ημερήσιας διάταξης για την πολλαπλή σκλήρυνση .
9. Ένα πρόγραμμα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Έχουν μετονομαστεί σε πρόσκληση για δράση , την Ατζέντα Σκλήρυνσης κατά Πολλά : κατάλογο προτεραιοτήτων για άτομα με ΣΜ, δεσμεύσεις για συγκεκριμένες απαντήσεις που βοηθούν στην αντιμετώπιση των σημερινών εμποδίων που τους εμποδίζουν να ζήσουν μια πλήρη ζωή και έχοντας (όπως υπενθυμίζεται από το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας της Παγκόσμιας Ημέρας) σε κατάλληλους δρόμους έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας, εργασίας και εκπαίδευσης.
Η πρόσκληση για δράση αναφέρεται στην ανάγκη μετασχηματισμού των δεσμεύσεων που έγιναν στο Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με τον Sm πέρυσι, με αιτήματα για διαγνωστική θεραπευτική βοήθεια σε όλες τις περιοχές, εγγύηση έγκαιρης πρόσβασης , όχι δαπανηρή και συνεπής με φάρμακα · εγγύηση εξατομικευμένων διαδρομών αποκατάστασης · δυνατότητα ενοποίησης μεταξύ της ανάγκης περίθαλψης και εργασίας (σε ρυθμιστικό και συμβατικό επίπεδο) · κατάλληλες αξιολογήσεις και αξιολογήσεις της αναπηρίας , της αναπηρίας και της αναπηρίας, καθώς και την εξασφάλιση της κατάλληλης διάρθρωσης και χρηματοδότησης για το Sm.
10. Εγκυμοσύνη
Μπορείτε να έχετε ένα παιδί εάν πάσχετε από σκλήρυνση κατά πλάκας ; Το ερώτημα είναι σημαντικό, καθώς υπάρχουν πολλά νεαρά κορίτσια που πάσχουν από αυτή την ασθένεια, η οποία επηρεάζει τις γυναίκες κατά μέσο όρο δύο φορές πιο συχνά από τους άνδρες. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι ότι το Sm δεν είναι κληρονομική ασθένεια και επομένως δεν διακινδυνεύετε να το περάσετε απευθείας στα παιδιά σας και ακόμη και οι γενετικοί κίνδυνοι που οι απόγονοι τους αναπτύσσουν την ασθένεια είναι χαμηλοί, λιγότερο από 4% . Οι μελέτες που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα δείχνουν επίσης ότι η κατοχή ενός παιδιού δεν επηρεάζει σημαντικά την πορεία της νόσου μακροπρόθεσμα .
Επομένως, είναι συνήθως πιθανό να σχεδιάσετε μια εγκυμοσύνη χωρίς φόβο, αλλά γνωρίζοντας ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος υποτροπής κατά τους τρεις πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Ένας κίνδυνος για το αγέννητο προέρχεται από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να κρατήσει το Sm στον κόλπο και γι 'αυτό είναι απαραίτητο να μιλήσετε με τον γιατρό σας προτού συνεχίσετε την εγκυμοσύνη , επειδή μπορεί να χρειαστεί να διακόψετε τις θεραπείες τους μήνες που ακολουθούν τη σύλληψη .

ΠΗΓΗ  
https://www.wired.it/.../10-cose-sapere-sclerosi-multipla/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ