ΜΕΝΟΥ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Πιθανή θεραπεία για το PML σε ασθενείς που λαμβάνουν Tysabri.

Μια πιθανή θεραπεία για την σπάνια αλλά θανατηφόρα παρενέργεια της προοδευτικής λευκοεγκεφαλοπάθειας (PML) του φαρμάκου για την σκλήρυνση κατά πλάκας Tysabri, βρίσκεται υπό έρευνα.tysabri

Η δύο εταιρείες στην ανάπτυξη και την πώληση του Tysabri, Biogen και Elan, εξετάζουν την αποτελεσματικότητα ενός χαπιού ελονοσίας που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ για την θεραπεία του PML, μια λοίμωξη του εγκεφάλου που έχει συνδεθεί με τη χρήση του Tysabri, σύμφωνα με τον Al Sandrock, επικεφαλής του τμήματος νευρολογίας της Biogen.

Το Tysabri είχε αποσυρθεί από την αγορά το 2005 μετά από τρεις περιπτώσεις PML. Η διπλάσια αποτελεσματικότητα του φαρμάκου για την θεραπεία της σκλήρυνσης σε σχέση με τις άλλες θεραπείες ανάγκασαν τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να επαναφέρουν το φάρμακο με την αιτιολογία ότι η αποτελεσματικότητα υπερβαίνει τους κινδύνους.

Ωστόσο, η απειλή του PML έχει επηρεάσει σημαντικά τις πωλήσεις της αγωγής.

Από τον Ιούλιο του 2008 έχουν αναφερθεί πέντε νέες περιπτώσεις PML, προκαλώντας τις ανησυχίες των ασθενών που πιστεύουν ότι ένα πιο ασφαλές Tysabri θα είναι μακράν η καλύτερη θεραπευτική τους επιλογή, δήλωσε ο John Richert του Εθνικής Αμερικανικής κοινωνίας για την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το Tysabri αποτελείται από εργαστηριο-μηχανικά αντισώματα το οποία έχουν σχεδιαστεί για να καταστέλλουν την ανοσοποιητική επίθεση στον κεντρικό νευρικό σύστημα που οδηγεί στην σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το PML συμβαίνει όταν ένα κοινό βακτήριο, που ονομάζεται ιός JC, μεταλλάσσεται, διαπερνάει την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού και εισχωρεί στον εγκέφαλο, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες.

Η Biogen ψάχνει θεραπεία για το PML από το 2005, εξετάζοντας τουλάχιστον 2000 φαρμακευτικά στοιχεία γνωστά για την καταπολέμηση των λοιμώξεων του εγκεφάλου.

Ένα φάρμακο που συχνά χρησιμοποιείται για την ελονοσία με όνομα mefloquine είναι αυτό που έχει δείξει πιο αποτελεσματικό στις εργαστηριακές δοκιμές.

Μια κλινική δοκιμή με mefloquine βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη σε 40 ασθενείς με διάγνωση PML από οποιαδήποτε αιτία, είτε έχει σχέση με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή από τον ιό HIV.

Στόχος της δοκιμής είναι να εξεταστεί εάν το mefloquine, το οποίο πωλείται από την Roche Holding με την επωνυμία Lariam, μπορεί να θεραπεύσει την σπάνια εγκεφαλοπάθεια PML όταν συμβεί. Η δοκιμή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: The Irish Times © 2009 irishtimes.com and MSRC (25/03/09)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ