ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

ταμπού της γυναικείας υγείας


 

Συχνά αέρια, οσμή του αιδοίου, συχνοουρία, υπερβολική εφίδρωση και άλλες καταστάσεις προκαλούν αμηχανία στις γυναίκες. Και φυσικά καμία δεν θέλει να μιλήσει γι’ αυτές, απλώς, για λόγους… image! Ωστόσο, η σιωπή ίσως να μην είναι και η καλύτερη ιδέα, μια που σε όλα τα προβλήματα, υπάρχουν λύσεις.

Συχνοουρία

«Περίπου το 15% των γυναικών έχουν προβλήματα με τον έλεγχο της κύστης τους και παρόλα αυτά όλες ντρέπονται να το συζητήσουν. Αυτό συμβαίνει διότι πιστεύουν πως από τη στιγμή που έχεις εκπαιδευτεί για την τουαλέτα δεν έχεις και πρόβλημα στο να συγκρατήσεις τον εαυτό σου», εξηγεί ο κ. Δημήτρης Μπορούσας, χειρουργός ουρολόγος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.  

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι έχουμε συνδέσει αυτές τις καταστάσεις με την ηλικία. Η ακράτεια ούρων με την ηλικία όντως συμβαίνει και αυτό γιατί υπάρχει αντικατάσταση του φυσιολογικού τοιχώματος της κύστης από συνδετικό ιστό, αλλά και γιατί οι ηλικιωμένοι άνθρωποι αρκετά συχνά παίρνουν νευροληπτικά φάρμακα. 

Βέβαια, κανείς δεν θέλει να παραδεχθεί ότι μεγαλώνει και πόσο μάλλον ότι… γερνάει. Όμως μία στις 3 γυναίκες με προβλήματα κύστης είναι κάτω των 35. Αυτό σημαίνει ότι έχει σχέση από κάποια κατάσταση που σχετίζεται με: 

  • Τοκετό
  • Βλάβες του πυελικού εδάφους (πρόβλημα στο σφιγκτήρα ή άλλο μυ)
  • Όγκους της ουροδόχου κύστεως
  • Ορμονικές διαταραχές ή και
  • Νευρολογικές διαταραχές
  • Πρόβλημα στην υπόφυση (ειδικά εάν πίνουν και πολύ νερό)
  • Η μόνη περίπτωση που η συχνοουρία μπορεί να είναι «φυσιολογική» είναι στη φάση κοντά στην εμμηνόπαυση.

Η ακράτεια ούρων, πάντως, υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, το καλό όμως είναι ότι υπάρχουν αρκετές θεραπείες και συνήθως όμως ο ασθενής ντρέπεται να παραδεχθεί στο γιατρό το πρόβλημά του και ο γιατρός φυσικά δεν ρωτάει ποτέ.  

Μερικές γυναίκες στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την επίσκεψη στο γιατρό καταλήγουν σε δικές τους μεθόδους αυτοθεραπείας, οι οποίες συχνά μπορεί να αποβούν και επικίνδυνες. Μία κοινή τους πρακτική είναι να περιορίζουν τη λήψη υγρών το οποίο όμως δημιουργεί άλλα προβλήματα όπως αφυδάτωση και κάνουν την κύστη ευαίσθητη.  

Τι μπορεί να αλλάξει

Αλλαγές στη διατροφή και οι ασκήσεις κέγκελ μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της κύστης. Επιπλέον ουρολογική εκτίμηση, ουροδυναμικός έλεγχος, κυστεοσκόπηση μπορούν να δώσουν εύκολα και γρήγορα λύση στο πρόβλημα.

Πάντως, μία γυναίκα όταν διαπιστώσει ότι έχει ακράτεια πρέπει να επισκεφτεί άμεσα ουρολόγο. «Η εφαρμογή αυτοσχέδιων τεχνικών ή η χρήση φαρμάκων από ύποπτες πηγές (φίλες, πρακτικούς κ.λπ.) δεν είναι μόνο ανώφελη αλλά συχνά επικίνδυνη.

Για να μην φτάσουμε ως εκεί θα πρέπει  

  • Αποφυγή ψηλών τακουνιών
  • Η σωστή υγιεινή του κόλπου και των έξω γεννητικών οργάνων γενικότερα
  • Η μη καταπίεση του αντανακλαστικού της ούρησης (μην σφίγγεστε όταν ουρείτε)

Αέρια

Όλοι δημιουργούμε και εκλύουμε αέρια, αλλά ελάχιστοι το παραδέχονται. Συνήθως τα αέρια έχουν να κάνουν με τη διατροφή μας και μια αλλαγή στις τροφές που επιλέγουμε να καταναλώνουμε μπορεί πραγματικά να βοηθήσει.

Τα λαχανικά που είναι η υγιεινότερη διατροφή, είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία αερίων. Άλλα τρόφιμα που σχετίζονται με φούσκωμα και καταναλώνονται ευρέως είναι:

  • Το γάλα
  • Λαχανικά όπως  μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι
  • Όσπρια και
  • Δημητριακά ολικής άλεσης

Επίσης, αυτό που προκαλεί πολλά αέρια είναι το ότι να πίνεις από καλαμάκι ενώ ο δεύτερος μεγάλος «αόρατος» παράγοντας πρόκλησης αερίων είναι το στρες.

Τι μπορεί να αλλάξει

Αν κάποιος νιώσει ότι κάτι από αυτά τον ενοχλεί καλό θα ήταν να το καταναλώνει σε μικρότερες ποσότητες ή ακόμα και να τα βγάλει από το διαιτολόγιο του για μικρό χρονικό διάστημα.

Ωστόσο υπάρχουν και επιμέρους συστάσεις οι οποίες βοηθούν στη δραματική μείωση των αερίων. Μερικές από αυτές είναι: 

  • Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, έχετε τη δυνατότητα να «εκπαιδεύσετε» το πεπτικό σας σύστημα. Δηλαδή μπορείτε να πίνετε το γάλα αργά (γουλιά-γουλιά), ώστε να δίνουμε τη δυνατότητα στο έντερο μας να απορροφά τη λακτόζη που κυρίως δημιουργεί το φούσκωμα. Την πρώτη μέρα πιείτε λιγότερο από μισό ποτήρι, και μέρα με τη μέρα αυξάνετε λίγο λίγο τη δόση.
  • Τα όσπρια καλό θα ήταν να τα μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ ώστε να μαλακώσουν και όταν τα μαγειρεύουμε να προσθέτουμε το αλάτι στο τέλος και όχι από την αρχή που τα σκληραίνει ακόμα περισσότερο. Συνδυασμός τους μάλιστα με ρύζι (π.χ. ρεβιθόριζο) τα κάνει ακόμα πιο εύπεπτα.

Για να μην φτάσουμε ως εκεί θα πρέπει  

  • Αποφεύγουμε το στρες και τις έντονες καταστάσεις
  • Να δίνουμε προβιοτικούς οργανισμούς (ξινόγαλα, γιαούρτι) και πρεβιοτικά συστατικά (όσπρια, μέλι, φρούτα, λαχανικά) στον οργανισμό μας
  • Να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή

Να περιορίσουμε  το αλκοόλ, το κάπνισμα και τον καφέ 

Αυτή η πάθηση χαρακτηρίζεται από πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα, ενοχλήσεις και αλλαγή στην υφή και το χρώμα των κοπράνων, (διάρροια, ή δυσκοιλιότητα).  

Επηρεάζει το 15% του γυναικείου πληθυσμού και αποτελεί μία ακόμη πάθηση για την οποία ντρέπονται να ρωτήσουν οι γυναίκες. Η «σπαστική κολίτιδα» είναι πάθηση που εκδηλώνεται συχνότερα σε νέες γυναίκες και τα κυριότερα συμπτώματά της περιλαμβάνουν:  

  • Ενοχλήσεις
  • Πόνο στην κοιλιά
  • Φούσκωμα της κοιλιάς
  • Εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας
  • Αίσθημα άμεσης ανάγκης αφόδευσης
  • Ανώμαλες μορφές κοπράνων που περιλαμβάνουν και βλέννες

Στην πραγματικότητα ένα μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού υποφέρει από το εν λόγω Σύνδρομο και θα έπρεπε όλες οι γυναίκες να επισκεφτούν γαστρεντερολόγο για να διερευνήσουν θεραπευτικές προσεγγίσεις, ή το διατροφολόγο για αλλαγές στη λήψη τροφών.

Τι μπορεί να αλλάξει:

Μόνο η διατροφή, όποτε

Αποφύγετε:

·Δημητριακά ολικής άλεσης

·Καφές – τσάι

·Ζωικά λίπη (μπέικον, σαλάμι κ.ά.)

·Αλκοόλ

·Νικοτίνη  

Για να μην φτάσουμε ως εκεί θα πρέπει:  

Να προσθέστε στο διαιτολόγιό σας

·Λαχανικά

·Φρούτα χωρίς φλούδα

·Όσπρια καλά βρασμένα

·Γιαούρτι – ξινόγαλα

Υπερβολική εφίδρωση 

Μήπως από μία ηλικία και μετά τα μπλουζάκια σας στο ύψος των μασχαλών είναι «βρεγμένα» χειμώνα-καλοκαίρι; Πολλές γυναίκες αισθάνονται άβολά με το γεγονός ότι ιδρώνουν είτε στις μασχάλες είτε πολύ στις παλάμες. 

Εάν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στον τρόπο που ιδρώνετε και η εφίδρωση σας εμποδίζει από κάποιες δραστηριότητες αναζητήστε άμεσα τη λύση σε κάποιο δερματολογικό ιατρείο.  

Πριν όμως από όλα αυτά, θα πρέπει ο δερματολόγος να σας συστήσει μία εξέταση «ορμονολογικό προφίλ» για να διαπιστωθεί και επιβεβαιωθεί πως ο υπερβολικός ιδρώτας δεν παράγεται από βλάβη στο θυρεοειδή, διότι ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί συχνά να κάνει υπεριδρωσία.  

Τι μπορεί να αλλάξει: 

·Υπάρχουν αντιιδρωτικά που μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένας γιατρός και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις να σας συστήσεις ενέσεις Μπότοξ, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις παλάμες στις πατούσες και στις μασχάλες και διαρκούν περίπου 8 μήνες. Μάλιστα τα μπότοξ για υπεριδρωσία συνταγογραφούνται και από τα ταμεία και διατίθενται δωρεάν για θεραπευτικούς λόγους. Αν το πρόβλημα είναι έντονο να κάνω απόξεση ιδρωτοποιών αδένων ; πως γίνεται; Τι είναι ;

·Όταν κάποιος έχει υπεριδρωσία από μικρή ηλικία, συνήθως είναι ψυχολογικής αιτιολογίας και η κατάσταση θα πρέπει να διερευνηθεί από ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

 Για να μη φτάσουμε εκεί θα πρέπει: 

Να προσέξουμε τυχών αλλαγές στη συμπεριφορά μας, που προκαλείται από συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού όπως, όπως είναι: 

·Νευρικότητα

·Ευσυγκινησία

·Μυϊκή αδυναμία

·Εύκολη κόπωση

·Αϋπνίες

·Ταχυκαρδία

·Εύκολο λαχάνιασμα

·Καρδιακές αρρυθμίες

·Σταμάτημα της ανάσας

·Εξάψεις

·Αυξημένη όρεξη και απότομο κόψιμό της

·Τρόμος των χεριών και ιδιαίτερα των δακτύλων που γίνεται πιο εμφανής

 Κολπικές οσμές 

«Οι κολπικές οσμές μπορεί να είναι «σημάδια» μόλυνσης, αλλά όχι απαραίτητα από μύκητες… Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν σε υπερβολικό βαθμό κρέμες κατά των μυκήτων με αποτέλεσμα να επιτείνουν το πρόβλημα. Κάποιες άλλες γυναίκες έχουν την αίσθηση πως, απλώς, μυρίζουν διαφορετικά. Αυτό μπορεί να έχει επίδραση στον τρόπο που εκλαμβάνουν το σώμα τους ή ακόμη και συναισθήματα σε σχέση με τον ερωτικό τους σύντροφο» εξηγεί η γυναικολόγος Ιωάννα Τσιαούση.  

Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η κατάσταση αυτή με σκοπό καταρχήν να αποκλειστεί η περίπτωση η ενόχληση αυτή να οφείλεται σε κάποια κολπίτιδα από μύκητες ή μικρόβια. Εάν αποκλειστεί η περίπτωση  αυτή τότε θα μπορούσε η κατάσταση να βελτιωθεί με τη «διόρθωση» κυρίως της κολπικής χλωρίδας.  

Τι μπορεί να αλλάξει: 

 

Θα πρέπει καταρχήν να προστατεύουμε την «υγεία » του κολπικού βλεννογόνου από κάθε αιτία που θα μπορούσε να διαταράξει την φυσιολογική χλωρίδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τηρούνται με προσοχή οι κανόνες υγιεινής της περιοχής η οποία μάλιστα έχει μεγαλύτερες ανάγκες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσεως και να επιλέγονται ειδικά «σκευάσματα» για την περιποίηση της περιοχής. Επίσης η λήψη  φαρμάκων θα μπορούσε να διαταράξει το PH του κόλπου ,και επομένως σε κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Κατά τη διάρκεια λήψης αντιβιοτικών καλό θα είναι η αποφυγή λήψης γλυκισμάτων και αν υπάρχει ευαισθησία ανάπτυξης μυκήτων είναι  

 

Για να μη φτάσουμε εκεί θα πρέπει: 

Τα πιο συνήθη και καθημερινά πράγματα που επηρεάζουν τη χλωρίδα του αιδοίου είναι:

·Το «stress» της καθημερινότητας

·Η λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων καθώς και φαρμάκων που λαμβάνονται σε χρόνια βάση

·θα πρέπει να προστατευόμαστε από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μέσω χρήσης προφυλακτικού.

·Σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποια ανωμαλία στην ποσότητα την ποιότητα και στο χρώμα των κολπικών εκκρίσεων, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γυναικολόγο μας και όχι να χρησιμοποιούνται φάρμακα χωρίς να προηγείται η διερεύνηση του περιστατικού.

Έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης

Πολλές είναι οι γυναίκες που δεν μιλούν για σεξουαλικά θέματα ίσως γιατί πιστεύουν ότι έτσι δείχνουν λιγότερο… γυναίκες. Στην πραγματικότητα η έλλειψη λίμπιντο μπορεί να προέρχεται από ψυχολογικούς, βιολογικούς ή κοινωνικούς παράγοντες (ή και όλα μαζί) και θα πρέπει να εξερευνηθεί ποιος από αυτούς και σε ποιο βαθμό υφίσταται, ώστε να μπορέσει ένας γιατρός, ένας ψυχολόγος ή και οι δύο μαζί σε κάποιες περιπτώσεις να δώσουν την κατάλληλη λύση.   

Για παράδειγμα μία γυναίκα που έχει αναλάβει να περιποιείται τους ηλικιωμένους γονείς της είναι τόσο απορροφημένη ψυχολογικά και φυσικά στην προσπάθειά της αυτή. Αποτέλεσμα τη διαδικασία είναι να μην της μένει «συναισθηματικός χώρος» για να απολαύσει ή να έχει σεξ. Μάλιστα κάποιες φορές απλώς χρησιμοποιεί την κατάσταση αυτή ως δικαιολογία προς τον εαυτό της για την έλλειψη ερωτικής διάθεσης.

Η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να οφείλεται σε άγχη κατάθλιψη ή χαμηλή αυτοπεποίθηση. Βιολογικοί λόγοι μπορεί να συντρέχουν όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, νευρολογικά νοσήματα, ενδοκρινικές διαταραχές, εμμηνόπαυση, ουρολογικά προβλήματα ή ακόμη και φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει.  

Τι μπορεί να αλλάξει:  

Η ίδια η αντίληψη που έχει η γυναίκα για την ερωτική της ζωή και την σεξουαλικότητα της, έχει να κάνει με την ερωτική της επιθυμία. Να μην ξεχνάμε ότι η ερωτική επιθυμία έχει άμεση σχέση με την πραγματοποίηση φαντασιώσεων, επιθυμιών, προσδοκιών και συχνά (δυστυχώς) κοινωνικών και προσωπικών επιλογών. Η ερωτική επιθυμία δεν μπορεί ούτε να μετρηθεί, ούτε να καθοριστεί, ούτε φυσικά να περιορισθεί.

Η αποδοχή της και η προσπάθεια πραγματοποίησης αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη κίνηση σε αυτό το δρόμο. Δίνοντας «χώρο και χρόνο» στην ερωτική της επιθυμία μία γυναίκα, πρωτίστως σέβεται τον εαυτό της, αναγνωρίζει τον κόσμο που την περιβάλλει και φυσικά είναι σε επαφή με τις ανάγκες της. Όσο αφορά το οργανικό- ιατρικό κομμάτι της ερωτικής επιθυμίας συνήθως το σώμα μιας γυναίκας «της μιλάει», δίνει σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.

Για να μην φτάσουμε ως εκεί θα πρέπει  

Η πρώιμη αναγνώριση των συμπτωμάτων είτε είναι ιατρικά, είτε αυτά είναι ψυχογενή, αποτελεί πιθανότητα την καλύτερη πρόληψη.  

Τα συχνότερα προειδοποιητικά σημάδια είναι:

  • Μείωση συχνότητας ερωτικών επαφών
  • Δυσαρέσκεια προς την ενδεχόμενη ερωτική επαφή
  • Αποφυγή ερωτικών επαφών
  • Αντιμετώπιση της σεξουαλικής επαφής ως καθήκον και όχι ως απόλαυση
  • Καταθλιπτική συμπώματα/μελαγχολία
  • Αντικατάσταση της ερωτικής πράξης και της ηδονής από άλλες καθημερινές ενέργειες

 Συμπτώματα υγείας που εμφανίζονται

  • Ταχυκαρδίες
  • Υπέρταση
  • Απώλεια βάρους
  • Συχνές ουρολοιμώξεις
  • Υποτροπιάζουσες κολπίτιδες
  • Διαταραχές ύπνου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ