ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

...ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ....

Γενετική μετάλλαξη αυξάνει τον κίνδυνο παρενεργειών των αμινογλυκοσίδων


Λονδίνο: Ένα στα 500 παιδιά είναι φορέας μια γονιδιακής μετάλλαξης που αυξάνει την πιθανότητα να υποστεί βλάβες από ένα αντιβιοτικό που χορηγείται πολύ συχνά ενδονοσοκομειακά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Οι αμινογλυκοσίδες χρησιμοποιούνται συχνά για να στοχεύσουν σοβαρές λοιμώξεις, και μπορούν να επιφέρουν μόνιμη βλάβη στην ακοή.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η γονιδιακή μετάλλαξη υπήρχε σε 18 εκ των 9.371 παιδιών που έλεγξαν.

Ενώ οι αμινογλυκοσίδες είναι ένας φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης κοινών βακτηριακών λοιμώξεων, οι γιατροί γνωρίζουν ήδη ότι ενέχουν κινδύνους, ενώ τα επίπεδα χορήγησης τους είναι πάντα πολύ προσεκτικά ελεγμένα.

Ωστόσο, σε έναν μικρό αριθμό παιδιών, η βλάβη στην ακοή, ακόμη και στους νεφρούς, μπορεί να συμβεί ακόμη και με μια φυσιολογική δοσολογία.

Οι παρενέργειες έχουν σχετιστεί άμεσα με την γενετική μετάλλαξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ακόμη και με πλήρως εξορθολογισμένες δόσεις.

Οι Βρετανοί ειδικοί θέλησαν να δουν πόσο κοινή είναι η μετάλλαξη ώστε να διευκρινίσουν πόσο ρεαλιστική ήταν η προσδοκία προστασία των εκατοντάδων παιδιών που παίρνουν αμινογλυκοσίδες.

Τελικά διαπίστωσαν ότι ένα στα 500 παιδιά είναι φορέας της «ένοχης» γενετικής μετάλλαξης. Βέβαια οι αμινογλυκοσίδες χρησιμοποιούνται ευρέως για τις πολύ σοβαρές λοιμώξεις και για το λόγο αυτό το κόστος του γενετικού ελέγχου είναι λογικό, ώστε να απορρίπτεται η χορήγηση τους για τα παιδιά υψηλού κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αντιβιοτικών.

Σε ορισμένες ομάδες ασθενών, όπως αυτοί που πάσχουν από λευχαιμία ή κυστική ίνωση, υπάρχει το περιθώριο της διενέργειας του γενετικού ελέγχουν πριν προκύψει η ανάγκη χορήγησης αντιβιοτικών.

Το πρόβλημα πάντως θα προκύπτει όταν το ιατρικό πρόβλημα του ασθενή κρίνεται επείγον και δεν θα υπάρχει ο χρόνος για τον γενετικό έλεγχο.

doctors.in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ