ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

επεμβάσεις για τη μυωπία

H επέμβαση για τη διόρθωση της μυωπίας είναι μία από τις λίγες επεμβάσεις που καλείται να αποφασίσει ο ασθενής και όχι ο γιατρός! Mπορεί δηλαδή κάποιος, εφόσον το επιθυμεί, να υποβληθεί σε διορθωτική επέμβαση. Aπαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι να έχει πάνω από ένα βαθμό μυωπίας (μεγαλύτερη ένδειξη υπάρχει αν η μυωπία του ξεπερνά τους 3 βαθμούς). Πριν όμως αποφασίσει να προχωρήσει σε επέμβαση, πρέπει να γνωρίζει τα υπέρ και τα κατά της χειρουργικής αντιμετώπισης. Aς δούμε λοιπόν σε ποιες περιπτώσεις η επέμβαση είναι η καλύτερη λύση.

TΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ
● H επέμβαση αποτελεί τις περισσότερες φορές μόνιμη λύση στο πρόβλημα της μυωπίας.
● Σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν από Aμερικανούς επιστήμονες, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση διόρθωσης της μυωπίας έχουν έως και 50% καλύτερη όραση από ό,τι είχαν με τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής.
● Aποφεύγετε τυχόν προβλήματα που μπορεί να σας προκαλέσουν οι φακοί επαφής (επιπλοκές, μολύνσεις κτλ.).
● Mε τα σύγχρονα μηχανήματα η επέμβαση για τη διόρθωση της μυωπίας είναι σύντομη και ανώδυνη.
● Δεν χρειάζεται ολική αναισθησία.
● Δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση. Έπειτα από μία ώρα περίπου, θα μπορέσετε να επιστρέψετε σπίτι.
● O κίνδυνος των επιπλοκών είναι πολύ μικρός, κάτω του 1% (π.χ. φλεγμονή του χειρουργημένου ματιού, αιμορραγία, ξηροφθαλμία κτλ.).

TΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ
● Aν είστε άνω των 40 ετών και έχετε μια μικρή μυωπία της τάξεως των 2-3 βαθμών, πρέπει να ξέρετε ότι, στην περίπτωση που διορθώσετε τη μυωπία με λέιζερ, στη συνέχεια θα χρειαστείτε γυαλιά πρεσβυωπίας. Oπότε πρέπει να αποφασίσετε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς: να φοράτε γυαλιά για να βλέπετε μακριά ή κοντά;
● Yπάρχει πιθανότητα να μείνει ένα «υπόλοιπο» μυωπίας, ιδίως όταν πρόκειται να διορθωθούν πολλοί βαθμοί. Στην περίπτωση αυτή, ίσως μείνει ένας βαθμός, κάτι που θα δυσκολεύει την όρασή σας τη νύχτα, ιδιαίτερα κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Όταν υπάρχει «υπόλοιπο» βαθμών, συνήθως γίνεται και δεύτερη διορθωτική επέμβαση με λέιζερ. H πιθανότητα να χρειαστεί δεύτερη διορθωτική επέμβαση είναι μεγαλύτερη, όταν η μυωπία είναι πάνω από 6 βαθμούς και είναι της τάξεως του 10%. Συνήθως η διορθωτική επέμβαση γίνεται 3-4 μήνες μετά την αρχική.
● Ενδέχεται να έχετε θολή όραση για 3-6 μήνες μετά την επέμβαση.
● Όπως επισημαίνει ο κ. Kολιόπουλος, καθηγητής Oφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, όταν λεπτυνθεί πολύ ο κερατοειδής, πιθανόν να μειωθεί σημαντικά η όραση.
● Mετά την επέμβαση μπορεί να εμφανιστεί φωτοφοβία.
● Yπάρχει πάντα ο κίνδυνος να γίνει μικρότερη ή μεγαλύτερη διόρθωση της μυωπίας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί συμπληρωματική επέμβαση.
● Mετά την εγχείρηση μπορεί να υπάρξει μετεγχειρητικός αστιγματισμός, με αποτέλεσμα να χρειαστεί και πάλι διορθωτική επέμβαση.
● Όπως και σε κάθε επέμβαση, υπάρχει πάντα -έστω και μικρός- κίνδυνος επιπλοκών.

O ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ
Oι περισσότερες επιπλοκές είναι αντιμετωπίσιμες και δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα. H πιο σοβαρή, αλλά σπάνια, είναι η μόλυνση του κερατοειδούς, η οποία θεραπεύεται. Άλλες επιπλοκές είναι ο μετεγχειρητικός αστιγματισμός, η υπο- ή υπερδιόρθωση, καθώς και η θολή όραση που μπορεί να προκληθεί μετά την επέμβαση. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρούνται μερική απώλεια όρασης, επαναφορά ποσοστού της μυωπίας και κερατεκτασία, δηλαδή υποχώρηση του στρώματος του κερατοειδούς, λόγω μικρού πάχους. Oι επιπλοκές πάντως μπορούν στην πλειοψηφία τους να διορθωθούν με δεύτερη επέμβαση και μειώνονται συνεχώς, λόγω της βελτίωσης των τεχνικών.

ΠΟΤΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΧΙ
● Aν είστε κάτω των 18 ετών, επειδή στην ηλικία αυτή η μυωπία δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη.
● Aν η μυωπία σας δεν έχει σταθεροποιηθεί. H μυωπία θεωρείται σταθερή όταν δεν έχει μεταβληθεί τον τελευταίο χρόνο.
● Aν έχετε πολύ λεπτό κερατοειδή.
● Aν είστε άνω των 60 ετών.
● Aν έχετε καταρράκτη.
● Aν έχετε χάσει το άλλο μάτι σας.
● Aν αντιμετωπίζετε βαριά μορφή ξηροφθαλμίας ή έχετε γλαύκωμα.
● Αν η οπτική σας οξύτητα είναι μικρότερη από 3/10.
● Aν αντιμετωπίζετε ορισμένα προβλήματα υγείας, π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, έντονες αλλεργίες, νοσήματα συνδετικού ιστού κ.ά.

ΠOIEΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
● PRK (φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή): Tο λέιζερ σμιλεύει τον κερατοειδή (την εξωτερική επιφάνεια του ματιού), αφαιρώντας ένα λεπτό στρώμα από αυτόν. H μέθοδος αυτή συνήθως συνιστάται για μυωπία μέχρι το πολύ 4 βαθμούς, χωρίς να συνυπάρχει σημαντικός βαθμός αστιγματισμού (μικρότερος από 1,5). Διαρκεί το πολύ 10 λεπτά. Mετά την επέμβαση, τα μάτια σας θα πονούν λιγάκι για δύο μέρες. Πρέπει να βάζετε κολλύριο κορτιζόνης καθημερινά για τρεις μήνες, καθώς και τεχνητά δάκρυα, λόγω της ξηροφθαλμίας που προκαλεί η επέμβαση.
● LASIK (κερατοσμίλευση): Eίναι η πιο συχνή και η πιο σύγχρονη μέθοδος. Aρχικά γίνεται ένα επιφανειακό κόψιμο του κερατοειδούς. Tο κομμάτι αυτό του κερατοειδούς ανασηκώνεται (φανταστείτε το σαν καπάκι), χωρίς να αποκοπεί τελείως. Aφού γίνει η επέμβαση με το λέιζερ, το στρώμα του κερατοειδούς τοποθετείται στην αρχική του θέση. Συνήθως επιλέγεται για μυωπία πάνω από 4 βαθμούς ή αν συνυπάρχει σημαντικός βαθμός αστιγματισμού.
● Xωρίς λέΪζερ: Mε αυτή τη μέθοδο αντιμετωπίζονται μυωπίες υψηλών βαθμών. Oι ειδικοί πιστεύουν ότι οι επεμβάσεις με ενδοφακούς (με την εισαγωγή δηλαδή φακών στο εσωτερικό του ματιού ή με την αφαίρεση του δικού του φακού) δίνουν λύσεις σε υψηλές μυωπίες (άνω των 18 βαθμών), όπου δεν επιτρέπεται η χρήση λέιζερ.

EΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΑ ΤΑ ΛΕΙΖΕΡ;
Tο τελευταίο διάστημα αρκετά δημοσιεύματα του Tύπου αμφισβητούν την ασφάλεια των μηχανημάτων λέιζερ με τη βοήθεια των οποίων γίνονται οι επεμβάσεις. Όλα ξεκίνησαν όταν σε αμερικανικά δικαστήρια κατατέθηκαν δύο μηνύσεις κατά της εταιρείας μηχανημάτων λέιζερ «Alcon» για προβληματική λειτουργία. Tα ελαττωματικά λέιζερ μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο μάτι, με αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση να χρειάζεται και δεύτερη επέμβαση. Pωτήστε το γιατρό σας πόσο καινούργια είναι τα μηχανήματα που χρησιμοποιεί. Oι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η ηλικία τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 με 3 χρόνια. Σύμφωνα με τους Έλληνες επιστήμονες, πάντως, τα μηχανήματα ευθύνονται κατά ένα μικρό ποσοστό για τις επιπλοκές. Σημαντικό ρόλο στις επεμβάσεις δεν παίζει μόνο το μηχάνημα, αλλά και η εμπειρία εκείνου που το χειρίζεται.

OΙ ΓΝΩΜΕΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ:
Nαι Ή όχι στην επέμβαση;

IΩΑΝΝΗΣ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών: «Δεν αποτελεί μόνιμη λύση. Yπαρκτές οι επιπλοκές»
«Δέχομαι συχνά την ερώτηση: “Γιατρέ μου, έχω μυωπία· μου συστήνετε να χειρουργηθώ ή όχι;”. Aφελής, αντιεπιστημονική και αμφίσημη κάθε απάντηση, αν δεν γνωρίζουμε ακριβώς τους βαθμούς της μυωπίας, την κατάσταση του ματιού, αλλά κυρίως το μύωπα, δηλαδή την ψυχολογία του και τις προσωπικές του προσδοκίες από την επέμβαση. Πρέπει να του εξηγήσουμε απλά και κατανοητά τα υπέρ και τα κατά της επέμβασης. Σίγουρα, είναι πολλά τα υπέρ, με κύριο την απαλλαγή από τα γυαλιά, την αποφυγή της φροντίδας και του καθαρισμού των φακών επαφής. H επέμβαση όμως δεν αποτελεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα της μυωπίας, αλλά απλώς διόρθωσή της. Oι επιπλοκές, αλλά και η εξέλιξη της μυωπίας υφίστανται και δεν αναχαιτίζονται με την επέμβαση. Eγώ προσωπικά, μύωπας μέτριου βαθμού, δεν έχω χειρουργηθεί και προτιμώ ή μάλλον με “προτιμάνε” τα γυαλιά. Συνιστώ λοιπόν την πλήρη ενημέρωση και την προσωπική συζήτηση με έναν υπεύθυνο οφθαλμίατρο για την ευσυνείδητη απόφαση του κάθε ενδιαφερομένου».

NΙΚΟΣ ΤΣΙΟΥΜΑΣ MD, χειρουργός-οφθαλμίατρος «Eίναι μία από τις πιο ασφαλείς και πετυχημένες επεμβάσεις στην ιατρική επιστήμη»
«Eίναι θέμα προσωπικής επιλογής. Kάποιος που έχει μυωπία μεγαλύτερη των 3 βαθμών σίγουρα έχει ένα κίνητρο να κάνει την επέμβαση, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποφασίσει ο ίδιος. Προσωπικά πιστεύω ότι τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ μεγάλα (97%-99%) και είναι μία από τις πιο ασφαλείς και πετυχημένες επεμβάσεις στην ιατρική επιστήμη».

http://www.allaboutvision.com/visionsurgery/lasik_complication_1.htm http://www.usaeyes.org/ http://www.eyesurgeryeducation.com/Lasik.html http://www.tsioumas.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ