ΜΕΝΟΥ

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;
Εργαστηριακός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Τα  Σεξουαλικώς  Μεταδιδόμενα  Νοσήματα  αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.
Συχνά αντί του όρου Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) χρησιμοποιείται ο όρος  Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις (ΣΜΛ)  για να συμπεριλάβει και τις περιπτώσεις των ατόμων που δεν εμφανίζουν  συμπτώματα.
Η πρόληψη της διασποράς των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων προϋποθέτει τροποποίηση συμπεριφοράς, αντιλήψεων, συνηθειών και  πρακτικών. 
Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς δημόσιας υγείας, η πρόληψη και ο έλεγχος βασίζεται στις ακόλουθες στρατηγικές:
Α. Προγράμματα ενημέρωσης,  παρέμβασης και  προαγωγής υγείας,  συμβουλευτική για τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και την ανάγκη υιοθέτησης ασφαλέστερων πρακτικών (συστηματική χρήση προφυλακτικού).
Β. Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων που περιλαμβάνει:
• διάγνωση  (κλινική/εργαστηριακή),
• κατάλληλη θεραπεία,
• ενημέρωση των σεξουαλικών συντρόφων του/της ασθενούς,
• δήλωση και καταγραφή κάθε κρούσματος που βρίσκεται υπό επιτήρηση στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Κατά την σεξουαλική επαφή είναι δυνατό να μεταδοθούν ορισμένα νοσήματα, είτε μέσω των σωματικών υγρών είτε μέσω της επαφής του δέρματος.
Τα πιο συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η γονόρροια, η λοίμωξη από χλαμύδια, το ουρεάπλασμα, το μυκόπλασμα, η σύφιλη, οι τριχομονάδες, ο έρπης των γεννητικών οργάνων, ο HIV και ο ιός της ηπατίτιδας Β.
Η γονόρροια προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae (γονόκοκκος). Στους άνδρες τα συνήθη συμπτώματα είναι καύσος κατά την ούρηση και έκκριμα από την ουρήθρα. Οι μισές γυναίκες είναι ασυμπτωματικές, ενώ οι άλλες μισές εμφανίζουν έκκριμα από τον κόλπο και πόνο χαμηλά στην κοιλιακή χώρα. Η λοίμωξη από γονόκοκκο ανιχνεύεται με καλλιέργεια κολπικού επιχρίσματος για τις γυναίκες όπου το δείγμα λαμβάνεται από τον ενδοτράχηλο. Για τους άνδρες ανιχνεύεται με καλλιέργεια ουρηθρικού εκκρίματος.
Τα χλαμύδια, το ουρεάπλασμα και το μυκόπλασμα μπορούν να προκαλέσουν ουρηθρίτιδα στις γυναίκες, όπως επίσης και φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Στους άνδρες προκαλούν προστατίτιδα και επιδιδυμίτιδα.Ανιχνεύονται με την εξέταση κολπικού στις γυναίκες και ουρηθρικού στους άνδρες.
Η σύφιλη προκαλείται από τη σπειροχαίτη. Το πρώτο σύμπτωμα είναι μια ανώδυνη δερματική βλάβη στην περιγεννητική περιοχή. Στα τελικά στάδια επηρεάζει την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Ανιχνεύεται με τις εξετάσεις VDRL, FTA-ABS, και TPHA.
Οι τριχομονάδες είναι πρωτόζωα που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Προκαλούν κολπίτιδα, ουρηθρίτιδα, και κολπικές εκκρίσεις στις γυναίκες. Ανιχνεύονται με την εξέταση κολπικού.
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων, ο HIV και ο ιός της ηπατίτιδας Β ανιχνεύονται με τα αντίστοιχα για τον  καθένα αντισώματα καθώς και με PCR (για τον HIV και τον ιό της ηπατίτιδας Β).
Οι λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ανιχνεύονται με το τεστ Παπανικολάου που ανιχνεύει αλλοιωμένα κύτταρα που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Εάν ανιχνευθούν αλλοιωμένα κύτταρα, ο γιατρός ή η νοσοκόμα σας θα συστήσει περαιτέρω εξετάσεις, όπως η επανάληψη του τεστ Παπανικολάου, ένα τεστ για την ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV τεστ) ή κολποσκόπηση.


Εργαστηριακός έλεγχος για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα:
-καλλιέργεια κολπικού υγρού
-καλλιέργεια ουρηθρικού υγρού
-αντισώματα και PCR για τον HIV (I,II)
-αντισώματα και PCR για τον ιό της ηπατίτιδας Β
-αντισώματα και PCR για τον ιό της ηπατίτιδας C
-αντισώματα και PCR για τον ιό της ηπατίτιδας A
-αντισώματα και PCR για τον κυτταρομεγαλοϊό
-αντισώματα για τον έρπη (HSV 1,2)
-VDRL, FTA-ABS, και TPHA για τη σύφιλη 
-τεστ Παπανικολάου
-HPV τεστ
-κολποσκόπηση στις γυναίκες
-ουρηθροσκόπηση στους άνδρες
Ο παραπάνω έλεγχος συντελεί στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και στην αντιμετώπισή της με την κατάλληλη θεραπεία.
Δεν πρέπει πάντως να αγνοούμε το γεγονός πως η ασπίδα μας κατά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι η λήψη μέτρων προφύλαξης κατά την σεξουαλική επαφή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ