ΜΕΝΟΥ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Τα μάτια αποκαλύπτουν τα μυστικά του εγκεφάλου

Τα μάτια μπορούν να είναι τα παράθυρα της ψυχής μας, αλλά είναι επίσης μια μικρογραφία του εγκεφάλου μας. Χάρη σε μια οπτική έκδοση του υπερήχου, είναι δυνατόν να εντοπιστούν πολλές ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το Alzheimer’ s, το Parkinson’ s ακόμα και όγκους στον εγκέφαλο, κοιτώντας έτσι απλά τα μάτια του ασθενή.

eyeΠως γίνεται αυτό; Ο εγκέφαλος συνδέεται με κάθε μάτι με ένα οπτικό νεύρο, έτσι οποιοσδήποτε εκφυλισμός του εγκεφάλου που προκαλείται από τέτοιες ασθένειες μπορεί επίσης να βλάψει τα κύτταρα κατά μήκος του νεύρου και τον αμφιβληστροειδή, λέει η οφθαλμίατρος-χειρούργος Helen Danesh-Meyer του πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία. Πράγματι, μια απώλεια οπτικής λειτουργίας είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα σε πολλούς ανθρώπους με μια νευρολογική ασθένεια.

Αν και υπάρχουν στοιχεία από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 μιας τέτοιας σύνδεσης μεταξύ του οπτικού νεύρου και των ασθενειών όπως το Alzheimer’ s, χωρίς όργανα ικανά να αναλύσουν της αμφιβληστροειδικές, μόνο πρόσφατα αυτή η γνώση θα μπορεί να τεθεί σε χρήση, λέει η Danesh-Meyer.

Η ακρίβεια των οφθαλμολογικών εργαλείων έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Οι εξελίξεις περιλαμβάνουν έναν τύπο της αποκαλούμενης τομογραφίας αμφιβληστροειδών Heidelberg (HRT), και μια συσκευή λέιζερ αποκαλούμενη GDx, συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανίχνευση της μορφής και του πάχους των νευρικών ινών στο πίσω μέρος του ματιού.

Ο απώτερος στόχος της οφθαλμολογικής ιατρικής είναι να εντοπιστούν οι ασθένειες προτού προκύψουν τα πρώτα συμπτώματα. Η δυσκολία με αυτό είναι ότι το πάχος των αμφιβληστροειδικών ινών μπορεί να ποικίλει από πρόσωπο σε πρόσωπο, μας λέει η Danesh-Meyer, έτσι δεν υπάρχει πάντα μια σαφής βασική γραμμή για σύγκριση.

Το χαμηλό κόστος και η απλότητα της τεχνολογίας μπορεί να το καταστήσουν εφικτό σε πολλούς ανθρώπους της ανίχνευσης του κάθε ματιού τους σε μια νέα ηλικία δίνοντας έτσι στους γιατρούς ένα αρχείο του υγιούς αμφιβληστροειδικού νεύρου τους. Έτσι, με την τακτική ανίχνευση, μερικές νευρολογικές ασθένειες θα μπορούσαν να επισημανθούν πολύ νωρίτερα προς μεγάλο όφελος των ασθενών.

Πηγή: New Scientist Tech Copyright Reed Business Information Ltd.(19/01/09)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ