ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Πολλαπλή σκλήρυνση (ΣΚΠ)


γενικότητα

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι μια χρόνια, συχνά εξουθενωτική ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ: αποτελείται από εγκέφαλο, νωτιαίο μυελό και οπτικά νεύρα ). Σκλήρυνση κατά πλάκας Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να είναι ήπια, όπως μούδιασμα στα άκρα ή σοβαρή, όπως παράλυση ή απώλεια όρασης. Η πρόοδος των συμπτωμάτων και η σοβαρότητα τους δεν είναι επί του παρόντος προβλέψιμες και ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Μέχρι σήμερα, οι νέες διαθέσιμες θεραπείες και η πρόοδος στην επιστήμη δίνουν νέα ελπίδα σε όσους επηρεάζονται από αυτή την ασθένεια.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος

Πρώτα απ 'όλα είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά αυτής της νόσου. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα .
Θεωρείται ότι η ασθένεια έχει γενετικό συστατικό, το οποίο εξαρτάται από την ευαισθησία κάθε ατόμου και επηρεάζεται επίσης από διαφορετικά περιβαλλοντικά φαινόμενα. Από ορισμένους ερευνητές η ασθένεια χαρακτηρίζεται ως αυτοάνοση ασθένεια , αλλά άλλοι ειδικοί δεν συμφωνούν με αυτόν τον ορισμό, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος στόχος της σκλήρυνσης κατά πλάκας δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί.
Μεταξύ των τμημάτων που είναι ευάλωτα σε επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα, υπάρχουν πρωτίστως μυελίνη , η λιπαρή ουσία που περιβάλλει και προστατεύει τις νευρικές ίνες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, στην πραγματικότητα, η μυελίνη έχει υποστεί βλάβη και συνεπώς και οι νευρικές ίνες. Η μυελίνη κατόπιν σχηματίζει κατεστραμμένο ουλώδη ιστό (σκλήρυνση), από τον οποίο η ασθένεια παίρνει το όνομά της. Όταν οποιοδήποτε μέρος της θήκης μυελίνης ή των νευρικών ινών έχει υποστεί βλάβη ή καταστρέψει, τα νευρικά ερεθίσματα που μετακινούνται προς και από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό μεταβάλλονται, επιβραδύνονται ή διακόπτονται και αυτό προκαλεί την ποικιλία των συμπτωμάτων που μπορεί να συνοδεύουν τη σκλήρυνση πολλαπλά.
Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας μαθαίνουν να ζουν με την ασθένεια και να οδηγούν μια ικανοποιητική ζωή.

Οι τέσσερις φάσεις της νόσου

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν να βιώσουν ένα από τα τέσσερα στάδια της νόσου, καθένα από τα οποία μπορεί να είναι ήπιο, μέτριο ή σοβαρό.
  • Υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας με ύφεση : άτομα με αυτό το είδος επιπλοκών πολλαπλής σκλήρυνσης επιτείνουν επιδείνωση των νευρολογικών λειτουργιών. Αυτές οι επιθέσεις, που ονομάζονται υποτροπές ή παροξύνσεις, ακολουθούνται από μερική ή πλήρη ανάκτηση κατά τη διάρκεια των φάσεων της ύφεσης, στις οποίες η ασθένεια δεν προχωρά. Περίπου το 85% των ασθενών αρχικά διαγνώσθηκε με υποτροπιάζουσα / διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Πρωτοπαθής προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας: η πορεία της νόσου χαρακτηρίζεται από αργή επιδείνωση των νευρολογικών λειτουργιών, από την αρχή της πολλαπλής σκλήρυνσης. Σε αυτή τη φάση, δεν μπορούν να διακριθούν οι υποτροπές ή οι υποχωρήσεις. Ο ρυθμός εξέλιξης μπορεί να ποικίλει με την πάροδο του χρόνου, με στιγμές επιπέδων και προσωρινές ελάσσονες επιδείνωση. Περίπου το 10% των ανθρώπων διαγιγνώσκεται με πρωτογενή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Δευτερογενής προοδευτική πολλαπλή σκλήρυνση: μετά από μια αρχική περίοδο υποτροπιάζουσας σκλήρυνσης κατά πλάκας με ύφεση, πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν τη δευτερογενή προοδευτική φάση της νόσου. Σε αυτό το στάδιο, υπάρχει μια σταθερή επιδείνωση της σκλήρυνσης, με περισσότερες σποραδικές υποχωρήσεις ή οροπέδια. Περίπου το 50% των ατόμων με υποτροπιάζουσα υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας υποβάλλονται τότε σε προοδευτική δευτερογενή φάση της νόσου εντός 10 περίπου ετών. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στα οποία είναι δυνατό να καθοριστεί εάν οι θεραπείες που είναι διαθέσιμες σήμερα είναι σε θέση να καθυστερήσουν αυτή τη φάση.
  • Προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας με υποτροπές: αυτή η φάση επηρεάζει μόνο το 5% των ατόμων που υποβάλλονται στην πρωτογενή προοδευτική φάση της νόσου. Στη φάση αυτή τα προσβεβλημένα άτομα επιδεινώνονται συνεχώς σε σχέση με την αρχή, με σαφείς επιθέσεις επιδείνωσης στο επίπεδο των νευρολογικών λειτουργιών. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ή να μην αισθάνονται κάποια ανάκαμψη μετά από υποτροπές, αλλά η ασθένεια εξακολουθεί να προχωρά χωρίς διαγραφές.

Πιθανές αιτίες

Μέχρι σήμερα, τα αίτια που ευθύνονται για την εμφάνιση της νόσου εξακολουθούν να είναι αβέβαια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι ένας συνδυασμός παραγόντων μπορεί να εμπλέκεται στην εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης. Διεξάγονται μελέτες στον τομέα της ανοσολογίας (η επιστήμη που ασχολείται με το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος), αλλά και επιδημιολογικές και γενετικές μελέτες, σε μια προσπάθεια να δοθεί απάντηση. Η κατανόηση των υποκείμενων αιτίων της σκλήρυνσης κατά πλάκας θα είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του τρόπου αντιμετώπισης της νόσου ή του τρόπου πρόληψής της.
Οι πιθανές αιτίες της σκλήρυνσης κατά πλάκας περιλαμβάνουν σήμερα:
  • Ανοσολογικά αίτια : είναι πλέον αποδεκτό ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας περιλαμβάνει μια νευροεκφυλιστική διαδικασία που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα (μια ανώμαλη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος που κατευθύνεται κατά της μυελίνης) στο επίπεδο του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το ακριβές αντιγόνο ή ο στόχος που προκαλεί τα ανοσιακά κύτταρα να ανταποκριθούν με μια επίθεση παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν: ποιο ανοσοποιητικό κύτταρο προετοιμάζει την επίθεση, μερικούς από τους παράγοντες που προκαλούν την προσβολή των κυττάρων και κάποιες περιοχές, υποδοχείς που φαίνεται να "προσελκύονται" από τη μυελίνη για να ξεκινήσουν τη διαδικασία καταστροφή του ίδιου. Προφανώς οι μελέτες συνεχίζονται.
  • Περιβαλλοντικά αίτια : είναι γνωστό ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας συμβαίνει συχνότερα σε περιοχές μακριά από τον ισημερινό. Οι μελετητές διερευνούν πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών, δημογραφικών ( ηλικία , φύλο και εθνικότητα), λοιμώξεις και άλλα, για να προσπαθήσουν να κατανοήσουν το λόγο για αυτά τα στοιχεία. Ανακαλύφθηκε, παραδείγματος χάριν, ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν σε γεωγραφικές περιοχές που καλούνταν ως υψηλός κίνδυνος ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε μια γεωγραφική περιοχή με χαμηλότερο κίνδυνο πριν από την ηλικία των 15 ετών, απέκτησαν κινδύνου που σχετίζεται με τη νέα περιοχή. Αυτό υποδηλώνει ότι η έκθεση σε ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες πριν από την εφηβεία θα προδιαθέτει το άτομο να αναπτύξει αργότερα σκλήρυνση κατά πλάκας. Μερικοί μελετητές υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τη βιταμίνη D , την οποία το σώμα παράγει συνήθως όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Οι άνθρωποι που ζουν πολύ πιο κοντά στον ισημερινό εκτίθενται σε μεγάλο μέρος του ηλιακού φωτός καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. ως αποτέλεσμα, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα φυσικά παραγόμενης βιταμίνης D. Θεωρείται ότι η βιταμίνη D έχει ευεργετική επίδραση στις ανοσολογικές λειτουργίες και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από αυτοάνοσες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Αιτίες που οφείλονται σε λοιμώξεις: επειδή η έκθεση σε πολλούς ιούς , βακτήρια και άλλα μικρόβια συμβαίνει κατά την εφηβεία και επειδή οι ιοί είναι καλά αναγνωρισμένοι ως αιτίες απομυελίνωσης, είναι πιθανό ότι ένας ιός ή μολυσματικός παράγοντας είναι η αιτία της σκλήρυνσης πολλαπλά.
  • Γενετικές αιτίες: η πολλαπλή σκλήρυνση δεν είναι κληρονομική ασθένεια υπό τη στενή έννοια της λέξης, αλλά η ύπαρξη σχετικού πρώτου βαθμού, όπως ένας γονέας ή ένας αδελφός, επηρεάζεται από τη νόσο, αυξάνει τον ατομικό κίνδυνο ανάπτυξης, κάνοντάς την πολλές φορές υψηλότερη από αυτή του πληθυσμού γενικότερα. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει υψηλότερος επιπολασμός ορισμένων γονιδίων σε πληθυσμούς με υψηλότερα ποσοστά σκλήρυνσης κατά πλάκας. Συχνές γενετικοί παράγοντες έχουν επίσης βρεθεί σε μερικές οικογένειες όπου υπάρχουν περισσότερα από ένα άτομα που έχουν προσβληθεί. Μερικοί ερευνητές υποθέτουν ότι αναπτύσσεται πολλαπλή σκλήρυνση εξαιτίας μιας γενετικής προδιάθεσης που οδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει σε κάποιο περιβαλλοντικό παράγοντα που, σε περίπτωση έκθεσης του οργανισμού, προκαλεί αυτοάνοση αντίδραση. Το 2016 αποδείχθηκε ότι το 70% των φορέων μίας συγκεκριμένης μετάλλαξης στο γονίδιο NR1H3 έχουν μια σπάνια και σοβαρή μορφή ταχέως προοδευτικής πολλαπλής σκλήρυνσης.
ανάλογα με το πού συμβαίνει η βλάβη. Συμπτώματα Πολλαπλή σκλήρυνση Κατά τη διάρκεια της νόσου, ορισμένα συμπτώματα έρχονται και φεύγουν, ενώ άλλα μπορεί να είναι πιο μόνιμα.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, η οποία επηρεάζει περίπου το 80% των ανθρώπων. Η κόπωση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις δραστηριότητες του προσβεβλημένου ατόμου, τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε μούδιασμα του προσώπου, του σώματος ή των άκρων.
Ένα άλλο σύμπτωμα της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι η δυσκολία στο περπάτημα και το περπάτημα .
Μια άλλη σειρά συμπτωμάτων εκπροσωπείται από δυσλειτουργίες στην ουροδόχο κύστη και στο έντερο, από οπτικές διαταραχές, ζάλη , πόνο , γνωσιακές ανωμαλίες, μεταβολές της διάθεσης, κατάθλιψη και σπαστικότητα . Αυτά τα μάλλον συνηθισμένα συμπτώματα συνοδεύονται μερικές φορές από άλλα ήπια και λιγότερο συχνά συμπτώματα, όπως διαταραχές ομιλίας, προβλήματα ακοής, τρόμο και πολλά άλλα.

Διάγνωση σκλήρυνσης κατά πλάκας

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν συμπτώματα ή εργαστηριακές εξετάσεις που να μπορούν να προσδιορίσουν τον εαυτό τους εάν ένα άτομο υποφέρει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο γιατρός γενικά χρησιμοποιεί διαφορετικές στρατηγικές για να ελέγξει εάν ένα άτομο παρουσιάζει τα κριτήρια των οδηγιών για τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, τα οποία είναι επίσης σημαντικά για να αποκλείσουμε άλλες πιθανές αιτίες που είναι υπεύθυνες για τα εξετασθέντα συμπτώματα. Οι στρατηγικές που καλύπτονται περιλαμβάνουν προσεκτική εξέταση του ιατρικού ιστορικού, μια νευρολογική εξέταση και διάφορες εξετάσεις , συμπεριλαμβανομένης της απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού , των προκληθέντων δυναμικών και της ανάλυσης του νωτιαίου υγρού .

Θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης



Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά υπάρχουν φάρμακα εγκεκριμένα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, την κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ που ασχολείται με τη ρύθμιση των τροφίμων και των φαρμακευτικών προϊόντων, που έχουν αποδειχθεί ότι είναι σε θέση να επιβραδύνουν την πορεία της νόσου . Επιπλέον, πολλές τεχνολογικές και θεραπευτικές εξελίξεις είναι σε θέση να βοηθήσουν αυτούς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας να διαχειριστούν τα συμπτώματα της νόσου. Κάθε χρόνο σημειώνεται μεγάλη πρόοδος στην προσπάθεια κατανόησης των αιτίων της σκλήρυνσης κατά πλάκας προκειμένου να βρεθεί μια πραγματικά ενθαρρυντική θεραπεία.
Τα τρέχοντα φάρμακα συμβάλλουν στη μείωση της συχνότητας και της έντασης των επιθέσεων που συμβαίνουν στην ασθένεια, στη μείωση της συσσώρευσης τραυματισμών (ζημιών) στον εγκέφαλο και στην επιβράδυνση της αναπηρίας

Tratto da https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&rurl=translate.google.com&sl=auto&sp=nmt4&tl=el&u=https://www.my-personaltrainer.it/salute/sclerosi-multipla.html&xid=17259,15700021,15700186,15700191,15700256,15700259&usg=ALkJrhhIcM5lO0pf-nLKl_r9_ZFgxe4XeQ



συμπτώματα


Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, η βλάβη που παρατηρείται στο επίπεδο της μυελίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα παρεμβαίνει στη μετάδοση νευρικών σημάτων μεταξύ του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και άλλων τμημάτων του ανθρώπινου σώματος . Αυτή η μεταβολή της μετάδοσης των νεύρων προκαλεί τα κύρια συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, τα οποία ποικίλλουν
ΠΗΓΗ
 A cura della Dr.ssa Sarah Beggiato
 my-personaltrainer.it

Tratto da https://www.my-personaltrainer.it/salute/sclerosi-multipla.html

Tratto da https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&rurl=translate.google.com&sl=auto&sp=nmt4&tl=el&u=https://www.my-personaltrainer.it/salute/sclerosi-multipla.html&xid=17259,15700021,15700186,15700191,15700256,15700259&usg=ALkJrhhIcM5lO0pf-nLKl_r9_ZFgxe4XeQ

Tratto da https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&rurl=translate.google.com&sl=auto&sp=nmt4&tl=el&u=https://www.my-personaltrainer.it/salute/sclerosi-multipla.html&xid=17259,15700021,15700186,15700191,15700256,15700259&usg=ALkJrhhIcM5lO0pf-nLKl_r9_ZFgxe4XeQ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ