ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Σκλήρυνση κατά πλάκας: τα συμπτώματα



Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα με βάση τον διαφορετικό πιθανό εντοπισμό βλαβών στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η συχνότητα των συμπτωμάτων μπορεί γενικά να αυξηθεί με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της νόσου αν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν σαφείς συσχετίσεις. Τα περισσότερα από τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία και να αντιμετωπιστούν μέσω ειδικών και μη φαρμακολογικών φαρμακευτικών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης.

Συνηθισμένα συμπτώματα

 

Κόπωση
Έλλειψη σωματικής ή ψυχικής ενέργειας και αίσθημα «εξάντλησης» περισσότερο από το φυσιολογικό να αναμένεται σε σχέση με τη δραστηριότητα που πραγματοποιείται

 

Οπτικές
διαταραχές Οπτική νευρίτιδα, διπλασιασμός της όρασης (διπλωπία) ή ρυθμική και ακούσια ταλάντωση των ματιών (νυσταγμός). Συχνά ιδιαίτερα κατά την έναρξη.

 

Διαταραχές
ευαισθησίας Μειωμένη ευαισθησία ή αλλοιώσεις ή επώδυνες αισθήσεις, μειωμένη ευαισθησία στην αφή, ζέστη και κρύο, στον πόνο.

 

Διαταραχές του εντέρου
Δυσκοιλιότητα ή δυσκολία συγκράτησης αερίων ή περιττωμάτων.

 

Διαταραχές της ουροδόχου κύστης
Ασταμάτητη ούρηση (επείγουσα ούρηση), ακούσια απώλεια ούρων (ακράτεια ούρων) και δυσκολία πλήρους εκκένωσης της ουροδόχου κύστης (κατακράτηση ούρων).

 

Γνωστικές
διαταραχές Διαταραχές της προσοχής ή της μνήμης, δυσκολία στη διατήρηση της συγκέντρωσης, προβλήματα κατά τον υπολογισμό ή προγραμματισμός σύνθετων δραστηριοτήτων, κάνοντας πολλά πράγματα ταυτόχρονα, συχνά περιγράφεται με την αίσθηση ότι έχει ένα θολό, μπερδεμένο μυαλό.

 

Ο πόνος
καλύπτει μια σειρά από δυσάρεστες ή βασανιστικές, περνώντας ή χρόνιες σωματικές αισθήσεις: κάψιμο, έντονοι πόνοι, μυοσκελετικός πόνος, αίσθημα έντασης στην πλάτη ή στο στήθος ή στο στομάχι, πόνος στο πρόσωπο.

 

Σεξουαλικές διαταραχές
Στους άνδρες παρουσιάζονται ως στυτικά προβλήματα, πρόωρη ή απουσία εκσπερμάτωσης. Στις γυναίκες υπάρχουν προβλήματα απώλειας ευαισθησίας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, δυσκολία στην επίτευξη οργασμού.

 

Σπαστικότητα
Βαρύς ή δύσκαμπτος μυς, μερικές φορές εκδηλώνεται ως μυϊκοί σπασμοί που καθιστούν δύσκολη την κίνηση.

 

Κατάθλιψη
Διαρκές αίσθημα θλίψης, έλλειψη ενδιαφέροντος, δυσκολία στην εξεύρεση δύναμης, ευχαρίστηση ή προθυμία διεξαγωγής δραστηριοτήτων, τάση απομόνωσης. Είναι πιο συχνή σε σκλήρυνση κατά πλάκας από αυτά χωρίς διάγνωση ή άλλες χρόνιες ασθένειες.

 

Διαταραχές συντονισμού
Τροποποιημένη ρευστότητα κινήσεων τόσο στα άκρα όσο και στον κορμό. Εμφανίζονται ως διαταραχές ισορροπίας, αστάθεια περπατήματος, τρόμος, ζάλη.

 

Παροξυσμικές διαταραχές
Συμπτώματα που ξαφνικά εμφανίζονται να επιλύονται εξίσου γρήγορα με το σημάδι του Lhermitte, τους σπασμούς, τους κλώνους.

 

Γλωσσικές διαταραχές
Αδυναμία και έλλειψη συντονισμού της γλώσσας και των μυών του στόματος και του προσώπου που εμπλέκονται στην παραγωγή ήχων και λέξεων. Οι διαταραχές της ομιλίας είναι γνωστές ως δυσαρθρία.

  Λιγότερο κοινά συμπτώματα

 


Πόνος στον πονοκέφαλο που μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε μέρος του κεφαλιού, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής, του προσώπου και του εσωτερικού του κεφαλιού.

 

Ακοή
Πολύ σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απώλεια ακοής λόγω βλαβών των κεντρικών ακουστικών οδών.

 

Δυσφαγία
Δυσκολία στην κατάποση, που εμφανίζεται μόνο στις πιο σοβαρές μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας.

 

Διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος
παρουσιάζονται σε πολύ σπάνιες και σοβαρές περιπτώσεις, που συχνά σχετίζονται με την ακινησία που μπορεί να κάνει την αναπνοή ανεπαρκή.

 

Αγγειακές διαταραχές
Εμφανίζονται ως συνέπεια της κακής κινητοποίησης και μπορούν να εμφανιστούν με τη μορφή φλεβικού οιδήματος, λεμφοιδήματος και θρόμβωσης βαθιάς φλέβας.

 

Επιληπτική κρίση
απώλεια συνείδησης και σπασμοί. Οι επιληπτικές κρίσεις είναι το αποτέλεσμα μη φυσιολογικών ηλεκτρικών εκκρίσεων σε μια περιοχή του εγκεφάλου.

 

Οι σωστές πληροφορίες, δηλαδή η εις βάθος γνώση της νόσου και η τακτική επαφή με τους διάφορους επαγγελματίες της διεπιστημονικής ομάδας των Κλινικών Κέντρων MS είναι από τα εργαλεία που διαθέτει το άτομο για να αντιμετωπίσει καλύτερα και να διαχειριστεί τα συμπτώματα της νόσου . Συγκεκριμένα, οι συναντήσεις με τα μέλη της ομάδας μπορεί να είναι χρήσιμες για τον προγραμματισμό εξετάσεων και άλλων ειδικών επισκέψεων που μπορεί να είναι απαραίτητες (για παράδειγμα από τον οφθαλμίατρο, τον ψυχίατρο, τον ουρολόγο). Αυτές οι συναντήσεις συμβάλλουν στην εδραίωση της σχέσης μεταξύ του ατόμου με σκλήρυνση κατά πλάκας και της ομάδας του Κλινικού Κέντρου MS, επιτρέποντας στο άτομο να γίνει συνειδητά όλο και περισσότερο πρωταγωνιστής στη διαχείριση της νόσου του.


ΠΗΓΗ

The Italian Multiple Sclerosis Society (AISM) | AISM


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ