ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, υποστηρίζει μελέτη Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην “Ιατρική Επιθεώρηση της Βρετανίας” (British Medical Journal). Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κίνδυνος φαίνεται να είναι μεγαλύτερος -κατά σχεδόν 3.5 φορές- για όσους άνδρες και γυναίκες πάσχουν από άνοια.
Αν και τα αποτελέσματα παλαιότερων επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ παλαιότερης γενιάς αντιψυχωσικών φαρμάκων και εγκεφαλικού επεισοδίου δεν είναι ξεκάθαρη, η πρόσφατη μελέτη των Βρετανών επιστημόνων από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (London School of Hygiene and Tropical Medicine) συσχετίζει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου τόσο με τα παλαιάς όσο και με τα νεώτερης γενιάς αντιψυχωσικά φάρμακα.

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο συμπτωμάτων που συναντώνται στις ψυχωσικές διαταραχές, όπως στη σχιζοφρένεια και σε κάποιες σοβαρές μορφές κατάθλιψης. Συχνά, χρησιμοποιούνται και για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της άνοιας, ωστόσο αρκετοί είναι οι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις η χορήγησή τους στις περιπτώσεις ανοϊκών ασθενών δεν κρίνεται απαραίτητη. Τα αντιψυχωσικά φάρμακα διακρίνονται σε δυο κατηγορίες, τα νεώτερα “άτυπα” και τα παλαιότερα αντιψυχωσικά φάρμακα. Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής τους μελέτης, οι Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα 6.790 ανδρών και γυναικών που είχαν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο, εκ των οποίων κάποιοι λάμβαναν τουλάχιστον ένα αντιψυχωσικό φάρμακο. Στην κατηγορία των παλαιών φαρμάκων περιλαμβάνονταν οι φαρμακευτικές ουσίες φαινοθειαζίνη, αλοπεριδόλη και βενπεριζόλη ενώ στην κατηγορία των νεώτερων “άτυπων” αντιψυχωσικών περιλαμβάνονται οι ουσίες ρισπεριδόνη, ολανζαπίνη, αμιλσουπρίδη και κουετιαπίνη.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, η χρήση αντιψυχωσικών φαρμάκων συνδέθηκε με αυξημένο κατά 1.7 φορές κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Ειδικότερα, ο κίνδυνος ήταν κατά 1.69 φορές μεγαλύτερος για τους εθελοντές που λάμβαναν τα παλαιότερης μορφής αντιψυχωσικά και 2.32 φορές για εκείνους που χρησιμοποιούσαν τα νεώτερης μορφής “άτυπα” αντιψυχωσικά φάρμακα. Το ποσοστό του κινδύνου ήταν ακόμη μεγαλύτερο - κατά 3.5 φορές- για όσους εθελοντές είχαν άνοια. Για όσους συμμετέχοντες δεν έπασχαν από τη νόσο αλλά λάμβαναν ανττιψυχωσικά φάρμακα ο κίνδυνος ήταν 1.4 φορές μεγαλύτερος.

“Ο κίνδυνος για τους ασθενείς με άνοια που χρησιμοποιούν αντιψυχωσικά φάρμακα ξεπερνά τα πιθανά οφέλη που μπορεί να έχει η χορήγηση αυτής της κατηγορίας φαρμάκων. Σε αυτούς τους ασθενείς η χορήγηση αντιψυχωσικών φαρμάκων πρέπει να αποφεύγεται, όπου αυτό είναι πιθανό”, σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης Ian Douglas.

Αν και η ερευνητική ομάδα δεν εξέτασε τον ακριβή λόγο για τον οποίο οι ανοϊκοί ασθενείς που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ωστόσο αναφέρουν ότι ενδεχομένως αυτό να σχετίζεται με τις αγγειακές αιτίες κάποιων μορφών άνοιας. “Ακόμη δεν γνωρίζουμε γιατί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ακόμη μεγαλύτερος στις περιπτώσεις των ασθενών με άνοια που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα”, δηλώνει σε συνέντευξη του στο ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της μελέτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ