Ένα νέο σκεύασμα σε κάψουλα προστίθεται στο ιατρικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, μιας από τις πιο απειλητικές νευρολογικές ασθένειες που οδηγεί και σε αναπηρία. Το νέο φάρμακο, με δραστική ουσία την φινγκολιμόδη αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα και ανήκει στην κατηγορία μιας νέας γενιάς θεραπειών, οι λεγόμενοι αναστολείς των υποδοχέων S1P. Η βασική λειτουργία τους έγκειται στην κατακράτηση των λεμφοκυττάρων μέσα στους λεμφαδένες καθώς επίσης και στην δημιουργία δικλείδων ασφαλείας ώστε να μην κυκλοφορήσουν ελεύθερα στο υπόλοιπο αίμα περιορίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις βλάβες που προκαλεί η ασθένεια» εξηγεί η καθηγήτρια κα Pascal Brundin, υπεύθυνη για την ανάπτυξη του φαρμάκου.
Η αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου για την σκλήρυνση κατά πλάκας
Η φινγκολιμόδη μειώνει την εξέλιξη αναπηρίας κατά 30% και τις υποτροπές της νόσου στους ασθενείς κατά 52% σε σύγκριση με την ενδοφλέβια χορήγηση ιντερφερόνης (κλασική θεραπευτική αγωγή για την σκλήρυνση)
Οι άλλες υπάρχουσες θεραπείες για τη πολλαπλή σκλήρυνση είναι ενέσιμες
Το σκεύασμα που θα κυκλοφορήσει από την φαρμακευτική εταιρία Novartis στην Ευρώπη μέσα στο 2011 φέρνει την επανάσταση στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης καθώς οι μέχρι σήμερα θεραπείες ήταν όλες ενέσιμες και επώδυνες, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα τους.
Συχνότητα χορήγησης του νέου χαπιού για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Η φινγκολιμόδη θα χορηγείται μια φορά την ημέρα ανεξαρτήτως της λήψης τροφής. Η ένδειξη του σκευάσματος αφορά ασθθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που έχουν κάνει υποτροπές.
Επίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Σύμφωνα με τον καθηγητή Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο Heinrich, στο Dusseldorf της Γερμανίας, κ. Pernd Kieseier, από την ασθένεια νοσούν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ενώ σύμφωνα βάσει των νέων δεδομένων τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς αν και με διαφορετική συχνότητα στην κάθε χώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Γερμανία πάσχουν 150.000 άτομα, στη Νορβηγία 200.000 άτομα, στις μεσογειακές και στις νοτιότερες χώρες που βρίσκονται κοντά στον ισημερινό τα ποσοστά είναι χαμηλότερα ενώ υπάρχουν διαφοροποιήσεις ακόμη και σε ότι αφορά στα κρούσματα μεταξύ βορρά και νότου. Όπως έχει αποδειχθεί, τα κρούσματα αυξάνονται προς τον βορρά ενώ το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις χώρες οι οποίες απομακρύνονται από τον ισημερινό προς το νότιο ημισφαίριο.
Πιθανές αιτίες που προκαλούν την πολλαπλή σκλήρυνση
Για την ασθένεια πιθανολογείται ότι κατά κύριο λόγο ευθύνεται κάποιος ιός που επιβιώνει περισσότερο στις βόρειες χώρες και αυτό μπορεί να σχετίζεται με την ηλιακή ακτινοβολία και τη βιταμίνη D . Άλλοι ερευνητές καταδεικνύουν γενετικούς λόγους , αποδίδοντας την ασθένεια σε κάποια συγκεκριμένα γονίδια.
Προειδοποιητικά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας
«Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την νόσο, παρόλα αυτά υπάρχουν αρχικές ενδείξεις για την ύπαρξη της, όπως είναι κάποια προβλήματα όρασης που παρουσιάζονται στα νεαρά άτομα. Το πρόβλημα εντοπίζεται αρχικά μόνο στο ένα μάτι , όπου και προκαλείται απώλεια των χρωμάτων και πόνος στις κινήσεις του ματιού, δημιουργώντας την λεγόμενη οπτική νευρίτιδα που αφορά σε φλεγμονή του οπτικού νεύρου, οπότε και ενισχύεται το ενδεχόμενο δημιουργίας σκλήρυνσης. Άλλα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι περισσότερο κινητικής φύσεως . Οπωσδήποτε, περισσότερο ευάλωτες στην νόσο είναι οι νέες γυναίκες αν και επηρεάζονται ακόμη και οι άντρες ηλικίας μεταξύ 20-30 ετών» επισημαίνει ο καθηγητής Pernd Kieseier.
http://www.healthview.gr
της Αλεξίας Σβώλου
22-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια: