ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

 


ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ

Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση αποτελεί βασική γνώση για οποιονδήποτε παρέχει πρώτες βοήθειες. Σκοπός της είναι να μεταφέρει το απαραίτητο για τη ζωή οξυγόνο στους ιστούς. Για να συμβεί αυτό απαιτείται

(1) οι αναπνευστικές οδοί να είναι ανοιχτές ώστε να μεταφέρεται το οξυγόνο στους πνεύμονες, (2) να υπάρχει αναπνοή ώστε να περνάει στο αίμα, (3) να υπάρχει κυκλοφορία του αίματος ώστε το οξυγόνο να φτάνει στους ιστούς. Η τεχνητή αναπνοή γίνεται όταν το θύμα δεν έχει αναπνοή και οι μαλάξεις στην καρδιά όταν δεν έχει κυκλοφορία (σφυγμό). Αν απουσιάζουν και τα δύο τότε η τεχνητή αναπνοή και οι μαλάξεις γίνονται μαζί. Φαντασθείτε ότι, καθώς προχωράτε στο δρόμο, βρίσκετε ένα άτομο λιπόθυμο. Η σειρά των ενεργειών που πρέπει να κάνετε είναι η εξής :

1. Ελέγξτε αν το θύμα έχει τις αισθήσεις του

Κάντε μια ερώτηση ή δώστε μια διαταγή (π.χ. "τι συνέβη;" ή "άνοιξε τα μάτια σου") μιλώντας δυνατά και καθαρά, κοντά στο αφτί του θύματος. Ταρακουνήστε προσεκτικά τους ώμους του. Το θύμα, μπορεί να μουρμουρίσει, να βογκήξει, να μετακινηθεί ελαφρά ή, αν έχει χάσει τις αισθήσεις του, να μην ανταποκριθεί καθόλου. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν είστε έμπειρος στις πρώτες βοήθειες, καλέστε αμέσως βοήθεια. Τα άτομα που θα ανταποκριθούν μπορούν να σας βοηθήσουν άμεσα ή να καλέσουν ασθενοφόρο.

2. Ελευθερώστε την Τραχεία

Η τραχεία του θύματος που έχει χάσει τις αισθήσεις του μπορεί να έχει στενέψει ή κλείσει, κάνοντας την αναπνοή δύσκολη και θορυβώδη ή ακόμη και αδύνατη. Ο βασικός λόγος γι αυτό είναι ότι ο μυϊκός έλεγχος του λαιμού έχει χαθεί, πράγμα που επιτρέπει στη γλώσσα να πέσει προς τα πίσω και να κλείσει το λαιμό. Σηκώνοντας το σαγόνι και γέρνοντας το κεφάλι πίσω, απομακρύνετε τη γλώσσα από την είσοδο της τραχείας. Για να ανοίξετε την τραχεία : (1) ξαπλώστε το θύμα σε μια σταθερή επιφάνεια, με την πλάτη προς τα κάτω, (2) αφαιρέστε οποιαδήποτε εμπόδιο από το στόμα (ξένο σώμα, οδοντοστοιχίες), (3) βάζοντας δύο δάκτυλα κάτω από το σαγόνι του θύματος, σηκώστε το ψηλά. Ταυτόχρονα, βάλτε το χέρι σας στο μέτωπο και σπρώξτε το κεφάλι αρκετά προς τα πίσω. Αν υποψιάζεσθε ότι υπάρχουν τραύματα στο λαιμό, κρατήστε το κεφάλι προσεκτικά, γέρνοντας το μόνο όσο αρκεί για να ανοίξει η τραχεία.

3. Ελέγξτε την αναπνοή

Φέρτε το πρόσωπό Σας κοντά στο στόμα του θύματος και κοιτάξτε, ακούστε και νιώστε την αναπνοή (κοιτάξτε αν κινείται το στήθος, ακούστε τους ήχους της αναπνοής, νιώστε την αναπνοή του στο μάγουλό σας). Κοιτάξτε, ακούστε και νιώστε για 5 δευτερόλεπτα πριν αποφασίσετε ότι δεν υπάρχει αναπνοή.

4. Ελέγξτε το σφυγμό

Αν η καρδιά κτυπά κανονικά θα παράγει σφυγμό στο λαιμό (το σφυγμό της καρωτίδας). Αυτές οι αρτηρίες βρίσκονται και από τις δύο πλευρές του λάρυγγα, μεταξύ του "μήλου του Αδάμ" και του "μυός-ιμάντα" που αρχίζει πίσω από το αυτί, περνά από το λαιμό και καταλήγει στο επάνω μέρος του στέρνου. Για να ελέγξετε το σφυγμό της καρωτίδας : (1) με το κεφάλι γερμένο προς τα πίσω, αγγίξτε με τα δύο δάκτυλα το μήλο του Αδάμ. Γλιστρήστε τα δάκτυλά σας κάτω, μέσα στο κενό που δημιουργείται μεταξύ του "μήλου του Αδάμ" και του "μυός-ιμάντα" και προσπαθήστε να αισθανθείτε τον καρωτιδικό σφυγμό. Ψηλαφίστε για 5 δευτερόλεπτα πριν αποφασίσετε ότι δεν υπάρχει σφυγμός.

5. Τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα

Γίνεται όταν ο άρρωστος δεν έχει δική του αναπνοή. Ξαπλώστε το θύμα ανάσκελα και αφαιρέστε πρώτα κάθε φανερό εμπόδιο από το στόμα του. Ανοίξτε την τραχεία, γέρνοντας το κεφάλι και ανασηκώνοντας το σαγόνι. Κλείστε τη μύτη του θύματος σφίγγοντας την ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρά σας. Πάρτε βαθιά αναπνοή και βάλτε τα χείλη σας γύρω από το στόμα του κλείνοντάς το στεγανά. Φυσήξτε μέσα στο στόμα του θύματος μέχρι να δείτε το στήθος του να ανασηκώνεται. Για να φουσκώσει πλήρως το στήθος χρειάζονται περίπου 2 δευτερόλεπτα. Απομακρύνετε τα χείλη σας και αφήστε το στήθος να πέσει εντελώς. Κάνετε συνεχείς τεχνητές αναπνοές με τον ίδιο τρόπο.Αν το στήθος δεν ανασηκωθεί βεβαιωθείτε ότι (1) το κεφάλι είναι γερμένο αρκετά πίσω, (2) έχετε κλείσει στεγανά το στόμα του, (3) έχετε κλείσει τελείως τα ρουθούνια του, (4) η τραχεία δεν εμποδίζεται από εμετό, αίμα ή κάποιο ξένο σώμα.

6. Μαλάξεις στο στήθος

Γίνεται όταν ο άρρωστος δεν έχει δικό του σφυγμό. Ξαπλώστε το θύμα ανάσκελα, σε μια σταθερή επιφάνεια, και γονατίστε δίπλα του. Βρείτε ένα από τα χαμηλότερα πλευρά του χρησιμοποιώντας το δείκτη και το μέσο από τα δάκτυλά σας. Γλιστρήστε τα δάκτυλά σας προς τα πάνω, στο σημείο που βρίσκεται στη μέση, εκεί όπου τα πλευρά συναντούν το στέρνο. Βάλτε το μεσαίο δάκτυλό σας πάνω σ'αυτό το σημείο (την ξιφοειδή απόφυση του στέρνου) και το δείκτη σας επάνω στο στέρνο. Βάλτε το πίσω μέρος της παλάμης του άλλου χεριού σας πάνω στο στέρνο και γλιστρήστε το προς τα κάτω, μέχρι να φτάσει το δείκτη σας. Αυτό είναι το σημείο που πρέπει να πιέσετε. Βάλτε το πίσω μέρος της παλάμης του άλλου χεριού σας πάνω στο πρώτο χέρι και δέστε τα δάκτυλά σας.Σκύβοντας καλά πάνω από το θύμα, με τα χέρια σας τεντωμένα, πιέστε κάθετα προς το στέρνο χαμηλώνοντάς το περίπου 4-5 εκατοστά. Μετά, σταματήστε να πιέζετε χωρίς όμως, να απομακρύνετε τα χέρια σας. Συνεχίστε τις μαλάξεις, με ρυθμό 80, περίπου, το λεπτό.

7. Συγχρονισμός

Αν είστε ο μόνος που δίνει τις πρώτες βοήθειες, κάντε πρώτα 2 τεχνητές αναπνοές και μετά δώστε 15 μαλάξεις. Συνεχίστε με τον ίδιο ρυθμό (2 αναπνοές - 15 μαλάξεις) και μη σταματάτε τις προσπάθειες μέχρι να έλθει το ασθενοφόρο. Αν είστε δύο που δίνετε τις πρώτες βοήθειες, ο ένας θα ασχολείται με τις τεχνητές αναπνοές και ο άλλος με τις μαλάξεις. Κάντε πρώτα 1 τεχνητή αναπνοή και μετά δώστε 5 μαλάξεις. Συνεχίστε με τον ίδιο ρυθμό (1 αναπνοή ο πρώτος - 5 μαλάξεις ο δεύτερος) και μη σταματάτε τις προσπάθειες μέχρι να έλθει το ασθενοφόρο.Κάθε 2 λεπτά ελέγχετε αν επανήλθε ο σφυγμός ή η αναπνοή.

πνιγμός

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο πνιγμός είναι πολύ συχνό ατύχημα το καλοκαίρι. Μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία, ακόμη και στους ικανότερους κολυμβητές. Απαιτεί άμεση δράση και αρκετές γνώσεις από το άτομο που θα αναλάβει τη διάσωση.Η αντιμετώπιση του πνιγμού χωρίζεται σε δύο φάσεις : (1) τη μεταφορά του θύματος έξω από το νερό και (2) την παροχή των πρώτων βοηθειών στην ξηρά.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μεταφορά στην ξηρά

Ο στόχος σας είναι να μεταφέρετε το θύμα στην ξηρά, με όσο το δυνατόν μικρότερο κίνδυνο για τον εαυτό σας. Αν είναι δυνατόν μείνετε στη ξηρά και φτάστε τον πάσχοντα με τα χέρια σας, ένα ξύλο, ένα σχοινί ή ένα σωσίβιο. Μόνο αν είναι εντελώς απαραίτητο μπείτε στο νερό. Κολυμπήστε προς το θύμα και ρυμουλκήστε το προς τα έξω. Είναι ασφαλέστερο να περπατάτε, αν γίνεται, παρά να κολυμπάτε. Προσπαθήστε να τον πιάσετε από τα μαλλιά και να κρατιέστε, όσο το δυνατόν, μακριά του, ώστε να αποφύγετε να βουλιάξετε μαζί του. Όταν βγάζετε τον πάσχοντα έξω από το νερό, κρατείστε το κεφάλι του χαμηλότερο από το σώμα του, για να βγάλετε το νερό από τους πνεύμονες και να αποφύγετε την εισρόφηση (εισαγωγή περιεχομένου του στομαχιού στα πνευμόνια).

Παροχή πρώτων βοηθειών

Ξαπλώστε το θύμα πάνω σε μια κουβέρτα. Ελευθερώστε τις αεροφόρες οδούς τεντώνοντας το κεφάλι προς τα πίσω και ελέγξτε το σφυγμό και την αναπνοή. Αν απουσιάζουν εφαρμόστε τα όσα ξέρετε για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις στην καρδιά). Συνεχίστε να δίνετε τις πρώτες βοήθειες έως ότου έλθει ασθενοφόρο, που κάποιος θα πρέπει να έχει ειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Το θύμα του πνιγμού θα πρέπει πάντα να μεταφέρεται στο νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ), ακόμη και αν, μετά τη διάσωση, μοιάζει να είναι καλά στην υγεία του. Αυτό γιατί σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσει υποθερμία (μεγάλη παραμονή σε κρύο νερό), αιμόλυση και υπερκαλιαιμία (πνιγμός σε λίμνη) ή πνευμονικό οίδημα (πνιγμός σε θάλασσα).

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ξαφνικός πόνος στην κοιλιά

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο ξαφνικός πόνος στην κοιλιά είναι αρκετά συχνό ενόχλημα. Δεκάδες παθήσεις μπορούν να τον προκαλέσουν από τις οποίες άλλες είναι σχετικά αθώες (οξεία γαστρεντερίτιδα, γαστρίτιδα, σπασμός του εντέρου) άλλες σοβαρές αλλά χωρίς να είναι επείγουσες (έλκος, πέτρα στο νεφρό, ελκώδης κολίτιδα), άλλες σοβαρές και επείγουσες (οξεία παγκρεατίτιδα, οξεία σκωληκοειδίτιδα, περιτονίτιδα) και άλλες άμεσα απειλητικές για τη ζωή (οξύ έμφραγμα, ρήξη ανευρύσματος, ρήξη εξωμήτριας κύησης).

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεν υπάρχουν ουσιαστικές πρώτες βοήθειες που μπορείτε να δώσετε στον ασθενή με ξαφνικό πόνο στην κοιλιά. Δύο βασικοί κανόνες είναι να μη του δώσετε να φάει γιατί μπορεί να χειροτερέψει η πάθησή του ή αργότερα να χρειασθεί αναισθησία για εγχείρηση, και να μην του δώσετε παυσίπονο γιατί μπορεί να "κρύψει" από το γιατρό μερικά βασικά συμπτώματα. Καλό είναι κάθε ασθενής με ξαφνικό πόνο στην κοιλιά να μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Ορισμένα όμως σημάδια θα πρέπει να σας ανησυχήσουν ιδιαίτερα και η μεταφορά να γίνει αμέσως : ξαφνικός και πολύ δυνατός πόνος που διπλώνει τον άρρωστο, πόνος που ποτέ δεν είχε ξανανιώσει το άτομο, πόνος χαμηλά στην κοιλιά σε νέα γυναίκα και αιμορραγία από τον κόλπο (πιθανή ρήξη εξωμήτριας κύησης), πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς σε άτομο μέσης ηλικίας (πιθανό έμφραγμα), πόνος και αιμορραγία από το έντερο (πιθανή ρήξη ανευρύσματος), πόνος μετά από τροχαίο ή τραύμα (πιθανή βλάβη κάποιου εσωτερικού οργάνου), πόνος που συνοδεύεται με διάρροιες και εμετούς, και, τέλος, πόνος που φέρνει τον άρρωστο σε κατάσταση σοκ (ζάλη, λιποθυμία, ιδρώτες, αδύνατος σφυγμός, χαμηλή πίεση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) ο γιατρός θα προσπαθήσει να βρει την πάθηση που προκαλεί τον πόνο. Ακόμα και ο έμπειρος γιατρός μπορεί δυσκολευθεί πολύ σε ορισμένες περιπτώσεις και, τελικά, μόνο η εγχείρηση να αποδείξει την αιτία του πόνου. Η θεραπεία θα είναι ανάλογη με την ασθένεια και τη βαρύτητά της.

αιμορραγία από το πεπτικό σύστημα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η αιμορραγία από το Πεπτικό σύστημα είναι μια σοβαρή και επείγουσα κατάσταση. Συνήθως οφείλεται σε έλκος στο δωδεκαδάκτυλο ή σε λήψη κάποιων φαρμάκων, αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες όπως οι αγγειοδυσπλασίες, ο καρκίνος, οι αιμορροΐδες, η ελκώδης κολίτιδα και οι κιρσοί του οισοφάγου. Το αίμα μπορεί να βγει είτε από το στόμα, σαν εμετός, είτε από τον πρωκτό. Το χρώμα του εξαρτάται από το πόση ώρα έμεινε στο έντερο. Έτσι το αίμα που βγαίνει γρήγορα μετά την αιμορραγία από το στόμα ή τον πρωκτό έχει χρώμα ζωηρό κόκκινο ενώ αυτό που έχει μείνει αρκετή ώρα στο έντερο έχει χρώμα μαύρο.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε κάθε περίπτωση καθησυχάστε τον άρρωστο, βάλτε τον να ξαπλώσει και ξεκινήστε την διαδικασία για να τον μεταφέρετε στο νοσοκομείο (ασθενοφόρο σε σοβαρές περιπτώσεις ή άλλο όχημα σε ελαφρύτερες). Μην του δίνετε να φάει ή να πιεί τίποτε. Ρωτείστε τον αν πάσχει από κάποια πάθηση που μπορεί να κάνει αιμορραγία, αν πήρε φάρμακα και αν είχε παρόμοια επεισόδια στο παρελθόν. Ελέγχετε όσο πιο συχνά μπορείτε την πίεση και το σφυγμό του αρρώστου. Πρόβλημα θα παρουσιασθεί μόνο σε σοβαρές αιμορραγίες, που ευτυχώς είναι και οι σπανιότερες. Σοβαρές αιμορραγίες θεωρούνται όλες οι περιπτώσεις που το αίμα βγαίνει από το στόμα και η απώλεια μεγάλης ποσότητας κόκκινου αίματος από τον πρωκτό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) ο γιατρός θα προσπαθήσει να βρει την αιτία και να εκτιμήσει την βαρύτητα της αιμορραγίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειασθεί να γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ίσως σας ζητηθεί να συγκεντρώσετε φιάλες αίματος για να χορηγηθούν στον άρρωστο.

οξεία διάρροια

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η διάρροια είναι μια συχνή κατάσταση που μπορεί να εμφανισθεί σε κάθε ηλικία. Συνήθως οφείλεται σε μικροοργανισμούς ή σε τοξίνες τους αλλά και σε άλλες παθήσεις όπως η ελκώδης κολίτιδα. Ρωτείστε αν ο άρρωστος έχει κάποια γνωστή πάθηση, αν παίρνει φάρμακα, αν και άλλοι στο περιβάλλον του έχουν διάρροιες, πόσες φορές την ημέρα εμφανίζονται οι διάρροιες, αν υπάρχει πυρετός, πόνος στην κοιλιά ή αίμα στα κόπρανα, και αν ο άρρωστος έφαγε κάποια ύποπτη τροφή

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε κάθε περίπτωση διάρροιας φροντίζουμε να δώσουμε στον άρρωστο τα κατάλληλα υγρά ώστε να μην αφυδατωθεί. Αν οι διάρροιες δεν σταματούν ή η κατάσταση του αρρώστου είναι βαριά θα πρέπει να ειδοποιηθεί γιατρός. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια οξεία κατάσταση που διαρκεί 1-2 ημέρες και περνάει από μόνη της, χωρίς φάρμακα. Όσο οι διάρροιες συνεχίζονται μη δίνετε στον άρρωστο στερεή Τροφή, παρά μόνο άφθονα υγρά. Τα καταλληλότερα θεωρούνται το νερό, το μαύρο τσάι, η Coca-Cola και οι διάφορες γκαζόζες. Αντίθετα οι πορτοκαλάδες, λεμονάδες, και οι κάθε είδους χυμοί φρούτων επιβαρύνουν την κατάσταση. Μόλις οι διάρροιες αρχίζουν να λιγοστεύουν στη διατροφή προστίθονται φρυγανιές και ελαφρές σούπες. Η επιστροφή στην κανονική διατροφή γίνεται προοδευτικά στο διάστημα των 2 επόμενων ημερών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) χρειάζεται να μεταφερθούν οι άρρωστοι στους οποίους η διάρροια δεν ελέγχεται μετά από 2-3 ημέρες, αυτοί που αρχίζουν να αφυδατώνονται ή έχουν μεγάλες πιθανότητες να πάθουν κάτι τέτοιο (μωρά, ηλικιωμένοι) και αυτοί που πάσχουν από άλλες σοβαρές παθήσεις. Ο γιατρός θα εκτιμήσει τη βαρύτητα της πάθησης, θα ενυδατώσει τον άρρωστο και θα δώσει ειδικές οδηγίες. Σε μερικές περιπτώσεις θα χρειασθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο.

ναυτία και έμετος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ναυτία (τάση για εμετό) και ο εμετός είναι πολύ συχνές καταστάσεις που μπορεί να εμφανισθούν σε κάθε ηλικία. Συνήθως οφείλεται σε μικροοργανισμούς (οξεία γαστρεντερίτιδα) αλλά και σε άλλες καταστάσεις όπως παρενέργειες φαρμάκων, παθήσεις του γαστρεντερικού, παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και παθήσεις με πυρετό. Ρωτείστε αν ο άρρωστος έχει κάποια γνωστή πάθηση, αν παίρνει φάρμακα, πόσες φορές την ημέρα εμφανίζονται οι έμετοι, αν υπάρχει πυρετός, πόνος στην κοιλιά, ή διάρροιες, αν υπάρχει πονοκέφαλος ή διαταραχή στη συμπεριφορά και αν ο άρρωστος έφαγε κάποια ύποπτη τροφή.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον άρρωστο που κάνει εμέτους. Αν είναι αναίσθητος θα πρέπει να τον ξαπλώσουμε και να τον γυρίσουμε στο πλευρό ώστε να αποφύγουμε την εισρόφηση (είσοδος τροφών στο αναπνευστικό σύστημα). Συνήθως υπάρχει άνεση χρόνου ώστε να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια. Ιδιαίτερα γρήγορα θα πρέπει να δράσουμε όταν ο άρρωστος είναι λιπόθυμος έχει χτυπήσει στο κεφάλι, βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης, έχει δυνατό πονοκέφαλο ή δεν μπορεί να ακουμπήσει το σαγόνι του στο στήθος (υποψία για αιμορραγία στον εγκέφαλο ή μηνιγγίτιδα).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) ο γιατρός θα προσπαθήσει να βρει την αιτία των εμέτων και να τους θεραπεύσει. Θα γίνει μια σειρά εξετάσεων που μπορεί να οδηγήσουν τον γιατρό στην απόφαση να κρατήσει τον άρρωστο στο νοσοκομείο.

Τραύμα στην κοιλιά

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η σοβαρότητα του τραύματος στην κοιλιά, μπορεί να γίνεται αμέσως φανερή αν υπάρχει εξωτερική αιμορραγία ή έξοδος σπλάγχνων έξω από την κοιλιά. Πολύ συχνά όμως υπάρχει μόνο εσωτερικό τραύμα και εσωτερική αιμορραγία. Μια μαχαιριά, ένας πυροβολισμός ή ένα δυνατό χτύπημα (π.χ. τροχαίο ατύχημα) μπορεί να τρυπήσει, να κομματιάσει ή να καταστρέψει σε βάθος τα όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στην κοιλιά. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγάλος.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ξαπλώστε το θύμα κάτω, λυγίζοντας και στηρίζοντας τα πόδια του, αν αυτό είναι δυνατόν. Καλύψτε το Τραύμα με ένα μεγάλο επίδεσμο που θα τον στερεώσετε ελαφρά δένοντάς τον ή κολλώντας τον με αυτοκόλλητη ταινία. Αν ο ασθενής βήχει ή κάνει εμετό, πιέστε σταθερά το τραύμα πάνω από τον επίδεσμο για να εμποδίσετε το περιεχόμενο της κοιλιάς να βγει έξω. Καλέστε αμέσως το 166. Προσπαθήστε να καθησυχάσετε τον άρρωστο, καθώς το τραύμα στην κοιλιά προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Αν το θύμα χάσει τις αισθήσεις του, ελέγξτε την αναπνοή και το σφυγμό του. Αν απουσιάζουν εφαρμόσετε τα όσα ξέρετε για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (φιλί της ζωής και μαλάξεις στην καρδιά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Όλοι οι άρρωστοι με τραύμα στην κοιλιά θα πρέπει να μεταφέρονται σε νοσοκομείο ώστε να αποκλεισθεί η πιθανότητα να έχουν εσωτερική αιμορραγία. Στο νοσοκομείο (ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) θα εκτιμηθεί η βαρύτητα της κατάστασης, θα δοθούν οι πρώτες βοήθειες και θα αρχίσει η θεραπεία. Συνήθως θα χρειασθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο και, σε μερικές περιπτώσεις, εγχείρηση.

ξαφνικός πόνος στην κοιλιά

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο ξαφνικός πόνος στην κοιλιά είναι αρκετά συχνό ενόχλημα. Δεκάδες παθήσεις μπορούν να τον προκαλέσουν από τις οποίες άλλες είναι σχετικά αθώες (οξεία γαστρεντερίτιδα, γαστρίτιδα, σπασμός του εντέρου) άλλες σοβαρές αλλά χωρίς να είναι επείγουσες (έλκος, πέτρα στο νεφρό, ελκώδης κολίτιδα), άλλες σοβαρές και επείγουσες (οξεία παγκρεατίτιδα, οξεία σκωληκοειδίτιδα, περιτονίτιδα) και άλλες άμεσα απειλητικές για τη ζωή (οξύ έμφραγμα, ρήξη ανευρύσματος, ρήξη εξωμήτριας κύησης).

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεν υπάρχουν ουσιαστικές πρώτες βοήθειες που μπορείτε να δώσετε στον ασθενή με ξαφνικό πόνο στην κοιλιά. Δύο βασικοί κανόνες είναι να μη του δώσετε να φάει γιατί μπορεί να χειροτερέψει η πάθησή του ή αργότερα να χρειασθεί αναισθησία για εγχείρηση, και να μην του δώσετε παυσίπονο γιατί μπορεί να "κρύψει" από το γιατρό μερικά βασικά συμπτώματα. Καλό είναι κάθε ασθενής με ξαφνικό πόνο στην κοιλιά να μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Ορισμένα όμως σημάδια θα πρέπει να σας ανησυχήσουν ιδιαίτερα και η μεταφορά να γίνει αμέσως : ξαφνικός και πολύ δυνατός πόνος που διπλώνει τον άρρωστο, πόνος που ποτέ δεν είχε ξανανιώσει το άτομο, πόνος χαμηλά στην κοιλιά σε νέα γυναίκα και αιμορραγία από τον κόλπο (πιθανή ρήξη εξωμήτριας κύησης), πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς σε άτομο μέσης ηλικίας (πιθανό έμφραγμα), πόνος και αιμορραγία από το έντερο (πιθανή ρήξη ανευρύσματος), πόνος μετά από τροχαίο ή τραύμα (πιθανή βλάβη κάποιου εσωτερικού οργάνου), πόνος που συνοδεύεται με διάρροιες και εμετούς, και, τέλος, πόνος που φέρνει τον άρρωστο σε κατάσταση σοκ (ζάλη, λιποθυμία, ιδρώτες, αδύνατος σφυγμός, χαμηλή πίεση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) ο γιατρός θα προσπαθήσει να βρει την πάθηση που προκαλεί τον πόνο. Ακόμα και ο έμπειρος γιατρός μπορεί δυσκολευθεί πολύ σε ορισμένες περιπτώσεις και, τελικά, μόνο η εγχείρηση να αποδείξει την αιτία του πόνου. Η θεραπεία θα είναι ανάλογη με την ασθένεια και τη βαρύτητά της.

αιμορραγία από το πεπτικό σύστημα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η αιμορραγία από το Πεπτικό σύστημα είναι μια σοβαρή και επείγουσα κατάσταση. Συνήθως οφείλεται σε έλκος στο δωδεκαδάκτυλο ή σε λήψη κάποιων φαρμάκων, αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες όπως οι αγγειοδυσπλασίες, ο καρκίνος, οι αιμορροΐδες, η ελκώδης κολίτιδα και οι κιρσοί του οισοφάγου. Το αίμα μπορεί να βγει είτε από το στόμα, σαν εμετός, είτε από τον πρωκτό. Το χρώμα του εξαρτάται από το πόση ώρα έμεινε στο έντερο. Έτσι το αίμα που βγαίνει γρήγορα μετά την αιμορραγία από το στόμα ή τον πρωκτό έχει χρώμα ζωηρό κόκκινο ενώ αυτό που έχει μείνει αρκετή ώρα στο έντερο έχει χρώμα μαύρο.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε κάθε περίπτωση καθησυχάστε τον άρρωστο, βάλτε τον να ξαπλώσει και ξεκινήστε την διαδικασία για να τον μεταφέρετε στο νοσοκομείο (ασθενοφόρο σε σοβαρές περιπτώσεις ή άλλο όχημα σε ελαφρύτερες). Μην του δίνετε να φάει ή να πιεί τίποτε. Ρωτείστε τον αν πάσχει από κάποια πάθηση που μπορεί να κάνει αιμορραγία, αν πήρε φάρμακα και αν είχε παρόμοια επεισόδια στο παρελθόν. Ελέγχετε όσο πιο συχνά μπορείτε την πίεση και το σφυγμό του αρρώστου. Πρόβλημα θα παρουσιασθεί μόνο σε σοβαρές αιμορραγίες, που ευτυχώς είναι και οι σπανιότερες. Σοβαρές αιμορραγίες θεωρούνται όλες οι περιπτώσεις που το αίμα βγαίνει από το στόμα και η απώλεια μεγάλης ποσότητας κόκκινου αίματος από τον πρωκτό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) ο γιατρός θα προσπαθήσει να βρει την αιτία και να εκτιμήσει την βαρύτητα της αιμορραγίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειασθεί να γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ίσως σας ζητηθεί να συγκεντρώσετε φιάλες αίματος για να χορηγηθούν στον άρρωστο.

οξεία διάρροια

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η διάρροια είναι μια συχνή κατάσταση που μπορεί να εμφανισθεί σε κάθε ηλικία. Συνήθως οφείλεται σε μικροοργανισμούς ή σε τοξίνες τους αλλά και σε άλλες παθήσεις όπως η ελκώδης κολίτιδα. Ρωτείστε αν ο άρρωστος έχει κάποια γνωστή πάθηση, αν παίρνει φάρμακα, αν και άλλοι στο περιβάλλον του έχουν διάρροιες, πόσες φορές την ημέρα εμφανίζονται οι διάρροιες, αν υπάρχει πυρετός, πόνος στην κοιλιά ή αίμα στα κόπρανα, και αν ο άρρωστος έφαγε κάποια ύποπτη τροφή.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε κάθε περίπτωση διάρροιας φροντίζουμε να δώσουμε στον άρρωστο τα κατάλληλα υγρά ώστε να μην αφυδατωθεί. Αν οι διάρροιες δεν σταματούν ή η κατάσταση του αρρώστου είναι βαριά θα πρέπει να ειδοποιηθεί γιατρός. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια οξεία κατάσταση που διαρκεί 1-2 ημέρες και περνάει από μόνη της, χωρίς φάρμακα. Όσο οι διάρροιες συνεχίζονται μη δίνετε στον άρρωστο στερεή Τροφή, παρά μόνο άφθονα υγρά. Τα καταλληλότερα θεωρούνται το νερό, το μαύρο τσάι, η Coca-Cola και οι διάφορες γκαζόζες. Αντίθετα οι πορτοκαλάδες, λεμονάδες, και οι κάθε είδους χυμοί φρούτων επιβαρύνουν την κατάσταση. Μόλις οι διάρροιες αρχίζουν να λιγοστεύουν στη διατροφή προστίθονται φρυγανιές και ελαφρές σούπες. Η επιστροφή στην κανονική διατροφή γίνεται προοδευτικά στο διάστημα των 2 επόμενων ημερών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) χρειάζεται να μεταφερθούν οι άρρωστοι στους οποίους η διάρροια δεν ελέγχεται μετά από 2-3 ημέρες, αυτοί που αρχίζουν να αφυδατώνονται ή έχουν μεγάλες πιθανότητες να πάθουν κάτι τέτοιο (μωρά, ηλικιωμένοι) και αυτοί που πάσχουν από άλλες σοβαρές παθήσεις. Ο γιατρός θα εκτιμήσει τη βαρύτητα της πάθησης, θα ενυδατώσει τον άρρωστο και θα δώσει ειδικές οδηγίες. Σε μερικές περιπτώσεις θα χρειασθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο.

ναυτία και έμετος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ναυτία (τάση για εμετό) και ο εμετός είναι πολύ συχνές καταστάσεις που μπορεί να εμφανισθούν σε κάθε ηλικία. Συνήθως οφείλεται σε μικροοργανισμούς (οξεία γαστρεντερίτιδα), αλλά και σε άλλες καταστάσεις όπως παρενέργειες φαρμάκων, παθήσεις του γαστρεντερικού, παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και παθήσεις με πυρετό. Ρωτείστε αν ο άρρωστος έχει κάποια γνωστή πάθηση, αν παίρνει φάρμακα, πόσες φορές την ημέρα εμφανίζονται οι έμετοι, αν υπάρχει πυρετός, πόνος στην κοιλιά, ή διάρροιες, αν υπάρχει πονοκέφαλος ή διαταραχή στη συμπεριφορά και αν ο άρρωστος έφαγε κάποια ύποπτη τροφή.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον άρρωστο που κάνει εμέτους. Αν είναι αναίσθητος θα πρέπει να τον ξαπλώσουμε και να τον γυρίσουμε στο πλευρό ώστε να αποφύγουμε την εισρόφηση (είσοδος τροφών στο αναπνευστικό σύστημα). Συνήθως υπάρχει άνεση χρόνου ώστε να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια. Ιδιαίτερα γρήγορα θα πρέπει να δράσουμε όταν ο άρρωστος είναι λιπόθυμος), έχει χτυπήσει στο κεφάλι, βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης, έχει δυνατό πονοκέφαλο ή δεν μπορεί να ακουμπήσει το σαγόνι του στο στήθος (υποψία για αιμορραγία στον εγκέφαλο ή μηνιγγίτιδα).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) ο γιατρός θα προσπαθήσει να βρει την αιτία των εμέτων και να τους θεραπεύσει. Θα γίνει μια σειρά εξετάσεων που μπορεί να οδηγήσουν τον γιατρό στην απόφαση να κρατήσει τον άρρωστο στο νοσοκομείο.

τραύμα στην κοιλιά

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η σοβαρότητα του τραύματος στην κοιλιά, μπορεί να γίνεται αμέσως φανερή αν υπάρχει εξωτερική αιμορραγία ή έξοδος σπλάγχνων έξω από την κοιλιά. Πολύ συχνά όμως υπάρχει μόνο εσωτερικό τραύμα και εσωτερική αιμορραγία. Μια μαχαιριά, ένας πυροβολισμός ή ένα δυνατό χτύπημα (π.χ. τροχαίο ατύχημα) μπορεί να τρυπήσει, να κομματιάσει ή να καταστρέψει σε βάθος τα όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στην κοιλιά. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγάλος.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ξαπλώστε το θύμα κάτω, λυγίζοντας και στηρίζοντας τα πόδια του, αν αυτό είναι δυνατόν. Καλύψτε το τραύμα με ένα μεγάλο επίδεσμο που θα τον στερεώσετε ελαφρά δένοντάς τον ή κολλώντας τον με αυτοκόλλητη ταινία. Αν ο ασθενής βήχει ή κάνει εμετό, πιέστε σταθερά το τραύμα πάνω από τον επίδεσμο για να εμποδίσετε το περιεχόμενο της κοιλιάς να βγει έξω. Καλέστε αμέσως το 166. Προσπαθήστε να καθησυχάσετε τον άρρωστο, καθώς το τραύμα στην κοιλιά προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Αν το θύμα χάσει τις αισθήσεις του, ελέγξτε την αναπνοή και το σφυγμό του. Αν απουσιάζουν εφαρμόσετε τα όσα ξέρετε για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (φιλί της ζωής και μαλάξεις στην καρδιά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Όλοι οι άρρωστοι με τραύμα στην κοιλιά θα πρέπει να μεταφέρονται σε νοσοκομείο ώστε να αποκλεισθεί η πιθανότητα να έχουν εσωτερική αιμορραγία. Στο νοσοκομείο (ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) θα εκτιμηθεί η βαρύτητα της κατάστασης, θα δοθούν οι πρώτες βοήθειες και θα αρχίσει η θεραπεία. Συνήθως θα χρειασθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο και, σε μερικές περιπτώσεις, εγχείρηση.

ΔΕΡΜΑ

εξάνθημα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το εξάνθημα (κηλίδες ή σπυράκια στο δέρμα) μπορεί να εμφανισθεί σε κάθε ηλικία και ιδιαίτερα στην παιδική. Μπορεί να οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό παθήσεων (παιδικές παθήσεις όπως ιλαρά, ερυθρά και Ανεμευλογιά, έρπητα, ακμή, έκζεμα). Ωστόσο ελάχιστες από αυτές τις καταστάσεις είναι πραγματικά επείγουσες. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει άνεση χρόνου μέχρι να κληθεί ο γιατρός ή να έλθει ο άρρωστος στο νοσοκομείο.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε στον ασθενή με εξάνθημα. Μεγάλη σημασία έχει να προσέξουμε τα άλλα συμπτώματα που συνυπάρχουν : πυρετός, ρίγος, διογκωμένοι αδένες στο λαιμό ή στις μασχάλες, εμετός, διάρροιες. Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν λόγο εξέτασης του άρρωστου από ειδικό. Κάθε έγκυος που εμφανίζει εξάνθημα θα πρέπει να επικοινωνεί με το γυναικολόγο της. Το εξάνθημα σαν εκδήλωση αλλεργίας συζητιέται σε άλλη ενότητα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ή ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) ο γιατρός, εξετάζοντας τον άρρωστο, θα προσπαθήσει να βρει την αιτία του εξανθήματος. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα δυνατόν, τουλάχιστον τη στιγμή της εξέτασης. Σπάνια θα χρειασθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο.

τραύμα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τραύμα σημαίνει το σπάσιμο κάποιου αγγείου που έχει σαν αποτέλεσμα το χύσιμο αίματος έξω από αυτό. Αν έχει τραυματισθεί και το δέρμα, το τραύμα λέγεται επιφανειακό, αλλιώς λέγεται εσωτερικό. Στο κεφάλαιο αυτό δίνονται οδηγίες για τα συνηθισμένα τραύματα. Τα ειδικά τραύματα περιγράφονται σε άλλα κεφάλαια. Στο επιφανειακό τραύμα υπάρχει βλάβη του δέρματος (γδάρσιμο, κόψιμο, μελανιά, αιμορραγία). Στο εσωτερικό βρίσκουμε πρήξιμο στην Περιοχή του τραυματισμού, πόνο, αιμάτωμα αλλά και γενικά συμπτώματα, αν πρόκειται για σοβαρή εσωτερική αιμορραγία (ζάλη, λιποθυμία, χαμηλή πίεση, αδύνατο σφυγμό).

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε επιφανειακό τραύμα Προσπαθήστε να εκτιμήσετε πόσο σοβαρό είναι το τραύμα. Αν πρόκειται για ένα από γδάρσιμο ή ένα πολύ μικρό κόψιμο, καθαρίστε την περιοχή με άφθονο, καθαρό, τρεχούμενο νερό και σαπούνι για να φύγουν οι ακαθαρσίες και τα ξένα σώματα. Βάλτε επάνω στο τραύμα κάποιο αντισηπτικό (όχι πάντως οινόπνευμα) και αφήστε την πληγή ανοιχτή, γιατί στον αέρα κλείνει γρηγορότερα). Αν το τραύμα είναι μεγαλύτερο, κάντε ό,τι προηγουμένως, αλλά ζητήστε ιατρική βοήθεια, καθώς είναι πιθανό να χρειάζεται ράψιμο. Καλύψτε την πληγή με μια αποστειρωμένη γάζα για να αποφύγετε τη μόλυνση. Τέλος αν η πληγή είναι μεγάλη και αιμορραγεί, δοκιμάστε να βάλετε πάνω της μια γάζα και να την πιέσετε σφικτά. Αν η γάζα ματώσει βάλτε και δεύτερη από πάνω, χωρίς να μετακινήσετε την πρώτη. Συνεχίστε έτσι, με όσες γάζες χρειασθούν, ώσπου να έρθει γιατρός ή να φθάσετε στο νοσοκομείο. Αν η αιμορραγία είναι πολύ μεγάλη και το τραύμα είναι στο χέρι ή στο πόδι δέστε σφικτά, πιο ψηλά από το τραύμα, μέχρι να σταματήσει. Να χαλαρώνετε το σφίξιμο κάθε 15 λεπτά, για 2 λεπτά, γιατί υπάρχει κίνδυνος να νεκρωθεί η περιοχή.

Αν υποπτεύεστε ότι ο τραυματίας έχει εσωτερική βλάβη να τον μεταφέρετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο κοντινότερο νοσοκομείο. Στο δρόμο να ελέγχετε τακτικά το σφυγμό και την πίεσή του. Αν ο σφυγμός σταματήσει εφαρμόστε τα όσα ξέρετε για τις μαλάξεις στην καρδιά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) ο γιατρός θα κρίνει τη βαρύτητα του τραύματος. Ο άρρωστος μπορεί να φύγει στο σπίτι, με φάρμακα και οδηγίες, ή να χρειασθεί να μείνει στο νοσοκομείο.

τραύμα από αγκίστρι

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το καλοκαίρι είναι συνηθισμένοι οι τραυματισμοί από αγκίστρι ψαρέματος. Είναι ένα ειδικό τραύμα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπισή του ώστε να αφαιρεθεί χωρίς να προκαλέσει παραπάνω βλάβες. Το αγκίστρι χωρίζεται στη μύτη, το δόντι (το σημείο που σκαλώνει και εμποδίζει την κίνηση προς τα πίσω) και το σώμα του αγκιστριού.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η όλη προσπάθεια στον τραυματισμό από αγκίστρι είναι να μην κινηθεί το δόντι αντίθετα από ότι μπήκε και προκληθεί βλάβη στους ιστούς. Αν στο δέρμα έχει καρφωθεί μόνο η μύτη (και όχι το δόντι) τραβήξτε άφοβα το αγκίστρι και καθαρίστε το τραύμα. Αν όμως έχει καρφωθεί και το δόντι θα είναι καλύτερα να φωνάξετε γιατρό ή να μεταφέρετε τον άρρωστο στο νοσοκομείο. Αν βλέπετε ότι το αγκίστρι (μύτη και δόντι) έχει βγει από την άλλη πλευρά, κόψτε την πετονιά και τραβήξτε το αγκίστρι από την πλευρά που βγαίνει, μέχρι να βγει όλο έξω. Ένας άλλος τρόπος είναι να κόψετε το δόντι με μια πένσα και να τραβήξετε το σώμα του αγκιστριού προς τα πίσω, δηλαδή από τη μεριά που μπήκε. Η δυσκολότερη περίπτωση είναι η μύτη και το δόντι να έχει μείνει μέσα. Σε αυτή την περίπτωση, και αν βλέπετε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερου τραυματισμού, σπρώξτε το αγκίστρι μέχρι η μύτη και το δόντι να εμφανισθούν από την άλλη πλευρά. Μετά ακολουθείστε έναν από τους τρόπους που αναφέραμε προηγουμένως. Σε κάθε περίπτωση καθαρίστε το τραύμα με άφθονο, καθαρό, τρεχούμενο νερό και σαπούνι, βάλτε ένα τοπικό αντισηπτικό και καλύψτε το τραύμα με επίδεσμο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) ο γιατρός θα αφαιρέσει το αγκίστρι και θα δώσει ειδικές οδηγίες (αντιβιοτικά, επανέλεγχος σε λίγες ημέρες).

έγκαυμα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το έγκαυμα είναι μια πολύ συχνή κατάσταση που η βαρύτητά του μπορεί να ποικίλει από την επιφανειακή βλάβη μέχρι την απανθράκωση των ιστών. Μπορεί να προκληθεί από μια σειρά αιτιών όπως ήλιος, φωτιά, ζεστό νερό, καυτά αντικείμενα, χημικές ουσίες. Εκδηλώνονται, ανάλογα με τη βαρύτητά τους, με πόνο, κόκκινο δέρμα, φυσαλίδες γεμάτες με υγρό, τοπική θερμότητα, πρήξιμο ή και τέλεια καταστροφή των ιστών.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε κάθε έγκαυμα καθαρίστε την περιοχή με άφθονο, δροσερό νερό. Αφαιρέστε τα αντικείμενα που είναι δυνατόν να σφίγγουν το δέρμα (ρολόγια, ζώνες, δακτυλίδια). Όμως μην αφαιρείτε ρούχα που έχουν κολλήσει πάνω στην πληγή. Σε καμιά περίπτωση μην τρυπάτε τις φουσκάλες, γιατί μπορεί να μολυνθεί. Επίσης μην βάζετε τίποτε πάνω στο έγκαυμα (λίπος, αλοιφές), παρά μόνο Betadine®. Aν το έγκαυμα είναι εκτεταμένο σκεπάστε την με καθαρό (όχι όμως χνουδωτό πανί) και μεταφέρετε τον άρρωστο στο νοσοκομείο. Επίσης ζητείστε ιατρική βοήθεια για κάθε έγκαυμα σε ειδικές περιοχές (μάτια, πρόσωπο, γεννητικά όργανα) όσο μικρό και αν είναι.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ), ο γιατρός θα κρίνει τη βαρύτητα της κατάστασης. Αυτή εξαρτάται από την επιφάνεια που έπιασε το έγκαυμα, από το πόσο βαθύ είναι και από το αν βρίσκεται σε ειδική περιοχή. Η θεραπεία (ειδικές οδηγίες και φάρμακα) μπορεί να γίνει στο σπίτι ή να αιτηθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο.

δάγκωμα φιδιού

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το δάγκωμα από μη δηλητηριώδες φίδι δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Αντιμετωπίζεται όπως ένα απλό τραύμα. Αντίθετα, το δάγκωμα από δηλητηριώδες φίδι είναι μια κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη. Το μόνο δηλητηριώδες φίδι στην Ελλάδα είναι η οχιά. Αναγνωρίζεται από τα σχιστά μάτια, τη χαρακτηριστική ζιγκ ζαγκ ταινία στην πλάτη, τη μικρή προεξοχή στην άκρη της μύτης και τα σημάδια που αφήνει στην περιοχή του δαγκώματος. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε ή να πιάσετε το φίδι που δάγκωσε τον ασθενή. Αν δεν τα καταφέρετε, θεωρείστε ότι το φίδι έχει δηλητήριο. Στον άρρωστο εμφανίζεται τάση για εμετό, εμετός, τοπικός πόνος και πρήξιμο, διαταραχές στην όραση, δυσκολία στην αναπνοή, και σε σοβαρές περιπτώσεις, ζάλη, λιποθυμία, χαμηλή πίεση και αδύνατο σφυγμό. Πολλές φορές, ακόμα και σε μη δηλητηριώδη φίδια, ο άρρωστος φοβάται τόσο πολύ, που είναι δυνατόν να εμφανίσει μερικά από αυτά τα συμπτώματα (ζάλη, λιποθυμία, έμετος) από τον φόβο του και μόνο.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε κάθε περίπτωση ενθαρρύνετε τον ασθενή. Αρχίστε αμέσως τις επαφές για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Πατήστε την περιοχή ώστε να τρέξει λίγο αίμα και ξεπλύνατε με άφθονο, τρεχούμενο, δροσερό νερό και σαπούνι. Δεν χρειάζεται να χαράξετε την πληγή, ούτε να ρουφήξετε το δηλητήριο. Δέστε το χέρι ή πόδι ψηλότερα από το σημείο του δαγκώματος. Προσπαθήστε να σταματήσετε τη φλεβική κυκλοφορία και όχι την αρτηριακή (δηλαδή το χέρι να σκουρύνει και να φουσκώσει λίγο αλλά να υπάρχει σφυγμός). Τοποθετήστε το άκρο κάτω από το ύψος της καρδιάς και κρατήστε το ακίνητο. Έτσι εμποδίζετε τη γρήγορη κίνηση του δηλητηρίου. Αν βλέπετε ότι η κατάσταση χειροτερεύει (π.χ. πρήξιμο που προχωράει προς τα πάνω) συντομεύστε τη μεταφορά στο νοσοκομείο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) θα εκτιμηθεί η βαρύτητα του δαγκώματος. Ίσως θα χρειασθεί να γίνει αντιοφικός (δεν απαιτείται πάντα) και αντιτετανικός ορός. Ο γιατρός θα κρίνει αν ο άρρωστος θα χρειασθεί να παραμείνει στο νοσοκομείο.

δάγκωμα ζώου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τα δαγκώματα από ζώα ή άλλο άνθρωπο είναι επικίνδυνα γιατί μπορεί να μολυνθούν ή να μεταδώσουν κάποια ασθένεια. Γενικά πρόκειται για ένα φανερό τραύμα, με μικρή ή μεγαλύτερη αιμορραγία. Η περιοχή είναι πρησμένη και κόκκινη.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

καθαρίστε την περιοχή με άφθονο δροσερό, τρεχούμενο νερό και σαπούνι. Τοποθετείστε ένα τοπικό αντισηπτικό (Betadine). Σταματήστε την αιμορραγία πιέζοντας με μια καθαρή γάζα. Αν το αίμα συνεχίζεται προσθέστε και δεύτερη γάζα, χωρίς να αφαιρέσετε την πρώτη. Συνεχίστε να προσθέτετε γάζες, μέχρι το οριστικό σταμάτημα της αιμορραγίας. Τέλος, καλύψτε το τραύμα με μια αποστειρωμένη γάζα. Κρατείστε το τραυματισμένο μέρος, όσο το δυνατόν, ακίνητο. Ρωτείστε αν ο άρρωστος έχει κάνει αντιτετανικό εμβόλιο. Τα τραύματα από δάγκωμα θα πρέπει να ελέγχονται από γιατρό. Μεταφέρετε τον άρρωστο στο κοντινότερο νοσοκομείο. Προσπαθήστε να εντοπίσετε το ζώο που ευθύνεται για το τραύμα ώστε να εξακριβωθεί ότι δεν έχει λύσσα (η οποία είναι νόσος εξαιρετικά σπάνια).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) θα εκτιμηθεί η βαρύτητα του δαγκώματος. Ίσως θα χρειασθεί να γίνει αντιτετανικός ορός. Ο γιατρός θα κρίνει αν ο άρρωστος θα χρειασθεί να παραμείνει στο νοσοκομείο.

τσίμπημα σκορπιού

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το τσίμπημα του σκορπιού μπορεί (μερικές φορές, όχι πάντα) να είναι επικίνδυνο ακόμα και για την ίδια τη ζωή. Εμφανίζει τοπικά πόνο και κάψιμο, κοκκινίλα, μούδιασμα και, σε βαριές περιπτώσεις, πυρετό σπασμούς, λιποθυμία, χαμηλή πίεση και αδύνατο σφυγμό. Το κεντρί μπορεί να έχει παραμείνει στο δέρμα.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ηρεμήστε τον άρρωστο. Βάλτε τον να ξαπλώσει και να παραμείνει ήρεμος. Το άκρο που τσιμπήθηκε πρέπει να είναι χαμηλότερα από το ύψος της καρδιάς. Αν το κεντρί έχει παραμείνει στο δέρμα αφαιρέστε το. Καθαρίστε την πληγή με άφθονο, δροσερό, τρεχούμενο νερό και Σαπούνι. Τοποθετείστε πάγο μέσα σε ένα μαντήλι και ακουμπήστε το στο σημείο του δαγκώματος (μη βάζετε τον πάγο απευθείας πάνω στο τραύμα). Δέστε το χέρι ή πόδι ψηλότερα από το σημείο του δαγκώματος. Προσπαθήστε να σταματήσετε τη φλεβική κυκλοφορία και όχι την αρτηριακή (δηλαδή το χέρι να σκουρύνει και να φουσκώσει λίγο αλλά να υπάρχει σφυγμός). Ελέγχετε συχνά την πίεση και τον σφυγμό του αρρώστου. Αν ο σφυγμός και η αναπνοή σταματήσουν εφαρμόστε τα όσα ξέρετε για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (φιλί της ζωής και μαλάξεις στην καρδιά. 'Όλοι οι ασθενείς με τσίμπημα από σκορπιό θα πρέπει να ελέγχονται από γιατρό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) θα εκτιμηθεί η βαρύτητα του δαγκώματος. Ίσως θα χρειασθεί να γίνει αντιτετανικός ορός. Ο γιατρός θα κρίνει αν ο άρρωστος θα χρειασθεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για αντιμετώπιση της κατάστασης ή απλή παρακολούθηση.

τσίμπημα από μέδουσα ή αχινό

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τα τσιμπήματα αυτού του είδους μπορεί να φέρνουν αρκετό πόνο, καθώς οι μέδουσες και οι αχινοί μπορεί να περιέχουν δηλητήριο, σπάνια όμως μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για τη ζωή του θύματος.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αχινός

Βάλτε τον άνθρωπο να ξαπλώσει, με το πληγωμένο μέρος ακίνητο, και χαμηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς. Δέστε ένα πανί στο χέρι ή στο πόδι, πιο ψηλά από την πληγή. Ο επίδεσμος θα πρέπει να είναι τόσο σφιχτός ώστε να αφήνει ένα δάχτυλο να περνάει από κάτω. Μπορείτε να τον χαλαρώνετε για κάποιες στιγμές, αλλά μην τον αφαιρείτε εντελώς. Αν το πρήξιμο φτάσει στον επίδεσμο, δέστε άλλον 10 εκατοστά ψηλότερα και μετά αφαιρέστε τον πρώτο. Αφαιρέστε τα αγκάθια με τη μύτη ενός ξυραφιού. Για το σκοπό αυτό ανασηκώστε το δέρμα, και μην πιέζετε τα αγκάθια προς τα μέσα. Πλύνετε καλά το τραυματισμένο μέρος με σαπούνι και νερό. Αν εμφανισθούν προβλήματα αλλεργίας ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Μέδουσα

Τυλίξτε το χέρι σας σε πετσέτα και καθαρίστε τα πλοκάμια που έχουν παραμείνει. Πλύνετε την περιοχή με οινόπνευμα ή αμμωνία και αλατόνερο (μη χρησιμοποιείτε νερό της βρύσης). Αν εμφανισθούν προβλήματα αλλεργίας ζητήστε ιατρική βοήθεια.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο θα μεταφερθεί ο άρρωστος που εμφανίζει αλλεργική αντίδραση (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ), ή που έχει αγκάθια αχινού στο δέρμα του (ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ). Συνήθως πρόκειται για μικρές αλλεργίες, που αντιμετωπίζονται εύκολα.

ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

αλλεργία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η αναφυλαξία (αλλεργία) είναι μια ξαφνική και απειλητική για τη ζωή αντίδραση. Εμφανίζεται με εξάνθημα (σπυριά στο δέρμα), κοκκινίλα, υπόταση, δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στην κοιλιά. Η αλλεργία συμβαίνει σε όλες τις ηλικίες. Μερικές φορές είναι πιο επικίνδυνη σε άτομα μεγαλύτερα των 40 ετών, παρά στα παιδιά. Οι πιο πολλές αλλεργίες προέρχονται από φάρμακα, τσιμπήματα από μέλισσες ή από τροφές. Αλλεργία μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε φυσική ή χημική ουσία.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μόλις υποπτευθείτε μια αλλεργία ρωτείστε τον άρρωστο αν ξέρει ότι είναι αλλεργικός σε κάποιες ουσίες. Μεγάλη σημασία έχει το αν είχε παρόμοια συμπτώματα στο παρελθόν και πώς τα αντιμετώπισε. μερικά άτομα που ξέρουν ότι παθαίνουν βαριές αλλεργίες έχουν πάνω τους μια σύριγγα με αδρεναλίνη. Αν βρείτε μια τέτοια ένεση κάντε την, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε επάνω στο κουτί. Αν δείτε ότι ο άρρωστος συνεχώς χειροτερεύει ή ότι πρόκειται για σοβαρής μορφής αλλεργία ειδοποιείστε άμεσα γιατρό ή ασθενοφόρο ή μεταφέρετέ τον εσείς στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Ελέγξτε, όσο μπορείτε πιο συχνά, το αν ο άρρωστος αναπνέει και το αν έχει σφυγμό. Το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην αναπνοή. Αν αυτό συμβαίνει φροντίστε να τον καθησυχάσετε, να του ζητήσετε να αναπνέει αργά, βαθιά και σταθερά και να τον καταφέρετε το ταχύτερο στο κοντινότερο νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ). Στο νοσοκομείο είναι φρόνιμο να πηγαίνουν ακόμη και οι αλλεργίες που φαίνονται ελαφρές, καθώς πολλές από αυτές χειροτερεύουν αρκετές ώρες μετά τα πρώτα ελαφρά συμπτώματα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο, ανάλογα με τη βαρύτητα της αλλεργίας, ο γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει τον άρρωστο να φύγει, αφού πρώτα του κάνει ένεση κορτιζόνης ή του δώσει αντιαλλεργικά χάπια, να τον κρατήσει λίγες ώρες για παρακολούθηση ή να αποφασίσει την εισαγωγή στο νοσοκομείο, μέχρι να ελεγχθεί η κατάσταση. Μετά από ένα επεισόδιο αλλεργίας, ο άρρωστος θα πρέπει να θυμάται και να γράψει στο βιβλιάριο υγείας του την ουσία στην οποία είναι αλλεργικός. Καλό θα είναι να την αναφέρει πλέον σε κάθε μελλοντική ιατρική εξέταση.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

δηλητηρίαση

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η δηλητηρίαση από διάφορες ουσίες είναι μία πολύ συχνή κατάσταση, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Μπορεί να οφείλεται σε ουσίες πού βρίσκονται στο σπίτι (λευκαντικά, απορρυπαντικά) σε φάρμακα (ασπιρίνη, ηρεμιστικά χάπια) ή διάφορες τροφές (τροφική δηλητηρίαση). Τα δηλητήρια μπορούν να μπουν στο σώμα από τη μύτη (εισπνοή αερίων), από το στόμα (κατάποση στερεών υγρών και ποτών), από τα αγγεία (αινέσιμα δηλητήρια, τσιμπήματα από ψάρια) ή από το δέρμα (απορρόφηση χημικών ουσιών). Η δηλητηρίαση μπορεί να είναι ατύχημα ή απόπειρα αυτοκτονίας. Μπορεί να εκδηλωθεί με πολλά διαφορετικά συμπτώματα, ανάλογα με το δηλητήριο και την οδό εισόδου (σύγχυση, σπασμοί και λιποθυμία από το νευρικό σύστημα, έγκαυμα στα χείλη και το στόμα, εμετό, διάρροια και πόνο στην κοιλιά από το πεπτικό σύστημα, διαταραχές στην αναπνοή από το αναπνευστικό). Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται συνήθως με εμέτους & διάρροιες.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι πρώτες βοήθειες θα εξαρτηθούν από το είδος της ουσίας και από τον τρόπο που μπήκε στον οργανισμό. Αν έχει καταπιεί το δηλητήριο, και δεν έχετε αρκετή πείρα σε πρώτες βοήθειες, μη δοκιμάστε να προκαλέσετε εμετό, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Διαβάστε τις οδηγίες που, συνήθως, γράφονται πάνω στο δοχείο και ακολουθείστε τις. Σε κάθε περίπτωση, τηλεφωνήστε στο Κέντρο Δηλητηριάσεων (01-77 93 777). Αν το δηλητήριο έχει μπει στο σώμα με εισπνοή απομακρύνετε το θύμα από τον τόπο του ατυχήματος και οδηγήστε το στον καθαρό αέρα. Αν έχει χυθεί χημική ουσία πάνω στο δέρμα ξεπλύνετε καλά, με άφθονο τρεχούμενο νερό.

Ελέγξτε, όσο το δυνατόν συχνότερα, το σφυγμό και την αναπνοή του αρρώστου. Αν σταματήσουν εφαρμόστε τα όσα ξέρετε για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (φιλί της ζωής και μαλάξεις στην καρδιά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Όλοι οι άρρωστοι με δηλητηρίαση πρέπει να οδηγούνται στο Νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ). Είναι μεγάλη βοήθεια για το γιατρό να έχετε μαζί σας τα δοχεία των ουσιών που προκάλεσαν τη δηλητηρίαση (γεωργικές ουσίες, φάρμακα) ή, τουλάχιστον, να ξέρετε τα ονόματά τους. Αν ο άρρωστος έχει κάνει εμετό, ένα δείγμα του μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο άρρωστος θα παραμείνει στο νοσοκομείο για θεραπεία ή παρακολούθηση.

μέθη

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η αντιμετώπιση του μεθυσμένου είναι πολύ δύσκολη, καθώς αυτός μπορεί να βρίσκεται σε κώμα ή, στην καλύτερη περίπτωση, να είναι μη συνεργάσιμος, βρώμικος ή αγενής. Προσπαθήστε να μάθετε, από τον ίδιο ή από άλλα άτομα που τον συνοδεύουν, αν χτύπησε ή έχει κάποιου είδους τραύμα, αν έχει άλλα γνωστά ιατρικά προβλήματα, αν παίρνει φάρμακα και τι είδους, καθώς και τι ποτό και πόση ποσότητα ήπιε. Ψάξτε το σώμα του για κάποιο χτύπημα και προσπαθήστε να τον πείσετε, χωρίς να χάσετε πολύ καιρό, να μεταφερθεί στο κοντινότερο νοσοκομείο.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ελαφριά μέθη δεν απαιτεί ιδιαίτερη αντιμετώπιση και δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά στο νοσοκομείο. Ο μεθυσμένος γρήγορα θα επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο συνείδησης. Η βαριά όμως μέθη μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Αν δεν είμαστε σίγουροι για το είδος και την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώθηκε θα πρέπει να πάμε τον μεθυσμένο στο κοντινότερο νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) ή να καλέσουμε γιατρό. Ο μεθυσμένος πρέπει να είναι ξαπλωμένος στο πλευρό, με το κεφάλι του καλά γυρισμένο προς τα πλάγια, ώστε αν κάνει έμετο να μην κάνει εισρόφηση (δηλαδή να μη μπουν τροφές στο αναπνευστικό του σύστημα). Ενθαρρύνουμε τον έμετο καθώς απομακρύνει από το στομάχι το αλκοόλ που έχει καταναλωθεί. Δεν δίνουμε τίποτε στον ασθενή να πιεί (π.χ. καφέ) εκτός αν είμαστε σίγουροι ότι η μέθη είναι ελαφριά και ότι ο μεθυσμένος μπορεί να καταπιεί με ασφάλεια.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Η αντιμετώπιση στο νοσοκομείο εξαρτάται από την βαρύτητα της μέθης. Συνήθως ο γιατρός βάζει ορό με ζάχαρη, καθώς το αλκοόλ προκαλεί υπογλυκαιμία. Ορισμένα νοσοκομεία μπορούν να προσδιορίσουν την ποσότητα του αλκοόλ που βρίσκεται στο αίμα και να δράσουν ανάλογα. Αν ο μεθυσμένος συνέλθει γρήγορα συνήθως επιστρέφει στο σπίτι. Σε βαρύτερες περιπτώσεις παραμένει στο νοσοκομείο.

θερμοπληξία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η θερμοπληξία (ηλίαση) είναι μια συχνή πάθηση του καλοκαιριού, που σε βαριές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Από την ηλίαση δεν κινδυνεύουν μόνο οι ηλικιωμένοι και εξασθενημένοι αλλά και οι νέοι και, κατά τα άλλα υγιείς, όταν ασκούνται υπερβολικά κάτω από συνθήκες μεγάλης ζέστης και υγρασίας. Η θερμοπληξία εκδηλώνεται με ιδρώτες, κράμπες στα πόδια και στην κοιλιά, πυρετό, ζάλη και λιποθυμία.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αν υποπτεύεστε θερμοπληξία, μεταφέρετε τον άρρωστο στο κοντινότερο ψυχρό σημείο που μπορείτε (συνήθως πρόκειται για την κοντινότερη σκιά). Βγάλτε τα περιττά ρούχα και δροσίστε το δέρμα με νερό. Κάντε αέρα με μια πετσέτα ώστε να βοηθήσετε στην απομάκρυνση της θερμότητας του σώματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορείτε να βάλετε παγοκύστεις στις μασχάλες και στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Σε κάθε περίπτωση ειδοποιήστε γιατρό ή ασθενοφόρο για το κοντινότερο νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Η βαρύτητα της θερμοπληξίας είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση. Ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει αφού του δοθούν οι πρώτες βοήθειες ή να χρειασθεί να μείνει αρκετές ημέρες στο Νοσοκομείο.

χρήση ναρκωτικών ουσιών

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η διάδοση της χρήσης των ναρκωτικών στη σύγχρονη κοινωνία αυξάνει την πιθανότητα να βρεθούμε μπροστά σε κάποιο χρήστη που αντιμετωπίζει επείγον ιατρικό πρόβλημα εξαιτίας των ουσιών αυτών. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν από τον μη ειδικό. Σε κάθε περίπτωση ζητήστε βοήθεια, ειδοποιείστε ασθενοφόρο ή μεταφέρετε ο ίδιος τον άρρωστο στο κοντινότερο νοσοκομείο.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αν ο χρήστης έχει επαφή με το περιβάλλον ρωτείστε σχετικά με το είδος της ουσίας που πήρε, αν αυτό έγινε από τη φλέβα ή από το στόμα, τη δόση που χρησιμοποίησε και το αν ήπιε παράλληλα αλκοόλ. Οι ναρκωτικές ουσίες επιδρούν κυρίως σε τρία συστήματα : το κεντρικό νευρικό, το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό. Αναζητήστε συμπτώματα από τα συστήματα αυτά : από το κεντρικό νευρικό εμφανίζονται ευφορία, άγχος, σπασμοί, πυρετός και μικρές η μεγάλες κόρες στα μάτια, από το κυκλοφορικό ταχυκαρδία, υπέρταση και αρρυθμία στο σφυγμό, και από το αναπνευστικό πολλές και γρήγορες αναπνοές και δυσκολία στην αναπνοή. Πάντα ψάξτε για τυχόν τραύματα στο σώμα του αρρώστου. Αν υποπτευθείτε τραύμα στον αυχένα μην τον μετακινείτε αλλά ζητήστε βοήθεια από ειδικούς. Με την πρώτη ευκαιρία ελέγξτε την αναπνοή και πιάστε το σφυγμό του αρρώστου. Αν αυτά απουσιάζουν εφαρμόστε τα όσα ξέρετε για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (φιλί της ζωής και καρδιακές μαλάξεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Η γρήγορη μεταφορά στο νοσοκομείο μπορεί να σώσει τη ζωή του χρήστη (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ). Ο γιατρός θα προσπαθήσει να εκτιμήσει και να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Στη συνέχεια ο χρήστης θα αντιμετωπισθεί από ομάδα ειδικών (παθολόγος, ψυχίατρος, ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός).

ηλεκτροπληξία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ηλεκτροπληξία είναι μια από τις πιο επείγουσες καταστάσεις που μπορείτε να αντιμετωπίσετε. Ενεργείστε γρήγορα αλλά ήρεμα και με προσοχή για να μη γίνετε θύμα και ο ίδιος.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Διακόψτε το ρεύμα κλείνοντας το γενικό διακόπτη. Συνήθως δεν είναι αρκετό να κλείσετε έναν μόνο διακόπτη ή να βγάλετε μια συσκευή από την πρίζα. Αν δεν μπορείτε να κόψετε το ρεύμα, τότε πατώντας πάνω σε εφημερίδες σπρώξτε τον άνθρωπο μακριά από το ηλεκτροφόρο σύρμα, χρησιμοποιώντας ένα στεγνό ξύλινο κοντάρι. Μόλις, με τον ένα ή άλλο τρόπο απομονώσετε το θύμα από το ηλεκτρικό ρεύμα ελέγξτε αν έχει αναπνοή και σφυγμό. Αν δεν έχει εφαρμόστε τα όσα ξέρετε για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (φιλί της ζωής και μαλάξεις στην καρδιά. Αν υπάρχουν σφυγμός και αναπνοή ξαπλώστε τον άρρωστο ανάσκελα με τα πόδια του ελαφρά σηκωμένα και σκεπάστε τον με μια κουβέρτα. Σε κάθε περίπτωση, καλέστε αμέσως γιατρό και ασθενοφόρο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Όλες οι ηλεκτροπληξίες, ανεξάρτητα από το πόσο βαριές είναι, θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο και να εξετάζονται από χειρουργό και παθολόγο. Το θύμα, ανάλογα με τη βαρύτητα της ηλεκτροπληξίας, θα επιστρέψει στο σπίτι του ή θα παραμείνει στο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση πιθανών καρδιακών αρρυθμιών και ηλεκτρικών εγκαυμάτων.

ΚΕΦΑΛΗ & ΤΡΑΧΗΛΟΣ

αιμορραγία από τη μύτη

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η αιμορραγία από τη μύτη είναι ένα συχνό ιατρικό πρόβλημα. Ιδιαίτερη σημασία έχει το να ανακαλύψουμε την αιτία της αιμορραγίας. Αν πρόκειται για κάποια κάκωση (τροχαίο ατύχημα ή άλλο τραύμα) θα εφαρμόσουμε την άμεση θεραπεία και θα μεταφέρουμε τον άρρωστο στο Νοσοκομείο. Αν η αιμορραγία ξεκίνησε αυτόματα, θα ρωτήσουμε αν ο άρρωστος είχε στο παρελθόν παρόμοια επεισόδια καθώς και το αν πάσχει από κάποια ασθένεια ή παίρνει φάρμακα. Σε περίπτωση που υπάρχει σοβαρή ασθένεια (ιδίως αιματολογική) ή ο ασθενής παίρνει αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να ειδοποιηθεί γιατρός ή να πάμε στο Νοσοκομείο. Και πάλι θα εφαρμόσουμε την άμεση θεραπεία. Συχνή αιτία αιμορραγίας στα μικρά παιδιά είναι η εισαγωγή ενός ξένου σώματος στην μύτη τους (κομμάτια παιχνιδιών, φασόλια) καθώς και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού (κρυολόγημα, γρίπη).

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κλείστε τη μύτη πιέζοντας τα ρουθούνια από έξω, με τη βοήθεια του δείκτη και του αντίχειρα. Ασκείστε πίεση για 10-15 λεπτά χωρίς διακοπή. Αν η αιμορραγία σταματήσει δεν απαιτείται να καλέσετε το γιατρό ή να πάτε στο νοσοκομείο. Αν δεν σταματήσει επαναλάβετε την πίεση για άλλα 15 λεπτά. Και πάλι, αν καταφέρετε να σταματήσετε την αιμορραγία, δεν απαιτείται να καλέσετε γιατρό. Αν όμως μετά από αυτές τις δύο προσπάθειες η αιμορραγία συνεχίζεται καλέστε γιατρό ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο που εφημερεύει (ΩΡΛ κλινική).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ο γιατρός θα σταματήσει την αιμορραγία χρησιμοποιώντας τοπικά αγγειοσυσπαστικά φάρμακα, καυτηριασμό ή κλείσιμο της μύτης με ειδικά υλικά (επιπωματισμός). Ο άρρωστος, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να φύγει για το σπίτι του, ή να παραμείνει στο νοσοκομείο. Μπορεί να του χορηγηθούν φάρμακα (αντιβιοτικά ή ειδικές αλοιφές). Ο γιατρός θα συμβουλέψει να μην τρίβουμε ούτε να φυσάμε τη μύτη για 24 ώρες.

πόνος στο λαιμό

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο πόνος στο λαιμό είναι μία ασθένεια από την οποία θα προσβληθούν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αποτελεί σημαντικό και ενοχλητικό αλλά όχι ιδιαίτερα επείγον ιατρικό θέμα. Το πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε τις λίγες εκείνες περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική απειλή για τη ζωή.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μόλις υποπτευθούμε μια από τις καταστάσεις που θα αναφέρουμε θα πρέπει να καλέσουμε αμέσως γιατρό, ασθενοφόρο ή να μεταφέρουμε οι ίδιοι τον άρρωστο στο κοντινότερο νοσοκομείο (ΩΡΛ τμήμα) ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ανεξάρτητα από το πόσο βαρύ φαίνεται το περιστατικό (πυρετός, βήχας), υπάρχει άνεση χρόνου, μέχρι την οριστική αντιμετώπιση.

1. οξεία επιγλωττίτιδα : είναι μια πάθηση που συνήθως εμφανίζεται σε μικρά παιδιά (3-6 ετών) χωρίς να αποκλείονται και άλλες ηλικίες. Εκτός από τον πόνο στο λαιμό, ο άρρωστος εμφανίζει δυσκολία να καταπιεί, δυσκολεύεται στην ομιλία του, δεν μπορεί να ανοίξει το στόμα του και τελικά δεν μπορεί να αναπνεύσει. Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση, αλλά πολύ επικίνδυνη γιατί εξελίσσεται πολύ γρήγορα.

2. περιαμυγδαλικό και οπισθοφαρυγγικό απόστημα : πρόκειται για δύο παθήσεις στις οποίες μαζεύεται πύων στο λαιμό, συνήθως σαν επιπλοκή μιας αμυγδαλίτιδας. Χαρακτηρίζονται, εκτός από τον πόνο στο λαιμό, από πολύ ψηλό πυρετό, δυσκολία στο φαγητό, πολλά σάλια, πόνο που χτυπάει στο αυτί, αλλαγή στη φωνή και, τελικά, δυσκολία στην αναπνοή.

3. διφθερίτιδα : στις μέρες μας έχει γίνει πολύ σπάνια, εξαιτίας των εμβολιασμών, αλλά παραμένει μια επικίνδυνη πάθηση για τα παιδιά. Ο άρρωστος έχει πόνο στο λαιμό, χαμηλό πυρετό, αδυναμία, βήχα, δυσκολία να καταπιεί, αλλαγή στη φωνή του και τελικά δυσκολία στην αναπνοή. Μέσα στο στόμα εμφανίζονται χαρακτηριστικές γκρί μεμβράνες, γερά κολλημένες στα τοιχώματα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ο γιατρός θα κρίνει τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού. Συνήθως πρόκειται για λοιμώξεις (φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα) που αντιμετωπίζονται εύκολα με ειδικές οδηγίες (σταμάτημα του καπνίσματος, αποφυγή ομιλίας, ζεστά ποτά, ξεκούραση) και, ίσως, κάποιο αντιβιοτικό.

πόνος στο αυτί

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο πόνος στο αυτί είναι ένα συχνό σύμπτωμα που μπορεί να εμφανισθεί σε κάθε ηλικία. Οι τρεις συχνότερες αιτίες πόνου στο αυτί είναι η μέση ωτίτιδα (μικρόβια στο αυτί, πίσω από το τύμπανο), η εξωτερική ωτίτιδα (μικρόβια έξω από το τύμπανο) και τα ξένα σώματα στο αυτί. Η μέση ωτίτιδα εμφανίζεται σαν πόνος στο αυτί και πυρετός σε παιδιά. Η εξωτερική ωτίτιδα σαν πόνος και έξοδος υγρού από το αυτί. Άλλες σπανιότερες παθήσεις είναι το χολοστεάτωμα, το τραύμα και οι παθήσεις του φάρυγγα.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε στον ασθενή με πόνο στο αυτί. Οπωσδήποτε απαγορεύονται ζεστές κομπρέσες ή σταγόνες στο αυτί, χωρίς να τις έχει συστήσει ειδικός γιατρός. Μεγάλη σημασία έχει να προσέξουμε τα άλλα συμπτώματα που συνυπάρχουν : πυρετός, ρίγος, υγρό που τρέχει από το αυτί. Τις περισσότερες φορές υπάρχει άνεση χρόνου ώσπου ο άρρωστος να επισκεφθεί ειδικό γιατρό ή το νοσοκομείο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΩΡΛ ή ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) ο γιατρός, εξετάζοντας τον άρρωστο, θα προσπαθήσει να βρει την αιτία του πόνου στο αυτί. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά, σταγόνες από το αυτί ή τη μύτη, καθώς και ειδικές οδηγίες. Σπάνια θα χρειασθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο.

τραυματισμός στο μάτι

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο τραυματισμός στο μάτι είναι ιδιαίτερα συχνός, σε όλες τις ηλικίες. Πριν ασχοληθείτε με το μάτι βεβαιωθείτε ότι ο άρρωστος δεν έχει άλλο σοβαρότερο τραυματισμό σε άλλο σημείο του σώματος, ιδιαίτερα αν η φύση του ατυχήματος το επιτρέπει (π.χ. τροχαίο ατύχημα). Ρωτείστε αν ο τραυματισμένος πάσχει από κάποια άλλη ασθένεια ή παίρνει κάποιο φάρμακο. Τέλος δοκιμάστε την όρασή του ρωτώντας τον αν βλέπει, αν μπορεί να διακρίνει ένα χέρι που κουνιέται μπροστά στο πρόσωπό του ή αν μπορεί να σας πει τον αριθμό των δακτύλων που του δείχνετε.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αν υποπτεύεστε ότι το μάτι έχει έλθει σε επαφή με κάποια χημική ουσία ξεπλύνατε την αμέσως με πολύ νερό. Σε κάθε περίπτωση κρατείστε ψηλά το κεφάλι ώστε να μειωθεί η πίεση στο μάτι. Καλύψτε το μάτι με μια καθαρή γάζα, χωρίς όμως να το πιέζετε. Αν κάποιο αντικείμενο έχει καρφωθεί στο μάτι και βρίσκεται ακόμη εκεί μην το μετακινείτε καθόλου. Ο τραυματισμός στο μάτι δημιουργεί μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση. Πάντα Προσπαθήστε να ηρεμήσετε και να καθησυχάσετε τον τραυματία. Τα τραύματα στα βλέφαρα απαιτούν ράψιμο από οφθαλμίατρο. Σε κάθε περίπτωση, με εξαίρεση τα εντελώς επιπόλαια τραύματα, θα πρέπει να ειδοποιηθεί οφθαλμίατρος ή να πάμε στο κοντινότερο νοσοκομείο που εφημερεύει (ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ανάλογα με τη φύση και τη βαρύτητα του τραύματος, ο οφθαλμίατρος θα στείλει τον ασθενή στο σπίτι, μετά την περιποίηση του τραύματος, ή θα του ζητήσει να παραμείνει στο νοσοκομείο. Οι ειδικές οδηγίες που θα δοθούν (π.χ. χρήση φαρμάκων, επανεξέταση μετά από λίγες ημέρες) θα πρέπει να ακολουθηθούν σχολαστικά.

ξένο σώμα στη μύτη ή το αυτί

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Αντικείμενα στη μύτη

Τα μικρά παιδιά, στην ηλικία που εξερευνούν το περιβάλλον, συνηθίζουν να σπρώχνουν μικρά αντικείμενα μέσα στη μύτη τους. Επικίνδυνα θεωρούνται τόσο τα αιχμηρά, που μπορεί να τραυματίσουν τη μύτη, όσο και τα μαλακά, που μπορεί να τη φράξουν ή να προκαλέσουν μόλυνση. Το παιδί μπορεί να εμφανίσει δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στη μύτη, ή αιμορραγία.

Αντικείμενα στο αυτί

Πολύ συχνά ένα παιδί βάζει αντικείμενα στο αυτί του. Τα ξένα αυτά σώματα είναι, επίσης, επικίνδυνα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό ή μόλυνση, που, στη χειρότερη περίπτωση, να οδηγήσει σε βαρηκοΐα ή κώφωση. Μερικές φορές, στο αυτί μπαίνει κάποιο έντομο που με την κίνηση και το θόρυβο που παράγουν, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ανησυχία στο παιδί.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αντικείμενα στη μύτη

Η μύτη είναι μια κλειστή κοιλότητα που εύκολα τραυματίζεται. Μην επιχειρήσετε να αφαιρέσετε το ξένο σώμα. Συμβουλέψτε το παιδί να μείνει ήρεμο και να αναπνέει αργά και σταθερά. Οδηγήστε το στο νοσοκομείο που εφημερεύει.

Αντικείμενα στο αυτί

Η αφαίρεση ενός ξένου σώματος από το αυτί είναι δουλειά του ειδικού. Αν προσπαθήσετε να το βγάλετε μόνοι σας υπάρχει περίπτωση να το σπρώξετε πιο βαθιά ή να τραυματίσετε το αυτί. Συμβουλέψτε το παιδί να μείνει ήρεμο. Οδηγήστε το στο νοσοκομείο που εφημερεύει. Αν στο αυτί έχει μπει έντομο, βάλτε το παιδί να καθίσει και να γείρει το κεφάλι του έτσι ώστε το αυτί που μας αφορά να έλθει προς τα πάνω. Με προσοχή, από πολύ κοντά ρίξτε λίγο χλιαρό νερό μέσα στο αυτί. Αν το έντομο δεν παρασυρθεί προς τα έξω, μεταφέρετε το παιδί στο νοσοκομείο ή καλέστε ειδικό γιατρό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΩΡΛ ΤΜΗΜΑ) ο γιατρός θα αφαιρέσει το ξένο σώμα από τη μύτη ή το αυτί. Μπορεί να δώσει στο παιδί αντιβιοτικό και ειδικές αλοιφές ή σταγόνες. Πολύ σπάνια θα χρειασθεί να παραμείνει στο νοσοκομείο.

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ

παιδί με πυρετό

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πυρετός είναι η κατάσταση κατά την οποία η θερμοκρασία του παιδιού, όταν μετριέται στη μασχάλη, είναι μεγαλύτερη από 37οC. Περίπου το 20% των παιδιών που φθάνουν στα επείγοντα των νοσοκομείων έχουν πυρετό. Oι περισσότερες από τις παθήσεις που τον προκαλούν δεν είναι σοβαρές και περνούν από μόνες τους. Σημασία έχει να ξεχωρίσουμε τις λίγες που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Συνήθως ο πυρετός οφείλεται σε λοιμώξεις από μικρόβια ή ιούς.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Για να εκτιμήσουμε τη βαρύτητα της ασθένειας σε ένα μικρό παιδί με πυρετό θα παρατηρήσουμε το κλάμα του, την αντίδρασή του σε ερεθίσματα, το χρώμα του δέρματός του, το αν φαίνεται αφυδατωμένο και το πόσο απαντάει όταν του απευθύνεται ο λόγος. Αν αντιληφθούμε ότι ο πυρετός έχει επηρεάσει τα σημεία αυτά θα πρέπει να καλέσουμε τον παιδίατρο ή να μεταφέρουμε το παιδί στο νοσοκομείο. Πάντα πρέπει να προσέχουμε άλλα συμπτώματα και καταστάσεις που συνοδεύουν τον πυρετό (π.χ. βήχας, πόνος στο αυτί ή αλλού, υπνηλία, αφυδάτωση, έμετος, διάρροια, εξάνθημα, διόγκωση σε αρθρώσεις, τραύμα, πρόσφατη λήψη φαρμάκων ή εμβολίου). Συνήθως δεν υπάρχει πίεση χρόνου στις ενέργειες αυτές. Οι δύο πραγματικά επείγουσες καταστάσεις είναι όταν το παιδί παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή (αναπνοή σαν σφύριγμα) ή σπασμούς (ξαφνικές, βίαιες κινήσεις των μελών του σώματος). Σε αυτές τις περιπτώσεις μεταφέρουμε το παιδί στο νοσοκομείο το ταχύτερο δυνατόν. Πληροφορίες γι αυτές τις καταστάσεις δίνονται σε άλλες ενότητες. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να χαμηλώσετε τον πυρετό βάζοντας στο πρόσωπο και στα πόδια του παιδιού πετσέτες μουσκεμένες με νερό βρύσης (όχι όμως με παγωμένο νερό).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) θα εκτιμηθεί η βαρύτητα της κατάστασης. Συνήθως το παιδί θα γυρίσει στο σπίτι αφού του δοθούν ειδικές οδηγίες, εξασφαλισθεί η ενυδάτωσή του και του χορηγηθούν αντιπυρετικά και, αν χρειάζεται, αντιβιοτικά. Μπορεί να χρειασθεί να επισκεφθεί ξανά τον παιδίατρο σε λίγες μέρες. Τα βαρύτερα περιστατικά θα παραμείνουν στο νοσοκομείο.

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ

απόφραξη της αναπνευστικής οδού

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ένα ξένο σώμα πού έχει κολλήσει στο λαιμό μπορεί είτε να τον φράξει είτε να προκαλέσει μυϊκό σπασμό, δυσκολεύοντας την αναπνοή. Οι ενήλικες το παθαίνουν από ένα κομμάτι τροφής που δε μάσησαν σωστά ή κατάπιαν βιαστικά. Τα μικρά παιδιά βάζουν αντικείμενα μέσα στο στόμα τους, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη της αναπνευστικής οδού. Ο άρρωστος θα έχει δυσκολία στην ομιλία και την αναπνοή. Μπορεί να εμφανισθεί, μελάνιασμα του προσώπου. Αν το θύμα δεν μπορεί να μιλήσει κάνει χαρακτηριστικές κινήσεις, δείχνοντας ή πιάνοντας το λαιμό του.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αν το θύμα είναι ενήλικας βάλτε τον να σκύψει προς τα μπροστά, έτσι ώστε το κεφάλι του να βρίσκεται χαμηλότερα από το στήθος του. Δώστε με την παλάμη του χεριού σας πέντε δυνατά κτυπήματα στην πλάτη του, ανάμεσα από τις ωμοπλάτες. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, πηγαίνετε πίσω από το θύμα, σταυρώστε τα χέρια σας μπροστά από το πάνω μέρος της κοιλιάς του και πιέσετε δυνατά την κοιλιά. Το ξαφνικό τράβηγμα του διαφράγματος προς τα πάνω, πιέζει το στήθος και μπορεί να ξεκολλήσει το αίτιο της απόφραξης. Αν και έτσι δεν έχετε επιτυχία, δοκιμάστε ξανά πέντε κτυπήματα στην πλάτη εναλλάξ με τέσσερις συμπιέσεις στην κοιλιά.

Αν το θύμα είναι παιδί, βάλτε το στα γόνατά σας, με το κεφάλι προς τα κάτω. Κτυπήστε το ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Αν τα κτυπήματα στην πλάτη αποτύχουν, χρησιμοποιήστε την πίεση στην κοιλιά, με πολύ προσοχή. Αν το θύμα είναι μωρό ξαπλώστε το πάνω στο χέρι σας. Κτυπήστε το ανάμεσα στις ωμοπλάτες, αλλά μη χρησιμοποιήσετε συμπιέσεις στην κοιλιά.Σε κάθε περίπτωση, με την πρώτη ευκαιρία ανοίξτε το στόμα του αρρώστου. Αν διακρίνετε το αντικείμενο που προκαλεί την απόφραξη, προσπαθήστε να το τραβήξετε προς τα έξω, με τα δάκτυλά σας. Αν το θύμα έχει χάσει τις αισθήσεις του ελέγξτε το σφυγμό και την αναπνοή του. Αν απουσιάζουν εφαρμόστε τα όσα ξέρετε για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (φιλί της ζωής και μαλάξεις στην καρδιά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Η απόφραξη της αναπνευστικής οδού είναι μια πολύ επείγουσα κατάσταση. Πολλές φορές το θύμα δεν προλαβαίνει καν να φτάσει στο νοσοκομείο (ΩΡΛ τμήμα). Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να το μεταφέρετε όσο το δυνατόν συντομότερα στο κοντινότερο νοσοκομείο.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

άρθρωση που πονάει

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο πόνος σε άρθρωση μπορεί να παρουσιασθεί σε όλες τις ηλικίες. Υπάρχουν πολλές παθήσεις που μπορούν να τον προκαλέσουν όπως μικρόβια μέσα στην άρθρωση, απλές ιώσεις, η ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα), το τραύμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ρευματικός πυρετός και οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τη σπουδαιότερη σημασία έχει ο διαχωρισμός των περιστατικών, σε αυτά που θα παρακολουθήσουμε στο σπίτι, σε αυτά που πρέπει να εξετασθούν από γιατρό, αλλά όχι επειγόντως και, τέλος, σε αυτά που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Στο νοσοκομείο θα μεταφέρουμε τον άρρωστο που πονάει σε μια άρθρωση, που είναι διογκωμένη και κόκκινη και που εμφανίζει πυρετό. Επίσης όλα τα τραύματα και χτυπήματα που εμφανίζουν έντονο πόνο και διογκώνουν την άρθρωση. Τα παιδιά που πονούν σε μια άρθρωση για 1-2 ημέρες, χωρίς άλλα συμπτώματα (πρήξιμο, κοκκίνισμα, πυρετός, δυσκολία στην κίνηση) μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι για παρακολούθηση. Γιατρός απαιτείται όταν συμπτώματα επιμένουν. Τέλος ενήλικες με χρόνιους πόνους στις αρθρώσεις χρειάζεται να εξετασθούν από γιατρό αλλά όχι επειγόντως.Σε κάθε περίπτωση βοηθά να συμβουλεύουμε τον άρρωστο να μένει ξαπλωμένος και να χρησιμοποιεί την άρθρωση όσο το δυνατόν λιγότερο. Μπορούμε, αν χρειάζεται, να δώσουμε ελαφρά παυσίπονα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ή ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ σε τραύμα, ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ σε άλλη περίπτωση) θα εξακριβωθεί η αιτία του πόνου στην άρθρωση. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να γίνουν ακτινογραφίες ή άλλες ειδικές εξετάσεις. Αν διαπιστωθεί κάποια σοβαρή πάθηση, όπως σηπτική αρθρίτιδα (μικρόβια στην άρθρωση) ή ρευματικός πυρετός (μόλυνση από μικρόβιο που μπορεί να προσβάλλει την καρδιά) θα χρειασθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο.

σπάσιμο

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το σπάσιμο (κάταγμα) ενός κόκαλου είναι κατάσταση που μπορεί να παρατηρηθεί σε κάθε ηλικία. Το κάταγμα λέγεται κλειστό όταν το δέρμα γύρω από το σπασμένο κόκαλο είναι ανέπαφο και ανοικτό όταν υπάρχει τραύμα στο δέρμα της περιοχής και το σπασμένο κόκαλο επικοινωνεί με τον αέρα. Το κάταγμα παρουσιάζεται σαν παραμόρφωση της περιοχής, ανώμαλη κίνηση (π.χ. κνήμη που λυγίζει και στη μέση της), πρήξιμο, αιμάτωμα, έντονος πόνος κατά την κίνηση, μεγάλη ευαισθησία όταν ακουμπάμε την περιοχή, κριγμός (Παθολογικός ήχος που ακούγεται όταν προσπαθούμε να κινήσουμε το άκρο που έχει το κάταγμα). Το κεφάλαιο ασχολείται με το κάταγμα γενικά, και οι οδηγίες που δίνει αφορούν και μπορούν να εφαρμοσθούν σε όλα τα κατάγματα. Ωστόσο κάθε περιοχή (ώμος, χέρι, πόδι) έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Όταν υποπτευόμαστε κλειστό κάταγμα, η κύρια προσπάθεια μας είναι να ακινητοποιήσουμε το άκρο ώστε να αποφύγουμε παραπάνω βλάβη στους ιστούς. Για την ακινητοποίηση χρησιμοποιούμε διάφορους τρόπους (κρεμάμε το χέρι με ένα μαντήλι από το λαιμό, χρησιμοποιούμε δύο σανίδες Σαν νάρθηκα για ένα πόδι, δένουμε ένα δάκτυλο με το διπλανό του). Το δέσιμο πρέπει να είναι αρκετά σταθερό για να συγκρατεί το σπασμένο άκρο αλλά όχι τόσο σφικτό ώστε να σταματά την κυκλοφορία του αίματος. Αφαιρέστε όλα τα αντικείμενα που μπορεί να δυσκολέψουν την κυκλοφορία του αίματος (π.χ. δακτυλίδια).Όταν βλέπετε ένα ανοικτό κάταγμα, καθαρίστε την Περιοχή με άφθονο νερό για να απομακρυνθούν τα ξένα σώματα. Καλύψτε την περιοχή με ένα καθαρό πανί. Μην προσπαθήσετε να βάλετε το σπασμένο κόκαλο στη θέση του.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Όλα τα κατάγματα πρέπει να μεταφέρονται αμέσως στο νοσοκομείο (ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ). Εκεί θα γίνουν ακτινογραφίες και θα αποφασισθεί αν θα μπει γύψος ή θα γίνει εγχείρηση ή άλλη θεραπευτική πράξη. Σε αρκετές περιπτώσεις ο ασθενής θα χρειασθεί να παραμείνει στο νοσοκομείο.

εξάρθρημα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Δύο κοκάλα ενώνονται μεταξύ τους για να φτιάξουν μια άρθρωση (αγκώνας, γόνατο, αστράγαλος). Αν μετατοπισθούν (βγουν) από την κανονική τους θέση μιλάμε για εξάρθρημα. Το εξάρθρημα εμφανίζεται σαν πολύ δυνατός τοπικός τόπος, παραμόρφωση της περιοχής και αδυναμία να κινήσουμε την άρθρωση. Το κεφάλαιο ασχολείται με τα εξαρθρήματα γενικά, και οι οδηγίες που δίνει αφορούν και μπορούν να εφαρμοσθούν σε όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο κάθε περιοχή (ώμος, χέρι, πόδι) έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η επαναφορά των οστών στη θέση τους απαιτεί ειδικές γνώσεις. Αν δεν έχετε εμπειρία, μην κάνετε καμία προσπάθεια, γιατί υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσετε μεγαλύτερη βλάβη. Όταν υποπτευόμαστε εξάρθρημα, η κύρια προσπάθεια μας είναι να ακινητοποιήσουμε το άκρο ώστε να αποφύγουμε Παραπάνω βλάβη στους ιστούς. Για την ακινητοποίηση χρησιμοποιούμε διάφορους τρόπους (κρεμάμε το χέρι με ένα μαντήλι από το λαιμό, χρησιμοποιούμε δύο σανίδες σαν νάρθηκα για ένα πόδι). Το δέσιμο πρέπει να είναι αρκετά σταθερό για να συγκρατεί τα δύο κόκαλα αλλά όχι τόσο σφικτό ώστε να σταματά την κυκλοφορία του αίματος. Μην δώσετε στον τραυματία να φάει ή να πιεί τίποτε γιατί μπορεί να χρειασθεί να πάρει νάρκωση. Σε όλες τις περιπτώσεις μεταφέρετε τον τραυματία το συντομότερο στο κοντινότερο νοσοκομείο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Όλα τα εξαρθρήματα πρέπει να μεταφέρονται αμέσως στο νοσοκομείο (ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ). Εκεί θα γίνουν ακτινογραφίες, θα μπουν τα κόκαλα στη θέση τους και θα αποφασισθεί αν θα γίνει άλλη θεραπευτική πράξη. Σε μερικές περιπτώσεις ο ασθενής θα χρειασθεί να παραμείνει στο νοσοκομείο.

διάστρεμμα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Δύο κόκαλα ενώνονται μεταξύ τους για να φτιάξουν μια άρθρωση (αγκώνας, γόνατο, αστράγαλος). Ο τραυματισμός των ιστών γύρω από μια άρθρωση, χωρίς τα κόκαλα να βγουν από την κανονική τους θέση λέγεται διάστρεμμα. Είναι πολύ συνηθισμένη βλάβη στη διάρκεια αθλητικών αγώνων. Το διάστρεμμα εμφανίζεται σαν πολύ δυνατός τοπικός τόπος, πρήξιμο της περιοχής, αιμάτωμα και, μερικές φορές, δυσκολία να κινήσουμε την άρθρωση. Το κεφάλαιο ασχολείται με τα διαστρέμματα γενικά, και οι οδηγίες που δίνει αφορούν και μπορούν να εφαρμοσθούν σε όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο κάθε περιοχή (χέρι, πόδι, αστράγαλος) έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αφαιρέστε όλα τα αντικείμενα που μπορεί να δυσκολέψουν την κυκλοφορία του αίματος (δαχτυλίδια, βραχιόλια, αλυσίδες). Σηκώστε το τραυματισμένο άκρο ψηλά, για να μην πρησθεί. Για τον ίδιο λόγο βάλτε πάγο σε ένα πανί και τοποθετήστε το πάνω στην άρθρωση. Ο πάγος ελαττώνει επίσης και τον πόνο. Μην βάζετε στο διάστρεμμα θερμά αντικείμενα (θερμοφόρες, ζεστό νερό). Κρατείστε ακίνητη την άρθρωση χρησιμοποιώντας έναν ελαστικό επίδεσμο. Το άκρο πρέπει να μείνει ακίνητο για λίγες ημέρες. Αν πρόκειται για πόδι, μη στηρίζεστε σε αυτό μέχρι να υποχωρήσει τελείως το πρήξιμο. Τα ελαφρά διαστρέμματα δεν απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια. Θα ζητήσετε γιατρό όταν το διάστρεμμα φαίνεται από την αρχή βαρύ, όταν επιμένει πάνω από πέντε ημέρες και όταν υποπτεύεστε και άλλη βλάβη στην περιοχή (εξάρθρημα, κάταγμα).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) θα εκτιμηθεί η βαρύτητα του διαστρέμματος. Θα γίνουν ακτινογραφίες, θα αποφασισθεί αν θα γίνει άλλη θεραπευτική πράξη (εγχείρηση σε βαριά διαστρέμματα) και θα δοθούν ειδικές οδηγίες (αλοιφές, φάρμακα από το στόμα, ασκήσεις). Σε μερικές περιπτώσεις ο ασθενής θα χρειασθεί να παραμείνει στο νοσοκομείο.

πόνος στη μέση

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο πόνος χαμηλά στη μέση (οσφυαλγία) παρουσιάζεται συνήθως σε ενήλικες και σε ηλικιωμένους. Τις πιο πολλές φορές οφείλεται σε πρόβλημα από τους μύες της πλάτης. Σπανιότερες αιτίες πόνου της μέσης είναι η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη), η οστεοπόρωση, το κάταγμα (σπάσιμο) ενός σπονδύλου, καθώς και όγκοι της περιοχής. Πολλές παθήσεις, εκτός από τους μύες και τα κόκαλα, μπορούν να εμφανισθούν με αυτό το σύμπτωμα : πέτρα στο νεφρό, εγκυμοσύνη, ενδομητρίωση, ελκώδης κολίτιδα, καρκίνος του εντέρου. Κάθε μία από αυτές εμφανίζει όμως και άλλα συμπτώματα και, συνήθως, ξεχωρίζεται εύκολα.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συμβουλέψτε τον άρρωστο να ξαπλώσει, με την πλάτη προς τα κάτω (ανάσκελα), πάνω σε κρεβάτι με σκληρό στρώμα. Βάλτε όσο το δυνατόν λιγότερα μαξιλάρια κάτω από το λαιμό του και σηκώστε τα πόδια του αρκετά ψηλά, με λυγισμένα τα γόνατα (θα το πετύχετε βάζοντας 3-4 μαξιλάρια κάτω από τις γάμπες του αρρώστου). Αυτή η θέση "του αστροναύτη" θεωρείται η πιο βολική για τη χαλάρωση της τάσης στην σπονδυλική στήλη. Θα βοηθήσουν οι ζεστές κομπρέσες και η εντριβή με καθαρό οινόπνευμα.Συνήθως ο πόνος στη μέση είναι χρόνιος και δίνει άνεση χρόνου για την επίσκεψη στο γιατρό. Εξαίρεση αποτελεί ο πόνος που συνοδεύεται από δυσκολία ή αδυναμία στην ούρηση ή από μούδιασμα στην περιοχή ανάμεσα στα πόδια που απαιτεί άμεση εξέταση από ειδικό γιατρό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ή ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) ο γιατρός θα προσπαθήσει να βρει την αιτία του πόνου, κάνοντας ακτινογραφίες και εξετάζοντας τον άρρωστο. Συνήθως ο πόνος οφείλεται σε τοπικά προβλήματα από τους μύες και τα κόκαλα, και ο ασθενής στέλνεται στο σπίτι αφού του δοθούν αλοιφές, χάπια από το στόμα, υπόθετα και ειδικές οδηγίες. Σε μερικές περιπτώσεις θα απαιτηθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο.

κράμπες

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κράμπα είναι το ξαφνικό "σφίξιμο" (συστολή) που παθαίνει ένας μυς του σώματος. Συνήθως εμφανίζεται στη γάμπα ή στο μηρό, μετά από έντονη άσκηση ή όταν κολυμπάμε. Χαρακτηρίζεται από ξαφνικό και έντονο πόνο, που μπορεί να κάνει το θύμα να χάσει την ψυχραιμία του.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τεντώστε αμέσως το μυ που έπαθε κράμπα. Αν πρόκειται για τη γάμπα, ξαπλώστε τον άρρωστο, σηκώστε ψηλά και τεντώστε το πόδι, και τραβήξτε το πέλμα προς τα κάτω, ώστε η γάμπα να τεντωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Στον τεντωμένο μυ κάντε μασάζ, πιέζοντας δυνατά με τα δάκτυλα ή τη γροθιά σας. Συνήθως η κράμπα λύνεται σε μερικά δευτερόλεπτα, αφήνοντας, για λίγο, ένα δυσάρεστο συναίσθημα πόνου. Στις σπάνιες περιπτώσεις που η κράμπα επιμένει βάλτε πάνω στο μυ μια πετσέτα βουτηγμένη σε ζεστό νερό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Δεν απαιτείται μεταφορά στο νοσοκομείο, εκτός από τις περιπτώσεις που ο άρρωστος παθαίνει συνεχείς κράμπες. Τότε ο γιατρός (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) θα ψάξει μήπως υπάρχει κάποια άλλη αιτία που προκαλεί τις κράμπες (π.χ. διαταραχές του καλίου, νατρίου ή ασβεστίου).

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

πονοκέφαλος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η κεφαλαλγία είναι μια πολύ συχνή κατάσταση, που σχεδόν κάθε άνθρωπος θα συναντήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για απλές κρίσεις, που δεν οφείλονται σε άλλη ασθένεια, και που υποχωρούν με ξεκούραση ή με τη χρήση απλών παυσίπονων. Ωστόσο υπάρχουν και λίγες περιπτώσεις όπου η κεφαλαλγία προκαλείται από πολύ σοβαρές ασθένειες, που απαιτούν την άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο, καθώς μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την ίδια την ζωή (εγκεφαλικές αιμορραγίες, όγκοι του εγκεφάλου, μηνιγγίτιδα, τραύματα).

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε κάθε κεφαλαλγία ρωτήστε σχετικά με το πόσο δυνατός είναι ο πόνος και το πώς άρχισε (στην εγκεφαλική αιμορραγία ο πόνος είναι πολύ δυνατός και αρχίζει ξαφνικά), αν ο άρρωστος ξαναείχε πονοκεφάλους στο παρελθόν και πώς τους αντιμετώπισε ή αν χτύπησε στο κεφάλι. Μετρείστε την πίεση (η υπέρταση είναι συχνή αιτία πονοκεφάλου, και ελέγξτε για πυρετό, γρήγορη αναπνοή, δυσκολία του ασθενή να ακουμπήσει το σαγόνι του στο στήθος (μπορεί να σημαίνει υπαραχνοειδή αιμορραγία ή μηνιγγίτιδα), υπνηλία ή σπασμούς. Αν βρείτε κάτι από αυτά μεταφέρετε τον άρρωστο στο νοσοκομείο. Αν πρόκειται για πονοκέφαλο τον οποίο εμφανίζει συχνά ο άρρωστος μπορείτε να δώσετε κάποιο απλό παυσίπονο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ή ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) θα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για να βρεθεί η αιτία της κεφαλαλγίας (πονοκέφαλος τάσης, ημικρανία ή κεφαλαλγία που οφείλεται σε άλλη πάθηση). Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις απαιτούνται ειδικές εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία και η οσφυονωτιαία παρακέντηση.

σπασμοί

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Σπασμός είναι η κίνηση ή σύσπαση μελών του ανθρώπινου σώματος (χέρια, πόδια, κεφάλι) χωρίς τη θέληση του αρρώστου. Πολλές φορές συνοδεύεται από απώλεια της συνείδησης. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης σπασμών μπορεί να αποβληθούν ούρα και κόπρανα. Σπασμοί εκδηλώνονται σε πολλές παθήσεις, όπως σε υπερβολική λήψη ορισμένων φαρμάκων, τραύματα στο κεφάλι, όγκοι στον εγκέφαλο, λοιμώξεις όπως η μηνιγγίτιδα, υπογλυκαιμία, διακοπή αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, καθώς και στην εκλαμψία, που είναι η μεγάλη αύξηση της πίεσης σε έγκυες γυναίκες. Γι αυτό πάντα πρέπει να ρωτάτε για την ύπαρξη αυτών των ασθενειών. Συνήθως οι σπασμοί ξεκινούν όταν ο άρρωστος βρίσκεται σε κατάσταση stress, είναι κουρασμένος, άυπνος, έχει πιεί αλκοόλ, έχει βρεθεί σε χώρο με πολύ δυνατά φώτα, βλέπει τηλεόραση ή έχει σταματήσει να παίρνει τα φάρμακά του.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Είναι πολύ δύσκολο να προσφέρουμε βοήθεια στον άρρωστο κατά τη διάρκεια των σπασμών. Αν προλάβουμε, βάζουμε στο στόμα του ένα κομμάτι ύφασμα ώστε να μη δαγκώσει τη γλώσσα του. Επίσης τον τοποθετούμε σε θέση που να λιγοστεύει την πιθανότητα να τραυματισθεί. Οι σπασμοί μπορεί να σταματήσουν σε λίγα δευτερόλεπτα ή να συνεχίζονται για πολύ. Σε κάθε περίπτωση ειδοποιούμε αμέσως ασθενοφόρο, για τη μεταφορά στο κοντινότερο νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ή ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ). Με την πρώτη ευκαιρία που δίνεται, ελέγχουμε το αν ο άρρωστος αναπνέει και αν έχει σφυγμό. Αν όχι εφαρμόζουμε τα όσα ξέρουμε για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (φιλί της ζωής και μαλάξεις στην καρδιά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο Νοσοκομείο, στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής παραμένει για λίγες ημέρες μέχρι να βρεθεί από τι πάσχει (αν είναι άγνωστη η αρρώστια που προκάλεσε τους σπασμούς) ή μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του.

αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια συχνή πάθηση των ηλικιωμένων. Εκδηλώνεται Σαν παράλυση του χεριού, του ποδιού ή και των δύο (πάντα όμως αφορά το χέρι και το πόδι της ίδιας πλευράς), σαν παράλυση (στράβωμα του στόματος), σαν δυσκολία στην ομιλία ή, σε βαριές καταστάσεις, σαν ξαφνική λιποθυμία. Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια οφείλονται συνήθως σε παθήσεις όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, ιδίως σε άτομα παχύσαρκα ή με αυξημένη χοληστερίνη στο αίμα.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Προσπαθήστε να μάθετε την πάθηση του αρρώστου, καθώς και τα φάρμακα που παίρνει. Σε κάθε περίπτωση καθησυχάστε τον ασθενή και βάλτε τον να ξαπλώσει. Μετρείστε την πίεση του αίματος, αν υπάρχει πιεσόμετρο και γνωρίζετε την τεχνική. Μερικά βαριά εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούν διακοπή της αναπνοής και της κυκλοφορίας. Ελέγξτε αν ο άρρωστος έχει αναπνοή και σφυγμό. Αν δεν έχει εφαρμόστε τα όσα ξέρετε για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (φιλί της ζωής και μαλάξεις στην καρδιά, βλέπε. Όλοι οι άρρωστοι με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να μεταφέρονται στο νοσοκομείο (ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ή ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο ο γιατρός θα κρίνει την βαρύτητα του περιστατικού. Σε ελάχιστες περιπτώσεις (π.χ. πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων) θα επιτρέψει στον άρρωστο να πάει στο σπίτι του. Συνήθως, ο άρρωστος θα παραμείνει στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες, για να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του και να ελεγχθεί η αρρώστια που προκάλεσε το εγκεφαλικό επεισόδιο.

τραύμα στον τράχηλο και το κεφάλι

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο κίνδυνος που κρύβει κάθε κάκωση στη σπονδυλική στήλη είναι η βλάβη του νωτιαίου μυελού. Αν αυτός καταστραφεί μπορεί να φέρει απώλεια στην αίσθηση και την κίνηση κάτω από την τραυματισμένη περιοχή. Τα πιο ευάλωτα σημεία της σπονδυλικής στήλης είναι ο αυχένας και το κάτω μέρος της πλάτης. Να υποψιάζεσθε πάντα κάκωση της σπονδυλικής στήλης όταν ασυνήθιστα δυνατές δυνάμεις έχουν ασκηθεί στην πλάτη ή στον αυχένα, ιδιαίτερα αν το θύμα παραπονείται για διαταραχή στην αίσθηση ή την κίνηση.Το είδος της κάκωσης έχει μεγάλη σημασία. Αν ο άρρωστος ή οι παρευρισκόμενοι σας πουν ότι το ατύχημα είχε σχέση με ένα βίαιο λύγισμα προς τα εμπρός, προς τα πίσω ή με μια στροφή της σπονδυλικής στήλης, πρέπει να αντιμετωπίσετε την κάκωση σαν σπάσιμο (κάταγμα). Τέτοιες κακώσεις είναι το πέσιμο από ψηλά, η βουτιά σε ρηχή πισίνα, το πέσιμο από μοτοσικλέτα και το ξαφνικό φρενάρισμα οχήματος.Το θύμα μπορεί να εμφανίζει πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη, απώλεια του ελέγχου των χεριών και των ποδιών, απώλεια αίσθησης ή μη φυσιολογική αίσθηση (κάψιμο, μούδιασμα) ή και δυσκολία στην αναπνοή.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μη μετακινείτε το θύμα από τη θέση που τον βρήκατε εκτός αν βρίσκεται σε κίνδυνο (π.χ. φωτιά, καπνοί). Αν πρέπει να μετακινηθεί, χρησιμοποιήστε ένα φορείο ή τυλίξτε τον σε μία κουβέρτα. Καθησυχάστε τον και συμβουλεύστε τον να μην κινείται. Σταθεροποιήστε και στηρίξτε το κεφάλι του. Αν υποψιάζεσθε κάκωση του αυχένα, βρείτε έναν βοηθό για να τοποθετήσει διπλωμένες σε ρολό κουβέρτες ή άλλα ρούχα γύρω από το λαιμό και τους ώμους του θύματος. Καλέστε αμέσως ασθενοφόρο. Αν η μεταφορά πρόκειται να καθυστερήσει και ο αυχένας είναι τραυματισμένος, εφαρμόστε ένα κολάρο από επίδεσμο ή εφημερίδα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) θα εκτιμηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης, μετά από ειδικές εξετάσεις (απλή ακτινογραφία, αξονική τομογραφία, νευρολογική εξέταση). Η πορεία (θεραπεία στο σπίτι ή εισαγωγή στο νοσοκομείο) εξαρτάται από τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων.

ζάλη

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ζάλη είναι μια κατάσταση που μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία, ιδιαίτερα όμως σε ηλικιωμένους. Η δυσκολία που εμφανίζει είναι ότι είναι γενικό σύμπτωμα, δηλαδή ότι πάρα πολλές ασθένειες μπορούν να συνοδεύονται από ζάλη (Τραύμα στο κεφάλι, ψηλή ή χαμηλή πίεση, αναιμία, παθήσεις από τον εγκέφαλο, τα μάτια ή τα αυτιά. Σημασία έχει να ξεχωρίσουμε αν πρόκειται για απλή ζάλη, δηλαδή για ένα αίσθημα "βάρους στο κεφάλι", "σκοταδιού στα μάτια" ή "παραπατήματος" ή αν πρόκειται για ίλιγγο, δηλαδή για την αίσθηση ότι τα πράγματα γύρω από τον άρρωστο περιστρέφονται ή ότι περιστρέφεται ο ίδιος ο άρρωστος.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε κάθε περίπτωση καθησυχάστε τον άρρωστο, βάλτε τον να ξαπλώσει, σηκώστε ελαφρά τα πόδια του και ζητήστε του να μείνει ακίνητος και να κλείσει τα μάτια του. Η θέση αυτή συνήθως τον ηρεμεί. Ρωτείστε τον αν έχει κάποια γνωστή πάθηση που προκαλεί τη ζάλη. Αν ναι, μάθετε αν η κρίση αυτή είναι από τις συνηθισμένες και τι κάνει συνήθως για να τις ξεπεράσει. Δώστε τα φάρμακα που του έχει γράψει ο γιατρός γι αυτές τις περιπτώσεις. Μετρήστε την πίεση του αίματος και ελέγξτε το σφυγμό του. Αν η ζάλη έρχεται για πρώτη φορά, αν έχει προηγηθεί χτύπημα στο κεφάλι ή αν είναι εντονότερη ή κρατά περισσότερο από το συνηθισμένο, ειδοποιήστε γιατρό ή μεταφέρετε τον άρρωστο στο νοσοκομείο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο (ΩΡΛ τμήμα, αν πρόκειται για ίλιγγο, ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ αν πρόκειται για τραύμα και ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ για άλλες αιτίες) ο γιατρός θα προσπαθήσει να βρει την αιτία τις ζάλης εξετάζοντας τον ασθενή και ζητώντας εξετάσεις αίματος και ακτινογραφίες. Μόλις καθορισθεί η αιτία θα δοθεί η ανάλογη θεραπεία. Ανάλογη με την αιτία θα είναι και η πορεία του περιστατικού (επιστροφή στο σπίτι με φάρμακα ή εισαγωγή στο νοσοκομείο).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ