ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

καρκίνος του παγκρέατος

Αποτελεί το 2% του συνόλου των καρκίνων που εκδηλώνονται κάθε χρόνο κι όμως είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Ο λόγος για τον καρκίνο του παγκρέατος, τη νόσο με τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και μηδενικά συμπτώματα.
Ο καρκίνος του παγκρέατος εκδηλώνεται ετησίως σε περισσότερους από 37.000 ανθρώπους μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ΑCS) ενώ το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει τους 34.000 ετησίως, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (ΝCΙ). Αποτελεί μία από τις μορφές των κακοηθών νόσων που ελάχιστα είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, ενώ οι έρευνες για την εξεύρεση μιας θεραπείας χρηματοδοτούνται με πολύ λιγότερα χρήματα απo ό,τι για άλλες μορφές καρκίνου. Προς το παρόν δεν υπάρχει προληπτική εξέταση που να τον εντοπίζει έγκαιρα και ανιχνεύεται όταν είναι πια πλέον προχωρημένος. Ο γνωστός τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι, ο Αμερικανός ηθοποιός Μάικλ Λάντον είναι δύο από τα γνωστότερα θύματα της νόσου, ενώ πρόσφατα ο ηθοποιός Πάτρικ Σουέιζι διαγνώστηκε με καρκίνο του παγκρέατος. 
Παράγοντες κινδύνου
Η ακριβής αιτία του καρκίνου του παγκρέατος παραμένει άγνωστη, αλλά σύμφωνα με το ΝCΙ υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυτόν όπως:
η ηλικία. Είναι σπάνιος σε άτομα κάτω των 35 ετών ενώ η μεγαλύτερη συχνότητά του εντοπίζεται σε άτομα ηλικίας 60-80 ετών
το κάπνισμα. Μελέτες δείχνουν πως άτομα που καπνίζουν διπλασιάζουν έως και τριπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος
ο διαβήτης.
το οικογενειακό ιστορικό.
- το φύλο.
Είναι συχνότερος στους άνδρες απ' ό, τι στις γυναίκες.
Τα συμπτώματα
Ο καρκίνος του παγκρέατος λέγεται και «σιωπηρή νόσος» διότι στην αρχή δεν προκαλεί ιδιαίτερα συμπτώματα. Καθώς εξελίσσεται μπορεί να προκαλέσει:
- πόνο στο άνω μέρος της κοιλιάς ή ψηλά στη μέση,
- κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών
- σκούρο χρώμα στα ούρα (όλα λόγω ίκτερου)
- αδυναμία, ανορεξία, ναυτία, εμετούς και απώλεια βάρους
Τα παραπάνω συμπτώματα αποκαλούνται «μη ειδικά», καθώς μπορεί να οφείλονται και σε πολλές άλλες ασθένειες.
Σε ότι αφορά στη θεραπεία, αυτή μπορεί να είναι χειρουργική, ακτινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ