ΜΕΝΟΥ

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Εγκεφαλικό Επεισόδιο



Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από αιφνίδια διακοπή της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Ποιες Είναι οι Αιτίες
Σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου διαταράσσεται αιφνίδια η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Υπάρχουν δύο τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου:
 • Ο συνηθέστερος τύπος ονομάζεται ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που καταλήγει στον εγκέφαλο αποφραχθεί ξαφνικά και σταματήσει η ροή του αίματος.

 • Ο δεύτερος τύπος ονομάζεται αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό συμβαίνει όταν αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο υποστεί ρήξη, προκαλώντας αιμορραγία.

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται συνήθως από έναν τραυματισμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προβλεφθεί. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο όμως προκαλείται από απόφραξη αρτηριών, με τον ίδιο τρόπο που προκαλείται και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Όταν γίνει αιφνιδίως απόφραξη μιας εκ των καρωτιδικών αρτηριών, τα κύτταρα του εγκεφάλου δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλέον και πεθαίνουν αν δεν αποκατασταθεί σύντομα η παροχή αίματος. Τα κύτταρα του εγκεφάλου είναι πολύ ευαίσθητα στην έλλειψη οξυγόνου. Αν γίνει απόφραξη μιας μεγάλης αρτηρίας, θα προκληθεί μεγαλύτερη βλάβη σε σύγκριση με μια μικρότερη αρτηρία.

Απόφραξη μιας αρτηρίας προκαλείται συνήθως από ένα θρόμβο αίματος. Θρόμβοι αίματος σχηματίζονται στις καρωτιδικές αρτηρίες λόγω ρήξης του σχηματισμού από τη συσσώρευση λιπιδίων (πλάκα) τα οποία επικάθονται στα τοιχώματα της αρτηρίας. Η δημιουργία της πλάκας (μια διεργασία η οποία ονομάζεται αθηροσκλήρωση) στενεύει την αρτηρία. Όταν ραγίσει αυτή η πλάκα, σχηματίζεται θρόμβος αίματος πάνω από τη ρήξη, ο οποίος μπορεί ν’ αποφράξει ολόκληρη την αρτηρία. Η διεργασία σχηματισμού ενός θρόμβου αίματος πάνω στην πλάκα ονομάζεται αθηροθρόμβωση.

Η αθηροσκλήρωση προκαλεί προοδευτική στένωση των αρτηριών, όπου η πλάκα επικάθεται στο αρτηριακό τοίχωμα. Η αθηροθρόμβωση συμβαίνει όταν ραγίσει η πλάκα και σχηματιστούν θρόμβοι αίματος, οι οποίοι προκαλούν την αιφνίδια απόφραξη μιας αρτηρίας η οποία με τη σειρά της προκαλεί το εγκεφαλικό επεισόδιο.


Ποιες Είναι Οι Προειδοποιητικές Ενδείξεις το Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Για να το επιτύχετε, πρέπει να είστε ενήμεροι για τους παράγοντες κινδύνου και να είστε σίγουροι ότι τους έχετε υπο έλεγχο. Επίσης ο ιατρός σας έχει στη διάθεσή του, διάφορα φάρμακα και διαδικασίες, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αποτρέψετε ένα πρώτο ή το επόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σε πολλές περιπτώσεις το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει χωρίς προειδοποιητικές ενδείξεις. Όμως μερικές φορές υπάρχουν προειδοποιητικά σημεία ότι έχει διαταραχθεί προσωρινά η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Οι ενδείξεις αυτές διαρκούν συνήθως για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά και ονομάζονται Παροδικό Ισχαιμικό Επεισόδιο ή ΠΙΕ.


Συμπτώματα και Προειδοποιητικές Ενδείξεις του Εγκεφαλικού Επεισοδίου 
Οπτικές Διαταραχές - Βραχυπρόθεσμη τύφλωση ενός οφθαλμού

- Διπλή όραση
- Θαμπή όραση


Εξασθένιση Ισορροπίας
- Ζάλη με αστάθεια βαδίσματος
- Εξασθένιση ακοής

Νευρικές Διαταραχές
- Αιφνίδια εξασθένιση μυών στο μισό του σώματος ή το χέρι
- Μούδιασμα προσώπου, χεριών ή ποδιών

Διαταραχές Ομιλίας και Επικοινωνίας
- Αιφνίδια αδυναμία ομιλίας
- Ακατάλληλη εκφορά λόγου
- Αδυναμία κατανόησης

Αυτά τα προειδοποιητικά συμπτώματα δεν είναι πάντοτε έντονα και μπορεί να εξαφανιστούν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα (στην περίπτωση ενός παροδικού επεισοδίου). Εύκολα θα μπορούσε να τα εκλάβει κανείς ως προσωρινή αδυναμία. Κρύβουν όμως μια πραγματική απειλή εγκεφαλικού επεισοδίου.


Ποιοι Είναι οι Παράγοντες Κινδύνου 
Κάθε ξεχωριστός παράγοντας κινδύνου αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο συνδυασμός διαφόρων παραγόντων κινδύνου αυξάνει σε ακόμα πιο σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο.

Οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ίδιοι με εκείνους του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Αν υποστείτε εγκεφαλικό επεισόδιο, κινδυνεύετε να υποστείτε και ένα έμφραγμα.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι δεν μπορούν να επηρεαστούν, όπως είναι η ηλικία, το φύλο (οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο) και το οικογενειακό ιστορικό. Πάντως, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να μεταβάλλονται βάσει των επιλογών στον τρόπο ζωής.

Με την ελάττωση των παραγόντων κινδύνου μειώνεται και ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος μυοκαρδίου ή άλλων αγγειακών νόσων.


Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι οι εξής:

• Η υψηλή πίεση
• Το κάπνισμα
• Η υψηλή χοληστερόλη
• Το υπερβολικό βάρος
• Η ανθυγιεινή διατροφή
• Το άγχος
• Η έλλειψη άσκησης
• Ο διαβήτης
• Οι καρδιακές νόσοι
• Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών
• Τα αντισυλληπτικά χάπια

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά και είναι υπέρβαρες ή υποφέρουν από ημικρανίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.


Πως θα Μειώσετε τον Κίνδυνο Εγκεφαλικού Επεισοδίου

• Να μην καπνίζετε
• Να κάνετε υγιεινή διατροφή
• Να γυμνάζεστε τακτικά
• Να διατηρείτε το βάρος σας σε κανονικά επίπεδα
• Να αποφεύγετε το άγχος
• Να διατηρείτε χαμηλή τη χοληστερόλη σας
• Να διατηρείτε χαμηλή την πίεσή σας
• Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών

Οι ασθενείς με διαβήτη είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούν τις παραπάνω συμβουλές και να παρακολουθούν τη γλυκόζη του αίματός τους τακτικά για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια πρέπει να μιλήσουν με τον ιατρό ή το γυναικολόγο τους για να διαπιστώσουν αν διατρέχουν κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ

  • Ξαφνική αδυναμία σε ένα άνω ή κάτω άκρο, σε μια πλευρά του σώματος.
  • Ξαφνικό μούδιασμα σε μια πλευρά του προσώπου ή του σώματος.
  • Ξαφνική θολούρα ή απώλεια της όρασης, ιδιαίτερα σε ένα μόνο μάτι.
  • Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία ή ξαφνική αδυναμία να καταλάβετε τι λέει κάποιος.
  • Ξαφνική ζάλη ή απώλεια της ισορροπίας.
  • Ξαφνικός βασανιστικός πονοκέφαλος.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
ΜΕΤΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Αρτηριακή υπέρταση
Έλεγχος αρτηριακής πίεσης κάθε 2 χρόνια. Η μείωση της ‘μικρής’ αρτηριακής πίεσης έστω και λίγο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σχεδόν στο μισό.
Κολπική μαρμαρυγή (είδος ταχυπαλμίας)
Η βαρφαρίνη ή η ασπιρίνη μπορούν να βοηθήσουν. Σχετικά με την βαρφαρίνη ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.
Αθηροσκλήρυνση (αρτηριοσκλήρωση) και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
Να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα χοληστερόλης σας, να τρώτε τροφές φτωχές σε λιπαρά και να ασκείστε συχνά.
3-6 μήνες ύστερα από μια ισχαιμική προσβολή
Αν έχετε προειδοποιητικές ενδείξεις μιας παροδικής ισχαιμικής προσβολής, ο γιατρός μπορεί να σας δώσει θεραπείες που μειώνουν την πιθανότητα για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Καρδιακή ανεπάρκεια και ανάπτυξη θρόμβων στην καρδιά
Αντιπηκτικά φάρμακα ή ασπιρίνη
Κάπνισμα (το αίμα γίνεται πιο επιρρεπές στην θρόμβωση, ανεβαίνει η αρτηριακή πίεση και βλάπτεται ο έσω χιτώνας των αγγείων. Όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος)
Σταματήστε το κάπνισμα και ενημερωθείτε για στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν.
Διαβήτης
Ακολουθείστε τις συστάσεις του γιατρού για τη διατροφή και τη φαρμακευτική αγωγή με στόχο τη μείωση του σακχάρου.
Αυξημένο σάκχαρο
Συζητήστε με τον γιατρό σας πώς θα χάσετε βάρος με ένα πρόγραμμα λογικής δίαιτας.
Παχυσαρκία (θεωρείστε παχύσαρκοι αν ζυγίζετε 20% περισσότερο από ότι θα έπρεπε)
Αν έχετε μηχανικές καρδιακές βαλβίδες, θα πρέπει να παίρνετε βαρφαρίνη και να κάνετε τακτικές εξετάσεις αίματος για να επιβεβαιωθεί ότι η δόση είναι σωστή.
Θρόμβοι αίματος
Συμπεριλάβετε στη δίαιτα σας βιταμίνη Ε
Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε
Φυτικά έλαια, ξηροί καρποί, σπόροι, φύτρο σιταριού, φυλλώδη πράσινα λαχανικά













Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ