Σωστό ή Λάθος;
1. Η επιστροφή ποσότητας φαγητού στο στόμα, μετά το τέλος των γευμάτων δεν είναι ένδειξη έλκους.
1. Σωστό: Η επαναφορά της τροφής στον οισοφάγο αποτελεί βασικό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Το στομαχικό έλκος εκδηλώνεται κυρίως με πόνο, φούσκωμα, καούρες, ξινίλες, εμετούς και δυσπεψία. Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά το φαγητό και επιδεινώνονται ανάμεσα στα γεύματα
2. Η κακή διατροφή και το άγχος το προκαλούν
2. Λάθος: Αυτή η αντίληψη επικρατούσε στο παρελθόν. Από τη στιγμή όμως που οι ερευνητές εντόπισαν τον πραγματικό ένοχο στο μικρόβιο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, παράγοντες όπως άγχος και διατροφή θεωρούνται ικανοί μόνο να επιδεινώσουν το έλκος (όχι να το προκαλέσουν). Όσο για το μικρόβιο-ένοχο, η πρόσβαση στο στομάχι γίνεται μέσω φαγητού, νερού ή σάλιου και δεν είναι σίγουρο ότι όποιος το κολλήσει, θα νοσήσει από αυτό. Επίσης, για τη δημιουργία έλκους ενοχοποιούνται και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
3. Το έλκος είναι μικρόβιο.
3. Λάθος: Το έλκος δεν είναι μικρόβιο, αλλά πληγή που μπορεί να εμφανιστεί στο τοίχωμα του στομάχου και στο δωδεκαδάκτυλο (τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα που βρίσκεται μετά το στομάχι). Παρόλο που τα συμπτώματά τους μοιάζουν, το έλκος στομάχου είναι διαφορετική πάθηση από το έλκος δωδεκαδακτύλου. Το δεύτερο εμφανίζεται συχνότερα και προκαλεί ενοχλήσεις σε άτομα ηλικίας 20-40 ετών, ενώ το έλκος στομάχου παρουσιάζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και κάποιες φορές αποτελεί ένδειξη καρκίνου.
4. Η γαστροσκόπηση δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να διαγνωστεί το έλκος στο στομάχι σου.
4. Σωστό: Μετά τη λήψη ιστορικού και την εξέτασή σου, ο γαστρεντερολόγος μπορεί να σου συστήσει ακτινολογικό έλεγχο στομάχου και δωδεκαδακτύλου. Σε περίπτωση, όμως, που το αποτέλεσμα επιβεβαιώσει την ύπαρξη έλκους, θα χρειαστεί γαστροσκόπηση για τη βιοψία. Παρόλο, λοιπόν, που δεν είναι η μοναδική εξέταση για τη διάγνωση του έλκους, η γαστροσκόπηση είναι σίγουρα η πιο έγκυρη, ακριβής και ασφαλής.
Δεν υπάρχουν σχόλια: