ΜΕΝΟΥ

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Ορμονικά προβλήματα

Οι αιτίες ορισμένων ορμονικών προβλημάτων είναι πολλές και ποικίλλουν. Μερικές φορές μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες: από μια γενετική προδιάθεση μέχρι προβλήματα στην διατροφή σας.


Ποιες είναι οι αιτίες των βασικών ορμονικών προβλημάτων; Οι ορμόνες είναι βασικές ουσίες του σώματος σας. Ρυθμίζουν την ανάπτυξή σας, σας δίνουν ενέργεια, είναι υπεύθυνες για τον έμμηνο κύκλο σας και ρυθμίζουν τα επίπεδα αλατιού και ζάχαρης στο αίμα σας. Οποιαδήποτε μικρή μεταβολή στις ορμόνες σας μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα συμπτώματα, τα οποία θα έπρεπε να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε στο μέλλον.
Οι αιτίες ορισμένων ορμονικών προβλημάτων είναι πολλές και ποικίλλουν. Μερικές φορές μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες: από μια γενετική προδιάθεση μέχρι προβλήματα στην διατροφή σας.

Έννοιες των βασικών ορμονικών προβλημάτων


Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που συντίθενται από τους ενδοκρινείς αδένες του σώματός σας. Έχουν μια ρυθμιστική λειτουργία  στο σώμα σας, η οποία επηρεάζει διαφορετικές περιοχές του σώματός σας, του βάρους σας και των συναισθηματικών κι οργανικών πτυχών σας.
Οι ορμόνες κινούνται μέσω της ροής του αίματος κι ενεργοποιούν διάφορα όργανα του σώματος συντονίζοντάς τα και διευκολύνοντας τις αλλαγές: ρυθμίζουν το μεταβολισμό, τον ρυθμό της καρδιάς, τον έμμηνο κύκλο, την παραγωγή γάλακτος αν είστε μητέρα…
Τα ορμονικά προβλήματα συμβαίνουν όταν υπάρχει υπερβολή (υπερλειτουργία) ή έλλειψη (υπολειτουργία) της λειτουργικότητας των ορμονών, η οποία προκαλεί ορισμένα προβλήματα.

Συμπτώματα των βασικών ορμονικών προβλημάτων

Δερματολογικά προβλήματα: ακμή, εξανθήματα, αλλαγές στο χρώμα και στο σχήμα (του δέρματος), γίνεται σκληρότερο ή ρυτιδωμένο.
Αύξηση ή μείωση βάρους
Εναλλαγές της διάθεσης
Ξαφνική και ταχεία τριχόπτωση
Προβλήματα όρασης
Μεταβολές της διάθεσης
Ξαφνική κατάθλιψη ή θλίψη
Άφθονη ή μακρά εμμηνόρροια
Πόνος στο στομάχι ή φλεγμονή στον κοιλιακό χώρο
Επώδυνοι πόνοι εμμηνόρροιας
Ασταθείς κύκλοι  περιόδου ή ακόμη και να μην έχετε περίοδο
Εμμηνορροϊκοί θρόμβοι αίματος
Πόνος στο κάτω μέρος του στομαχιού ή των ωοθηκών
Σκούρες κηλίδες αίματος μετά από την περίοδό σας

Τύποι των βασικών ορμονικών προβλημάτων

 

Υπερθυρεοειδισμός: είναι ένα ορμονικό μεταβολικό πρόβλημα όπου ο θυρεοειδής σας παράγει υπερβολική δόση ορμονών στο σώμα σας, οι οποίες  δημιουργούν αρκετά σοβαρές διαταραχές. Η απώλεια βάρους, για παράδειγμα, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο αυτής της ασθένειας.
Υποθυρεοειδισμός: σε αυτήν την περίπτωση συμβαίνει το αντίθετο. Υπάρχει χαμηλή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, αύξηση βάρους και μερικές φορές πόνος από την επονομαζόμενη βρογχοκήλη , μια χαρακτηριστική διόγκωση στον λαιμό.

Ανισορροπία οιστρογόνων: οι γυναίκες μερικές φορές υποφέρουν από μια ανισορροπία ή αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολλά από τα προαναφερθέντα. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει αιτία της εμφάνισης ινομυωμάτων στην μήτρα και κύστεων στο στήθος. Αυτό θα πρέπει να το έχετε υπόψη σας.
Υπέρβαση κορτιζόλης: αυτή είναι η ορμόνη του άγχους (στρες). Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις, η ανησυχία και τα νεύρα παράγουν υπερβολική κορτιζόλη στο σώμα σας, η οποία προκαλεί σοβαρά ορμονικά προβλήματα. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να το αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν συντομότερα με τις αντίστοιχες τεχνικές αντιμετώπισης, χαλάρωση κι αλλαγές στις συνήθειές σας.

Αιτίες των βασικών ορμονικών προβλημάτων


Συχνά παρατηρείται μια γενετική προδιάθεση εμφάνισης τέτοιου τύπου αλλαγών στις ορμόνες σας. Είναι σύνηθες φαινόμενο τα προβλήματα του θυρεοειδούς να είναι κληρονομικά.

Η τάση προς το άγχος (στρες)  και τα συναισθηματικά προβλήματα είναι κάτι άλλο που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας. Ο τρόπος ζωής σας επηρεάζει άμεσα την υγεία σας και το ενδοκρινικό σας σύστημα είναι  το βασικό μέρος του σώματός σας που θα το καταλάβει πρώτο. Όταν το άγχος σας είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα , το σώμα σας θα εκκρίνει κορτιζόλη κι άλλες τοξίνες. Αυτό θα  προκαλέσει προβλήματα στον έμμηνο κύκλο σας, για παράδειγμα, αύξηση ή απώλεια βάρους, δυσκολία στον ύπνο, τριχόπτωση…Θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι ο τρόπος ζωής σας κι ο τρόπος που αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα θα έχουν επιπτώσεις στην υγεία σας.

Διατροφή: οι ειδικοί λένε ότι μια από τις κύριες αιτίες των ορμονικών προβλημάτων είναι η αντοχή στην ινσουλίνη. Ο τρόπος που τρώτε είναι βασικός για να μην υποφέρετε από διαταραχές στον μεταβολισμό σας. Θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε φαγητό που έχει υπερβολικά συντηρητικά , αλάτι, κορεσμένα λίπη, ενεργειακά ποτά ή ποτά με καφεΐνη, επεξεργασμένη ζάχαρη, αλκοόλ ή φαγητά  που είναι αλλεργιογόνα, όπως γάλα, ζάχαρη, αβγά κτλ.

Συστάσεις για την αποφυγή των βασικών ορμονικών προβλημάτων


Τρώτε αντιοξειδωτικά όπως χυμό από πορτοκάλι, λεμόνι ή κράνα (κράνμπερι)
Αυξήστε τις βιταμίνες Α, Β, φολικό οξύ και βιταμίνη D
Αυξήστε τις δόσεις ασβεστίου, μαγνησίου, χρωμίου, σεληνίου, ψευδαργύρου, ιωδίου κι Ωμέγα-3
Τρώτε λινέλαιο
Προσπαθήστε να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με άσκηση και διαχείριση του άγχους (στρες). Αποφύγετε να περνάτε πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση γιατί τα κύματα μεταβάλλουν τους κύκλους σας και το ενδοκρινικό σύστημα. Να απολαμβάνετε τον ήλιο και τον καθαρό αέρα.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ