
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
.
Την βιταμίνη C δεν μπορεί να
την συνθέσει ούτε να την αποθηκευσει ο οργανισμός και για τον λόγο αυτό την
προσλαμβάνουμε ιδανικά μέσω της διατροφής.
Η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση σε βιταμίνη C είναι 80mg.
.
Το συμπλήρωμα βιταμίνης C
είναι το ασκορβικό οξύ και δεν είναι η πλήρης φόρμουλα φυσικής (από τις τροφές)
βιταμίνης C.
.
Η έλλειψη βιταμίνης C στο
διάστημα των 4-5 εβδομάδων μπορεί να προκαλέσει ενεργειακή πτώση, ευκολη
κόπωση, μυϊκούς πόνους, κατάθλιψη, φλεγμονή και αιμορραγία των ούλων, πτώση του
ανοσοποιητικού με αποτέλεσμα τα συχνά κρυολογήματα.
Την έχουν ανάγκη όλοι, αλλά περισσότερο άτομα που δεν τρώνε αρκετά φρούτα
και λαχανικά, άτομα που βιώνουν καταστάσεις έντονου στρες, όσοι έχουν ασθενές
ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και οι καπνιστές, των οποίων οι ανάγκες για
βιταμίνη C είναι αυξημένες σε ποσοστό περίπου 50%. Εκτελεί πολύ σημαντικές
λειτουργίες στον οργανισμό, όπως:
.
σύνθεση σημαντικών νευροδιαβιβαστών (νορεπινεφρίνη και σεροτονίνη)
.
σχηματισμός χολικών οξέων από τη χοληστερίνη
.
Η βιταμίνη C συμβάλει:
.
🔹στην καύση λίπους (σύνθεση καρνιτίνης)
.
🔹στην σύνθεση κολλαγόνου
.
🔹στην εντερική τόνωση
.
επίσης
.
🔸ρυθμίζει την λειτουργία οιστρογόνων
.
🔸εξουδετερώνει τις βλαβερές ουσίες
και βοηθά στην αποτοξίνωση
.
🔸προστατεύει το DNA από βλάβες που
προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη όταν υπάρχουν:
προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα, καρδιαγγειακές παθήσεις &
επινεφριδιακή κόπωση
.
Τροφές με μέγιστη
περιεκτικότητα βιταμίνης C:
τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ), άγριο τριαντάφυλλο, τα
μούρα, οι φράουλες, λάχανο, κόκκινη πιπεριά, ακτινίδιο, μαϊντανός.
Δεν υπάρχουν σχόλια: