ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Δάγκωμα από γάτα ή σκύλο



Πολλοί παίρνουν αψήφιστα το δάγκωμα ή μία γρατζουνιά από τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Ωστόσο, πολλές φορές τα μικρά αυτά «ατυχήματα» μπορεί να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους.

 Τα δαγκώματα από γάτα ή σκύλο δεν είναι αθώα. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος -ειδικά στην περίπτωση της γάτας, τα δόντια της οποίας εισχωρούν σε πιο μεγάλο βάθος- να μεταδοθούν στο θύμα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα τους.

 

Δώστε τις πρώτες βοήθειες

- Χρησιμοποιώντας νερό και σαπούνι, καθαρίστε σχολαστικά την πληγή.

- Σε περίπτωση αιμορραγίας, πάρτε μια καθαρή πετσέτα και πιέστε την ελαφρά πάνω στην πληγή.

- Όταν σταματήσει η αιμορραγία, βάλτε στην πληγή αντισηπτικό. Αν το δάγκωμα προέρχεται από γάτα, ανοίξτε καλά την πληγή με τα δάχτυλά σας και καθαρίστε τη σε βάθος.

- Πάρτε μια αποστειρωμένη γάζα και καλύψτε την πληγή. Πρέπει να την ανανεώνετε δύο φορές την ημέρα και κάθε φορά να βάζετε αντισηπτικό.

- Αν το δάγκωμα προέρχεται από γάτα, τότε τις δύο πρώτες ημέρες μην αφήνετε την πληγή να θρέψει. Ανοίγετέ τη με τα δάχτυλά σας και βάζετε αντισηπτικό.

- Σε περίπτωση που δεν έχετε κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια αντιτετανικό ορό, κάντε οπωσδήποτε.

- Aν εμφανίσετε πυρετό ή εκδηλωθεί οίδημα ή έντονος πόνος, πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό.

Να θυμάστε ότι οι γάτες μπορούν ακόμα και με το γρατσούνισμα να μεταδώσουν τη λεγόμενη «ασθένεια της γάτας». Πρόκειται για μία ήπια μόλυνση των γαγγλίων, που εκδηλώνεται με κόσμο στο σημείο που γίνεται φουσκάλα και καλύπτεται με κρούστα. Σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύεται και από πυρετό.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ενώ το δάγκωμα σκύλου μπορεί να είναι μηχανικά καταστροφικό λόγω των ισχυρότερων σαγονιών, τα αιχμηρά δόντια της γάτας μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους ιστούς και να μεταδώσουν βακτήρια με πιο κοινό το Pasteurella multocida, που βρίσκεται στο στόμα πολλών ζώων.

Σε κάθε περίπτωση μην αμελείτε να πληροφορηθείτε εάν το ζώο είναι εμβολιασμένο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ