ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Μηνομητρορραγίες

Η φυσιολογική περίοδος διαρκεί 4 με 6 ημέρες και εμφανίζεται σε μεσοδιαστήματα από 22 μέχρι 34 ημερών. Διαταρραχές μπορούν να υπάρχουν στη συχνότητα εμφάνισης και στη διάρκεια της περιόδου.

Τι είναι η συχνομηνόρροια, η αραιομηνόρροια και η πολυμηνόρροια;

  • Συχνομηνόρροια: είναι η εμφάνιση περιόδου σε μεσοδιαστήματα μικρότερα των 22 ημερών.
  • Αραιομηνόρροια: είναι η εμφάνιση περιόδου σε μεσοδιαστήματα μεγαλύτερα των 34 ημερών.
  • Πολυμηνόρροια: είναι η διάρκεια περιόδου μεγαλύτερη των 6 ημερών.

Για ποιο λόγο εμφανίζονται οι διαταρραχές στην συχνότητα εμφάνισης της περιόδου;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα παρουσιάζει διαταρραχές στη συχνότητα της περιόδου. Τα αίτια εξαρτώνται από την ηλικία και φαίνονται συνοπτικά στον επόμεν πίνακα.

Ηλικία Αίτιο
μικρότερη από 40 Συνήθως οι γυναίκες αυτής της κατηγορίας παρουσιάζουν διαταρραχές περιόδου (πχ πολύ αίμα και αραιοί κύκλοι) που οφείλονται σε ανωοθυλακιορρηξία.Πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα συνδρόνου πολυκυστικών ωοθηκών (PCO) , που έχει ενοχοποιθηθεί για τέτοιου είδους διαταραχές περιόδου. Ανωοθυλακιορηξία μπορεί να προκληθεί από εξαντλητικές δίαιτες, υπερβολική άσκηση, από απώλεια βάρους και από άγχος.

Η πιθανότητα καρκίνου ενδομητρίου είναι σχετικά μικρή, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν δεν επέλθει αυτόματα διόρθωση του κύκλου, θα πρέπει να ακολουθηθεί κάποια ήπια θεραπεία σε συνεργασία με το γυναικολόγο.

Συχνό επίσης αίτιο είναι η παρουσία λειομυώματος μήτρας, που εμφανίζεται σε 20-30% των γυναικών άνω των 30. Η συνηθέστερη διαταραχή περιόδου που προκαλούν τα λειομυώματα είναι μεγάλη αιμόρροια κατά τη διάρκεια του κύκλου.

μετά τα 40 αλλά χωρίς εμμηνόπαυση Ο συχνότερος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες αυτής της κατηγορίας παρουσιάζουν διαταρραχές περιόδου είναι η επερχόμενη εμμηνόπαυση. Χρειάζεται στενή παρακολούθηση από γυναικολόγο, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα καρκίνου ενδομητρίου ( που εμφανίζεται σε 3% των γυναικών αυτής της κατηγορίας). Ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου που έχει η γυναίκα για καρκίνο ενδομητρίου σταθμίζεται η ανάγκη για ενδομήτρια βιοψία (διαγνωστική απόξεση). Τα λειομυώματα επίσης μπορεί να ευθύνονται για αύξηση του αίματος της περιόδου σε αυτήν την ηλικία.
γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση Η παρουσία αίματος σε μία γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση, θα πρέπει να οδηγεί τη γυναίκα στο γυναικολόγο για έλεγχο του ενδομητρίου και αποκλεισμό καρκίνου. Η συχνότητα καρκίνου ενδομητρίου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι 10%.

Ωστόσο το συχνότερο αίτιο αιμόρροιας σε μια γυναίκα μετεμηνοπαυσιακά είναι η ατροφία του ενδομητρίου, μια καλοήθης κατάσταση που μπορεί να φθάνει το 50% των περιπτώσεων αιμόρροια



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ