Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009

Βλαστοκύτταρα στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας

Το ανθρώπινο δέρμα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα «ρεζερβουάρ» βλαστοκυττάρων, το οποίο αρχίζει να εξασθενεί μετά την ηλικία των 25. Καθώς επιβραδύνεται ο ρυθμός ανανέωσής τους τα λιποκύτταρα αρχίζουν να εισχωρούν στο χόριο και οι τοξίνες παγιδεύονται στο εσωτερικό τους δημιουργώντας έτσι την αντιαισθητική όψη φλοιού πορτοκαλιού στην επιφάνεια του δέρματος. Και όμως, με τη χρήση βλαστοκυττάρων η κυτταρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί!

Γνωρίζουμε ότι με τον όρο "κυτταρίτιδα" αναφερόμαστε στην εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, (χόριο) λόγω της προαναφερθείσας εισόδου λιποκυττάρων στην περιοχή αυτή, και η οποία συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό, αποδόμηση των ιωών ελαστίνης και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής "εξογκωμάτων" και βαθουλωμάτων πάνω στο δέρμα. Επτά στις οκτώ γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας. Είναι μια κατάσταση που απασχολεί ακόμα και τις λεπτές γυναίκες και όχι μόνο όσες έχουν κάποια κιλά παραπάνω ή μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στο σώμα τους. Δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην αιματώνονται σωστά, μαζί με όλη την περιοχή, που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα λιποκύττρα. Η αφύσικη αυτή συσσώρευση λίπους οδηγεί τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνουν σε όγκο, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τα αγγεία, αν εμποδίζουν τις ανταλλαγές ουσιών και αν επιδεινώνουν το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας.

Τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας μπορεί να είναι πολλά και ποικίλα, όπως η καθιστική ζωή, η μειωμένη άθληση, ή έστω κίνηση και φυσική δραστηριότητα, η γονιδιακή προδιάθεση, η κακή κυκλοφορία τόσο από αιματολογικής, όσο και από λεμφικής πλευράς, ορμονικές δυσλειτουργίες, η παχυσαρκίας και κακή διατροφή, το κάπνισμα, η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και πάρα πολλά άλλα αίτια.

Με μεσοθεραπευτική έγχυση βλαστοκυττάρων στην πληγείσα περιοχή, αυτό που επιτυγχάνεται άμμεσα είναι η δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων σε μικρικυκλοφορικό επίπεδο, τα οποία συνδεόμενα άμεσα με το υπάρχον δίκτυο διευκολύνουν στην καλύτερη αιμάτωση του δερμικού ιστού, και στην αποβολή των συσσωρευμένων τοξινών. Έτσι, λοιπόν, και ακολουθώντας τις επόμενες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να απευθύνετε ένα οριστικό αντίο στην κυτταρίτιδα.

Τα βλαστικά κύτταρα είναι τα «κυρίαρχα» κύτταρα του ανθρώπινου σώματος. Αποτελούν την πηγή δημιουργίας όλων των τύπων των κυττάρων κάθε ιστού στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα βλαστικά κύτταρα είναι αδιαφοροποίητα κύτταρα, δηλαδή δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των κυττάρων που δομούν τα όργανα και τους ιστούς του σώματός μας. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μέσα στον οργανισμό, τα βλαστοκύτταρα μπορούν να διαφοροποιηθούν σε εξειδικευμένα κύτταρα, όπως κύτταρα του δέρματος, μυϊκά κύτταρα, νευρικά κύτταρα, κύτταρα του ήπατος, λίπος, συνδετικός ιστός και άλλα. Τα βλαστοκύτταρα ενεργοποιούνται είτε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του οργανισμού είτε σε κάποια περίπτωση τραύματος ή ασθένειας. Τα βλαστικά κύτταρα μπορούν, όμως να δημιουργήσουν και νέα αιμοφόρα αγγεία τα οποία να τροφοδοτήσουν μία προβληματική περιοχή.

Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα χαρακτηρίζονται από μεγάλη «πλαστικότητα», διαθέτουν δηλαδή την ικανότητα να διαφοροποιούνται για να δημιουργήσουν διάφορους κυτταρικούς τύπους. Για το λόγο αυτό έχουν χρήση στην αναγεννητική ιατρική για την ανάπλαση ιστών και οργάνων. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κύτταρα αυτά έχουν αρκετές εφαρμογές, όπως είναι για παράδειγμα το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, η επιδιόρθωση βλαβών του νωτιαίου μυελού, η μυϊκή δυστροφία και η αναγέννηση οστού, χόνδρου, συνδέσμων και δέρματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεσεγχυματικά κύτταρα χρησιμοποιούνται ήδη και στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου και της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τέλος, ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων είναι η δυνατότητα πολλαπλασιασμού των κυττάρων αυτών, χωρίς αυτά να χάνουν την «πλαστικότητά» τους

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ

1. Πίνετε πολύ νερό. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον 2-3 λίτρα νερό την ημέρα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε τις τοξίνες από τον οργανισμό σας και θα ρυθμίσει καλύτερα την λειτουργία του σώματός σας.

2. Γυμναστείτε. Ακόμα και μισή ώρα εκγύμνασης την ημέρα (τρέξιμο, άθληση) βοηθάει. Δοκιμάστε μία μορφή έντονης άσκησης για καλύτερα αποτελέσματα. Η απώλεια βάρους συνδέεται με την μείωση της κυτταρίτιδας.

3. Φαγητά-εχθροί της κυτταρίτιδας.

Σπαράγγια και ντομάτες και σκόρδο. Ενισχύουν την φλεβική, αρτηριακή και λεμφική κυκλοφορία συγκρατώντας την πίεση του αίματος σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον περιέχουν κορυφαία αντιοξειδωτικά.

Αβοκάντο. Αν και λιπαρό, περιέχει μεγάλη ποσότητα «καλών» λιπαρών οξέων που βελτιώνουν την υγεία του δέρματος.

Φασολάκια. Υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και πρωτεΐνη, που όπως θα δούμε και παρακάτω είναι άκρως σημαντική στην μείωση της κυτταρίτιδας.

Όλα τα Μούρα. Από τις καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές, αντιμετωπίζουν την ζάχαρη και τα λιπαρά που βλάπτουν το δέρμα.

Νιφάδες βρώμης (κουάκερ). Εξαιρετική πηγή ενέργειας και θρεπτικών ινών.

Μπρόκολο. Πλούσιο σε άλφα λιποϊκό οξύ, που αποτρέπει την σκλήρυνση του κολλαγόνου, συστατικού στοιχείου του δέρματός μας.

Πορτοκάλια και γενικά τα εσπεριδοειδή. Πλούσια σε βιταμίνη C, περιέχουν επίσης βιοφλαβονοειδή που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος και δυναμώνουν τα τριχοειδή αγγεία.

Αμύγδαλα. Πλούσια σε πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε.

«Λιπαρά» ψάρια ( σαρδέλες, τόνος, σολομός, σκουμπρί).

Κρεμμύδια. Πλούσια σε βιταμίνες C και Ε.

Αχλάδια. Φυσικά αντιτοξικά, δρουν ενάντια στις βλαβερές επιπτώσεις τις ατμοσφαιρικής μόλυνσης στον οργανισμό.

Ανανάς. Με την αντιφλεγμονώδη δράση του, δρα ενάντια στην κατακράτηση υγρών.

Πεπόνι. Περιέχει τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό ανά φέτα. Επίσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

4. Βιταμίνες και μέταλλα. Προσθέτοντας αυτά τα θρεπτικά στοιχεία στην διατροφή σας βοηθάτε στην ελάττωση της αντιαισθητικής κυτταρίτιδας. Βιταμίνες C, E, B6, A, και Σελήνιο, Ασβέστιο, Μαγνήσιο.

5. Αντιοξειδωτικά. Μερικά από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας είναι : το συνένζυμο Q10, η Ταυρίνη, η ρεσβερατρόλη από το κόκκινο κρασί, Οι κατεχίνες και τα φλαβονοειδή από όλα τα είδη τσαγιού, το λευκό πιπέρι, το εκχύλισμα κανέλας, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και η πιπερόριζα (ginger). Όλα τα προαναφερθέντα, φαίνεται πως αυξάνουν και την καύση των θερμίδων.

6. Τοπικό Μασάζ Με μία βούρτσα σώματος, ή ένα σκληρό σφουγγάρι κάντε μασάζ με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω και χρησιμοποιείστε το καθημερινά. Αυτή η διαδικασία καθαρίζει το δέρμα από τα νεκρά πλακώδη κύτταρα και ενισχύει την ροή του αίματος στην περιοχή.

7. Διακόψτε το κάπνισμα.

8. Περιορίστε δραστικά την κατανάλωση καφέ, αναψυκτικών, και γενικότερα ποτών με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Όλα αυτά συνδέονται άμεσα με την δημιουργία κυτταρίτιδας.

9. Καταναλώνετε τροφές με πολλές φυτικές ίνες πχ. Δημητριακά, φρούτα, λαχανικά κτλ.


Ο Θοδωρής Γιάνναρος είναι μοριακός - πυρηνικός βιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου