ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η δίαιτα Αtkins


Αυτή η δίαιτα πρωτοεμφανίστηκε το 1970, φέροντας το όνομα του γιατρού που τη δημιούργησε. Όμως τα τελευταία χρόνια γνωρίζει νέες δόξες. Βασίζεται στο σκεπτικό ότι το συσσωρευμένο λίπος οφείλει την ύπαρξη του στην υπερέκκριση ινσουλίνης, η οποία ακολουθεί την υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες. Συνεπώς η εν λόγω δίαιτα απαγορεύει «δια ροπάλου» τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες που βρίσκονται σε γλυκά, ζυμαρικά, δημητριακά και πατάτες. Αποτέλεσμα: η έλλειψη τους ωθεί τον οργανισμό να αρχίσει να «καίει» το ήδη υπάρχον λίπος. Κανείς όμως δεν είπε τίποτα για τις πρωτεΐνες. Σωστά, διότι σε αυτήν την περίπτωση οι πρωτεΐνες αποτελούν βασικό συστατικό του καθημερινού μενού. Μάλιστα ο δρ. Ατκινς υπογραμμίζει ότι οι πρωτεϊνούχες τροφές ικανοποιούν καλύτερα το αίσθημα της πείνας και υποστηρίζει ότι η «συνήθεια» που αποκτά το σώμα να καίει το συσσωρευμένο λίπος διατηρείται και μετά τη δίαιτα.
Σχόλιο: Χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο μπορούν να επιβεβαιώσουν τα ορατά της αποτελέσματα, μολαταύτα, οι πολέμιοι της τονίζουν ότι η λήψη μόνο πρωτεϊνών στερεί από τα κόκαλα το ασβέστιο, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για τη δημιουργία οστεοπόρωσης. Επίσης μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, εκνευρισμό, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις. Επίσης είναι απαγορευτική για όσους πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια. Πάντως θεωρείται από τις πλέον αποτελεσματικές του είδους.
Φυσικά το διαιτολόγιο προσαρμόζεται ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες εκείνου για τον οποίο προορίζεται. Ακολουθεί ένα δείγμα από το μενού μιας ημέρας.
Πρωινό : ομελέτα, 85 γρ., τοματοχυμός, μια φρυγανιά, μια κούπα τσάι ή καφές χωρίς καφεΐνη
Γεύμα : Σαλάτα του σεφ με ζαμπόν, κίτρινο τυρί, αυγό και λαδόξιδο
Δείπνο : Σαλάτα με θαλασσινών η οποία περιέχει σολωμό ποσέ και ποσότητα σπαραγγιών ίση με 2/3 του φλιτζανιού
Επιδόρπιο : Μισό φλιτζάνι φράουλες με κρέμα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ