ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Συχνές ερωτήσεις Σχετικά με το Coronavirus και το MS


Το πρόσφατο ξέσπασμα ενός νέου στελέχους ή παραλλαγής από κοροναϊό (nCoV) , που ονομάζεται COVID-19, έχει θέσει τα έθνη και τις οργανώσεις υγείας σε όλο τον κόσμο σε υψηλές προειδοποιήσεις.

Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (MS) θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν λοίμωξη nCoV εάν βρίσκονται σε ανοσορρυθμιστική θεραπεία.
Ακολουθούν μερικές συνήθεις ερωτήσεις (FAQ) σχετικά με αυτό το κοροναϊό και τα σκλήρυνση κατά πλάκας και τι πρέπει να κάνετε για την πρόληψη της λοίμωξης.

Υπάρχει σύνδεσμος μεταξύ MS και κοροναϊών;

Το MS προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού που προσβάλλει εσφαλμένα το περίβλημα της μυελίνης , το προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών ινών.
Η πρώιμη έρευνα έχει δείξει ότι οι κοροναϊοί , οι οποίοι έρχονται σε πολλούς τύπους, μπορούν να μολύνουν το νευρικό σύστημα και μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας  σε ορισμένους ασθενείς.
Μια πιο πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ένα συγκεκριμένο στέλεχος του ανθρώπινου κοροναϊού (HCoV), που σχετίζεται με λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, μπορεί να μολύνει τον εγκέφαλο και να προκαλέσει νευρολογικές ασθένειες με άγνωστη προέλευση, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η εγκεφαλίτιδα , η νόσο του Parkinson και η νόσο του Alzheimer .

Τι είναι το COVID-19;

Η ασθένεια COVID-19 ή η νόσος του κοροναϊού 2019,  που ονομάζεται επίσημα SARS-CoV-2 (για σοβαρό οξύ σύνδρομο αναπνευστικού συνδρόμου 2), είναι ένα στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Wuhan, πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei στην Κίνα, τον Δεκέμβριο του 2019.
Το COVID-19 είναι ένα νέο στέλεχος του ιού, το οποίο δεν έχει παρατηρηθεί προηγουμένως στον άνθρωπο. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς προκαλεί ασθένεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας μόλυνσης από το COVID-19;

Τα συμπτώματα μιας τυπικής λοίμωξης από το COVID-19 περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μεταξύ δύο έως 14 ημερών μετά την έκθεση στον ιό και συνήθως είναι ήπια. Αλλά μπορεί να είναι σοβαρή σε μερικούς ανθρώπους.

Είναι το COVID-19 το ίδιο με το SARS ή το MERS;

Όχι. Παρόλο που το COVID-19 μοιράζεται γενετικές ομοιότητες με ιούς που προκαλούν σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή (MERS) , είναι διαφορετικό από αυτούς τους ιούς.
Δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις SARS σε κανένα σημείο του κόσμου από το 2004.

Είμαι σε υψηλότερο κίνδυνο του COVID-19 ως ασθενή με ΣΚΠ;

Μπορεί να διατρέχετε  μεγαλύτερο κίνδυνο να πάρετε μια λοίμωξη COVID-19 εάν είστε σε εγκεκριμένη θεραπεία τροποποίησης της νόσου , όπως τα ανοσοδιαμορφωτικά φάρμακα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι θεραπείες αποδυναμώνουν τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να σας κάνουν πιο ευάλωτους σε οποιαδήποτε μόλυνση.
Τούτου λεχθέντος, αυτό το ιδιαίτερο στέλεχος του κοροναϊού είναι πολύ νέο. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορεί να επηρεάσουν τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πρέπει να δοκιμάσω το COVID-19 αν έχω MS;

Θα πρέπει αμέσως να υποβληθείτε σε δοκιμή για το COVID-19 εάν εμφανίσετε κάποιο από τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω. Θα πρέπει επίσης να δοκιμάσετε αν έχετε έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που είναι γνωστό ότι έχει προσβληθεί από το COVID-19 ή έχετε ταξιδέψει πρόσφατα σε περιοχές με συνεχιζόμενες εστίες.

Πώς εξαπλώνεται το COVID-19;

Τα τρέχοντα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το COVID-19 εξαπλώνεται από πρόσωπο σε άτομο μέσω σταγονιδίων αναπνευστικών οδών τα οποία απελευθερώνονται με βήχα, φτάρνισμα ή αναπνοή.
Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσω τροφίμων ή εισαγόμενων προϊόντων. Αν και ο ιός προέρχεται από ζώα, δεν υπάρχουν επί του παρόντος αναφορές για κατοικίδια ζώα που μολύνονται με το COVID-19 ή για τη μετάδοσή τους στους ανθρώπους.

Είναι διαθέσιμη μια θεραπεία για το COVID-19;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει φάρμακο ή εμβόλιο που έχει εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία του COVID-19. Εάν ο ιός σας έχει μολύνει, θα πρέπει να ξεκουραστείτε και να πάρετε πολλά υγρά. Εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, θα πρέπει να νοσηλευτείτε.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την εξάπλωση του COVID-19;

Συνιστώνται πρακτικές προσωπικής υγιεινής για να σας προστατεύσουν και να αποτρέψετε την εξάπλωση του COVID-19:
  • Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι, αφρώδη μπροστά και πίσω χέρια και δάχτυλα για τουλάχιστον 15 έως 20 δευτερόλεπτα. Εάν δεν είναι διαθέσιμο το σαπούνι, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ
  • Αποφύγετε την επαφή με κάποιον που είναι άρρωστος. παραμείνουν τουλάχιστον 6 πόδια ή 1,8 μέτρα μεταξύ τους
  • Μείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι
  • Καλύψτε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτί υγείας και στη συνέχεια το απορρίψτε
  • Απολυμάνετε συχνά αγγιζόμενες επιφάνειες και αντικείμενα
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια

Πρέπει να φορέσω μάσκα προσώπου;

Πρέπει να φοράτε μάσκα προσώπου αν έχετε επιβεβαιωθεί ότι έχετε λοίμωξη COVID-19 ή εάν παρουσιάζετε συμπτώματα. Οι επαγγελματίες υγείας και οι φροντιστές που εργάζονται με τους ασθενείς με COVID-19 πρέπει επίσης να φορούν μάσκες προσώπου.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δεν συνιστούν υγιή άτομα να φορούν μάσκα προσώπου . Αλλά εκείνοι που μπορεί να είναι ευάλωτοι - όπως οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας - μπορεί να θέλουν να συμβουλευτούν το γιατρό ή τον ειδικό τους και να χρησιμοποιήσουν μάσκα προσώπου αν συνιστάται.

Ποιες δοκιμές υπάρχουν για την ανίχνευση του COVID-19;

Το CDC έχει αναπτύξει ένα διαγνωστικό πάνελ για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 που αποστέλλεται σε όλα τα εργαστήρια με ειδίκευση στο CDC στις ΗΠΑ και σε εξειδικευμένα διεθνή εργαστήρια.
Το CDC εργάζεται επίσης για να αναπτύξει μια εξέταση αίματος που μπορεί να αναγνωρίσει την παρουσία αντισωμάτων κατά του ιού SARS-CoV-2.

Μήπως αρνητικό τεστ σημαίνει ότι δεν μολύνονται;

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα της δοκιμής σημαίνει ότι ο ιός COVID-19 δεν βρέθηκε στο δείγμα ενός ατόμου. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι τα αρχικά στάδια της μόλυνσης από αυτόν τον ιό μπορεί να μην ανιχνευθούν με τη δοκιμασία.
Μια αρνητική εξέταση σε ένα άτομο που έχει σαφώς συμπτώματα τύπου COVID-19 πιθανώς σημαίνει ότι ο ιός COVID-19 δεν προκαλεί την παρούσα ασθένεια.

Ποια ταξιδιωτικά σχόλια πρέπει να λάβω;

Οι συνήθεις συμβουλές και προτάσεις για ασθενείς με ΣΚ που επιθυμούν να κάνουν ταξίδια εξακολουθούν να ισχύουν.
Το CDC συνιστά την αποφυγή μη ουσιαστικών ταξιδιών  σε περιοχές με συνεχιζόμενη εξάπλωση των λοιμώξεων του COVID-19: Κίνα, Νότια Κορέα, Ιράν, Ιταλία και Ιαπωνία προς το παρόν.
Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα ταξίδια, βεβαιωθείτε ότι έχετε διατηρήσει σωστή υγιεινή όπως περιγράφεται παραπάνω και προσπαθήστε να αποφύγετε μέρη όπου έρχεστε σε στενή επαφή με μεγάλες ομάδες ανθρώπων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ