Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση νόσος. Αυτό που προκαλεί τη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια λανθασμένη απόκριση ή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που, κατά λάθος, επιτίθεται σε μέρη του κεντρικού
νευρικού συστήματος. Το κύριο συστατικό που μπορεί να προσβληθεί είναι η μυελίνη, μια λιπαρή ουσία που προστατεύει τις νευρικές ίνες και τους νευράξονες. Η επίθεση προκαλεί εξουθενωτικές βλάβες τόσο σωματικά όσο και πνευματικά: η βλάβη στο περίβλημα της μυελίνης στην πραγματικότητα περιλαμβάνει προβλήματα στη μετάδοση των εγκεφαλικών σημάτων από το κεντρικό νευρικό σύστημα στις περιφερικές περιοχές.Τι προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά λανθασμένα;
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση για τα αίτια της σκλήρυνσης κατά πλάκας . Είναι αποδεκτό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά λανθασμένα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, σαν να αποτελείται από εξωτερικούς παράγοντες. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη δυνατό να καθοριστεί το ακριβές αντιγόνο που προκαλεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτίθενται στη μυελίνη. Ωστόσο, έχουν γίνει αρκετές πρόοδοι στον τομέα της ανοσολογίας : οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ορισμένες από τις διαδικασίες που ευθύνονται για την επίθεση. Αυτές οι μελέτες συνοδεύονται επίσης από επιδημιολογική και γενετική έρευνα σε μια προσπάθεια να βρεθούν συσχετισμοί και να απομονωθεί η αιτία.
Άλλες πιθανές αιτίες πολλαπλής σκλήρυνσης
Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν περιβαλλοντικούς, γενετικούς ή μολυσματικούς παράγοντες κινδύνου για σκλήρυνση κατά πλάκας .
Περιβαλλοντικά αίτια
Οι μελέτες για τα περιβαλλοντικά αίτια στοχεύουν στον εντοπισμό πιθανών συσχετίσεων που σχετίζονται με την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα και, κυρίως, το περιβάλλον στο οποίο ζει ένας πληθυσμός που έχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας από άλλους. Είναι πιθανό, για παράδειγμα, το κλίμα και η έκθεση στον ήλιο να έχουν σημαντική επίδραση και ο ρόλος τους, σε συνδυασμό με αυτόν άλλων παραγόντων, να ευνοεί την ανάπτυξη της νόσου.
Η μελέτη των περιβαλλοντικών αιτιών δεν είναι ποτέ απλή γιατί θα πρέπει να εξακριβωθεί ότι η παρουσία ή η απουσία ενός δεδομένου φυσικού φαινομένου, με άλλες μεταβλητές ίσες, επηρεάζει τα ποσοστά συχνότητας της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ορισμένους πληθυσμούς.
Γενετικά αίτια
Τα γονίδια παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας . Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν μπορεί να θεωρηθεί γενετική ασθένεια, ακόμη και αν δύο πρόσφατες έρευνες έχουν εντοπίσει ένα πιθανό «γενετικό φορτίο» που συνδέεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας που θα ενίσχυε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Πρέπει να ειπωθεί ότι αν και ορισμένα γονίδια εμπλέκονται στην ανάπτυξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αυτή η ασθένεια δεν είναι ούτε κληρονομική ούτε μεταδοτική.
Λοιμώδη ή ιογενή αίτια
Τέλος, είναι πιθανό στη βάση της λανθασμένης αντίδρασης των κυττάρων του ανοσοποιητικού να γίνεται προσπάθεια ανταπόκρισης σε ιό ή λοίμωξη . Ωστόσο,
ορισμένοι ιοί ευνοούν ή προκαλούν άμεσα διαδικασίες απομυελίνωσης και
αυτό θα συνδεόταν άμεσα με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Συμπερασματικά, η
κατανόηση των αιτιών της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι σημαντική για την
κατανόηση του τρόπου πρόληψης ή αντιμετώπισης της θεραπευτικά .
Δεν υπάρχουν σχόλια: