ΜΕΝΟΥ

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Γονείς με σκλήρυνση κατά πλάκας



Η σκλήρυνση κατά πλάκας επηρεάζει όχι μόνο το άτομο που πάσχει, αλλά και σε εκείνους που ζουν μαζί της, ειδικά άλλα μέλη της οικογένειας. Συχνά η σκλήρυνση κατά πλάκας επιβάλλει αλλαγές στους οικογενειακούς ρυθμούς και τις συνήθειες και το απρόβλεπτο μπορεί να προκαλέσει άγχος, μερικές φορές ακόμη και θυμό σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Η εσωτερική δυναμική της οικογένειας μεταμορφώνεται καθώς και οι ρόλοι που όλοι χρησιμοποιούσαν για να καλύψουν: οι ενέργειες, ο χρόνος και συχνά οι διαθέσιμοι πόροι ποικίλλουν συνήθως.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πηγή ανησυχίας και άγχους και αναπόφευκτα έχει αντίκτυπο στα παιδιά, τα οποία αντιλαμβάνονται τη διάθεση των γονιών τους ακόμη και όταν προσπαθούν να τα προστατεύσουν, ώστε να μην τους φοβίζουν ή να τους ενοχλούν. Ωστόσο, τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν τι συμβαίνει και να είναι μέρος των αλλαγών που πραγματοποιούνται. Η απουσία άμεσης επικοινωνίας από τους γονείς ή η έλλειψη ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με το τι συμβαίνει είναι συχνά η αιτία για περαιτέρω φόβους και ανησυχίες, ειδικά για τους μικρούς, που καταλήγουν να ερμηνεύουν εσφαλμένα την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, ορισμένα συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως κόπωση , μπορεί να είναι πηγή παρανόησης ή παρανόησης. Η κόπωση θεωρείται συχνά ως αδιαθεσία ή ως έλλειψη επιθυμίας να κάνουμε μαζί δραστηριότητες που προηγουμένως γίνονταν κανονικά.

Για αυτόν τον λόγο, η επικοινωνία με σαφήνεια και η παροχή επαρκών εξηγήσεων για το τι συμβαίνει είναι θεμελιώδης προκειμένου να καθησυχάσει και να αντιμετωπίσει αμφιβολίες και φόβους μαζί .
Είναι επίσης χρήσιμο να θυμόμαστε ότι τα παιδιά έχουν συχνά προστατευτική στάση απέναντι στον γονέα με σκλήρυνση κατά πλάκας: δεν εκφράζουν πάντα τις ανησυχίες τους και μπορεί ακόμη και να μην κάνουν ερωτήσεις με την πρόθεση να μην ανησυχούν περισσότερο.
Συμβαίνει επίσης ότι αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες από ό, τι απαιτείται, ή ότι οι ίδιοι οι γονείς τους ζητούν πάρα πολύ προσπάθεια εις βάρος της αναψυχής ή της μελέτης. Για το λόγο αυτό, η γενική τους ευημερία πρέπει να παρακολουθείται πάντα.
Ωστόσο, κάθε οικογένεια έχει τη δική της ιστορία, κάθε μια έχει τις δικές της αντιδράσεις και δεν υπάρχει κανένας τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων.

ΠΗΓΗ

The Italian Multiple Sclerosis Society (AISM) | AISM




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ