ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Μυθοι και αληθειες για τις πρωτες βοηθειες σε ατυχηματα

Έγκαυμα και κάψιμο: Τα επικίνδυνα λάθη που κάνουμε στις πρώτες βοήθειες -  Healthstories.gr - υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός,  ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ
1. ΒΑΛΕ ΒΟΥΤΥΡΟ ΣΤΟ ΕΓΚΑΥΜΑ. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ! Είναι ΜΥΘΟΣ. Το βούτυρο ή το λάδι ΕΓΚΛΩΒΙΖΟΥΝ ΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ στο έγκαυμα και το κάνουν χειρότερα. ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΩΤΙΚΑ! Κράτα τα μακριά! Στο έγκαυμα βάζουμε ΙΩΔΙΟ (για απολύμανση) και αν έχει σκάσει η φουσκάλα, αποστειρωμένη γάζα από πάνω και μετά στο γιατρό.
 
2. ΒΑΛΕ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΡΙΣΗ. ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ. Κινδυνεύεις να πνίξεις τον άνθρωπο. Έχει κρίση, χτυπιέται. ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΥΘΟ το άτομο που έχει κρίση θα δαγκώσει το ξύλο ή το πορτοφόλι ή ό,τι άλλο. Στην πραγματική ζωή υπάρχει ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ να καταπιεί τη βλακεία που θα του παραχώσεις στο στόμα, να πνιγεί και να πας φυλακή για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
 
3. ΒΑΛΕ ΒΟΥΤΥΡΟ ΣΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ. Άντε πάλι με το βούτυρο! 'Οταν χτυπάς βάζεις κάτι κρύο (παγάκια σε σακούλα) και κρατάς το χτύπημα ψηλά. Αν χτύπησες το πόδι ή το χέρι το κρατάς όσο πιο ψηλά μπορείς. Έτσι θα πονάς λιγότερο και θα μελανιάσεις λιγότερο.
 
4. ΡΟΥΦΑ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ. Με αυτόν το μύθο μεγαλώσαμε. Το ακούμε από μικρά παιδιά. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. Γιατί; Θα μολύνεις το τραύμα, και θα βάλεις δηλητήριο (που μπορεί να είναι νευροπαραλητικό) στο στόμα σου!!! Τι κάνεις; Φεύγεις μακριά από το φίδι. Τηλεφωνείς στο 166. Πλένεις το τραύμα με σαπουνόνερο. Δένεις με επίδεσμο το χέρι ή το πόδι από τη ρίζα του προς το τραύμα με ελαφριά πίεση (όχι μεγάλη). Αφαιρείς ρολόγια και μανίκια, επειδή το άκρο θα πρηστεί. Πας στο νοσοκομείο.
 
5. ΟΤΑΝ ΣΕ ΠΙΑΣΕΙ ΤΑΧΕΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗ ΑΝΑΣΑΝΕ ΣΕ ΜΙΑ ΣΑΚΟΥΛΑ. Άλλη μια βλακεία από την τηλεόραση και τις ταινίες. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ. Η πνευμονία σε κάνει να ανασαίνεις γρήγορα, το στρες, το τρέξιμο, ... το να αναπνέεις βρώμικο αέρα μέσα από σακούλα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.
Μια και μιλάμε για μύθους από ταινίες, είναι ΑΠΕΙΡΟΙ οι μύθοι που έχουν εμπεδωθεί στον κόσμο από ταινίες. Για παράδειγμα το "αν ανοίξεις τη βρύση, τα μικρόφωνα δεν μπορούν να γράψουν τι λες". Δοκίμασέ το! Βάλε ηχογράφηση με το κινητό σου και άνοιξε τη βρύση. Ηχογράφησε! Είδες που ήταν μπαρούφα;
 
6. ΚΑΤΟΥΡΑΩ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΗΣ ΤΣΟΥΧΤΡΑΣ - ΣΦΗΚΑΣ. Αμμωνία θέλει, όχι κατούρημα. Λένε ότι το κάτουρο εμπεριέχει αμμωνία. ΑΜ ΔΕ! Μόνο στον 1 στους 5 και πάλι όχι σε αρκετή ποσότητα! Αν δεν έχετε αμμωνία ρίξτε ΞΥΔΙ. Όχι όμως κάτουρο. Και μην αφήνετε τους άλλους να σας κατουράνε. ΛΥΠΗΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ. Ξέρετε τι σημαίνει ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ;
 
7. ΒΑΖΩ ΜΠΡΙΖΟΛΑ ΣΤΟ ΧΤΥΠΗΜΕΝΟ ΜΑΤΙ. Κάτι κρύο θέλει, όχι μπριζόλα. Ο μύθος έχει ξεκινήσει από το 1920 όπου στα κουτιά πάγου (τότε) κρατούσαν μόνο το κρέας. Βάζοντας μπριζόλα στο μάτι μπορεί να κολλήσετε επικίνδυνα βακτήρια που μπορεί να βρίσκονται πάνω στο ωμό κρεάς. Κάτι κρύο θέλει. Μια σακούλα με παγάκια. ΕΛΕΟΣ!
 
8. ΟΤΑΝ ΤΡΕΧΕΙ Η ΜΥΤΗ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΠΙΣΩ. Οπότε καταπίνεις το αίμα σου και μετά κάνεις εμετό. Το κεφάλι πίσω δεν σταματάει την αιμορραγία. Απλά δεν βλέπεις το αίμα, επειδή το καταπίνεις!!! Βάλε ειδικό αιμοστατικό βαμβάκι στη μύτη και καθάρισες.
 
9. ΠΙΕΣ ΑΛΚΟΟΛ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΕΙΣ. Ακριβώς το αντίθετο. Πίνοντας αλκοόλ η θερμοκρασία πέφτει. Ναι, ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΦΟΥΝΤΩΝΕΙΣ, όπως νομίζεις ότι είσαι πανέξυπνος, όπως νομίζεις ότι χορεύεις καλά, όπως νομίζεις ότι αρέσεις στις γυναίκες. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ. Αν κρυώνεις στεγνώσου, σκεπάσου, ζεστάσου με ένα θερμαντικό σώμα, φάε κάτι στερεό με θερμίδες (μπανάνα, ξηρούς καρπούς, γλυκό)
 
10. ΧΤΥΠΗΣΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ - ΜΗΝ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ! Άντε πάλι με τις ταινίες. ΜΥΘΟΣ από ταινίες και σειρές με νοσοκομεία. Πώς προέκυψε; Δες το άρθρο για τις πρώτες βοήθειες. Αν το άτομο που χτύπησε έχει χάσει τις αισθήσεις του, προσπαθείς να το ξυπνήσεις για να το ρωτήσει ο γιατρός πως νιώθει, που πονάει, πώς έγινε το συμβάν. Για κανένα άλλο λόγο. Το να είσαι ξύπνιος δεν γιατρεύει το χτύπημα στο κεφάλι



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ