Οι μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων παρουσιάζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες η πιο συχνή αιτία είναι ο μύκητας κάντιντα (Candida Albicans). Αυτός ο μύκητας ζει στο δέρμα ή στο έντερό μας χωρίς συνήθως να προκαλεί προβλήματα, αντίθετα αποκρούει ορισμένους βακτηριακούς εισβολείς που μας αρωσταίνουν. Μια από τις περιοχές του δέρματος που προτιμά να ζει είναι τα γεννητικά μας όργανα.
Όμως o Candida albicans δεν περνά πάντα απαρατήρητος. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που φέρουν τον μύκητα θα περάσουν τη ζωή τους χωρίς να μάθουν ποτέ το όνομα αυτού του -συνήθως- αβλαβούς ενοίκου, ορισμένοι θα ανακαλύψουν ότι ήταν η αιτία της στοματίτιδας που είχαν ή των κολπικών μολύνσεών τους. Πράγματι, το 75% των γυναικών θα βιώσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο μόλυνσης από αυτόν τον μύκητα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Τα πράγματα μπορούν να πάνε άσχημα εάν αλλαγές στην ανοσολογική άμυνα ενός ατόμου βοηθήσουν τον Candida albicans να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις, αφού προηγουμένως κυκλοφορήσει στο αίμα (σηψαιμία) και πάει σε ζωτικά όργανα. Πρόκειται για μια συχνή επίκτητη μυκητιασική λοίμωξη σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ιδιαίτερα μεταξύ ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Μερικές φορές οι συνέπειες είναι τραγικές. Κάθε χρόνο, περίπου 700 ασθενείς πεθαίνουν από λοιμώξεις Candida albicans μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο -όσο περίπου οι θάνατοι από λοιμώξεις που προκαλούνται από τον ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (MRSA).
Υπό ορισμένες συνθήκες, ο κάντιντα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει μυκητίαση που ονομάζεται καντιντίαση. Όταν προσβάλλει τα γεννητικά όργανα, συνήθως δεν έχει μεταδοθεί με το σεξ. Οι άντρες δεν παρουσιάζουν πάντα συμπτώματα αλλά μερικές φορές η βάλανος και η πόσθη μπορεί να είναι κόκκινες, φλεγμονώδεις και να προκαλούν πόνο. Οι γυναίκες παρουσιάζουν πιο εύκολα συμπτώματα τα οποία είναι: πόνος, φαγούρα, ερεθισμός, φλεγμονή στο αιδοίο και στον κόλπο, κολπικές εκκρίσεις που μοιάζουν με τυρί κότατζ, πρήξιμο και κοκκίνισμα του αιδοίου. Η εσωτερική επιφάνεια του κόλπου μπορεί να είναι καλυμμένη από ένα λευκό επίχρισμα. Το δέρμα της περιοχής μπορεί να είναι ευαίσθητο και να παρουσιάζει ραγίσματα. Πιο ευπαθείς στις μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων είναι οι διαβητικές γυναίκες, οι έγκυες, τα άτομα που λαμβάνουν αντιβίωση, οι καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπεία και όσοι έχουν κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Το γιατί ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν καντιντίαση είναι ασαφές. Συμβαίνει κυρίως κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας και σπάνια πριν από την πρώτη έμμηνο ροή ή μετά την εμμηνόπαυση, επομένως πιθανότατα εμπλέκονται οι ορμόνες. Πολλές φορές τα συμπτώματα εμφανίζονται πριν από την έμμηνο ρύση. Επίσης μετά από λήψη ορισμένων αντιβιοτικών και αυτό είναι πιο συχνό σε γυναίκες με διαβήτη.
Αντιμετώπιση
Υπάρχουν φάρμακα διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, έτσι πολλές γυναίκες θεραπεύουν τον εαυτό τους μόνες τους. Η θεραπεία αποτελείται από αντιμυκητιακές κρέμες ή κολπικά δισκία. Υπάρχει επίσης η επιλογή των από του στόματος δισκίων, τα οποία δεν συνιστώνται για εγκύους. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να επισκέπτονται το γιατρό τους εάν αυτές οι θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα ή τα συμπτώματα επανεμφανιστούν -μπορεί να πάσχετε από εντελώς διαφορετική μόλυνση η οποία απαιτεί άλλη θεραπεία. Αν και οι γυναίκες μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με φάρμακα που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, περίπου στο 5% τα συμπτώματα επανεμφανίζονται και υπάρχουν περιπτώσεις που δεν υποχωρούν ποτέ.
Αν και η αντιμυκητιακή αγωγή είναι η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της καντιντίασης, ορισμένα διατροφικά συμπληρώματα μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού σας. Για παράδειγμα, τα προβιοτικά βοηθούν στην εξισορρόπηση της μικροβιακής χλωρίδας, ενισχύοντας την φυσική γραμμή άμυνας Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η λήψη προβιοτικών μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της καντιντίασης -το δείγμα των ασθενών που συμμετείχαν σ’ αυτού του είδους τις μελέτες ήταν μικρό και απαιτείται επιβεβαίωση. Το έλαιο ρίγανης έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες χάρη σε δύο συστατικά του, την καρβακρόλη και τη θυμόλη. Το σκόρδο περιέχει αλισίνη και θειούχες ενώσεις που βοηθούν στην αντιμετώπιση των μυκητιασικών λοιμώξεων. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ορισμένες εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι βοηθά στην καταπολέμηση του Candida Albicans.
Εάν έχετε καντιντίαση αποφύγετε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη διότι αυτό προκαλεί υπερανάπτυξη του Candida albicans. Αντίθετα, τροφές πλούσιες σε αμινοξέα και λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση των αποικιών του μύκητα. Μπορεί να έχετε όφελος αν καταναλώνετε γιαούρτι με προβιοτικά. Η πρόληψη, πάντως, είναι δύσκολη επειδή ο μικροοργανισμός ζει μέσα μας.
Πρόληψη
Πρέπει να ξέρετε ότι οι μύκητες ευδοκιμούν σε ζεστούς και σκοτεινούς χώρους. Ένα από τα καλύτερα προληπτικά μέτρα είναι να κοιμάται κανείς χωρίς πολλά ρούχα έτσι ώστε η περιοχή των γεννητικών οργάνων να είναι δροσερή και ξηρή.
Αποφύγετε τα κολλητά ρούχα ή όσα κατασκευάζονται από υλικά τα οποία εμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα. Τα εσώρουχά σας πρέπει να είναι 100% βαμβακερά. Η φούστα για τη γυναίκα είναι προτιμότερη από το παντελόνι. Ξεχάστε τα σπερματοκτόνα γιατί μπορεί να ερεθίσουν τον κόλπο σας. Πλένεστε πριν και μετά από κάθε σεξουαλική επαφή και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή σας κατά τις μέρες τις περιόδου. Δεν πρέπει να κάνετε εσωτερική κολπική πλύση διότι αυτό μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου σας.
Η επαναλαμβανόμενη, χρόνια λοίμωξη ζυμομυκήτων, με τα ενοχλητικά συμπτώματά της μπορεί να γίνει ανυπόφορη . Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι επιρρεπείς σε συχνές μολύνσεις από ζυμομύκητες , αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να λάβετε για την πρόληψή τους – αν γνωρίζετε τι τους προκαλεί.
Κάνετε ό, τι περνάει από το χέρι σας για να αποτρέψετε χρόνιες μολύνσεις από ζυμομύκητες, φορώντας βαμβακερές κιλότες και αλλάζοντας το μαγιό σας μόλις επιστρέψετε στο σπίτι από την παραλία. Αλλά είναι πάλι εκεί – η τρελή φαγούρα που σηματοδοτεί μια άλλη κολπική λοίμωξη ζύμης.
Εάν έχετε 4 ή περισσότερες κολπικές μολύνσεις ζύμης το χρόνο, έχετε χρόνιο πρόβλημα λοίμωξης ζυμομυκήτων λέει η Erin Nelson, MD, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο. Περίπου 5% έως 8% τοις εκατό των γυναικών ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, λέει.
Αυτές οι χρόνιες μολύνσεις μπορούν να είναι απογοητευτικές για τους ασθενείς και τους γιατρούς, λέει η Linda Masini, νοσοκόμα στο Advocate Medical Group στο Σικάγο.
«Οι ασθενείς συνεχίζουν να τηλεφωνούν και να λένε:« Η θεραπεία μου δεν λειτουργεί », λέει.
Γιατί οι μολύνσεις ζυμομυκήτων συνεχίζουν να επανέρχονται, ανεξάρτητα από το τι κάνετε; Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να είναι μια αιτία που δεν υποψιαστήκατε ποτέ. Διαβάστε παρακάτω για κοινούς παράγοντες που προκαλούν χρόνιες κολπικές μολύνσεις ζύμης.
- Το DNA σας μπορεί να λειτουργεί εναντίον σας.
Δύο γενετικές μεταλλάξεις μπορεί να κάνουν μερικές γυναίκες πιο επιρρεπείς σε Candida albicans, τον μύκητα που είναι πιο υπεύθυνος για χρόνιες κολπικές μολύνσεις ζύμης, σύμφωνα με γαλλική μελέτη του 2011 που πραγματοποιήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και Ιατρικής Έρευνας και το Πανεπιστήμιο Paris Descartes. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει την υπερβολική ανάπτυξη της Candida και θα ξεκινήσει άμυνα – αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα σε γυναίκες με αυτά τα γενετικά ελαττώματα δεν μπορεί να δημιουργήσει βασικές πρωτεΐνες για να καταστήσει δυνατή αυτή την άμυνα.
Ο γενετικός σύνδεσμος μπορεί να εξηγήσει γιατί οι συχνές μολύνσεις ζύμης φαίνονται πιο συχνές σε ορισμένες οικογένειες παρά σε άλλες.
Σε μια μελέτη του 2011, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας εξέτασαν τα γενετικά προφίλ 11 ασθενών από 5 οικογένειες που είχαν χρόνιες μολύνσεις ζύμης και εντόπισαν μια κληρονομική γενετική μετάλλαξη που έκανε τα μέλη αυτών των οικογενειών πιο ευαίσθητα.
2. Ο σύντροφος σας μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος της χρόνιας μόλυνσης από ζυμομύκητες.
Ναι, οι άνδρες μπορούν να προσβληθούν από αυτές τις μολύνσεις , οι οποίες ονομάζονται βαλανίτιδα , σύμφωνα με την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των ΗΠΑ. Κάνει το κεφάλι του πέους κόκκινο, πληγωμένο και φαγούρα. Οι άνδρες που δεν έχουν περιτμηθεί είναι πιο επιρρεπείς σε βαλανίτιδα.
Δώδεκα τοις εκατό έως 15% των ανδρών αναφέρουν κνησμώδες εξάνθημα στο πέος τους μετά από σεξ με γυναίκα με λοίμωξη ζυμομυκήτων, αναφέρει το Γραφείο Υγείας των Γυναικών για το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Ακόμη και μετά την απομάκρυνση της μόλυνσης από την μόλυνση του κόλπου μιας γυναίκας, ο σύντροφός της μπορεί να την μολύνει εκ νέου.
Οι κολπικές μολύνσεις από ζυμομύκητες δεν θεωρούνται σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, επειδή ο μύκητας Candida είναι φυσικά παρών στον κόλπο και ακόμη και οι άγαμες γυναίκες μπορούν να προσβληθούν από μολύνσεις.
“Η θεραπεία του σεξουαλικού συντρόφου δεν είναι γενικά μέρος του πρωτοκόλλου μας”, λέει ο Nelson.
Ωστόσο, η Candida μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ σεξουαλικών συντρόφων, σύμφωνα με την κλινική Mayo.
Προφυλακτικά: Το Αμερικανικό Κογκρέσο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) απαριθμεί το σπερματοκτόνο – συμπεριλαμβανομένου του είδους που υπάρχει στα προφυλακτικά – ως κύρια αιτία ερεθισμού του κόλπου, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε κολπικές μολύνσεις ζύμης. Επίσης, προσέξτε τη χρήση προφυλακτικών εάν θεραπεύετε ήδη λοίμωξη από ζύμη: Ορισμένα φάρμακα κάνουν τα προφυλακτικά πιο πιθανό να σπάσουν, καταστρέφοντας την αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη ασθενειών και εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την Planned Parenthood, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που διαχειρίζεται κλινικές σεξουαλικής υγείας και οικογενειακού προγραμματισμού Το
Στοματικό σεξ: Μια μελέτη του 2003 από το Πανεπιστήμιο του Michigan-Ann Arbor έδειξε ότι ο κίνδυνος μιας γυναίκας να προσβληθεί από μολύνσεις ζυμομυκήτων αυξήθηκε πολύ μετά τη λήψη στοματικού σεξ. Το Candida albicans βρίσκεται στο στόμα του ενός τρίτου έως του μισού όλων των ενηλίκων, λένε οι ερευνητές.
Λιπαντικό: Στη στήλη της στην ιστοσελίδα Stanford School of Medicine Women’s Health, η Leah Millheiser, MD, κλινική βοηθός καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας, γράφει ότι η γλυκερίνη μπορεί να συμβάλει σε χρόνιες μολύνσεις ζύμης. “Εάν είστε επιρρεπείς σε ανάπτυξη μολύνσεων από ζύμες, μεταβείτε στην έκδοση χωρίς γλυκερίνη του αγαπημένου σας λιπαντικού”,
Δεν υπάρχουν σχόλια: