ΜΕΝΟΥ

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Τι είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συνηθιζόταν να αποκαλούνται αφροδίσια νοσήματα. Αυτό συνέβαινε διότι η σύφιλη & η γονόρροια θεωρούνταν ότι είναι η ίδια ασθένεια η οποία μεταδιδόταν μόνο με τη σεξουαλική επαφή. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.
Ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα είναι μια μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω σωματικής επαφής ή επαφής με σωματικά υγρά. Καθένας μπορεί να μολυνθεί ταυτόχρονα με ένα ή περισσότερα σεξ. μεταδιδόμενα νοσήματα. Ανεξάρτητα από ιστορίες που μπορεί να ακούσετε οι λεκάνες της τουαλέτας δεν είναι πηγή μόλυνσης.condom_smn_2
Τα ΣΜΝ μπορεί να μεταφερθούν από τη μητέρα στο μωρό πριν κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τον τοκετό. Μερικές από αυτές τις μολύνσεις του νεογέννητου μπορεί να θεραπεύονται εύκολα, αλλά άλλες μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη αναπηρία ή ακόμη & θάνατο στο βρέφος.
Σήμερα υπάρχουν πάνω από 20 αναγνωρισμένα ΣΜΝ. Ένα ΣΜΝ δεν είναι συνώνυμο με νόσημα των γεννητικών οργάνων, ένα παράδειγμα αυτών είναι ο καρκίνος των όρχεων ή ο καρκίνος της μήτρας ,οι περισσότερες δε από τις ασθένειες των γεννητικών οργάνων δεν προκαλούνται από τα ΣΜΝ. Στα ΣΜΝ σίγουρα νοσούν τα γεννητικά όργανα, όπως & άλλα μέρη του σώματος .
Οι μεγαλύτερες ομάδες οργανισμών που προκαλούν ΣΜΝ είναι:

ΒΑΚΤΗΡΙΑ : μικροοργανισμοί υπεύθυνοι για γονόρροια, σύφιλη, μυκόπλασμα, χλαμύδια…

ΙΟΙ: Ηπατίτιδα Β & C , έρπης των γεννητικών οργάνων, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV)/΄σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS).

ΜΥΚΗΤΕΣ:

ΠΡΩΤΟΖΩΑ: Μονοκυττάριοι μικροοργανισμοί όπως οι τριχομονάδες.

ΜΕΤΑΖΩΑ: Προκαλούν την ψώρα & την φθειρίαση.

Μερικές αλήθειες για τα ΣΜΝ:
Τα ΣΜΝ προσβάλλουν άνδρες & γυναίκες όλων των κοικωνικοοικονομικών στρωμάτων.
Η επίπτωση των ΣΜΝ αυξάνεται λόγω του ότι σήμερα οι άνθρωποι είναι το πιο πιθανό να έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Όσους περισσότερους ερωτικούς συντρόφους έχετε τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσετε ένα ΣΜΝ.

Τις περισσότερες φορές τα ΣΜΝ δεν προκαλούν συμπτώματα. Παρ΄ όλα αυτά & χωρίς συμπτώματα ένα άτομο με ΣΜΝ μπορεί να μεταδώσει το νόσημα με την σεξουαλική επαφή. Γι΄αυτό ακριβώς είναι απαραίτητος πάντοτε ένας περιοδικός έλεγχος.

Οι γυναίκες αρρωσταίνουν πιο συχνά από τα ΣΜΝ απ΄ ότι οι άνδρες & πιο σοβαρά επίσης .Μερικά ΣΜΝ μπορεί να μεταφερθούν μέσω του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας & να προκαλέσουν πυελική φλεγμονή που δυνατόν να προκαλέσει σε σοβαρές μορφές στειρότητα ή εξωμήτριο κύηση.

Όταν γίνεται έγκαιρη διάγνωση τα πιο πολλά ΣΜΝ θεραπεύονται πλήρως.

Όταν νοσεί κάποιος από ένα ΣΜΝ , αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να μολυνθεί από τον ιό του AIDS.

Για να γίνει πλήρης θεραπεία θα πρέπει να θεραπευθεί & ο σεξουαλικός σύντροφος . Έτσι αποφεύγεται να συμβεί επαναμόλυνση από το άτομο που δεν έχει θεραπευθεί.

Η θεραπεία των ΣΜΝ περιλαμβάνει τρία βασικά βήματα: 1. θεραπεία, 2. αποχή από σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας ,3. παρακολούθηση μετά τη θεραπεία. Αυτό κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητο διότι μερικές φορές υπάρχουν ανθεκτικά στελέχη των μικροβίων που έχουν προκαλέσει τη μόλυνση & έτσι να μην έχει υπάρξει θεραπεία ,κι αυτό μπορεί να συμβαίνει παρότι δεν υπάρχουν συμπτώματα της ασθένειας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ