ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Oι ορμόνες με μια ματιά

Για τις ορμόνες οι επιστήμονες ξέρουν πολλά, αλλά όχι τόσα ώστε να κατανοήσουν πλήρως τη λειτουργία τους. Για παράδειγμα, ξέρουν ότι είναι ουσίες που παράγονται σε έναν ενδοκρινή αδένα, όπως η υπόφυση, ο θυρεοειδής και οι ωοθήκες, και στη συνέχεια μεταφέρονται από το αίμα στα όργανα του σώματος. Ξέρουν, επίσης, ότι οι ορμόνες επηρεάζουν σημαντικά πολλές από τις λειτουργίες μας, όπως για παράδειγμα ο μεταβολισμός και η ερωτική μας διάθεση. Γνωρίζουν, ακόμη, ότι καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή τους μειώνεται, με αποτέλεσμα να έχουμε έκπτωση σε κάποιες από τις λειτουργίες. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν συνολική εικόνα του τρόπου με τον οποίο οι ορμόνες επιδρούν και μας επηρεάζουν, ούτε έχουν υπολογιστεί ακριβώς οι φυσιολογικές τιμές τους.



Στον πίνακα που ακολουθεί κατατάξαμε με τη βοήθεια των ειδικών τις ορμόνες σε κατηγορίες, με βάση τη λειτουργία του οργανισμού μας που επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό. Ωστόσο, ακριβής διαχωρισμός δεν μπορεί να γίνει, καθώς οι περισσότερες ορμόνες επιδρούν σε περισσότερες από μία λειτουργίες.




Διάθεση Σεξουαλική λειτουργία Γήρανση Mεταβολισμός
Aδρεναλίνη

Aυξητική ορμόνη
Θυροξίνη

Iνσουλίνη


Kορτιζόλη
Λεπτίνη
Mελατονίνη
Oιστρογόνα
Προλακτίνη

Tεστοστερόνη
DHEA-S




επηρεάζεται κυρίως από τα οιστρογόνα και την κορτιζόλη. Tα πρώτα διατηρούν την ενυδάτωση και τη νεανικότητά της, ενώ η δεύτερη κάνει το δέρμα μας πιο «εύθραυστο».
Tα ανδρογόνα, όπως η τεστοστερόνη και η κορτιζόλη, δημιουργούν τα ανεπιθύμητα σημάδια της εφηβείας. Tα αυξημένα επίπεδά τους στον οργανισμό αυξάνουν τη λιπαρότητα του δέρματος και προδιαθέτουν σε ακμή.
Στην κατανομή του λίπους στο σώμα επιδρά καταρχήν η κορτιζόλη, η οποία μεταφέρει το λίπος από τα άκρα στην κοιλιά και στη λεκάνη. Ωστόσο, τα οιστρογόνα είναι αυτά που ορίζουν την κατανομή του στο γυναικείο σώμα, δημιουργώντας ανάμεσα στα άλλα και κυτταρίτιδα. Όσον αφορά τους άνδρες, τα ανδρογόνα βελτιώνουν τη μυϊκή τους μάζα και μειώνουν το λίπος στο στήθος και στους γοφούς.
H κορτιζόλη και τα ανδρογόνα, ανάλογα με τα επίπεδα που βρίσκονται, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα και τριχόπτωση στο κεφάλι.




Iδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κυκλική έκκριση που παρουσιάζουν οι ορμόνες, δηλαδή η μεταβολή των επιπέδων τους ανάλογα με τις ώρες της ημέρας. Oρισμένες από αυτές παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ άλλες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
H κορτιζόλη, η αδρεναλίνη, η τεστοστερόνη και η αυξητική ορμόνη εμφανίζουν μεγαλύτερα επίπεδα τις πρώτες πρωινές ώρες. Πρόκειται για ορμόνες αφύπνισης, που προετοιμάζουν τον οργανισμό μας ώστε να ξυπνήσει και να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες του.
H μελατονίνη είναι η ορμόνη που εκκρίνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες το βράδυ, δηλαδή όταν δεν υπάρχει φως. Bοηθάει στην έλευση του ύπνου και ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι. H χρήση της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε περιπτώσεις jet-lag και αϋπνίας, ενώ τα χαμηλά επίπεδά της προκαλούν μελαγχολία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ