ΜΕΝΟΥ

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Βρυγμός

Ο βρυγμός είναι ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται περιστασιακά με τρίψιμο, σφίξιμο ή χτύπημα των δοντιών. Μπορεί να συμβαίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, καθώς είναι μια ασυναίσθητη συμπεριφορά, αλλά συνήθως γίνεται το βράδυ, κατά τη διάρκεια του ύπνου, γι’ αυτό και δεν το καταλαβαίνετε. Τις περισσότερες φορές, αυτός που πρώτος καταλαβαίνει ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα βρυγμού είναι ο σύντροφός σας ή ο οδοντίατρος σε κάποια εξέταση ρουτίνας. Άλλοι απλώς σφίγγουν τα δόντια τους, άλλοι τα τρίζουν και άλλοι και τα σφίγγουν και τα τρίζουν. Σε κάθε περίπτωση, καταπονείται το στοματογναθικό σύστημα (δόντια, ούλα, γνάθοι, κροταφογναθικές διαρθρώσεις και μύες του στόματος).

Τι φταίει και τρίζω τα δόντια μου;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αιτίες για το τρίξιμο των δοντιών, ωστόσο εκτιμάται ότι οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται στο 5-15% του πληθυσμού και κάτω από ορισμένες ψυχοσωματικές συνθήκες.
Το στρες είναι ο συνήθης ύποπτος. Σε περιόδους έντασης και άγχους, το φαινόμενο αυτό εντείνεται.
O καταπιεσμένος θυμός ή η απογοήτευση οδηγούν συχνά σε σφίξιμο, κυρίως των δοντιών, που μπορεί να ακολουθείται και από τρίξιμο.
• Η κόπωση. Υπερβολική κούρα ση μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το φαινόμενο.
Υπερδραστηριότητα και ανησυχία. Τα υπερδραστήρια άτομα βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση. Δεν σταματούν να κινούνται και να σκέφτονται. Ακόμα και το βράδυ, στον ύπνο τους, δεν ησυχάζουν. Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν κατά καιρούς πρόβλημα τριξίματος των δοντιών. Βρυγμός παρατηρείται και σε άτομα που παρουσιάζουν πρόωρες επαφές κατά τη σύγκλιση (τα δόντια, δηλαδή, δεν εφάπτονται σωστά κατά το κλείσιμο του στόματος). Αυτό συνήθως διαπιστώνεται από τον οδοντίατρο κατά τον κλινικό έλεγχο.

Πώς θα το καταλάβω;
Όσο κοιμάστε δεν καταλαβαίνετε αυτή σας τη συμπεριφορά. Έτσι, αν δεν το επισημάνει κάποιος που κοιμάται μαζί σας το βράδυ, θα πρέπει να σας προβληματίσουν ορισμένα συμπτώματα και στη συνέχεια να σας οδηγήσουν στον οδοντίατρο, ο οποίος και θα κάνει τη διάγνωση.
• Παρατηρήστε προσεκτικά τα δόντια σας στον καθρέφτη. Αν υπάρχουν σημάδια φθοράς, τότε είναι πιθανό να έχουν προκληθεί από την τριβή. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να ανακαλύψετε και σπασμένα δόντια. l
• Η γλώσσα σας, επίσης, μπορεί να «μαρτυρήσει» μια τέτοια συμπεριφορά, αν παρουσιάζει χαραγματιές ή τραυματισμούς.
• Αν το καθημερινό σας ξύπνημα συνοδεύεται συστηματικά από πονοκεφάλους, πόνο στο πρόσωπο, στο στόμα ή ακόμα και στα αυτιά, ίσως πρέπει να αναζητήσετε την αιτία στο βρυγμό των δοντιών.

Τι μπορεί να πάθω;
Τις περισσότερες φορές το τρίξιμο των δοντιών δεν αποτελεί σοβαρό λόγο ανησυχίας. Παρ’ όλα αυτά, αν είναι συχνό και βίαιο, είναι δυνατόν να προκαλέσει, εκτός από σημαντική φθορά των δοντιών (φθορά της αδαμαντίνης του δοντιού ή μικρά κατάγματά της, αυξημένη ευαισθησία τους στο κρύο ή στο ζεστό), πρόβλημα στις κροταφογναθικές διαρθρώσεις, υπερτροφία του μασητήρα, καταπόνηση του μυοσκελετικού συστήματος της περιοχής και πονοκεφάλους.

Πώς θα το αντιμετωπίσω;
O οδοντίατρος θα σας συστήσει να φορέσετε έναν ενδοστοματικό σιλικονούχο νάρθηκα (ειδικό μασελάκι), ο οποίος θα κατασκευαστεί στα μέτρα σας, ώστε να εφαρμόζει απόλυτα στο στόμα σας. Κάθε βράδυ, την περίοδο της κρίσης, θα πρέπει, πριν κοιμηθείτε, να τοποθετείτε το νάρθηκα νυκτός, όπως ονομάζεται. Αυτός, καθώς παρεμβάλλεται μεταξύ των πάνω και των κάτω δοντιών, θα δρα ως φραγμός για να αμβλύνει αφενός μεν τις πιέσεις και αφετέρου να εμποδίζει την επαφή των δοντιών. Αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, ίσως χρειάζεται να τον φοράτε και κάποιες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. O γιατρός, επίσης, μπορεί να σας χορηγήσει παυσίπονα για τον πόνο, μυοχαλαρωτικά και σε κάποιες περιπτώσεις ηρεμιστικά για τον περιορισμό του στρες. Αν η αιτία είναι το υπερβολικό άγχος, ίσως χρειαστεί και η συμβολή ενός ψυχολόγου.

Θα απαλλαγώ ποτέ από το πρόβλημα;
Η αγωγή που συστήνεται είναι συμπτωματική και όχι θεραπευτική. Δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα. Απλώς, όσον αφορά τα ηρεμιστικά, θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε μέχρι να περάσει η στρεσογόνος περίοδος που ενδεχομένως βιώνετε. Με την επόμενη, βέβαια, κρίση το πρόβλημα μπορεί να επανέλθει. Oύτε όμως και ο νάρθηκας θεραπεύει, απλώς αμβλύνει το πρόβλημα.

Ασκήσεις για άμεση ανακούφιση
Ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε αυτές τις περιπτώσεις αποδεικνύονται και ορισμένες ειδικές ασκήσεις. Σκοπός τους να κουράσουν τους μυς του προσώπου, ώστε να είναι λιγότερο δραστήριοι το βράδυ. Από το απόγευμα λοιπόν και μετά πιέζετε ελεγχόμενα τα δόντια σας σαν να μασάτε κάτι. Κάντε το 3-4 φορές μέχρι να πέσετε για ύπνο. Με αυτό τον τρόπο, θα επέλθει κόπωση των μυών της περιοχής, οι οποίοι θα αδρανοποιηθούν το βράδυ. Oι ειδικοί, επίσης, συστήνουν, όποτε νιώθετε πιεσμένοι, να κάθεστε αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα, γέρνοντας το κεφάλι σας προς τα πίσω και αφήνοντας τα χέρια σας να κρέμονται χαλαρά προς το έδαφος. Πάρτε βαθιές αναπνοές και μείνετε έτσι για 5 λεπτά. Αυτή η στάση είναι ιδανική για να χαλαρώσουν και να ανακουφιστούν όλοι οι μύες του προσώπου.

Και τα παιδιά τρίζουν τα δόντια τους
Το τρίξιμο των δοντιών αφορά και τα παιδιά. Συγκεκριμένα, βρυγμό εκδηλώνουν τα μισά περίπου παιδιά, με μέση ηλικία έναρξης τα δέκα τους χρόνια. Μπορεί να οφείλεται στις ρυθμικές κινήσεις της γνάθου κατά τον ύπνο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ρυθμική σύσπαση των μασητήρων, αλλά και ως αντίδραση σε πόνο των αυτιών ή των δοντιών. Τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνοντας ξεπερνούν το πρόβλημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ