
Είναι τόσο σοφό που μπορεί ακόμα και να μας προειδοποιήσει όταν κάτι του συμβαίνει. Το θέμα είναι ότι πολύ λίγες φορές συνειδητοποιούμε αυτά τα σημάδια και τελικά τα παραβλέπουμε εντελώς.
Τα σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας συχνά παίρνουν τη μορφή ήχων. Μπορεί να πρόκειται για τριξίματα, για εμβοές στα αφτιά, για ροχαλητό, για στομαχικούς ήχους ή για άλλους ήχους του σώματος.
Για να μην τους αφήσετε να περάσουν απαρατήρητοι, μάθετε παρακάτω ποιοι είναι οχτώ ήχοι του σώματος στους οποίους θα πρέπει να δώσετε λίγη περισσότερη προσοχή.
1. Τριξίματα στα πόδια σας

- Μυϊκή κόπωση, καθώς και πιθανή συμφόρηση στα αιμοφόρα αγγεία και φθορά των αρθρώσεων στα γόνατα λόγω καταπόνησης.
- Ανατομικά χαρακτηριστικά των συνδέσμων και του μηνίσκου τα οποία, παρά το γεγονός ότι δεν επηρεάζουν την κινητικότητα των ποδιών, προκαλούν έναν ήχο τριξίματος.
- Μέρες γεμάτες εκτεταμένη κίνηση, ειδικά αν το σώμα δεν είναι συνηθισμένο σε αυτή.
Είναι σημαντικό να κάνετε έναν προληπτικό έλεγχο, αφού το τρίξιμο μπορεί να οφείλεται σε ρήξη συνδέσμων ή σε πρόβλημα με τον μηνίσκο, ή θα μπορούσε ακόμα και να αποτελεί σημάδι παρουσίας αρθρίτιδας.
2. Συνεχές ροχαλητό

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το πώς μπορείτε να μειώσετε το ροχαλητό σας.
Παρά το γεγονός ότι το ροχαλητό είναι αρκετά συνηθισμένο, είναι ευρέως γνωστό από τους γιατρούς ότι, γενικά, οφείλεται σε κάποια απόφραξη στη μύτη (ρουθούνια), στο στόμα ή στον λαιμό.Οι παρακάτω είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες του ροχαλητού και θα πρέπει να σας κάνουν να δείτε τον γιατρό σας:
- Απώλεια μυϊκής μάζας στον λαιμό.
- Παχυσαρκία.
- Αντίδραση σε φάρμακα.
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
- Απόφραξη ρινικών οδών.
- Σκολίωση στο ρινικό διάφραγμα.
3. Τρίξιμο στη γνάθο

Μπορεί επίσης να οφείλεται σε βρουξισμό (τη συνήθεια του ασυναίσθητου τριξίματος των δοντιών), σε τερηδόνα ή σε μεγάλη ένταση στους μύες του προσώπου σας.
Σε κάθε περίπτωση συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρό.
4. Διάφοροι ήχοι στα αφτιά

Ωστόσο, στις περιπτώσεις στις οποίες ο ήχος παρουσιάζεται συνεχώς και δεν φεύγει εύκολα, συνιστάται να δείτε έναν ειδικό γιατρό. Μπορεί να οφείλεται σε κάποια λοίμωξη ή νόσο του εσωτερικού αφτιού.
5. Δυνατοί ήχοι τριξίματος όταν κοιμάστε ή όταν ξυπνάτε

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ακριβή αίτια είναι άγνωστα.
6. Τρίξιμο στους ώμους

- Τενοντίτιδα, φλεγμονή στους τένοντες λόγω χτυπήματος ή υπερβολικής φθοράς και καταπόνησης.
- Θυλακίτιδα, φλεγμονή του θύλακα ανάμεσα στο οστό και τον τένοντα του ώμου.
- Ρήξη του στροφικού πετάλου στον ώμο.
7. Τρίξιμο στον αγκώνα

- Κακή διατροφή, που επηρεάζει τη σύνθεση των οστών και των αρθρώσεων.
- Τοπικές λοιμώξεις.
- Μεταβολικές παθήσεις.
- Τραυματισμοί λόγω ισχυρού χτυπήματος.
- Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και, παράλληλα, υπερβολικά πολλή σωματική δραστηριότητα με λανθασμένο τρόπο.
8. Ήχοι του σώματος: Λαιμός

Πέρα από αυτό, οι ήχοι στον λαιμό μπορεί επίσης να οφείλονται στην ανάπτυξη του θυρεοειδούς χόνδρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις τελικά θα σταματήσετε να ακούτε τους ήχους και η διαταραχή θα εξαφανιστεί από μόνη της.
Μην ξεχνάτε ότι, αν οι ήχοι του σώματος συνοδεύονται από φλεγμονή ή πόνο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε τη συμβουλή ειδικού.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστούμε να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Αποφύγετε την αυτοθεραπεία και την αυτοδιάγνωση.
Talley, N. J., Goodsall, T., & Potter, M. (2017). Functional dyspepsia. Australian Prescriber. https://doi.org/10.18773/austprescr.2017.066
Lee, K. J., Kindt, S., & Tack, J. (2004). Pathophysiology of functional dyspepsia. Best Practice and Research: Clinical Gastroenterology. https://doi.org/10.1016/j.bpg.2004.04.007
Setiawan, V. W., Zhang, Z. F., Yu, G. P., Lu, Q. Y., Li, Y. A., Lu, M. L., … Hsieh, C. C. (2001). Protective effect of green tea on the risks of chronic gastritis and stomach cancer. International Journal of Cancer. https://doi.org/10.1002/ijc.1231
Δεν υπάρχουν σχόλια: