ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Δελτίο Τύπου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας

H 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί σε όλη την Ευρώπη ως Ημέρα Λογοθεραπείας. Φέτος η ημέρα είναι αφιερωμένη στις «Νευρολογικές Διαταραχές παιδιών».
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών, γνωρίζοντας ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών οι διαταραχές αυτές εκφράζονται με διαταραχές λόγου και επικοινωνίας, αποφάσισε να οργανώσει εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, που αφορούν όλα τα επίπεδα της πρόληψης αυτών των διαταραχών.

Οι διαταραχές λόγου και επικοινωνίας συναντώνται περίπου στο 10% του παιδικού πληθυσμού ως αναπτυξιακές διαταραχές, ενώ το 60% αυτών των παιδιών εμφανίζει και προβλήματα στην ανάγνωση, γραφή, ορθογραφία και μαθηματικά. Ενδεικτικό της σοβαρότητας των διαταραχών λόγου είναι ότι η παγκόσμια βιβλιογραφία τις συσχετίζει με διαταραχές του συναισθήματος, της συμπεριφοράς και της κοινωνικής ένταξης. Η πιο ουσιαστική παρέμβαση είναι η πρόληψη των διαταραχών λόγου και της επικοινωνίας, που αφορά τη σωστή ενημέρωση των γονιών, και του ευρύτερου κοινού, τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρώϊμη αντιμετώπισή τους.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα προβλήματα λόγου και επικοινωνίας στην παιδική ηλικία, η ανίχνευση και ο εντοπισμός των πιθανών δυσκολιών νηπίων και παιδιών και η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και των εκπαιδευτικών.

Οι εκδηλώσεις: σε όλη την Ελλάδα με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών / Λογοθεραπευτών θα οργανωθούν οι εξής δραστηριότητες:

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

1. «Μίλα για το Λόγο»: σε «στέκια», σε κεντρικά σημεία πόλεων λογοπεδικοί/ λογοθεραπευτές θα απαντούν σε ερωτήσεις και σε απορίες του κοινού.
Στην Αθήνα το «στέκι» θα οργανωθεί στον πεζόδρομο της οδού Κοραή, 09:00 – 19:00
Στο Ίλιον, Πλ. Ελευθερίας, 09:00 – 21:00
Στη Ραφήνα Αττικής, στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης «Λιμανάκι», 16:00 – 20:00
Στα Ιωάννινα στο Ισόγειο της Νομαρχίας, 09:00 – 21:00
Στο Ηράκλειο Κρήτης στην είσοδο της Νομαρχίας, 09:00 – 21:00
Στα Χανιά, Ομιλία στο Αμφιθέατρο του Δήμου Κισσάμου, 17:00 – 19:00
Στην Καβάλα στην Πλατεία Καπνεργάτη, Παρασκευή 09:00 – 21:00 & Σάββατο 09:00 – 14:00
Στην Πάτρα, Πλατεία Αγ. Γεωργίου, 10:00 – 12:00
Στην Λήμνο, βιβλιοθήκη γυμνασίου του Μούδρου, 09:00 – 14:00
2. Ανοιχτές τηλεφωνικές γραμμές σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της Ελλάδας. Θα απαντούν λογοπεδικοί/λογοθεραπευτές σε ερωτήματα του κοινού
3. «Ανοιχτές πόρτες»: Στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και στις Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα λογοπεδικοί θα εξετάζουν παιδιά χωρίς ραντεβού για την ανίχνευση διαταραχών λόγου και επικοινωνίας
Στην Αττική: ΚΨΥ Βύρωνα - Καισαριανής, ΚΨΥ Περιστερίου, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ν. Ηρακλείου, Κ.Ψ.Υ. Αγ. Αναργύρων
Στην περιφέρεια: ΚΨΥ Βόλου, ΚΨΥ Θεσσαλονίκης (δυτικού τομέα), ΚΨΥ Ιωαννίνων, ΚΨΥ Καβάλας, ΚΨΥ Σερρών, ΚΨΥ Κέρκυρας, Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Ηρακλείου «Βενιζέλειο», στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, ΚΕΔΥ Ευρυτανίας, ΚΨΥ Χανίων

Το Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

4. Ημερίδα με θέμα «Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές: Πρόληψη και Παρέμβαση» στις 14 Μαρτίου 2009, ώρα 09:30 – 13:30, Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα και Παν. Κυριακού». Ελεύθερη είσοδος.

Για περισσότερες πληροφορίες: Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών, Λευκωσίας 47, Πλ. Αμερικής
Τηλ. 210-7779901, E-mail: info@logopedists.gr, www.logopedists.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ