ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Η πρώιμη εμμηναρχή σχετίζεται με συντομότερο προσδόκιμο επιβίωσης


Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους έμμηνο ρύση πριν από την μέση ηλικία, ενδεχομένως να ζήσουν λιγότερο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο American Journal of Epidemiology.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τρόμσο με επικεφαλής την Δρ Μπτζαρνε Γιάκομπσεν σε μακροχρόνια μελέτη διάρκειας 37 ετών, με δείγμα 61.319 γυναίκες που είχαν γεννηθεί στα τέλη του 1800 και του 1920, διαπίστωσαν ότι αυτές που είχαν εμμηναρχή σε σχετικά νεαρή ηλικία (12 ετών και κάτω) είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο να αποβιώσουν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ξεκινώντας από την δεκαετία του 1950, οι γυναίκες εξετάστηκαν από ιατρό και ερωτήθηκαν για το αναπαραγωγικό ιστορικό τους, περιλαμβανομένης της ηλικίας που είχαν την πρώτη τους έμμηνο ρύση.

Μεταξύ των γυναικών που είχαν την πρώτη τους εμμηνορρυσία σε ηλικία 10 ή 11 ετών, ο κίνδυνος θανάτου ήταν σχεδόν 10% υψηλότερος συγκριτικά με τις γυναίκες που άρχισαν να έχουν καταμήνιο κύκλο σε ηλικία 14 ετών (ο μέσος όρος των γυναικών της μελέτης).
Αντίθετα, οι γυναίκες που είχαν την πρώτης τους εμμηνορρυσία σε ηλικία 15 ετών και άνω είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Συγκεκριμένοι παράγοντες που η έρευνα δεν συμπεριέλαβε όπως η σωματική άσκηση και το κάπνισμα, μπορεί παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, η έντονη σωματική δραστηριότητα είναι γνωστό ότι καθυστερεί ή διαταράσσει τον εμμηνορρυσιακό κύκλο και η τακτική σωματική άσκηση καθ' όλη τη διάρκεια ζωής της γυναίκας μπορεί να προλάβει χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η καρδιακή νόσος.
Απ' την άλλη, μελέτες έχουν συσχετίσει την πρώιμη εμμηναρχή με υψηλότερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Πιστεύεται ότι ο κίνδυνος αυτός προκύπτει από την μεγαλύτερη δια βίου έκθεση στα οιστρογόνα.

Ωστόσο ο καρκίνος του μαστού δεν είναι η σημαντικότερη αιτία θανάτου των γυναικών. Επίσης είναι πιθανόν η όψιμη εμμηναρχή να αντανακλά την νεότερη βιολογική ηλικία της γυναίκας εν αντιθέσει με την πραγματική.

Η όψιμη εμμηναρχή είναι γνωστό ότι σχετίζεται με μειωμένη συνολική θνησιμότητα και αυτό ταιριάζει με το γεγονός ότι οι γυναίκες που είναι βιολογικά νεότερες από την χρονολογική τους ηλικία τείνουν τελικά να ζουν περισσότερο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην παρούσα μελέτη διαπιστώθηκε επίσης ότι παράγοντες όπως το σωματικό βάρος και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση δεν επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου στις γυναίκες που είχαν όψιμη εμμηναρχή. Η σχέση ήταν ισχυρότερη μεταξύ των γυναικών που ήταν νεότερες από 70 ετών συγκριτικά με τις πιο ηλικιωμένες.

Μελέτες που έχουν γίνει σε δυτικές χώρες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια έχουν την πρώτη τους έμμηνο ρύση σε νεότερη ηλικία απ' ότι παλαιότερα. Στις ΗΠΑ η μέση ηλικία είναι τα 12 έτη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό εν μέρει οφείλεται στα αυξανόμενα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Το σωματικό λίπος προάγει και διατηρεί τις κανονικές εμμηνορρυσίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ