ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

 


Τι είναι το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο;

Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων που βιώνουν αρκετές γυναίκες όταν περιμένουν περίοδο. Οφείλεται στη δράση των ορμονών του κύκλου της γυναίκας.

 Μερικές ημέρες πριν την περίοδο η γυναίκα αρχίζει να αισθάνεται πρήξιμο στο στήθος, υπάρχει δυσπεψία και η κοιλιά αρχίζει να πονάει. Ταυτόχρονα το κεφάλι μπορεί να αρχίσει να πονάει, το ίδιο και η μέση, ενώ υπάρχει αίσθημα ναυτίας. Ψυχικά η γυναίκα αρχίζει να αισθάνεται χάλια, μπορεί να υπάρχει ένα έντονο αίσθημα απαισιοδοξίας και συχνά η γυναίκα ξεσπάει σε κλάματα.Η βαρύτητα των συμπτωμάτων βεβαίως ποικίλλει και οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν καμία ενόχληση. Ωστόσο αυτές που βιώνουν το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο καταλαβαίνουν τη σοβαρότητά του και πολλές φορές απευθύνονται (και πολύ σωστά) στο γυναικολόγο τους.

 Τα καλά νέα είναι ότι επειδή τα συμπτώματα οφείλονται στην άνοδο ορισμένων ορμονών του αίματος που χαρακτηρίζει το δεύτερο μισό του κύκλου, μόλις αρχίσει η ροή αίματος και περάσουν 1-2 ημέρες τα συμπτώματα ως δια μαγείας εξαφανίζονται.Οι κοπέλες στις οποίες η περίοδος άρχισε πρόσφατα, μπορεί να τρομοκρατηθούν στην εμπειρία αυτών των συμπτωμάτων. Πάντως όσο περνούν τα χρόνια η γυναίκα μαθαίνει το σώμα της και ξέρει να καταλαβαίνει πότε έχονται τα συμπτώματα και μαθαίνει να τα ελέγχει.

 Η σωματική άσκηση (πχ διάδρομος, stepper) και τα συχνά ζεστά μπάνια που χαλαρώνουν το σώμα, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος B φαίνεται ότι βοηθούν ορισμένες γυναίκες. Βεβαίως αν τα συμπτώματα είναι πάρα πολύ έντονα θα πρέπει να ενημερωθεί ο γυναικολόγος, ο οποίος μπορεί να δώσει αρκετές λύσεις, μια από τις οποίες είναι η συνταγογράφηση αντισυλληπτικών δισκίων, που ελέγχουν αρκετά καλά τη συμπτωματολογία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ