Κυριακή, 1 Μαρτίου 2009

Φάρμακο - ελπίδα για ασθενείς με κατά πλάκας σκλήρυνση

Ένα φάρμακo βελτιώνει το βάδισμα των ασθενών που υποφέρουν από σκλήρυνση κατά πλάκας και δείχνει να είναι καλά ανεκτό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής έρευνας που έγινε σε 300 ανθρώπους, τα οποία δημοσιεύονται σήμερα Παρασκευή στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Η κλινική έρευνα τρίτης φάσης (τελευταίο στάδιο πριν από το αίτημα για την κυκλοφορία στην αγορά) έγινε από τον Άντριου Γκούντμαν του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη και τους συναδέλφους του σε 33 κέντρα θεραπείας της σκλήρυνσης κατά πλάκας στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Συνολικά 301 άνθρωποι, ηλικίας 18 έως 70 ετών, που έχουν προσβληθεί από τη νόσο αυτή λάμβαναν για 14 εβδομάδες είτε το φάρμακο Φαμπριδίνη (10 χιλιοστόγραμμα δύο φορές ημερησίως), είτε ψευδοφάρμακο.

Το ποσοστό των ασθενών που παρουσίασαν βελτίωση στην ταχύτητα του βαδίσματός τους ήταν σαφώς μεγαλύτερο στην ομάδα που λάμβανε Φαμπριδίνη (35%) απ’ ό,τι στην ομάδα που λάμβανε ψευδοφάρμακο (8%), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Από τη χρόνια αυτή νόσο πάσχουν 350.000 άνθρωποι στην Ευρώπη.

Η εταιρεία που έχει φτιάξει το φάρμακο αυτό υπέβαλε αίτηση αυτόν το μήνα στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την έγκριση της κυκλοφορίας του στην αγορά.

iKypros
27/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου