ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Αποτελεσματική η κυτταρική θεραπεία στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας


Οι ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από τον δικό τους μυελό των οστών έχουν καλύτερη καρδιακή λειτουργία και ζουν περισσότερο, σύμφωνα με γερμανική μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Heinrich Heine» του Ντίσελντορφ εξηγούν ότι οι ωφέλιμες επιδράσεις της κυτταρικής θεραπείας ήταν εμφανείς εντός τριών μηνών και συνεχίστηκαν να είναι ορατές για μια πενταετία.
Αν και τα ευρήματα δεν είναι καταληκτικά, τα αποτελέσματα κρίνονται ενθαρρυντικά.
Η μελέτη έγινε σε δείγμα 391 ασθενών εκ των οποίων οι 191 είχαν συμφωνήσει να λάβουν θεραπεία βλαστοκυττάρων από τον μυελό των οστών τους, ενώ οι 200 όχι. Μετά από πέντε χρόνια, επτά ασθενείς είχαν αποβιώσει από την ομάδα παρέμβασης και 32 από την ομάδα ελέγχου.
Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν είχαν ληφθεί από το άνω τμήμα της πυέλου του ασθενή και είχαν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία σε εργαστηριακές συνθήκες πριν εισαχθούν και πάλι στην περιοχή της καρδιάς, όπου συντέλεσαν στην βελτίωση της κοιλιακής λειτουργίας.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυτταρική θεραπεία ως εναλλακτική ή επιπρόσθετη αγωγή μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πασχόντων από καρδιακή ανεπάρκεια, αυξάνοντας την κοιλιακή επίδοση και την επιβίωση», σημειώνει ο Δρ Μποντο-Εκεχαρντ Στράουερ που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ