ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ

Οι αρρυθμίες, μας τονίζουν οι ειδικοί, είναι τόσο συχνές που σχεδόν δεν υπάρχει καρδιά που να μην έχει παρουσιάσει κάποια στιγμή αρρυθμία. Δεν υπάρχει, λοιπόν, λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας από τις αρρυθμίες της καρδιάς. Αρκετές φορές, μάλιστα, δεν γίνονται ούτε καν αντιληπτές. Οι λίγες περιπτώσεις που πρέπει να μας προκαλούν ανησυχία αφορούν συνήθως ανθρώπους που ήδη αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά τους.

Τι είναι οι αρρυθμίες;
Καθώς η καρδιά φυσιολογικά χτυπά σε μία συχνότητα που εκτείνεται από 50 έως 100 ρυθμικούς παλμούς το λεπτό, αρρυθμία είναι οποιαδήποτε διαταραχή στο ρυθμό ή τη συχνότητα της καρδιάς (ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία). Μπορεί να απασχολήσουν όλους αλλά κυρίως μεγαλύτερους ανθρώπους μετά τα 50 και η συχνότητα εκδήλωσής τους αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι αρρυθμίες δεν συμβαίνουν σε νέους, εφήβους, ακόμη και παιδιά.

Πώς θα τις καταλάβω;
Οι αρρυθμίες δεν γίνονται αντιληπτές ούτε από όλους ούτε με τον ίδιο τρόπο. Ορισμένοι νιώθουν έντονα και ενοχλητικά συμπτώματα, ενώ άλλοι τίποτα. Γενικά, το αίσθημα που προκαλεί η αρρυθμία μπορεί να μοιάζει με ένα «κενό» στο στήθος ή με έναν «κόμπο» στο λαιμό που πνίγει ή προκαλεί βήχα. Πολύ συνηθισμένο είναι να νιώσετε ξαφνικά μια ζάλη για ελάχιστο χρονικό διάστημα ή σπανιότερα και να λιποθυμήσετε.
Προσοχή Τα συμπτώματα που προκαλούν οι αρρυθμίες δεν είναι ανάλογα της επικινδυνότητάς τους.

Συνήθωςοι αρρυθμίες είναι εντελώς ακίνδυνες. Προσοχή θα πρέπει να δείξουν όσοι έχουν καρδιακά προβλήματα

Είναι επικίνδυνες;
Οι αρρυθμίες που μπορεί να δη­μιουργήσουν πρόβλημα αφορούν κυρίως ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ήδη καρδιακό πρόβλημα ή σοβαρούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. κάπνισμα, σάκχαρο, υψηλή χοληστερίνη, παχυσαρκία). Οι υπόλοιπες είναι κατά κανόνα «αθώες», περιστασιακές και εξαφανίζονται μαζί με το αίτιο που τις προκαλεί. Πρέπει, όμως, να προσέξετε και την περίπτωση της γενικά αυξημένης καρδιακής συχνότητας, δηλαδή όταν έχετε περισσότερους από 90 παλμούς το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας, και να συμβουλευτείτε σχετικά το γιατρό σας, καθώς θεωρείται ένας ανεξάρτητος, ήπιος παράγοντας κινδύνου.

Πότε πρέπει να απευθυνθώ στο γιατρό;
Όταν έχετε πολύ λίγες σφύξεις (λιγότερες από 50 το λεπτό), πολλές (περισσότερες από 100 το λεπτό σε ηρεμία), όταν ο σφυγμός ­είναι τελείως άρρυθμος (η καρδιά χτυπά ακανόνιστα ή φτερουγίζει), όταν ζαλίζεστε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα ή όταν λιποθυμάτε.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται με:
• Απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα.
• Holter ρυθμού 24ώρου, ένα ειδικό φορητό μηχάνημα που συνδέεται στον ασθενή και καταγράφει τον καρδιακό ρυθμό για ένα 24ωρο.
• Τεστ κοπώσεως, για να διαπιστωθεί αν με την κόπωση επιδεινώνονται ή εξαφανίζονται οι αρρυθμίες.

Σε τι οφείλονται;
Οι αρρυθμίες μπορούν να χωριστούν σε 4 βασικές κατηγορίες, ανάλογα με το αίτιο που τις προκαλεί. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε ότι υπάρχουν οι αρρυθμίες που οφείλονται σε:
«Κακές» Ή καθημερινές συνήθειες Αυτές οι αρρυθμίες είναι κατά κανόνα ακίνδυνες, αναμενόμενες, αφορούν όλους και μπορεί να εμφανίζονται ακόμη και καθημερινά. Οφείλονται στο στρες, στην κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, στο κάπνισμα και στην έντονη σωματική δραστηριότητα (π.χ. γυμναστική, ανέβασμα σκάλας κ.ά.).
Λήψη φαρμάκων Φάρμακα για ασθένειες που δεν έχουν να κάνουν με την καρδιά (π.χ. γλαύκωμα, άσθμα κ.ά.) μπορούν ως ανεπιθύμητη παρενέργεια- να επηρεάσουν τη λειτουργία της. Τέτοια φάρμακα είναι τα ειδικά κολλύρια, φάρμακα για το άσθμα, την επιληψία, την κατάθλιψη, το θυρεοειδή κ.ά.



Εγώ μπορώ να υπολογίσω τους παλμούς μου;

Για να μετρήσετε το σφυγμό σας, χρησιμοποιήστε το δείκτη και το μέσο από τα δάχτυλα του χεριού σας. Ο αντίχειρας δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείται, επειδή έχει δικό του σφυγμό και μπορεί να σας μπερδέψει.
Εναλλακτικά:
• Ψηλαφίστε την εσωτερική πλευρά του καρπού σας (στις φλέβες), έως ότου νιώσετε τους παλμούς της καρδιάς σας. Στη συνέχεια, μετρήστε τους για 1 λεπτό.
• Βάλτε τα δύο δάχτυλα στο πλάι του λαιμού και ψηλαφώντας την καρωτίδα μετρήστε το σφυγμό σας για 1 λεπτό. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος.
• Βάλτε τα στην καρδιά και μετρήστε τους παλμούς σας για 1 λεπτό.



Ασθένειες που δεν σχετίζονται με την καρδιά και που πολλές φορές οι ασθενείς αρχίζουν να «ψάχνουν» επειδή οι αρρυθμίες είναι το πρώτο σύμπτωμά τους. Μπορεί να οφείλονται σε χρόνια προβλήματα στους πνεύμονες, (π.χ. άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα), το θυρεοειδή ή το στομάχι (π.χ. γαστρο­οισοφαγική παλινδρόμηση, διαφραγματοκήλη).
Καρδιακά προβλήματα, όπως το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η υπέρταση, οι βαλβιδοπάθειες, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.

Πώς αντιμετωπίζονται;
Οι αρρυθμίες αντιμετωπίζονται ανάλογα με το αίτιο που τις προκαλεί. Έτσι:
• Αν οφείλονται σε «κακές» ή καθημερινές συνήθειες, μειώνονται ή σταματούν εάν υιοθετήσετε «καλύτερες» συνήθειες, όπως διακοπή ή περιορισμός του καπνίσματος, της κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ κτλ.
• Αν «φταίνε» τα φάρμακα που παίρνετε για κάποια άλλη ασθένεια, πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας (π.χ. οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο κλπ.) και εκείνος -αν είναι απαραίτητο και με τη βοήθεια ενός καρδιολόγου- να εκτιμήσει αν πρέπει να συνεχίσετε τα φάρμακά σας, σε ποιες δόσεις κλπ.
• Αν η αιτία είναι μία «εξωκαρδιακή» ασθένεια (π.χ. πρόβλημα με το θυρεοειδή), θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, ώστε να υποχωρήσουν και οι αρρυθμίες.
• Αν το πρόβλημα εστιάζεται στην καρδιά, οι καρδιολόγοι χρησιμοποιούν κατ’ αρχάς στις πιο ήπιες περιπτώσεις ειδικά φάρμακα, τους β-αναστολείς, και στις πιο επικίνδυνες τα αντιαρρυθμικά φάρμακα, που όμως, αν δεν χορηγηθούν σωστά, μπορεί να επιδεινώσουν τελικά το πρόβλημα. Σε περιπτώσεις αρρυθμιών που δεν αντιμετωπίζονται με φάρμακα ή σε σοβαρές βραδυκαρδίες, οι καρδιολόγοι τοποθετούν βηματοδότη, που αποκαθιστά τον καρδιακό ρυθμό όταν ανιχνεύει αρρυθμία. Όταν υπάρχει κοιλιακή ταχυκαρδία ή κοιλιακή μαρμαρυγή, τοποθετείται ένας μικρός αυτόματος απινιδωτής, που κάνει ένα μικρό ηλεκτροσόκ στην καρδιά όταν προκύπτει τέτοια αρρυθμία.



Πόσοι παλμοί είναι οι φυσιολογικοί;

Οι παλμοί της καρδιάς ρυθμί­ζονται από το φλεβόκομβο (το φυσικό βηματο­δότη της καρδιάς μας), ο οποίος και τη βηματοδοτεί με 50-100 παλμούς ανά λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποια στιγμή της ημέρας οι σφυγμοί σας είναι 65 το λεπτό και μετά από λίγο -χωρίς να έχετε καπνίσει ή εκνευριστεί- έχουν πάει στους 70, 85 ή και 60 το λεπτό, είναι απολύτως φυσιολογικό. Το ίδιο και όταν οι σφυγμοί κατεβαίνουν, ακόμη και στους 40 το λεπτό, στη διάρκεια του ύπνου ή ανεβαίνουν αρκετά υψηλά, μέχρι και 100 το λεπτό, π.χ. όταν τρέχετε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ