ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Βαρθολίνειοι αδένες



Είναι αόρατοι και εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό που χρησιμεύει ως λιπαντικό κατά τη σεξουαλική επαφή. Ποιες διαταραχές μπορεί να παρουσιαστούν και ποιες οι επιπτώσεις των διαταραχών αυτών

 

Διαταραχές

Σε κάποιες περιπτώσεις, εξαιτίας μιας φλεγμονής του κόλπου από μύκητες μικρόβια ή και άσηπτη φλεγμονή (δεν προκαλείται από μικρόβιο) από έντονο σεξ, τριβή σε σελά ποδηλάτου κ.ά, φράζει ο εκφορητικός πόρος του αδένα (σωληνάκι από το οποίο ρέει η βλέννα), με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται η βλέννα στον αδένα και να δημιουργείται κύστη. Το μικρόβιο της φλεγμονής που προσβάλλει τον πόρο του αδένα συνήθως εισχωρεί και στο εσωτερικό του και δημιουργείται φλεγμονή που γίνεται απόστημα. Αρχικά έχει το μέγεθος ενός φουντουκιού και δεν πονάει. Αν παραμεληθεί, μεγαλώνει φτάνοντας ακόμη και το μέγεθος ενός αβγού και είναι τόσο επώδυνο που η ασθενής δεν μπορεί να καθίσει ή να περπατήσει με άνεση.

 

Αντιμετώπιση

Η απλή διόγκωση του αδένα λόγω απόφραξης του πόρου μπορεί να υποχωρήσει με αντιβίωση. Όταν είναι σε οξεία φάση, αρχικά χορηγείται αντιβίωση ώστε να υποχωρήσει η φλεγμονή και στη συνέχεια αφαιρείται ο βαρθολίνειος αδένας χειρουργικά. Αν η οξεία φάση της φλεγμονής παραμεληθεί, υπάρχει ενδεχόμενο να σπάσει το απόστημα και να παροχετευτεί στους γύρω ιστούς και στον υπόλοιπο οργανισμό, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, μέχρι και θάνατο. Αν η ασθενής απευθυνθεί αμέσως στον γιατρό, χορηγείται αντιβίωση και στη συνέχεια τραβιέται ο πυθμένας του αποστήματος στην επιφάνεια με ράμματα, έτσι ώστε να κλείσει το απόστημα από τον πυθμένα προς την έξοδο. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται μαρσιποποίηση και γίνεται με γενική αναισθησία.

 

Η λειτουργία τους

Οι βαρθολίνειοι αδένες είναι δύο, βρίσκονται σης δύο πλευρές της εισόδου του κόλπου, στην εσωτερική πλευρά των μεγάλων χειλέων και εκκρίνουν βλέννα προετοιμάζοντας την είσοδο του κόλπου για τη σεξουαλική επαφή. Η λειτουργία τους συνήθως ενεργοποιείται με τα προκαταρκτικά του σεξ ή με ης αυξημένες ορμές.

 

Μετά την αφαίρεση

Ένα μήνα μετά την επέμβαση δεν φαίνεται τίποτα στο μέρος που υπήρχε ο βαρθολίνειος αδένας και η γυναίκα δεν αισθάνεται να της λείπει τίποτα, ακόμη και αν στο μέλλον αφαιρεθεί και ο άλλος. Υπάρχουν τόσοι άλλοι αδένες εσωτερικά του κόλπου και του τραχήλου οι οποίοι εκκρίνουν την απαραίτητη για την επαφή βλέννα που σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η ποιότητα του σεξ.

 

Info

Η αφαίρεση του βαρθολίνειου αδένα δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ