ΜΕΝΟΥ

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

HPV

Μύθοι και πραγματικότητες .
Τι πρέπει να γνωρίζουμε, τι πρέπει να μας ανησυχεί.

Το τεστ παπ

Το τεστ Παπανικολάου είναι μια εξέταση ρουτίνας, την οποία πρέπει να πραγματοποιούν όλες οι γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής ( Ή την ηλικία των 18 ετών ) και κατόπιν ετησίως.. Αποτελεί μια από τις εξετάσεις ρουτίνας και screening για τον καρκίνο του τράχηλου ( όπως η μαστογραφια για τον καρκίνο μαστου) ,που εφαρμόζονται σήμερα με σκοπό την εντόπιση πιθανών παθολογικών κυττάρων ή μη φυσιολογικών κυττάρων πάνω στο τράχηλο ΚΑΙ παράλληλα αποτελεί την πρώτη γραμμή εντόπισης του ιού HPV ο οποίος πλέον τείνει να αποκτήσει εικόνα επιδημίας αφού αγγίζει πάνω από 40 με 45 % του γυναικείου πληθυσμού σήμερα.
Eπιπλέον πέρα από τον εντοπισμό τυχόν παθολογικών ή μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο και στον ενδοτράχηλό της γυναίκας με το τεστ Παπανικολάου μπορούμε να εντοπίσουμε ελαφριές κολπίτιδες, τραχηλίτιδες ή πιθανές μυκητιασικές μολύνσεις, αυτό όμως που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ένα επιστημονικο προβληματισμό τόσο για τους ιατρούς όσο και για τις ασθενείς ,αποτελεί ο ιός HPV.

Εχω HPV, τι σημαινει?

Ο ιός HPV( human papilloma virus), ο οποίος συνήθως εντοπίζεται σε ένα τεστ Παπ ρουτίνας και αυτό γιατί δεν έχει κλινικά συμπτώματα ,είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός, ο οποίος μεταφέρεται από τον ερωτικό σύντροφο στην κοπέλα δυστυχώς χωρίς ο άνδρας να έχει κλινικά συμπτώματα. Ο ιός αυτός, όπως και κάθε άλλος ιός στο σώμα της γυναίκας μένει πλέον μέσα στον οργανισμό της και αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Οι θεραπείες από εκεί και στο εξής είτε αυτές είναι απλή παρακολούθηση, καυτηριασμός , loop διαθερμία ή το εμβόλιο που πιθανότατα θα βγει στην αγορά σε ένα με ενάμιση περίπου χρόνο, απλά καταστέλλουν τα συμπτώματά του δεν τον αφαιρούν όμως από τον οργανισμό. Αυτός ο ιός παραμένει πλέον στον οργανισμό μας δια βίου όπως για παράδειγμα παραμένει ένας ερπητοιός και απλά εμφανίζεται σε διαφορετικές φάσεις της ζωής μας σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα όπως για παράδειγμα stress, κόπωση κτλ.

Τι κανω μετα?

Στη περίπτωση λοιπόν, που το τεστ Παπ μας δείξει HPV αμέσως το επόμενο στάδιο είναι αυτό που λέμε κολποσκόπηση. Η κολποσκόπηση είναι μια γυναικολογική εξέταση η οποία διαρκεί λίγο παραπάνω,είναι πιο αναλυτική. Κατά τη διάρκεια της ο γυναικολόγος με τη βοήθεια ενός μικροσκοπίου το λεγόμενο κολποσκόπιο βλέπει πιο αναλυτικά, χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία τις αλλοιώσεις που έχει κάνει ο ιός στον τράχηλο και στον ενδοτράχηλο της γυναίκας. Στη συγκεκριμένη λοιπόν περιοχή όπου το λεγόμενο κυλινδρικό επιθήλιο μεταπίπτει στο πλακώδες και στη ζώνη μετάπτωσης πραγματοποιούνται κάποιες αλλοιώσεις από τον ιό. Με βάση το μέγεθος, τον τύπο και τον βαθμό αυτών των αλλοιώσεων θα αποφασιστεί αν χρειάζεται θεραπεία για το συγκεκριμένο ιό σε περίπτωση που οι αλλοιώσεις είναι πιθανής δυσπλασίας low grade ή high grade (CIN I ,CIN II,CIN III) ή
LG-SIL, HG-SIL . ,όπως για παράδειγμα loop διαθερμία, κωνοειδής εκτομή ή απλός καυτηριασμός και βιοψία.

Κονδυλωματα

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι αρκετοί τύποι κονδυλωμάτων οφείλονται επίσης στον ιό HPV και αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον συγκεκριμένο ιό υπάρχει , υπάρχει θεραπεία και αντιμετώπιση για τα κονδυλώματα αυτά. Η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική ή διαθερμία και καυτηριασμός. Πάλι χρησιμοποιουνται οι ίδιες μορφές ενέργειας όπως laser , loop κτλ. Από εκεί και πέρα επειδή υπάρχει μια άμεση σχέση συγκεκριμένων τύπων HPV (16,18 ) και καρκίνου τραχήλου, βεβαίως πάντοτε μετα πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους, αποτελεί δηλαδή το HPV ένα προδιαθεσίκο για καρκίνο του τραχήλου υπό συνθήκες πάραγοντα

Follow up-Facts

πιθανότατα θα σας ζητηθεί να γίνονται τα τεστ Παπ συχνότερα( κάθε 3-6 μηνες). Επίσης μέσω κάποιων ειδικών εξετάσεων DNA η λεγόμενη ταυτοποίηση του ιού μπορούμε να δούμε τους συγκεκριμένους τύπους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση και μεγαλύτερη συσχέτιση με πιθανή εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου σε 20 -25 χρόνια πάντοτε. Αυτό που επίσης πρέπει να γνωρίζουμε για τον ίο HPV είναι ότι μεταδίδεται σεξουαλικά. Μπορεί όμως να μεταδοθεί και με επαφή δέρμα με δέρμα στα γεννητικά όργανα και στην γεννητική περιοχή με αποτέλεσμα υπο συνθήκες, τα προφυλακτικά να μην επαρκούν και αυτό γιατί μπορεί η μόλυνση να βρίσκεται στη περιγεννητική περιοχή. Ωστόσο, αποτελούν τη σημαντικότερη και τη μόνη μορφή προστασίας που έχουμε απέναντι σε αυτό τον ιό. Αυτό που πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε είναι ότι ο HPV είναι πλέον πάρα πολύ συχνός, όπως προαναφέραμε σχεδόν 40 με 45 % του γυναικείου πληθυσμού τον φέρει. Περισσότεροι ενεργώς σεξουαλικοί άνθρωποι πλέον έχουν μολυνθεί, δεν έχει καμία κλινική εκδήλωση στον άνδρα πράγμα που το κάνει πιο εύκολο στο να μεταδοθεί, παραμένει δυστυχώς στο σώμα χωρίς ωστόσο να εμφανίζει κάποια συμπτώματα.
Το κάπνισμα ενοχοποιείται για καρκίνο τραχήλου και αποτελεί άλλον ένα προδιαθεσικό παράγοντα μαζί με τον παράγοντα αυτό,

Το εμβόλιο

ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο που φαίνεται να ανοίξε μέσα στους τελευταίους 18 μήνες με ημερομηνία έναρξης διάθεσης τον Ιούλιο του 2007 αποτελεί το εμβόλιο για τον ίο HPV.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ