ΜΕΝΟΥ

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Η ιατρική μαριχουάνα μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με MS, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει






Τα ιατρικά προϊόντα που παράγονται από τη μαριχουάνα μπορεί να έχουν ήπιο όφελος στη θεραπεία συμπτωμάτων σκλήρυνσης κατά πλάκας, βάσει αναφορών από ασθενείς.

Τα φάρμακα που περιέχουν τις κύριες χημικές ενώσεις στην κάνναβη σχετίζονται με περιορισμένη και ήπια μείωση των μυϊκών συστολών, δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης και πόνο, με βάση τις αυτοαξιολογήσεις των ασθενών από συμπεριλήφθηκαν σε μια σημαντική νέα επανεξέταση στοιχείων.

"Η ουσία είναι ότι υπάρχει κάτι που συμβαίνει με τα κανναβινοειδή σε σχέση με τα συμπτώματα", δήλωσε ο Nicholas LaRocca, αντιπρόεδρος της παροχής υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας πολιτικής στην Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πολλαπλής Σκλήρυνσης.
Ωστόσο, οι αυτοαναφορές των ασθενών σχετικά με τα οφέλη που σχετίζονται με τις μυϊκές συσπάσεις διέφεραν από τα αποτελέσματα αντικειμενικών κλιμάκων που χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς, σημείωσε η LaRocca. Οι γιατροί δεν έχουν παρατηρήσει κανένα τέτοιο όφελος από τα φάρμακα μαριχουάνας.
"Αυτό είναι προφανώς ανησυχητικό", δήλωσε ο LaRocca.
Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν επίσης ότι τα φάρμακα που προέρχονται από κάνναβη έρχονται με λίγες παρενέργειες και όχι σοβαρές, σημειώνει η Δρ. Marissa Slaven, επίκουρη καθηγήτρια παρηγορητικής φροντίδας στο πανεπιστήμιο McMaster στο Hamilton του Οντάριο του Καναδά.
"Προσθέτει σίγουρα στη λογοτεχνία υπονοώντας ότι πρόκειται για μια ασφαλή θεραπεία", δήλωσε ο Slaven, ο οποίος έγραψε ένα σύνταγμα που συνοδεύει τη νέα επισκόπηση αποδεικτικών στοιχείων. «Είτε είναι αποτελεσματικό είτε όχι, νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα».
Η επισκόπηση αποδεικτικών στοιχείων, που διεξήχθη από τον Mari Carmen Torres-Moreno του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης στην Ισπανία και συναδέλφους, περιελάμβανε κλινικές δοκιμές που σχετίζονται με τέσσερα παρασκευάσματα που προέρχονται από κάνναβη: εκχύλισμα κάνναβης που χορηγήθηκε από το στόμα, εκχύλισμα κάνναβης που χορηγήθηκε ρινικά και φάρμακα dronabinol και nabilone.
Η δροναμπινόλη και η ναβιλόνη είναι συνθετικές εκδοχές της THC, της χημικής ουσίας στη μαριχουάνα που προκαλεί δηλητηρίαση. Και οι δύο χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ναυτίας και του εμέτου που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία.
Η νέα επισκόπηση στοιχείων συνέδεσε 17 κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 3.161 ασθενείς. Από την επισκόπηση οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα που προέρχονται από κάνναβη μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή και έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα στη θεραπεία των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τα φάρμακα περιλαμβάνουν ζάλη, ξηροστομία, κόπωση, δηλητηρίαση, μειωμένη ισορροπία, προβλήματα μνήμης και υπνηλία. Αλλά αυτά δεν οδήγησαν σε στατιστικά σημαντικό αριθμό ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις δοκιμές.
"Υπήρξε μια πολύ ελαφρώς θετική επίδραση που θεωρήθηκε στατιστικά θετική, αλλά αν είναι κάτι που θα έδινε κλινικά, είναι δύσκολο να πούμε", δήλωσε ο Slaven.
Το αποτέλεσμα της ανασκόπησης είναι ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να μειωθεί η ικανότητα της ιατρικής μαριχουάνας να βοηθήσει τα άτομα με , η LaRocca και η Slaven συμφώνησαν. Η ΣΚ είναι μια προοδευτική και εκφυλιστική ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε νεύρα, προκαλώντας μια ποικιλία νευρολογικών συμπτωμάτων.
"Παρά το πολύ έντονο ενδιαφέρον για τη θεραπεία με κανναβινοειδή, έχουμε πραγματικά σχετικά λίγα από την άποψη της καλής έρευνας για να μας καθοδηγήσει σε ό, τι κάνει και τι δεν λειτουργεί, τι λειτουργεί για ποιους τύπους ατόμων και ούτω καθεξής" LaRocca είπε.
Λόγω της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, οι επαγγελματίες τείνουν να συστήνουν άλλες καθιερωμένες θεραπείες για τα σκλήρυνση κατά των ναρκωτικών που παράγονται από μαριχουάνα, πρόσθεσε.
"Υπάρχουν πραγματικά σχετικά λίγα δεδομένα που είναι δυνατά. Νομίζω ότι αποθαρρύνει τους επαγγελματίες να αισθάνονται άνετα να το προτείνουν, γιατί απλά δεν υπάρχουν τόσα στοιχεία εκεί έξω", εξήγησε η LaRocca.
Η έρευνα για την έχει παρεμποδιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των περιορισμών που βασίζονται στον ομοσπονδιακό νόμο, δήλωσε η LaRocca.
Ήταν ελπίδα ότι οι παραγωγοί και οι μεταποιητές μαριχουάνας θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ιατρική έρευνα για να διαπιστώσουν καλύτερα την αποτελεσματικότητα των προϊόντων τους, αλλά το κύμα της νομιμοποίησης της ψυχαγωγικής χρήσης θα μπορούσε να έχει αποδυναμώσει αυτό, είπε ο Σλάβεν.
"Φοβάμαι με τη νομιμοποίηση της μαριχουάνα αναψυχής, οι εταιρείες μπορούν να κάνουν πολλά χρήματα με αυτόν τον τρόπο και δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να επενδύσουν στην ιατρική έρευνα", ανέφερε.
Ο Σλάβεν πρόσθεσε ότι καμία από αυτές τις δοκιμές δεν περιελάμβανε καπνιστή μαριχουάνα. Αντ 'αυτού, επικεντρώθηκαν στα εκχυλίσματα κάνναβης και στις ανθρωπογενείς εκδόσεις της THC. Τα εκχυλίσματα κάνναβης συμπεριέλαβαν επίσης την κανναβιδιόλη, μια χημική ένωση στη που δεν είναι μεθυστική αλλά θα μπορούσε να έχει κάποιο ιατρικό όφελος.
"Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά, πολλά διαφορετικά προϊόντα κάνναβης διαθέσιμα, αλλά δεν γνωρίζουμε ποια στοιχεία είναι τα πιο σημαντικά και τα πιο αποτελεσματικά αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Σλάβεν.
Η νέα επισκόπηση αποδεικτικών στοιχείων δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στις 12 Οκτωβρίου στο JAMA Network Open .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ