ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής από γυαλιά

 

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι ένα συχνό πρόβλημα. Η κατανομή του εξανθήματος με το οποίο παρουσιάζεται ένας ασθενής αποτελεί το κλειδί για την αναγνώριση του ενοχοποιητικού παράγοντα. Η ικανότητα ταχείας αναγνώρισης των χαρακτηριστικών εικόνων κοινών αλλεργιογόνων είναι σημαντική. Παρουσιάζουμε μια περίπτωση ερυθρών πλακών στο πρόσωπο. Η κατανομή αυτών των πλακών παρέπεμπε ξεκάθαρα σε γυαλιά οράσεως ως το αίτιο. Οι σκελετοί των γυαλιών κατασκευάζονται από ποικίλα υλικά τα οποία έχουν τη δυνατότητα να δράσουν ως αλλεργιογόνα. 

Εισαγωγή
Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι ένα συχνό πρόβλημα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας και Υγιεινής, η επαγγελματική δερματοπάθεια (occupational skin disease -OSD) είναι ο δεύτερος συχνότερος τύπος επαγγελματικού νοσήματος. Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι η πιο συχνά αναφερόμενη OSD, αποτελώντας το 90 έως 95 τοις εκατό των OSD στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ένα υπολογιζόμενο ετήσιο κόστος το οποίο ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Περίπου 20 τοις εκατό των περιπτώσεων δερματίτιδας εξ επαφής είναι αλλεργικής αιτιολογίας . Αναρίθμητες ουσίες προκαλούν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, συμπεριλαμβανομένων μετάλλων, καλλυντικών, πλαστικών, διαλυτών και βαφών, κάποιες από τις οποίες μπορεί να υπάρχουν στους κοινούς σκελετούς των γυαλιών. 

Περίπτωση
Μια 62-χρονη γυναίκα προσήλθε στην κλινική με ένα ιστορικό διάρκειας τριών εβδομάδων, ερυθηματωδών, λεπιδωδών πλακών στα ζυγωματικά τόξα . Η πλάκα της αριστερής πλευράς ήταν μεγαλύτερη από εκείνη της δεξιάς. Και οι δύο ήταν σε ένα βαθμό ευαίσθητες και κνησμώδεις. Η ασθενής ανέφερε ιστορικό ευαισθησίας σε φθηνά σκουλαρίκια. Έλεγχος των γυαλιών της ασθενούς απεκάλυψε σημαντική φθορά του σκελετού στο σημείο της επαφής με τα δύο ζυγωματικά τόξα, με μεγαλύτερη φθορά στην αριστερή πλευρά από ότι στη δεξιά .

 
Συζήτηση
Σε αυτή την περίπτωση δεν έγινε επιδερμική δοκιμασία για να προσδιορισθεί το ακριβές συστατικό στο οποίο ο ασθενής ενεφάνισε αντίδραση. Ένας πιθανός ενοχοποιητικός παράγοντας είναι το νικέλιο στο σκελετό. Σε ανταπόκριση στη συχνότητα της αλλεργίας στο νικέλιο στο γενικό πληθυσμό, κάποιες εταιρείες παραγωγής γυαλιών έχουν ξεκινήσει να παράγουν σκελετούς «ελεύθερους νικελίου». Εντούτοις, οι Glas και Egelrud ανακάλυψαν ότι το βερνίκι το οποίο εφαρμόζεται στους σκελετούς θα μπορούσε επίσης να είναι πηγή νικελίου. Ανέφεραν μια περίπτωση αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής προκαλούμενης από νικέλιο σε ασθενή ο οποίος χρησιμοποιούσε γυαλιά «ελεύθερα νικελίου». Άλλες αιτίες αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής από γυαλιά περιλαμβάνουν μέταλλα, ελαστικό, πλαστικά, πλαστικοποιητές, διαλύτες, σταθεροποιητές UV, αντιοξειδωτικά, βαφές και κεριά . Σκελετοί γυαλιών από παλλάδιο και τιτάνιο επίσης έχει αναφερθεί ότι προκαλούν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής . 

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής από γυαλιά μπορεί να παρουσιασθεί σε ποικιλία εντοπισμών και με διάφορες μορφές. Η εμπλοκή των ζυγωματικών, ειδικά όταν είναι μονόπλευρη, μπορεί να μιμείται την ακτινική κεράτωση ή το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα in situ. Η παρουσία δερματικών αλλοιώσεων στα ζυγωματικά τόξα είναι αρκετά χαρακτηριστική μιας αντίδρασης σε σκελετούς γυαλιών. Μια πρόσφατη αναφορά τεκμηρίωσε μια περίπτωση αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής η οποία προσέβαλε τη ρινική γέφυρα και τις οπισθοωτιαίες περιοχές και η οποία αποδόθηκε στα επιρρίνια και τους βραχίονες του σκελετού των γυαλιών . 

Χαρακτηριστικοί τύποι εξανθήματος παρέχουν στοιχεία στους δερματολόγους για να αναζητήσουν το πιθανό ενοχοποιούμενο αλλεργιογόνο. Σε αυτή την περίπτωση, η ασθενής μας δεν φορούσε γυαλιά όταν εξετάσθηκε. Επί ερωτήσεως, ενεφάνισε ένα ζεύγος γυαλιών τα οποία δεν είχαν φθαρμένες περιοχές στο σκελετό. Επειδή η μορφολογία του εξανθήματος υπεδείκνυε αλλεργική δερματίτιδα από γυαλιά, ο γιατρός της επέμεινε και υπέδειξε ότι το πρόβλημα μπορεί να σχετίζεται με άλλο ζεύγος γυαλιών. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ασθενής προσκόμισε τα γυαλιά ηλίου από το σπίτι της, τα οποία αποδείχθηκε ότι ήταν ο ενοχοποιούμενος παράγοντας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ