ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Νέα στοιχεία ρίχνουν φως στην δημιουργία των αιμοποιητικών κυττάρων

Λονδίνο: Γερμανοί επιστήμονες χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης κατάφεραν να παρακολουθήσουν την διαδικασία που ένα μόνο κύτταρο μπορεί να δώσει το έναυσμα παραγωγής αιμοποιητικών κυττάρων, ενισχύοντας έτσι την κατανόηση των βλαστοκυττάρων.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Nature, ο Δρ Τιμ Σρέντερ και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Έρευνας Βλαστικών Κυττάρων του Μονάχου ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν αίμα σε εργαστηριακό περιβάλλον που τα νοσοκομεία θα χορηγούν σε ασθενείς που χρήζουν μετάγγισης.

Αυτό που προσπαθούν να αποσαφηνίσουν είναι αν το αίμα όντως παράγεται κατά τη διαδικασία της ανάπτυξης.

Τα αιμοποιητικά κύτταρα γεννιούνται κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου και θέλησαν λοιπόν να δουν από ποιον τύπο κυττάρων προέρχονται.

Μελετώντας εκατοντάδες ενδοθηλιακά κύτταρα, που αποικίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια υποομάδα που είχε την ικανότητα να σχηματίζει αιμοποιητικά κύτταρα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ερευνητές ποιος ακριβώς κυτταρικός τύπος παράγει το αίμα. Είναι το προαπαιτούμενο για την χειραγώγηση του οργανισμού να παράγει αιμοποιητικά κύτταρα από τα εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα σε εργαστηριακά περιβάλλον.

Οι ιατροί ελπίζουν ότι θα μπορέσουν μελλοντικά να χρησιμοποιήσουν τα παραπάνω στοιχεί στην λεγόμενη ιατρικής αναγέννησης για εξατομικευμένες μεταμοσχεύσεις ιστών και ίσως και οργάνων που θα αναπτύσσονται από τα ίδια τα κύτταρα του ασθενή.

doctors.in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ