ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ


OMAΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑ ΜΕΤΑΓΓΙΣΤΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ; ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΙΣΩΣ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΕΤΑΓΓΙΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΤΗ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΡΕΖΟΥΣ";

ΙΔΟΥ ΛΙΓΑ ΒΑΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ...

ΟΡΙΣΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ

ΤΑ ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΜΜΟΡΦΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΣΤΙΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ, ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΟΓΟΝΑ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ: Α ΚΑΙ Β. ΤΑ ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ ΕΧΟΥΝ: 'Η Α, 'Η Β, 'Η Α ΚΑΙ Β, 'Η ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ (Ο). ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ (Α, Β, ΑΒ ΚΑΙ Ο) ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ 'Η ΟΧΙ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΟΓΟΝΩΝ ΣΤΑ ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ.

ΤΟ ΠΛΑΣΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΥΓΡΟ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΤΩΝ ΕΜΜΟΡΦΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ, ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΣΜΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ. ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΕΣ, ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΣΜΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ. ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΟΙ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ α (αντί -Α) ΚΑΙ β(αντί -Β). ΣΤΟ ΠΛΑΣΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ: Η α, 'Η β, 'Η α ΚΑΙ β, 'Η ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ. ΟΙ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΟΓΟΝΑ, ΩΣ ΕΞΗΣ: Α ΜΕ α, Β ΜΕ β. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ. ΑΡΑ, ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ:


ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΟΓΟΝΑ

ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΕΣ

Α

Α

αντί-Β

Β

Β

αντί-Α

ΑΒ

Α, Β

κανένα

Ο

κανένα

αντί-Α, αντί -Β


Η συγκολλητίνη α αντιδρά με το συγκολλητινογόνο Α και η συγκολλητίνη β με το συγκολλητινογόνο Β. Αν επομένως σε μια μετάγγιση αίματος ο ορός του ασθενούς (δέκτη) έχει συγκολλητίνες (α ή β α και β), τότε αυτές θα συγκολλήσουν τα αιμοσφαίρια του δότη (εξαιτίας του ότι στα αιμοσφαίρια αυτά υπάρχουν συγκολλητινογόνα Α ή Β και β). Στην περίπτωση αυτή τα συγκολλημένα αιμοσφαίρια μπορεί να προκαλέσουν και το θάνατο ακόμη του άρρωστου.

Η ομάδα Ο μπορεί να δώσει αίμα στις ομάδες Ο, Α, Β και ΑΒ.
Η ομάδα Α μπορεί να δώσει αίμα στις ομάδες Α και ΑΒ.
Η ομάδα Β μπορεί να δώσει αίμα στις ομάδες Β και ΑΒ.
Η ομάδα ΑΒ μπορεί να δώσει αίμα στην ομάδα ΑΒ.


Επομένως, η ομάδα Ο είναι πανδότης, γιατί τα αιμοσφαίρια της δεν έχουν συγκολλητινογόνα και έτσι δεν μπορούν να συγκολληθούν απ' τις συγκολλητίνες του πλάσματος οποιουδήποτε δέκτη Η ομάδα ΑΒ είναι πανδέκτης, γιατί ο ορός της δεν έχει συγκολλητίνες και έτσι μπορεί να δεχτεί αίμα οποιασδήποτε ομάδας χωρίς να συγκολλήσει τα αιμοσφαίρια του μεταγγιζόμενου αίματος.

Στις μεταγγίσεις προτιμούμε να δίνουμε στον άρρωστο αίμα της ίδιας μ' αυτόν ομάδας και, μόνο αν δεν υπάρχει καταφεύγουμε σε άλλες κατάλληλες ομάδες αίματος.

Οι ομάδες αίματος μεταβιβάζονται κληρονομικά από τους πρόγονους στους απόγονους.

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΜΗΜΑΤΑ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΩΝ, ΤΑ ΑΛΛΗΛΑ. ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΔΥΟ ΑΛΛΗΛΩΝ. ΤΟ ΕΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ: Α, Β ΚΑΙ Ο. Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΟΣ ΖΕΥΓΟΥΣ ΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΓΟΝΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΓΟΝΟΤΥΠΟΙ ΟΜΑΔΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΜΑ ΜΟΝΟ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ (ΦΑΙΝΟΤΥΠΟΙ) , ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΑΛΛΗΛΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Ο ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΟ. [ΦΑΙΝΟΤΥΠΟΣ: Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΑΤΟΜΟ. ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΟ ΑΛΛΗΛΟ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΟΤΑΝ ΣΥΝΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΛΛΗΛΑ]

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΙΝΑΚΑ, ΠΟΥ ΕΠΕΞΗΓΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ:


OMAΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ (ΦΑΙΝΟΤΥΠΟΣ)

ΓΟΝΟΤΥΠΟΣ

(ΖΕΥΓΟΣ ΑΛΛΗΛΩΝ)

Α

Α, Α


Α, Ο

Β

Β, Β


Β, Ο

ΑΒ

Α, Β

Ο

Ο, Ο


Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΟΛΟΥΘΗ:


b_bloodtypes_01.jpg









ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΡΕΖΟΥΣ

ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠ'ΟΨΙΝ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ, Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΡΕΖΟΥΣ (RHESUS),ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΠΡΩΤΑ ΣΤΑ ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΙΘΗΚΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΡΕΖΟΥΣ ΜΑΚΑΟΥΣ.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΣΤΑ ΕΡΥΘΡΑ ΤΟΥΣ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ, ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΡΕΖΟΥΣ Ή ΑΝΤΙΓΟΝΟ D. ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΝΤΙΓΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΝ, ΤΟΤΕ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΡΕΖΟΥΣ ΘΕΤΙΚΟ (Rh positive). ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΩΤΕΪΝΗ, ΤΟΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΡΕΖΟΥΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟ (Rh negative). Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ, ΣΕ ΖΕΥΓΗ ΑΛΛΗΛΩΝ, ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΓΟΝΕΑ, ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΦΑΙΝΟΤΥΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ D.

85% ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΓΟΝΟ ΚΑΙ 15% ΕΙΑΝΙ ΡΕΖΟΥΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟΥ.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΣΤΑ ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ: ΤΑ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΟΓΟΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΓΟΝΟ D. Η ΥΠΑΡΞΗ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΑΙΤΙΟ ΑΙΜΟΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ,ΚΑΤ'ΕΠΕΚΤΑΣΗ, ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΜΕ ΑΙΜΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ