-
Οι πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση που είναι καπνιστές έχουν ταχύτερη πρόοδο της ασθένειας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Neurology.
Ο Δρ Αλμπέρτο Ασέριο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές με πολλαπλή σκλήρυνση είναι πιθανότερο να έχουν προοδευτική μορφή της νόσου, όπου τα συμπτώματα επιδεινώνονται με σταθερό ρυθμό, αντί της διαλείπουσας-υποτροπιάζουσας μορφής όπου ο πάσχων έχει διακεκομμένη συμπτωματολογία.
Τα άτομα που καπνίζουν είναι γνωστό ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά η έρευνα για το κατά πόσο το κάπνισμα επηρεάζει την πορεία της νόσου έχει παρουσιάσει αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.465 πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση, το 17,5% των οποίων ήταν ενεργοί καπνιστές, για κατά μέσο όρο τρία χρόνια.
Εκ των 891 ατόμων που οι επιστήμονες μελέτησαν την συγκεκριμένη περίοδο για να καθορίσουν τον ρυθμό προόδου της ασθένειας από τη μια μορφή στην άλλη, οι 72 τελικά παρουσίασαν πρόοδο προς την διαλείπουσα-υποτροπιάζουσα μορφή: 20 εκ των 154 καπνιστών, 20 εκ των 237 πρώην καπνιστών και 32 εκ των 500 ατόμων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Αυτό σημαίνει ότι οι καπνιστές έχουν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες (συγκριτικά με τους μη καπνιστές) να έχουν πρωτοπαθή προοδευτική πολλαπλή σκλήρυνση και όσοι έχουν διαλείπουσα-υποτροπιάζουσα ασθένεια έχουν 2,5 φορές επιπλέον πιθανότητες από τους μη καπνιστές να εκδηλώσουν δευτεροπαθή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας.
Στην αρχή της μελέτης, οι καπνιστές είχαν περισσότερη ανικανότητα, πιο σοβαρή μορφή και περισσότερη ατροφία στον εγκέφαλο. Με την πάροδο του χρόνου, είχαν επίσης πιο ταχεία αύξηση του συνολικού αριθμού των τραυματισμένων εγκεφαλικών ιστών και του βαθμού της εγκεφαλικής ατροφίας.
Ο μηχανισμός μέσω του οποίου το κάπνισμα επιδεινώνει την πολλαπλή σκλήρυνση δεν είναι ξεκάθαρος. Το κάπνισμα έχει σχετιστεί με άλλες αυτοάνοσες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά όχι άλλες, έτσι οι επιδράσεις του τσιγάρου στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να μελετηθεί. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι το κάπνισμα είναι τοξικό για το νευρικό σύστημα.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αποδεδειγμένοι παράγοντες κινδύνου για την πολλαπλή σκλήρυνση που να μπορεί ο ασθενής να ελέγξει.
Μέχρι λοιπόν να αποδειχθεί η ύπαρξη αιτιολογικής σχέσης οι ασθενείς που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση και διακόπτουν το κάπνισμα μπορεί να μειώνουν εκτός από τον κίνδυνο εκδήλωσης παθήσεων σχετικών με το τσιγάρο και την πρόοδο της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Πηγή : doctors.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: