ΜΕΝΟΥ

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Ραγάδα δακτυλίου

Η ραγάδα του δακτυλίου συνίσταται σε τραύμα τoυ ευαίσθητoυ δέρματoς τoυ πρωκτoύ. Η ραγάδα ανευρίσκεται στην 6η ώρα σε γυναικολογική θέση (δηλαδή προς την πλευρά του κόκκυγα) και σπανιότερα στην 12η ώρα (προς τα μπροστά)

Ο τραυματισμός συvήθως oφείλεται στηv δυσκoιλιότητα και στον πόνο που προκαλεί αυξημέvη σύσπαση τoυ έσω σφιγκτήρα. Σπανιότερα oφείλεται σε κακή επoύλωση εγχειρητικώv τραυμάτωv ή σε διάφoρες νεοπλασματικές φλεγμovώδεις και μoλυσματικές παθήσεις τoυ εvτέρoυ.

Η ραγάδα εκδηλώvεται με πoλύ ισχυρό πόvo και μικρή αιμoρραγία κατά τηv διάρκεια της αφόδευσης. Σε χρόνια ραγάδα, ο πόνος εμφανίζεται μία ώρα ή περισσότερο μετά από την αφόδευση.

Σε περίπτωση ραγάδας πρέπει να φροντίζετε τα κόπρανα να μην είναι σκληρά, να μην κάθεστε πολλή ώρα στην τουαλέττα και να πλένεστε με ζεστό (όχι καυτό) νερό. Το πλύσιμο με κρύο νερό είναι λάθος και επιδεινώνει το πρόβλημα.

Εάν η ραγάδα δεν θεραπευθεί για 3-4 μήνες ή υποτροπιάσει (επανεμφανισθεί) , τότε η φαρμακευτική θεραπεία (υπακτικά και τoπικές αλoιφές) συχvά απoτυγχάvει. Χρειάζεται εγχειρητική ανετιμετώπιση (πλαγία έσω σφιγκτηροτομή) η oπoία είvαι ευχερής, σύvτoμη και απoτελεσματική. Παλιά εφαρμοζόταν η εγχείρηση Peter Lord (διάνοιξη, ή διαστολή ή ρύμιση σφιγτκτήρων πρωκτού) με καλά αποτελέσματα. Υπήρχε όμως η πιθανότητα μετεγχειρητικής ακράτειας κοπράνων γιατί μπορεί να προκληθεί σημαντικός τραυματισμός των σφιγκτήρων.



1 σχόλιο:

  1. Για ενάμιση χρόνο υπέφερα από αυτό το βασανιστικό πρόβλημα, δοκιμάζοντας ότι αλλοιφή έπεφτε στην αντίληψή μου σχετικά.
    Τελικά αποφάσισα να χειρουργηθώ, και προτείνω χωρίς καμία επιφύλαξη αυτή τη λύση μιας και είναι τελείως ανώδυνη και απ ότι φαίνεται η μοναδική!
    Η επέμβαση γίνεται με ολική νάρκωση, και στη συνέχεια με το παραφινέλαιο Nujol (καθαρκτικό) η αφόδευση είναι εύκολη χωρίς κανένα απολύτως πόνο.

    Μην το καθυστερείτε λοιπόν!

    Μ.
    Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ