ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Ενημέρωση σχετικά με τα σκλήρυνση κατά πλάκας και τον κοροναϊό

 




Έχουμε λάβει κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το COVID-9 (κοροναϊό) και τον αντίκτυπό του σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, ιδιαίτερα σε άτομα με ανοσοκατασταλτικά DMT. Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου.

Το εάν η τρέχουσα παγκόσμια εστία Coronavirus είναι ή όχι τεχνικά μια «πανδημία» ή όχι είναι σε μεγάλο βαθμό αυθαίρετη, έχει εμπλέξει αρκετούς ανθρώπους σε αρκετές χώρες και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προκαλεί σοβαρό λόγο ανησυχίας. Αυτός είναι ένας ιός που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στον άνθρωπο και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία ασυλία κατά του αγρού. Φαίνεται επίσης ότι είναι εξαιρετικά μολυσματικό και, σε τελευταία ανάλυση, υπάρχουν περίπου 84.000 περιπτώσεις με σχεδόν 3.000 θανάτους παγκοσμίως.
Τα συμπτώματα του κοροναϊού να προσέχουν:
  • Βήχας
  • Υψηλή θερμοκρασία
  • Δυσκολία στην αναπνοή
Αλλά αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε την ασθένεια, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με άλλες πιο συνήθεις καταστάσεις, όπως το κρύο και η γρίπη.
Πρέπει επίσης να διατηρηθεί σε προοπτική. Η εποχική γρίπη ("η γρίπη") σκοτώνει 50.000 - 60.000 άτομα παγκοσμίως κάθε χρόνο και δεν πλησιάζει σχεδόν την ίδια κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, πόσο μάλλον μια συντριβή της χρηματιστηριακής αγοράς! Η γρίπη είναι επίσης δυνητικά ένας νέος ιός κάθε χειμώνα και ενώ υπάρχει εμβόλιο, τα αποδεικτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του δεν είναι πάντα πολλά υποσχόμενα. Το COVID-19 είναι από πολλές απόψεις απλά μια άλλη γρίπη.  
Μέχρι στιγμής, τα επιδημιολογικά δεδομένα μας λένε ότι αυτή η κατάσταση με έναν κανόνα των πέμπτων:
  • 4 σε κάθε 5 πάσχοντες αποκαθιστούν γρήγορα με ελάχιστα έως μέτρια συμπτώματα μόνο, που δεν απαιτούν θεραπεία
  • 1 στους 5 πάσχοντες επηρεάζεται πιο σοβαρά, απαιτώντας ιατρική αξιολόγηση και πιθανή νοσοκομειακή περίθαλψη
  • Περαιτέρω 1 στα 5 από αυτή την ομάδα 1 σε 5 είναι πολύ άσχημα, απαιτώντας πιο εντατική υποστηρικτική θεραπεία
  • Ο τρέχων κίνδυνος θνησιμότητας κυμαίνεται μεταξύ 1 και 2 για κάθε 100 άτομα που έχουν μολυνθεί.
Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο 
Η καλύτερη γενική στρατηγική πρόληψης φαίνεται να είναι μέσω απλών μέτρων υγιεινής:
  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με έναν ιστό ή το μανίκι (όχι τα χέρια σας) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε
  • Τοποθετήστε τους χρησιμοποιημένους ιστούς στον κάδο αμέσως
  • Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό - χρησιμοποιήστε γέλη απολυμαντικού χεριού αν δεν υπάρχουν σαπούνια και νερό
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή με άτομα που δεν είναι καλά
  • Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας εάν τα χέρια σας δεν είναι καθαρά
Όπως και με τη γρίπη, γνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με άλλες σοβαρές καταστάσεις υγείας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου από το Coronavirus, έτσι υπάρχει μια φυσική ανησυχία ανάμεσα στην κοινότητα των MS σχετικά με το τι Coronavirus μπορεί να σημαίνει για εμάς, ειδικά όταν πολλοί είναι λαμβάνοντας επίσης ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Υπάρχει προφανώς κάποιος βαθμός αβεβαιότητας με το COVID-19 συγκεκριμένα, αλλά αν εφαρμόσετε τις βασικές αρχές από αυτό που γνωρίζουμε ήδη για άλλες μολυσματικές ασθένειες και εκείνους που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή λαμβάνουν θεραπείες MS, τα νέα είναι γενικά καθησυχαστικά.
Αλλαγές στη θεραπεία
Οι γιατροί είναι πολύ απίθανο να προτείνουν τη διακοπή της θεραπείας τροποποίησης της νόσου (DMT) προς το παρόν. Η ανοσοκαταστολή που σχετίζεται με τα DMTs είναι σχετικά ήπια και ως εκ τούτου οι περισσότεροι άνθρωποι με MS (pwMS) μπορούν να καταπολεμήσουν τις μολύνσεις σχετικά καλά. Οι εξαιρέσεις είναι η αλεμτουζουμάμπη (Lemtrada) και πιθανώς η κλαδριβίνη (Mavenclad) , κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της θεραπείας, όταν το λεμφοκύτταρο (ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμά τους ιούς και τα βακτήρια) μετράει χαμηλά. Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ξαναχτιστεί, δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα στην αντιμετώπιση λοιμώξεων.
Fingolimod (Gilenya)
Παρόλο που η φινγκολιμόδη (Gilenya) προκαλεί χαμηλό αριθμό λεμφοκυττάρων, απλώς παγιδεύονται σε λεμφαδένες και όχι κυκλοφορούν στο αίμα. Επομένως, το pwMS στο fingolimod μπορεί γενικά να καταπολεμήσει ιικές μολύνσεις, αν και τείνουν να έχουν πιο συχνές και πιθανώς πιο σοβαρές λοιμώξεις. Αυτό ισχύει και για τα άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας (siponimod, ponesimod, ozanimod).
Θεραπείες αντι-CD20
Η ανοσολογική αντίδραση σε ιούς ενώ μιλάει τις θεραπείες αντι-CD20 (rituximab, ocrelizumab και ofatumumab) θα πρέπει επίσης να είναι σχεδόν φυσιολογική, αλλά μπορεί να είναι ελαφρώς βραδύτερη από ό, τι στο γενικό πληθυσμό.
Natalizumab (Tysabri)
Σε όσους λαμβάνουν natalizumab (Tysabri) , υπάρχει πιθανή ανησυχία για το COVID-19 και μια εγκεφαλική λοίμωξη που ονομάζεται εγκεφαλίτιδα. Αυτό είναι παρόμοιο με τη μόλυνση PML και λόγω του φαρμάκου που εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να "περιπολεί" τον εγκέφαλο. Αλλά, επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε αν αυτός ο συγκεκριμένος τύπος Coronavirus έχει αυτό το δυναμικό, και ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει, γενικά συμβαίνει μόνο σε εκείνους που έχουν σοβαρή ανοσοκαταστολή. Εάν σας απασχολεί, προτείνουμε να συζητήσετε αυτό το θέμα με την ομάδα των κρατών μελών σας.  
Το Tecfidera (BG-12, φουμαρικό διμεθύλιο)
Το Tecfidera έχει μόνο ήπιο ανοσοκατασταλτικό αποτέλεσμα, επομένως είναι απίθανο να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα με το COVID-19, εκτός αν ο αριθμός των λεμφοκυττάρων σας είναι πολύ χαμηλός, π.χ. λιγότερο από 0,8 x 109 / L.
Άλλα DMT
Το Teriflunomide (Aubagio) , το glatiramer acetate (Copaxone)  και η ιντερφερόνη βήτα (Betaferon, Avonex, Rebif, Plegridy) δεν είναι ανοσοκατασταλτικά και δεν πρέπει να αυξάνουν τον κίνδυνο COVID-19.
Καθώς η κατάσταση βρίσκεται σήμερα, ο κίνδυνος μόλυνσης από το COVID-19 στο ευρύ κοινό και επομένως το pwMS είναι χαμηλό, εκτός ορισμένων περιοχών (ηπειρωτική Κίνα, Νότια Κορέα, Ιράν και Ιταλία). Συνεπώς, δεν συνιστάται συστηματικά η αλλαγή του DMT ή η καθυστέρηση μιας προγραμματισμένης έγχυσης σε αυτό το στάδιο.
Αν όμως είστε σήμερα ανοσοκατεσταμένοι, είναι πολύ σημαντικό να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με την υγιεινή (πλύσιμο στο χέρι κ.λπ.) και να αποφύγετε το ταξίδι σε περιοχές υψηλού κινδύνου. 
Το όφελος από τη χρήση μίας μάσκας προσώπου για προστασία από το COVID-19 είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο, καθώς πρόκειται για νέο παθογόνο παράγοντα για τον άνθρωπο. Επί του παρόντος, φαίνεται επίσης ότι ο ιός εξαπλώνεται με σταγονίδια, αντί να είναι αεροζόλ, και επομένως κάθεται σε επιφάνειες μάλλον στον αέρα. Για το λόγο αυτό, η αυστηρή υγιεινή των χειρών είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της εξάπλωσης. Είναι επίσης πολύ εξαρτάται από την ποιότητα της μάσκας που φοράτε, ως προς το εάν παρέχει οποιαδήποτε ουσιαστική προστασία.
Συμβουλή
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή σας και για ταξιδιωτικές συμβουλές και περιορισμούς, παρακαλείσθε να συμβουλευτείτε την τοπική υπηρεσία δημόσιας υγείας και τις κυβερνητικές πηγές πληροφοριών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ