ΜΕΝΟΥ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

Ο κορονοϊός χτύπησε για πρώτη φορά την πόρτα της Ελλάδας στις 26 Φεβρουαρίου...
Ήταν 26 Φεβρουαρίου όταν ο κορονοϊός αποκαλύφθηκε πως βρίσκεται και στη χώρα μας.
Θύμα του, μια 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, που μόλις είχε επιστρέψει από το Μιλάνο. Η γυναίκα, ο «ασθενής μηδέν» της νόσου Covid-19, πήρε, τελικά, εξιτήριο την Πέμπτη, 12 Μαρτίου, μαζί και ο 10χρονος γιος της, που επίσης νόσησε.


Για να ακολουθήσει, πολύ σύντομα δυστυχώς, ένα κρίσιμο λάθος...
Ο 66χρονος στην Πάτρα αποτέλεσε το πρώτο πολύ σοβαρό κρούσμα του κορονοϊού και, παράλληλα, την πρώτη σοβαρή «τρύπα» στο σύστημα ελέγχου. Έχοντας επιστρέψει τέσσερις ολόκληρες μέρες από τους Αγίους Τόπους, με όλα τα συμπτώματα της νόσου Covid-19, και παρά τις επισημάνσεις των γιατρών, νοσηλεύτηκε χωρίς καμία προστασία, καθώς ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας δεν ενεργοποίησαν το ειδικό πρωτόκολλο ασφαλείας, με την αιτιολογία ότι ο άνδρας δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Το ίδιο συνέβη και με τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ της εκδρομής, η πλειονότητα των οποίων διαγνώστηκε με κορονοϊό. Φυσικά, μη γνωρίζοντας πως είναι ασθενείς, κυκλοφορούσαν για μέρες χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.
Τελικά, ο 66χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας στο Ρίο, πέθανε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Μέχρι και σήμερα, είναι ο πρώτος και ο μοναδικός νεκρός της Ελλάδας από τον κορονοϊό, με την ευχή να μην υπάρξει δεύτερος. Τα σοβαρά λάθη, ωστόσο, που έγιναν στην περίπτωσή του, πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία στο δύσκολο μέλλον που έχουμε μπροστά μας...

Ας ξεφυλλίσουμε, όμως, το ημερολόγιο του κορονοϊού στη χώρα μας:

1ο κρούσμα κορονοϊού, Τετάρτη 26/02: Διεγνώσθη η 38χρονη στη Θεσσαλονίκη που είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο.
2ο κρούσμα κορονοϊού, Πέμπτη 27/02: Διεγνώσθη στη Θεσσαλονίκη ο 9 ετών γιος της της 38χρονης.
3ο κρούσμα κορονοϊού, Πέμπτη 27/02: Διεγνώσθη 40χρονη στην Αθήνα που είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο.
4ο κρούσμα κορονοϊού, Παρασκευή 28/02: Διεγνώσθη 36χρονη καθηγήτρια στην Αθήνα που είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία.
5ο κρούσμα κορονοϊού, Σάββατο 29/02: Διεγνώσθη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, φίλη της 38χρονης.
6ο κρούσμα κορονοϊού, Σάββατο 29/02: Διεγνώσθη 62χρονος στην Αθήνα που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.
7ο κρούσμα κορονοϊού, Σάββατο 29/02: Άνδρας στην Αθήνα, στενή επαφή του 3ου κρούσματος.
8ο κρούσμα κορονοϊού, Τετάρτη 04/03: Ανδρας στη Θεσσαλονίκη, στενή επαφή του πέμπτου κρούσματος.
9ο κρούσμα κορονοϊού, Τετάρτη 04/03: Διεγνώσθη ο 66χρονος στην Πάτρα που είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους και τελικά πέθανε.
10ο κρούσμα κορονοϊού, Πέμπτη 05/03: Διεγνώσθη η σύζυγος του 66χρονου.
Και κάπου εδώ το πράγμα άρχισε να ξεφεύγει, οπότε θα αλλάξουμε και τον τρόπο καταγραφής...
Την Πέμπτη, 5 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν άλλα 21 κρούσματα, σύνολο 31: Όλοι τους άτομα που ήταν μαζί με τον 66χρονο στο ταξίδι στους Αγίους Τόπους.
Την Παρασκευή, 6 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν άλλα 15 κρούσματα, σύνολο 45: Έντεκα νέα περιστατικά από τον έλεγχο των επιβατών του λεωφορείου των εκδρομέων και τρεις επαφές τους.
Το Σάββατο, 7 Μαρτίου, 21 νέα κρούσματα, σύνολο 66: Από αυτά, 13 βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, επτά στον νομό Αττικής και ένα στον νομό Ευβοίας.
Την Κυριακή, 8 Μαρτίου, 7 νέα κρούσματα, σύνολο 73: Τα 6 από αυτά τα κρούσματα σχετίζονται με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Τη Δευτέρα, 9 Μαρτίου, 11 νέα κρούσματα, σύνολο 84: Για πρώτη φορά έχουμε τέσσερα «ορφανά» κρούσματα.
Την Τρίτη, 10 Μαρτίου, 5 νέα κρούσματα, σύνολο 89: Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.
Την Τετάρτη, 11 Μαρτίου, 10 νέα κρούσματα, σύνολο 99: Τα 29 εξ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη, 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.
Την Πέμπτη, 12 Μαρτίου, 18 νέα κρούσματα, σύνολο 117: Τα 107 έχουν γνωστή επιδημιολογική σύνδεση με άλλα κρούσματα, 82 ανήκουν σε εισαγόμενα κρούσματα και 25 είναι επαφές τους.
Την Παρασκευή, 13 Μαρτίου, 73 νέα κρούσματα, σύνολο 190.
Το Σάββατο, 14 Μαρτίου, 38 νέα κρούσματα, σύνολο 228: Τα περισσότερα νέα κρούσματα είναι στην Αθήνα. Μαύρο Σάββατο για την Ελλάδα, καθώς πέθανε ένας 90χρονος άνδρας που νοσηλευόταν στην Πτολεμαϊδα και ένας 67χρονος στη Ζάκυνθο, οποίος είχε επαφή με το γκρουπ που είχε επιστρέψει από τους Αγίους Τόπους.
Tην Κυριακή, 15 Μαρτίου, 103 νέα κρούσματα, σύνολο 331: Τα 49 ήταν νέα κρούσματα, ενώ τα υπόλοιπα 54 ήταν από καθυστερημένα αποτελέσματα προηγούμενων ημερών. Μάλιστα το πρωί ένας 53χρονος έχασε τη ζωή του, φτάνοντας την λίστα των θυμάτων στα 4.
Τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου, 21 νέα κρούσματα, σύνολο 352: 51 από αυτά είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 65 άνθρωποι νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι εννέα είναι σε σοβαρή κατάσταση.

 Πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός και ποια είναι τα μέτρα προστασίας



Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;
Βρισκόμαστε για τα καλά και στην Ελλάδα πια στην εποχή του κορονοϊού, με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά και τους γιατρούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ποια είναι, όμως, τελικά, τα συμπτώματα της νόσου Covid-19 (που προκαλεί ο νέος κορονοϊός) και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Πώς μεταδίδεται ο ιός

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες ανά τον κόσμο είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα που παρουσιάζει ο νέος κορονοϊός. Άλλωστε, η ταχύτητα εξάπλωσης και διασποράς του σε όλες τις ηπείρους μαρτυρά του λόγου το αληθές.
Ο 2019–nCoV, λοιπόν, μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων, τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης του ιού είναι εξόχως σημαντική η εφαρμογή όλων των μέτρων ατομικής υγιεινής.
Θυμίζουμε, σύμφωνα με τις μελέτες των επιστημόνων, ο πρώτος κορονοϊός, ονόματι SARS–CoV, μεταδόθηκε από μοσχογαλές (σαρκοφάγο ζώο της Ασίας, που μοιάζει με νυφίτσα) στους ανθρώπους στην Κίνα το 2002, ενώ ο δεύτερος, ο MERS-CoV, από καμήλες σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Ο τρίτος, τώρα, όλα δείχνουν πως ξεκίνησε από τον παγκολίνο, έναν φολιδωτό μυρμηγκοφάγο, αλλά το θέμα παραμένει υπό εξέταση.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι, πιθανότατα, αρκετοί κορονοϊοί κυκλοφορούν στα ζώα, και δεν έχουν ακόμη μεταδοθεί σε ανθρώπους...
Με βάση πρόσφατες αναφορές, η μετάδοση είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμη συμπτώματα. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι, κυρίως, τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.
Αξίζει να σημειώσουμε, τέλος, πως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως τα σκυλιά ή οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν με τον νέο κορονοϊό.

Πώς να προστατευτείτε

Και πάμε τώρα στα μέτρα προστασίας.
Ο 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο, η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας ή, φυσικά, σε χώρο εργασίας.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που ένα άτομο πιστεύει ότι μπορεί να έχει τα συμπτώματα και γνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχει εκτεθεί στον ιό, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε κάποιον επαγγελματία υγείας. Και θα πρέπει να προσέχει, επίσης, να μην εκθέσει και άλλους ανθρώπους και να μη βρίσκεται σε κοντινή επαφή. Να παραμείνει στο σπίτι. Να απευθυνθεί στον ΕΟΔΥ (τηλ. 1135), όπου θα τον παραπέμψουν άμεσα εκεί που θα διαπιστωθεί αν πάσχει, όντως, από Covid-19.

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορονοϊου SARS-CoV-2, αναφέρονται κατωτέρω: 

Οδηγίες ατομικής υγιεινής

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Οδηγίες για απομόνωση επαφών στο σπίτι

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορονοϊό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διΆρκεια της παρακολούθησης.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

  • Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
  • Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
  • Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
  • Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.
  • Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
  • Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
  • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
  • Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
  • Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
  • Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
  • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
  • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
  • Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.
  • Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ  (τηλ: 210 5212 054), για να λάβει οδηγίες.

Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι

  • Αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού οπουδήποτε (π.χ. καφετέριες, κινηματογράφοι).
  • Αποφυγή ομαδικών εξωσχολικών δραστηριοτήτων.
  • Αποθάρρυνση συναντήσεων σε σπίτια φίλων, εστιατόρια ή εμπορικά κέντρα.
  • Ενθάρρυνση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εξ αποστάσεως (e-learning).
  • Αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο και απόρριψη στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, με το εσωτερικό του αγκώνα.
  • Αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης και στόματος.
  • Αποφυγή στενής επαφής (χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά).
  • Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, παραμονή στο σπίτι και επικοινωνία με ιατρό ή με τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος με πνευμονία από τον νέο κορονοϊό συστήνονται τα παρακάτω:

  • Χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή.
  • Εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο.
  • Εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή.
  • Άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.
  • Άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

 Κορονοϊός, αλλεργία ή γρίπη - Πώς να ξεχωρίσετε τα συμπτώματα

 

Ο κορονοϊός έχει μολύνει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους παγκοσμίως, με τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για το περιορισμό της πανδημίας και τους πολίτες να ανησυχούν.
Τα συμπτώματα του κορονοϊού (Covid-19) είναι συγκεκριμένα, ωστόσο είναι φυσικό αρκετοί να φοβούνται κάθε φορά που έχουν μία ενόχληση στον λαιμό ή βήχουν.
Ο κορονοϊός χαρακτηρίστηκε πανδημία και σίγουρα πρέπει να τον πάρουμε στα σοβαρά, τηρώντας τα μέτρα πρόληψης.  Ωστόσο, μία φωνή από το εξωτερικό έρχεται να καθησυχάσει τους πιο ανήσυχους. Ο λόγος για τον Δρ. Γκρεγκ Πόλαντ, καθηγητή ιατρικής και λοιμωδών νοσημάτων στην κλινική Mayo και διευθυντή της ερευνητικής ομάδας Vaccine Clinic της Mayo Clinic.
Ο Δρ. Πόλαντ κάνει λόγο για τις διαφορές μεταξύ των τυπικών αλλεργιών, των συμπτωμάτων κρυολογήματος και γρίπης, με εκείνων των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Οδηγίες για τη διάκριση κορονοϊού-Κρυολογήματος-Γρίπης


Αίσθηση κνησμού στα μάτια; Μύτη που «τρέχει»;

Αν έχετε αυτά τα δύο συμπτώματα, τότε πιθανόν να έχετε μία αλλεργία ή κάποιο κρυολόγημα. Όπως εξηγεί ο Δρ. Γκρεγκ Πόλαντ «το πρόβλημα με τις εποχικές αλλεργίες είναι ότι επηρεάζουν τη μύτη και τα μάτια. Τα περισσότερα συμπτώματα είναι ρινικά και εντοπίζονται σε κεφάλι, εκτός αν κάποιος εμφανίσει και ένα εξάνθημα».

Τα συμπτώματα κορονοϊού και γρίπης επηρεάζουν όλο το σώμα

«Η γρίπη και ο νέος κορονοϊός επηρεάζουν άλλα συστήματα και την κατώτερη αναπνευστική οδό. Μάλλον δεν θα “τρέχει” η μύτη σας, αλλά αυτό που μπορεί να νιώθετε είναι ένας πονόλαιμος ή ένας βήχας, να ανεβάσετε πυρετό ή να μη μπορείτε να αναπνεύσετε. Επομένως, πρόκειται για μια διαφορετική διάγνωση» λέει ο καθηγητής και επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στη θερμοκρασία μας, τονίζοντας ότι είναι πολύ απίθανο οι αλλεργίες να προκαλέσουν πυρετό. Συνήθως δεν προκαλούν δύσπνοια, εκτός αν πάσχετε από κάποια χρόνια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, όπως άσθμα.

Ήπιας μορφής τα συμπτώματα της αλλεργίας

Ο Δρ. Πόλαντ αναφέρει ότι εάν έχετε τα ίδια συμπτώματα την ίδια χρονική στιγμή, κάθε χρόνο, πιθανόν να αντιμετωπίζετε κάποια εποχική αλλεργία. Σε αυτή την περίπτωση, κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή και μερικές άλλες τακτικές προφύλαξης, θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Κορονοϊός και γρίπη θα σας βγάλουν εκτός… λειτουργίας

Ο καθηγητής αναφέρει ότι «εάν έχετε μια οξεία περίπτωση κορονοϊού ή γρίπης, θα αισθάνεστε μεγάλη κούραση κι έναν συνεχόμενο πόνο, που θα σας οδηγήσει κατευθείαν στο κρεβάτι. Όλοι θα καταλάβουν τη διαφορά. Οι αλλεργίες μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε κουρασμένοι, αλλά δεν πρόκειται να προκαλέσουν σοβαρό πόνο στους μύες ή στις αρθρώσεις».

Τα συμπτώματα κρυολογήματος και της ήπιας γρίπης συνήθως περνάνε από μόνα τους

Με τέτοιου είδους ασθένειες, θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα με ξεκούραση και σωστή φροντίδα μέσα σε λίγες μέρες (εκτός αν είστε ηλικιωμένοι ή κι άλλα προβλήματα υγείας, οπότε μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να περάσουν ακόμη και οι ήπιες ασθένειες), σύμφωνα με τον γιατρό.

Τα συμπτώματα κορονοϊού και γρίπης μπορεί να επιδεινωθούν με τον χρόνο

Εάν πρόκειται για μια άσχημη περίπτωση γρίπης ή κορονοϊού, μπορεί να επιδεινωθούν τα συμπτώματα όταν περιμένετε να νιώσετε καλύτερα. Αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι πως χρήζετε ιατρικής παρακολούθησης και στοχευμένης περίθαλψης.
Τα πρώιμα συμπτώματα των αλλεργιών, του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού μπορεί να είναι παρόμοια
Δυστυχώς, σύμφωνα με τον Δρ. Πόλαντ, τα αρχικά στάδια του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού μπορεί να είναι παρόμοια και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι τόσο ήπια που να μην σημάνουν συναγερμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν, ειδικά εάν ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
«Ανησυχούμε περισσότερο για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με άσθμα ή άλλες πνευμονικές παθήσεις, τα άτομα με καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, καθώς και τις έγκυες γυναίκες», επισημαίνει ο καθηγητής.

Συνοψίζοντας

Ψυχραιμία, επαγρύπνηση, να λαμβάνετε υπόψιν το ιατρικό ιστορικό σας, να παρακολουθείτε τυχόν συμπτώματα και να σκέφτεστε κριτικά εάν η συγκεκριμένη σας κατάσταση θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό σας ή τους γύρω σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ