ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Η φυματίωση (ΤΒ) είναι μια σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες. Τα μικρόβια που προκαλούν τη φυματίωση είναι ένα είδος βακτηρίων.
Η φυματίωση μπορεί να εξαπλωθεί όταν ένα άτομο με την ασθένεια βήχει, φτερνίζεται ή τραγουδά. Αυτό μπορεί να βάλει στον αέρα μικροσκοπικά σταγονίδια με τα μικρόβια. Ένα άλλο άτομο μπορεί στη συνέχεια να αναπνεύσει στα σταγονίδια και τα μικρόβια εισέρχονται στους πνεύμονες.
Η φυματίωση εξαπλώνεται εύκολα όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε πλήθη ή όπου οι άνθρωποι ζουν σε συνθήκες συνωστισμού. Τα άτομα με HIV/AIDS και άλλα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσουν φυματίωση από τα άτομα με τυπικό ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα φάρμακα που ονομάζονται αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν τη φυματίωση. Αλλά ορισμένες μορφές βακτηρίων δεν ανταποκρίνονται πλέον καλά στις θεραπείες.
Συμπτώματα
Όταν τα μικρόβια της φυματίωσης επιβιώνουν και πολλαπλασιάζονται στους πνεύμονες, ονομάζεται φυματίωση . Μια λοίμωξη από φυματίωση μπορεί να είναι σε ένα από τα τρία στάδια. Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά σε κάθε στάδιο.
Πρωτοπαθής φυματίωση . Το πρώτο στάδιο ονομάζεται πρωτογενής μόλυνση. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκουν και αιχμαλωτίζουν τα μικρόβια. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να καταστρέψει εντελώς τα μικρόβια. Αλλά μερικά συλλαμβανόμενα μικρόβια μπορεί να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας πρωτογενούς μόλυνσης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης, όπως:
- Χαμηλός πυρετός.
- Κούραση.
- Βήχας.
Λανθάνουσα φυματίωση . Η πρωτογενής μόλυνση συνήθως ακολουθείται από το στάδιο που ονομάζεται λανθάνουσα φυματίωση . Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος χτίζουν ένα τοίχωμα γύρω από τον πνευμονικό ιστό με μικρόβια φυματίωσης . Τα μικρόβια δεν μπορούν να κάνουν άλλο κακό αν το ανοσοποιητικό σύστημα τα κρατά υπό έλεγχο. Όμως τα μικρόβια επιβιώνουν. Δεν υπάρχουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια της λανθάνουσας λοίμωξης από φυματίωση .
Ενεργός φυματίωση . Η ενεργός φυματίωση εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να ελέγξει μια λοίμωξη. Τα μικρόβια προκαλούν ασθένειες σε όλους τους πνεύμονες ή σε άλλα μέρη του σώματος. Η ενεργός φυματίωση μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά την πρωτογενή μόλυνση. Αλλά συνήθως συμβαίνει μετά από μήνες ή χρόνια λανθάνουσας λοίμωξης από φυματίωση .
Τα συμπτώματα της ενεργού φυματίωσης στους πνεύμονες συνήθως αρχίζουν σταδιακά και επιδεινώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Βήχας.
- Βήχας με αίμα ή βλέννα.
- Πόνος στο στήθος.
- Πόνος με αναπνοή ή βήχα.
- Πυρετός.
- Κρυάδα.
- Νυχτερινές εφιδρώσεις.
- Απώλεια βάρους.
- Δεν θέλει να φάει.
- Κούραση.
- Δεν νιώθω καλά γενικά.
Ενεργή φυματίωση έξω από τους πνεύμονες. Η φυματίωση μπορεί να εξαπλωθεί από τους πνεύμονες σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό ονομάζεται εξωπνευμονική φυματίωση. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το μέρος του σώματος που έχει μολυνθεί. Τα κοινά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πυρετός.
- Κρυάδα.
- Νυχτερινές εφιδρώσεις.
- Απώλεια βάρους.
- Δεν θέλει να φάει.
- Κούραση.
- Δεν νιώθω καλά γενικά.
- Πόνος κοντά στο σημείο της μόλυνσης.
Η ενεργή νόσος της φυματίωσης στο φωνητικό πλαίσιο βρίσκεται έξω από τους πνεύμονες, αλλά έχει συμπτώματα περισσότερο σαν ασθένεια στους πνεύμονες.
Κοινές θέσεις ενεργού φυματίωσης εκτός των πνευμόνων περιλαμβάνουν:
- Νεφρά.
- Συκώτι.
- Υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.
- Μύες της καρδιάς.
- Γεννητικά όργανα.
- Λεμφαδένες.
- Οστά και αρθρώσεις.
- Δέρμα.
- Τοίχοι αιμοφόρων αγγείων.
- Φωνητικό κουτί, που ονομάζεται επίσης λάρυγγας.
Ενεργή φυματίωση στα παιδιά. Τα συμπτώματα της ενεργού φυματίωσης στα παιδιά ποικίλλουν. Συνήθως, τα συμπτώματα ανά ηλικία μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Εφηβοι. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τα συμπτώματα των ενηλίκων.
- Παιδιά 1 έως 12 ετών. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να έχουν πυρετό που δεν θα υποχωρήσει και να χάσουν βάρος.
- Βρέφη. Το μωρό δεν μεγαλώνει ούτε παίρνει βάρος όπως αναμένεται. Επίσης, ένα μωρό μπορεί να έχει συμπτώματα από πρήξιμο στο υγρό γύρω από τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό, όπως:
- Το να είσαι νωθρός ή μη δραστήριος.
- Ασυνήθιστα ιδιότροπος.
- Εμετός.
- Κακή σίτιση.
- Διογκωμένο μαλακό σημείο στο κεφάλι.
- Φτωχά αντανακλαστικά.
Πότε να δείτε γιατρό
Τα συμπτώματα της φυματίωσης είναι παρόμοια με συμπτώματα πολλών διαφορετικών ασθενειών. Επισκεφθείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε συμπτώματα που δεν βελτιώνονται με λίγες ημέρες ανάπαυσης.
Λάβετε επείγουσα φροντίδα εάν έχετε:
- Πόνος στο στήθος.
- Ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος.
- Σύγχυση.
- Επιληπτικές κρίσεις.
- Δυσκολία αναπνοής.
Λάβετε άμεση ή επείγουσα φροντίδα εάν:
- Βήχα αίμα.
- Έχετε αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα σας.
-
Διάγνωση
Για τη διάγνωση μιας λοίμωξης από φυματίωση (ΤΒ), ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα κάνει μια εξέταση που περιλαμβάνει:
- Ακούγοντας σας να αναπνέετε με ένα στηθοσκόπιο.
- Έλεγχος για διογκωμένους λεμφαδένες.
- Κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας.
Τεστ φυματίωσης
Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα παραγγείλει εξετάσεις εάν:
- Υποψία φυματίωσης.
- Πιθανότατα είχατε εκτεθεί σε άτομο με ενεργό φυματίωση .
- Έχετε κινδύνους για την υγεία για ενεργό νόσο φυματίωσης .
Ο πάροχός σας θα καθορίσει εάν μια δερματική εξέταση ή εξέταση αίματος είναι η καλύτερη επιλογή.
Δερματικό τεστ
Μια μικρή ποσότητα μιας ουσίας που ονομάζεται φυματίνη εγχέεται ακριβώς κάτω από το δέρμα στο εσωτερικό του ενός αντιβραχίου. Μέσα σε 48 έως 72 ώρες, ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας θα ελέγξει το χέρι σας για πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Το μέγεθος του ανυψωμένου δέρματος χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό θετικού ή αρνητικού τεστ.
Αυτό το τεστ δείχνει εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά ή έχει δημιουργήσει αντίσωμα στη φυματίωση. Ένα θετικό τεστ υποδεικνύει ότι πιθανότατα έχετε είτε λανθάνουσα φυματίωση είτε ενεργό φυματίωση . Τα άτομα που έκαναν εμβόλιο κατά της φυματίωσης μπορεί να λάβουν θετικό τεστ ακόμα κι αν δεν έχουν λοίμωξη.
Ένα αρνητικό τεστ σημαίνει ότι το σώμα σας δεν αντέδρασε στο τεστ. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχετε μόλυνση.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
Ένα δείγμα αίματος αποστέλλεται σε εργαστήριο. Μια εργαστηριακή εξέταση ανακαλύπτει εάν ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να «αναγνωρίσουν» τη φυματίωση. Ένα θετικό τεστ δείχνει ότι έχετε είτε λανθάνουσα φυματίωση είτε ενεργό φυματίωση . Άλλες εξετάσεις του δείγματος αίματος μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν έχετε ενεργή νόσο.
Ένα αρνητικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι πιθανότατα δεν έχετε λοίμωξη από φυματίωση .
ακτινογραφία
Μια ακτινογραφία θώρακος μπορεί να δείξει ακανόνιστα μπαλώματα στους πνεύμονες που είναι τυπικά της ενεργού φυματίωσης .
Δοκιμές πτυέλων
Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να πάρει ένα δείγμα της βλέννας που εμφανίζεται όταν βήχετε, που ονομάζεται επίσης πτύελα. Εάν έχετε ενεργή φυματίωση στους πνεύμονές σας ή στο φωνητικό κουτί, οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν τα βακτήρια.
Μια σχετικά γρήγορη εργαστηριακή εξέταση μπορεί να πει εάν τα πτύελα έχουν πιθανώς τα βακτήρια της φυματίωσης . Αλλά μπορεί να εμφανίζει βακτήρια με παρόμοια χαρακτηριστικά.
Μια άλλη εργαστηριακή εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει την παρουσία βακτηρίων της φυματίωσης . Τα αποτελέσματα συχνά χρειάζονται αρκετές εβδομάδες. Μια εργαστηριακή δοκιμή μπορεί επίσης να πει εάν πρόκειται για μια ανθεκτική στα φάρμακα μορφή του βακτηρίου. Αυτές οι πληροφορίες βοηθούν τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να επιλέξει την καλύτερη θεραπεία.
Άλλες εργαστηριακές εξετάσεις
Άλλες εργαστηριακές εξετάσεις που μπορεί να παραγγελθούν περιλαμβάνουν:
- Τεστ αναπνοής.
- Διαδικασία για να αφαιρέσετε τα πτύελα από τους πνεύμονές σας με ειδικό σωλήνα.
- Τεστ ούρων.
- Δοκιμή του υγρού γύρω από τη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο, που ονομάζεται εγκεφαλονωτιαίο υγρό.
Δεν υπάρχουν σχόλια: