ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Κύστη Baker

Οι κύστες του Baker είναι μία από τις πιο συχνές διαταραχές στο γόνατο. Αυτές οι κύστες γεμάτες με υγρό σχηματίζουν ένα εξόγκωμα στο πίσω μέρος του γόνατος που συχνά προκαλεί δυσκαμψία και δυσφορία. Η κατάσταση πήρε το όνομά του από τον Δρ William Morrant Baker, ο οποίος περιέγραψε πρώτος την κατάσταση, τον 19° αιώνα.

Οι κύστες του Baker συνήθως οφείλονται σε ένα πρόβλημα μέσα στην άρθρωση του γόνατος, όπως η οστεοαρθρίτιδα ή ένα δάκρυ μηνίσκου. Αυτές οι καταστάσεις αναγκάζουν την άρθρωση να παράγει περίσσεια υγρού, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό κύστης.

Οι περισσότερες κύστες του Baker θα βελτιωθούν με μη χειρουργική θεραπεία που περιλαμβάνει αλλαγές στη δραστηριότητα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ορισμένες κύστες μπορεί ακόμη και να εξαφανιστούν μόνες τους, χωρίς καμία θεραπεία.

Μια κύστη Baker μπορεί να προκαλέσει αίσθηση πληρότητας πίσω από το γόνατό σας, ειδικά όταν ισιώνετε το πόδι σας.

Ανατομία

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη άρθρωση στο σώμα. Αποτελείται από το κάτω άκρο του μηριαίου οστού (το μηρό), το άνω άκρο της κνήμης (shinbone) και την επιγονατίδα (kneecap). Ένας λείος, ολισθηρός ιστός που ονομάζεται αρθρικός χόνδρος καλύπτει και προστατεύει τα άκρα των οστών όπου συναντιούνται για να σχηματίσουν μια άρθρωση.

Η άρθρωση του γόνατος γεμίζει με ένα διαυγές υγρό (αρθρικό υγρό) που δρα ως λιπαντικό για τη μείωση της τριβής εντός της άρθρωσης. Μικροί γεμισμένοι με υγρά σάκοι μαλακώνουν την άρθρωση και βοηθούν στη μείωση της τριβής μεταξύ των μυών και άλλων γύρω δομών.


 

Αιτία των κύστεων Baker

Σε ενήλικες, οι κύστες του Baker συνήθως οφείλονται σε τραυματισμό ή κατάσταση που προκαλεί πρήξιμο και φλεγμονή στην άρθρωση του γόνατος, όπως:

  • Οστεοαρθρίτιδα
  •  Ρευματοειδής αρθρίτιδα
    Ρήξη μηνίσκου
    Ρήξη πρόσθιου χιαστί συνδέσμου (ACL)
  • Άλλες καταστάσεις που βλάπτουν τους ιστούς μέσα στην άρθρωση

Σε απόκριση αυτής της φλεγμονής, το γόνατο παράγει περίσσεια αρθρικού υγρού, το οποίο ταξιδεύει πίσω από το γόνατο και συσσωρεύεται στον θύλακα. Στη συνέχεια, ο θύλακας διογκώνεται και διογκώνεται, σχηματίζοντας κύστη baker.

Σε νεότερους ασθενείς, οι κύστες του Baker συχνά δεν έχουν γνωστή αιτία.

Συμπτώματα

Ορισμένες κύστες του Baker δεν προκαλούν συμπτώματα και ανακαλύπτονται τυχαία μόνο κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης ή όταν πραγματοποιείται σάρωση μαγνητικής τομογραφίας για κάποιο άλλο λόγο. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ένα αίσθημα πληρότητας ή ένα κομμάτι πίσω από το γόνατο
  • Πόνος στο γόνατο
  • Σκληρότητα ή σφίξιμο στο πίσω μέρος του γόνατος
  • Οίδημα στο γόνατο και στο κάτω μέρος του ποδιού

Εάν η κύστη γίνει πολύ μεγάλη, μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στις φλέβες του ποδιού σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο, αδυναμία ή ακόμη και μούδιασμα εάν υπάρχει νευρική συμπίεση. Πολύ σπάνια, η κύστη μπορεί ακόμη και να σκάσει.

Μερικές φορές τα συμπτώματα μιας κύστης μπορεί να μοιάζουν με αυτά ενός θρόμβου αίματος ή θρόμβωσης βαθιάς φλέβας, ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα. Εάν έχετε αυξημένο πόνο και πρήξιμο στη γάμπα σας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική περίθαλψη για να αποκλείσετε έναν θρόμβο αίματος.


Εξέταση γιατρού

Ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση

Ο γιατρός σας θα πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα σας ζητήσει να περιγράψετε τα συμπτώματά σας. Αυτός ή αυτή θα θέλει να μάθει εάν είχατε προηγούμενο τραυματισμό στο γόνατο.

Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει μια προσεκτική εξέταση του προσβεβλημένου γόνατός σας, συγκρίνοντάς το με το «φυσιολογικό» γόνατό σας. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα αναζητήσει:

  1. Πρήξιμο
  2. Αστάθεια της άρθρωσης
  3. Ένας θόρυβος που εμφανίζεται όταν λυγίζετε το γόνατό σας
  4. Κοινή δυσκαμψία και περιορισμένο εύρος κίνησης
  5. Ο γιατρός σας θα ψηλαφίσει επίσης στο πίσω μέρος του γόνατός σας όπου βρίσκεται η κύστη. Συχνά, μια κύστη θα γίνει σφικτή όταν το γόνατο επεκταθεί πλήρως και μαλακιά όταν το γόνατο λυγίσει.

Εξετάσεις απεικόνισης

Ενδέχεται να ζητηθούν τεστ απεικόνισης για να σας βοηθήσουν να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση και να παράσχετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή σας.

Ακτινογραφίες. Οι ακτίνες Χ παρέχουν εικόνες πυκνών δομών, όπως οστών. Αν και δεν μπορεί να εμφανιστεί κύστη baker σε ακτινογραφία, μπορεί να ektekeste;i, ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να αναζητήσει στένωση του χώρου των αρθρώσεων και άλλα σημάδια αρθρίτιδας στην άρθρωση.

 


Υπέρηχος. Αυτή η eεξέταση χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη δημιουργία εικόνων δομών μέσα στο σώμα. Ένας υπέρηχος θα βοηθήσει τον γιατρό σας να δει το σημείο πίσω από το γόνατό σας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και να καθορίσει εάν είναι στερεό ή γεμάτο με υγρό.

Σάρωση μαγνητικής τομογραφίας. Αυτές οι εξετάσεις παράγουν σαφείς εικόνες των μαλακών ιστών του σώματος. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια μαγνητική τομογραφία για να μάθει περισσότερα σχετικά με την κύστη σας και να αναζητήσει δάκρυ μηνίσκου ή άλλη υποκείμενη κατάσταση.


 

Θεραπευτική αγωγή

Μη χειρουργική θεραπεία

Οι περισσότερες κύστες του Baker θα εξαφανιστούν μόνες τους. Για κύστες που δεν εξαφανίζονται, η αρχική θεραπεία είναι πάντα μη χειρουργική και μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  1. Παρατήρηση. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την απλή παρακολούθηση της κύστης baker με την πάροδο του χρόνου για να διασφαλίσει ότι δεν μεγαλώνει και προκαλεί οδυνηρά συμπτώματα.
  2. Τροποποίηση δραστηριότητας. Η μείωση της δραστηριότητάς σας και η αποφυγή δραστηριοτήτων υψηλής επίπτωσης που ερεθίζουν το γόνατο, όπως τζόκινγκ και αερόμπικ, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
  3. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος.
  4. Ένεση στεροειδών. Ο γιατρός σας μπορεί να ενέσει ένα κορτικοστεροειδές φάρμακο στην άρθρωση του γόνατός σας για να μειώσει τη φλεγμονή.
  5. Παρακέντηση. Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός σας μουλιάζει την περιοχή γύρω από την κύστη baker και στη συνέχεια χρησιμοποιεί μια βελόνα για να αποστραγγίσει το υπερβολικό υγρό από την άρθρωση. Η αναρρόφηση πραγματοποιείται συχνά χρησιμοποιώντας υπερήχους για να καθοδηγήσει την τοποθέτηση της βελόνας.

Χειρουργική θεραπεία

Σπάνια απαιτείται χειρουργική θεραπεία για κύστη Baker. Ωστόσο, μπορεί να συνιστάται εάν έχετε οδυνηρά συμπτώματα που δεν ανακουφίζονται με μη χειρουργική θεραπεία ή εάν η κύστη σας επιστρέφει επανειλημμένα μετά την αναρρόφηση.

Αρθροσκόπηση

Σε αυτήν τη διαδικασία, ο γιατρός σας κάνει μικροσκοπικές τομές κάτω από αναισθησία και μετά εισάγει μια μικρή κάμερα που ονομάζεται αρθροσκόπιο στην άρθρωση του γόνατος. Η κάμερα εμφανίζει εικόνες σε μια οθόνη βίντεο και ο γιατρός σας χρησιμοποιεί αυτές τις εικόνες για να καθοδηγήσει μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία.

Η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καταστάσεων μέσα στο γόνατο, όπως δάκρυα μηνίσκου, που μπορεί να προκαλέσουν κύστη Baker.


 


Aνοιχτή χειρουργική επέμβαση

Για μεγάλες κύστες ή για εκείνες που προκαλούν νευρικά και αγγειακά προβλήματα, ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει ανοιχτή χειρουργική επέμβαση για την αποκοπή (αφαίρεση) ολόκληρης της κύστης.

Ανάκτηση

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες αποκατάστασης για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της κύστης του Baker.

Πρόωρη κίνηση . Εάν η κύστη σας έχει αναρροφηθεί ή εάν έχετε υποβληθεί σε αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση, πιθανότατα θα σας επιτραπεί να περπατήσετε αμέσως μετά τη διαδικασία, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε έντονη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Στηρίγματα . Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να φοράτε ένα στήριγμα στο γόνατο για αρκετές εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση για να ακινητοποιήσετε το γόνατό σας.

Φυσική θεραπεία . Ειδικές ασκήσεις θα βοηθήσουν στη βελτίωση της εμβέλειας κίνησης και στην ενίσχυση των μυών γύρω από το γόνατο.

Ο χρόνος που απαιτείται για την ανάκαμψη από τη χειρουργική επέμβαση ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή, ανάλογα με το εάν η υποκείμενη κατάσταση στην άρθρωση αντιμετωπίστηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αναμένουν επιστροφή σε πλήρη δραστηριότητα περίπου 4 έως 6 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

 

ΠΗΓΗ :  nikolaos katsigiannis  Oρθοπαιδικος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ